Kontrabeskjed like før kampstart: VM-kvalik blir vist på TV

Tirsdag morgen fikk NRK beskjed om at VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Kosovo ikke blir TV-produsert, men tett opptil kampstart kom gladmeldingen fra Priština.

Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Norway - Armenia

KAMPKLARE: De norske fotballkvinnene vant den første kvalikkampen mot Armenia 10–0. Nå venter Kosovo borte, en kamp som lenge så ut til å ikke bli TV-produsert.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Kl. 19 skal det norske landslaget spille sin andre kvalifiseringskamp på veien mot VM-billett til mesterskapet i Australia og New Zealand i 2023 – en kamp det lenge så ut til at den norske fansen ikke kom til å få se på TV.

Fotballforbundet i Kosovo har slitt med å lande en avtale som gjør at kvalikkampen blir filmet og produsert til TV. De oppgir det pågående valget i Kosovo som årsaken til nettopp det, og sa tirsdag morgen at en TV-produksjon ikke lot seg gjøre.

Men noen timer senere kom kontrabeskjeden om at et produksjonsselskap likevel kunne filme og produsere kampen. Nå er det også klart at signalet går gjennom til NRK, og at kampen blir vist som planlagt på NRK 2 og i NRK TV.

Norges lag mot Kosovo (3-4-3):

Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir – Amalie Eikeland, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Julie Blakstad – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten - Lisa-Marie Karlseng Utland

– Bør være en selvfølge

Knut Kristvang er daglig leder i Fotball Media og har hatt dialog med forbundet i Kosovo helt siden kvalifiseringsgruppene ble trukket. Han har stadig fått beskjed om at «de jobber med saken», og ble skuffet da han fikk høre at en TV-produksjon virket lite sannsynlig.

– Det er jo synd at det kommer så sent. Vi har vært på denne saken i lang tid, sa han før kontrabeskjeden tirsdag.

Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Norway, training

GLADMELDING: Emilie Haavi og Martin Sjögren kan glede seg over at TV-utfordringen ble løst.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Landslagssjef Martin Sjögren var kritisk til at en VM-kvalifiseringskamp stod i fare for ikke å bli sendt på TV.

– Jeg synes det bør være en selvfølge at alle våre kamper skal sendes på TV, så det er klart at det er en skuffelse om den ikke blir det. Men jeg vet at vi har representanter som jobber med det, og jeg håper vi kan finne en løsning innen kampstart kl. 19.

Det ser de nå ut til å ha klart. Så gjenstår det å se om det blir like utfordrende å få til en produksjon når Norge møter Armenia borte i slutten av november.

NFF kontaktet UEFA

Mandag kontaktet NFF det europeiske fotballforbundet (UEFA) for å klargjøre om UEFA forventer at nasjonene skal produsere kvalifiseringskampene. Foreløpig har de ikke fått noe svar.

– Det er ikke en klar og definert forpliktelse i dag slik vi ser det, men jeg tenker at i 2021 så burde alle kvalifiseringskampene til mesterskap blitt produsert. Det er vi opptatt av og det kommer vi til å jobbe med fremover. Vi jobber for at det blir et krav på sikt, sier Kristvang og legger til:

– En minimumsproduksjon burde vært en del av forutsetningene for kvaliken, på samme måte som at det stilles krav til arena og treningsfasiliteter.

Landslagets Emilie Haavi er derimot usikker på om et UEFA-krav er rett vei å gå for kvinnefotballen.

– Det hadde selvfølgelig vært bra det. Samtidig så må man håpe at interessen er såpass stor at det er noe man kan få til å prioritere uten at det skal være noe som er vedtatt og skrevet ned. Så det må være målet vårt, sier hun.

 • NRK har også forsøkt å få en kommentar fra UEFA, men forbundet har ikke svart på henvendelsen.
Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Norway, training

I KOSOVO: Tv-produksjon eller ei, de norske fotballkvinnene er på plass i Pristina og klare til kamp mot Kosovo tirsdag.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Sportsnyheter

Keeper Aaron McCarey angriper sin egen lagkamerat, Bobby Burns.

Her går keeperen til angrep på lagkamerat etter baklengsmål

Publikum og spillere ble sjokkerte vitner da keeperen mistet besinnelsen og angrep en lagkamerat.

Siste nytt

 • Lacazette reddet Arsenal

  Patrick Vieira var for første gang på besøk hos klubben han vant tre ligatitler med som spiller, etter at han ble Crystal Palace-manager. Og besøket endte nesten lykkelig for Palace-manageren.

  Arsenal åpnet best, og kaptein Pierre-Emerick Aubameyang satte inn 1-0 på en retur etter åtte minutter.

  Rett før pause lå ballen høyt opp i lufta, og James McArthur så ut til å prøve et skudd på hel volley. Istedenfor sparka han Bukayo Saka knallhardt i leggen. McArthur så det gule kortet, og ikke det røde, mens Saka måtte forlate banen med en skade.

  Over i andre omgang var det to kontringer som skulle avgjøre for Palace. Først scoret Christian Benteke alene med keeper rett etter pause. Snaue kvarteret senere avsluttet Odsonne Édouard iskaldt via tverrliggeren og snudde kampen.

  Tida holdt på å renne ut for Arsenal, men på overtid av overtiden dukket Alexandre Lacazette opp på bakerste stolpe og kranglet inn en dødball.

  Martin Ødegaard startet i en dypere rolle å midtbanen i dag, men klarte aldri å sette sitt preg på kampen. Han ble byttet ut etter 67 minutter for nettopp Lacazette.

  Med uavgjort på hjemmebane, er Arsenal nummer 12 på tabellen.

  Premier League - Arsenal v Crystal Palace
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Johnsen haltet av banen

  Kun en uke etter at han fikk sin landslagsdebut, måtte Dennis Johnsen forlate banen mot Fiorentina med det som så ut som en skade.

  Fem minutter ut i den andre omgangen måtte nordmannen forlate banen.

  Johnsen har startet alle de åtte kampene i ligaen fra start, og fikk sin landslagsdebut mot Montenegro. Der fikk han en målgivende på Norges andre scoring.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tocco Alessandro / AP
 • Maskert mann stjal oppmerksomheten

  Per-Mathias Høgmo ledet Häcken til 5-0 hjemme mot IFK Norrköping i svensk toppfotball mandag. Men på stillingen 3-0 skjedde det noe som tok all oppmerksomhet.

  En maskert mann prøvde å ta seg inn på banen der Häcken-spillerne feiret mål. Mannen ble stoppet før han klarte å entre banen og ta seg inn blant feirende spillere.

  Høgmos menn er ubeseiret i fem Allsvenskan-kamper og har vunnet sine to siste. IFK Norrköping kom til mandagens oppgjør som Sveriges beste formlag.

  Per-Mathias Høgmo
  Foto: Adam Ihse/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal