NRK Meny
Normal

Frykter forurenset tåke kan ha skadet Northugs lunger

Sprintsølvet torsdag tok på Petter Northug, som rapporteres å være småsyk dagen før VM-stafetten. Tåken kan være årsaken.

Petter Northug tåke

Petter Northug måtte slite hardt for VM-sølvet på lagsprinten onsdag. Tåka i Kollen kan ha gjort Northug syk.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det bekrefter Norges landslagslege Hans Petter Stokke overfor Aftonbladet.

- Det er tett tåke og høy luftfuktighet. Om det i tillegg er et forrurensingsaspekt, så kan det irritere luftveiene, sier Stokke, men presiserer om han ikke vet i hvilken grad tåken faktisk er forurenset.

Er Norge stafettfavoritt fredag? Diskutér nederst i saken!

200 liter i minuttet

Men uansett om tåken er forurenset eller ikke, er det liten tvil om at den kan skade luftveiene, mener professor Kai-Håkon Carlsen på Rikshospitalet.

- Utøverne inhalerer mye mer luft enn de som ser på, opp mot 200 liter i minuttet. Det kan irritere utøvernes luftveier.

- Luften som går gjennom lungene kan skade det ytterste cellelaget i selve lungene. Det er mange astmatikere som har problemer, og de får ofte utløst astma av tåke, sier Carlsen, som har spesialisert seg i nettopp lungemedisin i et radiointervju på NRK P1.

Tett Kollen-tåke

NRK.no har flere ganger de siste dagene skrevet om den evinnelige Kollen-tåka, som har ligget som et teppe over arenaene de fleste VM-dagene.

Slik var det også da Petter Northug gikk lagsprint onsdag, og torsdag måtte man ikke høyere enn til toppen av hoppbakken i Holmenkollen for å komme over tåkelaget. Men nede på langrennsstadion var det tett tåke.

- Tåken består av små vannpartikler, som kan være forurenset. Det er imidlertid sjelden noe problem på høydenivået som Holmenkollen ligger, sier Carlsen, som altså mener tåken i seg selv kan være skadelig for utøverne.

Artikkelen fortsetter under bildet

Holmenkollen tåke

Slik så det ut fra toppen av hoppbakken i Holmenkollen torsdag formiddag. På toppen var det sol, mens det i landingsområdet var tett tåke.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Tror Northug blir startklar

Hans Petter Stokke

Landslagslege Hans Petter Stokke tror Petter Northug blir klar til stafetten fredag.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Selv om Northug ikke stilte sammen med resten av stafettlaget på pressekonferanse torsdag morgen, har landslagslegen tro på at Norges ankermann blir klar til fredag.

- Etter løpet i går hadde Petter litt irritasjonssymptomer - litt hoste, litt sår hals. Vi kunne ikke utelukke at det var noe mer enn en reaksjon på et skirenn, og lot ham hvile. I dag føler han seg mye bedre, men vi har sørget for en ordentlig sjekk i dag. Derfor er han ikke her, sier landslagslege Hans Petter Stokke.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video: Disse tre glippene kan ha ødelagt gulldrømmen

Video Dette er glippene som felte Norge

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM feltritt: Sprangridning
EM feltritt: Sprangridning
EM feltritt: Sprangridning
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
Friidrett: Diamond League
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Radiosporten følger den 20.runden av Eliteserien
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten