Kontrabeskjed like før kampstart: VM-kvalik blir vist på TV

Tirsdag morgen fikk NRK beskjed om at VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Kosovo ikke blir TV-produsert, men tett opptil kampstart kom gladmeldingen fra Priština.

Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Norway - Armenia

KAMPKLARE: De norske fotballkvinnene vant den første kvalikkampen mot Armenia 10–0. Nå venter Kosovo borte, en kamp som lenge så ut til å ikke bli TV-produsert.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Kl. 19 skal det norske landslaget spille sin andre kvalifiseringskamp på veien mot VM-billett til mesterskapet i Australia og New Zealand i 2023 – en kamp det lenge så ut til at den norske fansen ikke kom til å få se på TV.

Fotballforbundet i Kosovo har slitt med å lande en avtale som gjør at kvalikkampen blir filmet og produsert til TV. De oppgir det pågående valget i Kosovo som årsaken til nettopp det, og sa tirsdag morgen at en TV-produksjon ikke lot seg gjøre.

Men noen timer senere kom kontrabeskjeden om at et produksjonsselskap likevel kunne filme og produsere kampen. Nå er det også klart at signalet går gjennom til NRK, og at kampen blir vist som planlagt på NRK 2 og i NRK TV.

Norges lag mot Kosovo (3-4-3):

Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir – Amalie Eikeland, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Julie Blakstad – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten - Lisa-Marie Karlseng Utland

– Bør være en selvfølge

Knut Kristvang er daglig leder i Fotball Media og har hatt dialog med forbundet i Kosovo helt siden kvalifiseringsgruppene ble trukket. Han har stadig fått beskjed om at «de jobber med saken», og ble skuffet da han fikk høre at en TV-produksjon virket lite sannsynlig.

– Det er jo synd at det kommer så sent. Vi har vært på denne saken i lang tid, sa han før kontrabeskjeden tirsdag.

Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Norway, training

GLADMELDING: Emilie Haavi og Martin Sjögren kan glede seg over at TV-utfordringen ble løst.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Landslagssjef Martin Sjögren var kritisk til at en VM-kvalifiseringskamp stod i fare for ikke å bli sendt på TV.

– Jeg synes det bør være en selvfølge at alle våre kamper skal sendes på TV, så det er klart at det er en skuffelse om den ikke blir det. Men jeg vet at vi har representanter som jobber med det, og jeg håper vi kan finne en løsning innen kampstart kl. 19.

Det ser de nå ut til å ha klart. Så gjenstår det å se om det blir like utfordrende å få til en produksjon når Norge møter Armenia borte i slutten av november.

NFF kontaktet UEFA

Mandag kontaktet NFF det europeiske fotballforbundet (UEFA) for å klargjøre om UEFA forventer at nasjonene skal produsere kvalifiseringskampene. Foreløpig har de ikke fått noe svar.

– Det er ikke en klar og definert forpliktelse i dag slik vi ser det, men jeg tenker at i 2021 så burde alle kvalifiseringskampene til mesterskap blitt produsert. Det er vi opptatt av og det kommer vi til å jobbe med fremover. Vi jobber for at det blir et krav på sikt, sier Kristvang og legger til:

– En minimumsproduksjon burde vært en del av forutsetningene for kvaliken, på samme måte som at det stilles krav til arena og treningsfasiliteter.

Landslagets Emilie Haavi er derimot usikker på om et UEFA-krav er rett vei å gå for kvinnefotballen.

– Det hadde selvfølgelig vært bra det. Samtidig så må man håpe at interessen er såpass stor at det er noe man kan få til å prioritere uten at det skal være noe som er vedtatt og skrevet ned. Så det må være målet vårt, sier hun.

 • NRK har også forsøkt å få en kommentar fra UEFA, men forbundet har ikke svart på henvendelsen.
Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Norway, training

I KOSOVO: Tv-produksjon eller ei, de norske fotballkvinnene er på plass i Pristina og klare til kamp mot Kosovo tirsdag.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Sportsnyheter

Joshua King slo tilbake etter marerittår: – Følte jeg hadde noe å bevise

Det er gått ti måneder siden Joshua King sist scoret et mål. Mot gamleklubben Everton slo han skikkelig tilbake og ble matchvinner med et hat trick.

Siste nytt

 • Zucca-målgivende ga overtidsseier

  Mats Zuccarello og Minnesota Wild vant lørdagens NHL-kamp mot Anaheim Ducks da det gjensto kun sekunder av overtidsperioden.

  Sluttstillingen endte på 4–3. Zuccarello fikk ingen mål, men noterte seg for en målgivende på vinnermålet.

  I begge de to siste kampene har Minnesota Wild vunnet på overtid. Tirsdag scoret Zuccarello sine første mål for sesongen. Med to mål og to målgivende bidro han da sterkt til en dramatisk seier for Minnesota Wild på hjemmebane mot Winnipeg Jets.

  NHL: Preseason-Chicago Blackhawks at Minnesota Wild
  Foto: David Berding / Reuters
 • Verstappen vant kvalik-drama

  VM-leder Max Verstappen vant kvalifiseringen til USAs Grand Prix i Formel 1 foran tittelrival Lewis Hamilton og duket for en ny spennende duell mellom de to.

  Red Bull-bilene dominerte kvalifiseringen, men Hamilton i Mercedes utfordret dem da han overtok ledertiden rett før slutt i den siste og avgjørende kvalifiseringsomgangen. Verstappen hadde ett siste forsøk og slo tilbake med bestetid akkurat idet regn begynte å falle i Austin.

  – Det var spennende. Det begynte å regne litt mot slutten av runden min, men det holdt, sa Verstappen.

  Han slo Hamiltons bestetid med 0,209 sekund. Verstappens lagkamerat Sergio Pérez hadde bestetiden kort før slutt, men hans siste runde holdt ikke, og han havnet på tredjeplass 15 tusendels sekund bak Hamilton.

  Søndagens grand prix-løp i Austin starter 21.00 norsk tid.

  ZaxrCGElnQ4
  Foto: Mark Thompson / AFP
 • Zlatan med mål og selvmål

  Zlatan Ibrahimovic scoret for begge lag da han spilte fra start i Serie A for første gang på nesten et halvt år. Milan vant så vidt mot ni Bologna-spillere.

  Det endte 4-2 til gjestene etter to sene mål. Ibrahimovic fastsatte selv resultatet.

  40-åringen var i Milans startoppstilling for første gang siden 9. mai, etter å ha kvittet seg med skaden som kostet ham slutten av forrige sesong, sommerens EM-sluttspill og begynnelsen av denne sesongen.

  Det begynte bra, da han spilte fram Rafael Leão til ledermålet etter et kvarter. Det så mørkt ut for hjemmelaget Bologna da midtstopper Adama Soumaoro fikk rødt kort noen minutter senere, og Milan-kaptein David Calabria doblet ledelsen før pause.

  I det 49. minutt rotet Ibrahimovic det til på defensiv dødball. Nicolas Dominguez slo inn, og svensken stusset ballen i eget mål. Det inspirerte Bologna, som bare tre minutter senere utlignet ved Musa Barrow.

  I det 58. minutt fikk Bologna-kaptein Roberto Soriano marsjordre for en stygg stempling, og hjemmelaget måtte spille den siste drøye halvtimen med ni mann.

  Milan slet likevel med å avgjøre, men i det 84. minutt kom ledermålet signert Ismael Bennacer. I siste ordinære minutt gjorde Ibrahimovic 4-2 med assist fra samme Bennacer.

  Serie A - Bologna v AC Milan
  Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal