Frykter forurenset tåke kan ha skadet Northugs lunger

Sprintsølvet torsdag tok på Petter Northug, som rapporteres å være småsyk dagen før VM-stafetten. Tåken kan være årsaken.

Petter Northug tåke

Petter Northug måtte slite hardt for VM-sølvet på lagsprinten onsdag. Tåka i Kollen kan ha gjort Northug syk.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det bekrefter Norges landslagslege Hans Petter Stokke overfor Aftonbladet.

- Det er tett tåke og høy luftfuktighet. Om det i tillegg er et forrurensingsaspekt, så kan det irritere luftveiene, sier Stokke, men presiserer om han ikke vet i hvilken grad tåken faktisk er forurenset.

Er Norge stafettfavoritt fredag? Diskutér nederst i saken!

200 liter i minuttet

Men uansett om tåken er forurenset eller ikke, er det liten tvil om at den kan skade luftveiene, mener professor Kai-Håkon Carlsen på Rikshospitalet.

- Utøverne inhalerer mye mer luft enn de som ser på, opp mot 200 liter i minuttet. Det kan irritere utøvernes luftveier.

- Luften som går gjennom lungene kan skade det ytterste cellelaget i selve lungene. Det er mange astmatikere som har problemer, og de får ofte utløst astma av tåke, sier Carlsen, som har spesialisert seg i nettopp lungemedisin i et radiointervju på NRK P1.

Tett Kollen-tåke

NRK.no har flere ganger de siste dagene skrevet om den evinnelige Kollen-tåka, som har ligget som et teppe over arenaene de fleste VM-dagene.

Slik var det også da Petter Northug gikk lagsprint onsdag, og torsdag måtte man ikke høyere enn til toppen av hoppbakken i Holmenkollen for å komme over tåkelaget. Men nede på langrennsstadion var det tett tåke.

- Tåken består av små vannpartikler, som kan være forurenset. Det er imidlertid sjelden noe problem på høydenivået som Holmenkollen ligger, sier Carlsen, som altså mener tåken i seg selv kan være skadelig for utøverne.

Artikkelen fortsetter under bildet

Holmenkollen tåke

Slik så det ut fra toppen av hoppbakken i Holmenkollen torsdag formiddag. På toppen var det sol, mens det i landingsområdet var tett tåke.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Tror Northug blir startklar

Hans Petter Stokke

Landslagslege Hans Petter Stokke tror Petter Northug blir klar til stafetten fredag.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Selv om Northug ikke stilte sammen med resten av stafettlaget på pressekonferanse torsdag morgen, har landslagslegen tro på at Norges ankermann blir klar til fredag.

- Etter løpet i går hadde Petter litt irritasjonssymptomer - litt hoste, litt sår hals. Vi kunne ikke utelukke at det var noe mer enn en reaksjon på et skirenn, og lot ham hvile. I dag føler han seg mye bedre, men vi har sørget for en ordentlig sjekk i dag. Derfor er han ikke her, sier landslagslege Hans Petter Stokke.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video: Disse tre glippene kan ha ødelagt gulldrømmen

Video Dette er glippene som felte Norge

Siste nytt

 • Solbakken-seier i gjenåpningen

  Ståle Solbakkens FC København slo Lyngby 4-1 borte da den danske serien startet igjen mandag.

  De tok dermed litt innpå serieleder Midtjylland som overraskende tapte hjemme mot Horsens, men avstanden opp til Midtjylland er likevel på hele ni poeng med én runde igjen til sluttspillet.

  FCK ligger på andreplass.

  Solbakken
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix
 • Carlsens overmann leder finalen

  Hikaru Nakamura, som slo Magnus Carlsen i semifinalen i Rapid Challenge, åpnet finalen med 2,5-1,5-seier over Daniil Dubov i første kamp mandag.

  Finalen spilles best av tre kamper.

  Hikaru Nakamura
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Måtte snu - er fire timer forsinket

  Iditarod-vinner Thomas Wærner rakk bare så vidt å komme seg på vingene med veteranflyet tilbake til Norge før han måtte lande igjen 2. pinsedag.

  Flyet måtte snu etter ca 40 minutter i luften for å reparere en feil på den ene motoren, skriver Wærners kone på Facebook.

  Det var Dagbladet som først omtalte saken.

  Men etter ca to timer på bakken i Fairbanks i Alaska får NRK litt før kl 18 opplyst at flyet er på vingene igjen og omtrent halvveis mot mellomlanding i canadiske Yellowknife, en tur på totalt drøyt fire timer. Det bekrefter prosjektleder Ole Johan Berg.

  – Det var en ledning som var litt løs. Den måtte fikses for å ikke risikere at propellen får såkalt «over speed» og rives løs, sier Berg til NRK.

  Det skal ha vært en enkel feil å fikse. Planen er å fly direkte til Stavanger lufthavn Sola etter drivstoffylling i Canada, om det gode været holder seg.

  Men forventet ankomst Sola er nå rundt kl 16 tirsdag.

  «Motor i stykker ved avgang. I orden nå. Vi er nok fire timer forsinket», skriver Wærner i en tekstmelding til Nils Marius Otterstad mandag kveld.

  Otterstad er prosjektleder for verdenscupen i hundekjøring og pressekontakt i forbindelse med Wærners hjemkomst.

  Wærner har sittet koronafast i Alaska i tre måneder etter at han vant det prestisjetunge hundeløpet Iditarod 18. mars.

  Thomas Wærner
  Foto: Marc Lester / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal