Norsk ishockeyspiller utestengt i fire år for doping

Den tidligere Sparta Warriors-spilleren Marcus Bryhnisveen er ilagt en utestengelse på fire år etter å ha testet positivt på et anabolt steroid. Han anker dommen, forteller advokaten.

Marcus Bryhnisveen

DOPINGTATT: Marcus Bryhnisveen testet positivt for et anabolt steroid i august i fjor.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Det var TV 2 som omtalte saken først.

Påtalenemnda i Antidoping Norge (ADNO) la i februar ned påstand om strengest mulig straff, fire års utestengelse, for den norske ishockeyspilleren Marcus Bryhnisveen.

Strengest mulig straff

Påtalenemnda ba om makstraff fordi Bryhnisveen «ikke har vært i stand til å dokumentere hvordan han har fått stoffet i seg».

Bryhnisveen testet positivt for et anabolt steroid (dehydroklormetyl-testosteron) i en test som ble gjennomført utenfor konkurranse i august 2018. Både A – og B-prøvene var positive.

Domsutvalget i Norges idrettsforbund (NIF) har nå valgt å følge innstillingen fra ADNO og gi Bryhnisveen fire år – maksstraffen for bruk av anabole steroider.

Sterkt preget av saken

Utøveren er anonymisert av domsutvalgets beslutning, men NRK har vært i kontakt med hans advokat, Morten Justad Johnsen, som bekrefter at det er Brynhisveen de gjelder.

Ifølge Justad Johnsen er 25-åringen sterkt preget av saken.

– Saken er anket til appellutvalget. Marcus ønsker ikke å gi noen kommentar ut over at han er sterkt preget av saken, sier hans advokat til NRK.

I et sammendrag av domsutvalgets beslutning står det: «Overtredelse av NIFs lov § 12–3 (1) bokstav a) og b), til tap av retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv for en periode på 4 – fire – år.»

Det er ikke opplyst datoen utestengelsen vil regnes fra, men saken er nå altså anket til NIFs appellutvalg.

Siste nytt

 • Solbakken og Købehavn videre

  Ståle Solbakken og FC København er klare for åttedelsfinalen i Europaligaen etter 4-2-seier sammenlagt mot skotske Celtic. I Glasgow torsdag kveld vant danskene 3-1 etter to scoringer de siste ti minuttene. Europa-eventyret er over for Kristoffer Ajer og Mohamed Elyounoussi.

  fWHZphJUxuQ Ståle Solbakken
  Foto: Scott Heppell / AP
 • EM-mester på 800 meter dopingtatt

  Ukrainske Natalia Krol risikerer å bli utestengt for doping i fire år. 25-åringen ble europamester på 800 meter i både Berlin i 2018 og i Amsterdam i 2016.

  Før hun giftet seg het hun Natalia Prysjtsjepa.

  Mellomdistanseløperen har testet positivt på stoffet hydrochlorothiazid, som er mest kjent som et stoff som kan brukes til å maskere bruk av andre forbudte stoffer.

  Krol er midlertidig utestengt fra all aktiv idrett.

  PLGY32p_T0k Natalia Prysjtsjepa
  Foto: JOHN MACDOUGALL
 • UAE Tour avlyst på grunn av korona

  Sykkelrittet, som arrangeres i De forente arabiske emirater, stoppes når det gjenstår to etapper, skriver TV 2. Lotto Soudal-rytter Carl Fredrik Hagen sier til kanalen at noen i støtteapparatet til et lag har testet positivt. De neste timene skal alle utøvere og støtteapparat testes.

  Carl Fredrik Hagen
  Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal