Hopp til innhold

Trøndersk stortalent om RBK-vraking: – Et naturlig valg

TRONDHEIM (NRK): «Gudene vet hva de holder på med», sa TV 2-ekspert Jesper Mathisen om Rosenborg da det ble klart at Trondheim-talentet Odin Thiago Holm (16) signerte for Vålerenga i vinter. Denne uken fikk Rosenborg se med egne øyne hva de går glipp av.

Horneland og Holm

RBK-trener Eirik Horneland og Vålerenga-eiendom, Odin Thiago Holm.

Foto: NTB Scanpix og NRK

– Jeg kjenner ikke den gutten så godt. Han valgte Vålerenga før jeg gikk til Rosenborg, så da ønsker jeg ham lykke til, sier RBK-trener Eirik Horneland til NRK, på spørsmål om hva han vet om 16-åringen og hvor surt det er at han glapp for trønderne.

– Hvorfor Vålerenga og ikke Rosenborg, Odin Holm?

– Nå skal ikke jeg gå veldig inn på det. Det var ikke helt det samme sportslige tilbudet i Rosenborg. De måtte blant annet se litt mer før de kunne love meg noe angående det å være i A-troppen. Da var Vålerenga mer attraktivt, sier Holm.

Vil ikke utdype for mye

– Utdyp det ...

– Rosenborg måtte vente og se hvordan jeg tok nivået og så videre. I Vålerenga var det mer sikkert. De fleste hadde nok valgt et tilbud der du går rett inn i A-stallen enn der det er usikkert.

På spørsmål om hva han tror Rosenborg tenkte da han droppet deres tilbud, svarer Holm slik:

– Det er vanskelig å si. Det skal jeg ikke si så mye om heller. Men jeg skjønner at de vil sikre seg de beste talentene og de vil jo satse ... Men dette er ikke noe jeg ønsker å gå spesielt mer inn på, sier Holm.

Horneland

FIKK SE TALENTET: Assistent Karl Oskar Emberland (foran) og hovedtrener Eirik Horneland i bakgrunnen, fra benken under cupkampen mot Tiller onsdag.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Skadet i fem uker

16 år gamle Holm hadde på seg blå drakt i cupmøtet med Rosenborg. Ikke den blå Vålerenga-drakten, men den som tilhører Tiller.

Det er 3. divisjonsklubben Holm er lånt ut til mens han fullfører skolen i Trondheim. 1. juli flytter han til Oslo og returnerer til Vålerenga.

Etter rundt fem uker på sidelinjen på grunn av skade fikk han en halvtime mot Trøndelags største klubb. Han viste hva som bor i ham ved enkelte anledninger. Uredd søkte han ballkontakt hele tiden, forsøkte å drible av Rosenborg-stjernene – og lyktes ved enkelte anledninger. Andre ganger mistet han ballen – uten at det straffet seg for laget hans.

«Gudene må vite hva de holder på med»

Holm er også kaptein for det norske G16-landslaget og har naturligvis vært et hett navn på blokka til flere klubber. Både i Norge og utlandet.

Da han i vinter skulle bytte klubb kunne Rosenborg virke som et helt naturlig karrieresteg fra hans daværende klubb Ranheim. Men det trønderske talentet ble altså mer overbevist et annet sted.

Jesper Mathisen

TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I kjølvannet av dét lovpriste Jesper Mathisen Holms ferdigheter og var kritisk til jobben som ble gjort i Rosenborg. «Jeg tok høyde for at han var Rosenborgs eiendom, men gudene må vite hva de holder på med. Han er så god at det er merkelig at de ikke har plukket ham opp», sa TV 2-eksperten.

– Må ha lyst

Sportslig leder i Rosenborg, Stig Inge Bjørnebye, ville ikke kommentere saken stort utover å si at «de hadde hatt flere møter med Holm og familien hans, men at de hadde valgt en annen retning».

På spørsmål om hvordan det er at Rosenborg går glipp av de største trønderske talentene, svarer Pål André Helland slik:

– Det er tungt, selvfølgelig. Men Rosenborg vil ikke ha spillere som ikke vil være her. Skal du spille der, så må du ha lyst. Det er en tung vei, nåløyet er trangt for å komme gjennom som unggutt, sier RBK-profilen til NRK.

Helland

TØFFE TAK: Tillers Niklas Iversen (t.v.) i duell med Rosenborgs Pål André Helland under kampen mellom de to lagene sist onsdag.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Flere grunner

Han legger til at Mikael Tørset Johnsen, Emil Ceide og Erik Botheim er unge. At han selv og Gjermund Åsen har gått gradene. «Vi er fem stykker. Det må vi si oss fornøyde med», slår Helland fast.

Holm forteller også om en rekke møter med Rosenborg før han bestemte seg for å flytte til Oslo. I det bildet var også flere andre norske klubber interessert, og ifølge 16-åringen, flere store klubber i Europa, som Spania, Italia og England.

Odin Holm

STORT TALENT: Odin Thiago Holm.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Det var flere grunner. En lang tankeprosess, sier Holm til NRK – om hvorfor han droppet Rosenborg.

– Kommer til å ta litt tid

– Jeg vil være i Norge før jeg tar steget ut. Da var Vålerengas tilbud det beste, både sportslig og ellers. Da var valget naturlig egentlig. Det å gå rett inn i A-stallen der og forhåpentligvis få spille så mye som mulig. Og jeg har sansen for Ronny Deila. Han gir unge spillere muligheter. Det var viktig da jeg tok den avgjørelsen.

– Og hvordan blir tilværelsen i Vålerenga?

– Det kommer til å ta litt tid å bli kjent med spillestilen. Og jeg tar de sjansene jeg får. Jeg er forberedt på å spille 3. divisjon med andrelaget til Vålerenga. Så får vi se hva som skjer. Jeg skal jobbe så godt jeg kan for mulighetene, sier Holm.

Siste nytt

 • Chelsea-sal kan bli godkjent tysdag

  Dei siste og avgjerande godkjenningane rundt salet av den engelske fotballklubben Chelsea kan kome på plass allereie tysdag, ifølge fleire britiske medium.

  Både Daily Mail og BBC melder måndag kveld at den britiske regjeringa kan godkjenne oppkjøpet i løpet av 24 timar.

  Det blir sagt vidare at portugisiske styresmakter også har måtta godkjenne handelen, all den tid Chelsea-eigar Roman Abramovitsj også har portugisisk pass. Det skal ha bidratt til at prosessen har trekt ut i tid.

  Det er eit konsortium leidd av amerikanske Todd Boehly som blir London-klubbens nye eigarar. Avtalen som er inngått skal vere verdt 4 milliardar pund – tett oppunder 50 milliardar kroner – har The Telegraph og andre medium tidlegare meldt.

  Chelsea
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Carlsen til semifinale

  Magnus Carlsen avgjorde kvartfinalen mot David Anton i Champions Chess-turneringen og er klar for tirsdagens semifinale.

  Carlsen vant kampen 2,5-0,5 etter at han vant begge sin partier med hvite brikker. I det siste partiet med svarte brikker endte det med remis mellom nordmannen og spanjolen.

  I semifinalen venter kineseren Ding Liren. Han slo Shakhriyar Mamedyarov fra Aserbajdsjan i sin kvartfinale med 2,5-1,5.

  – På papiret blir en semifinale mot Ding det absolutte tøffeste jeg kunne få i denne turneringen, sa Carlsen til TV 2.

  Aryan Tari var i en kvartfinale i en turnering av dette formatet for første gang etter godt spill i gruppespillet gjennom helgen.

  Men i kvartfinalen stoppet det opp for den unge nordmannen, og det ble tap 0,5-2,5 mot nederlenderen Anish Giri. Giri er ranket klart bedre enn nordmannen, og seieren var ventet.

  Det er semifinaler tirsdag, mens finalen avvikles over to dager onsdag og torsdag.

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian KRÅKENES / NRK
 • Hertha slapp unna nedrykk

  Hertha Berlin skal halde fram i Bundesliga også neste sesong. Det er klart etter 2-0 borte mot Hamburg måndag, og 2-1 samanlagt.

  Hertha stilte med eit dårleg utgangspunkt til kampen i Hamburg etter 0-1 heime i første kamp.

  Men det utlikna Didryck Boyata etter berre fire minutt. Marvin Plattenhardt dobla etter 63 minutt, og heimelaget heldt unna.

  Fredrik Bjørkan fekk 15 minutt for Hertha på slutten. Laget fekk også Lucas Tousart utvist seks minutt på overtid, men det bryr dei seg neppe om i kveld.

  Rune Almenning Jarstein pelar også i Hertha, men er enno ikkje kampklar etter sjukdom og skade.

  Oliver Christensen, Hertha
  Foto: ANNEGRET HILSE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste