Landslagstreneren bekymret etter at Sundby måtte bryte: – Ikke normalt

Fem dager før verdenscupåpningen ser det ut til at noe ikke er helt som det skal med Martin Johnsrud Sundby. Lørdag fikk han det blytungt i løypa, og søndag valgte han å bryte rennet.

eet2qcoZMvU

TUNG HELG: Martin Johnsrud Sundby har ikke sett helt ut som sitt vanlige jeg under den nasjonale åpningen av langrennssesongen på Beitostølen.

Foto: terje pedersen / terje pedersen

Sundby kom seg altså aldri til mål i det som var hans andre konkurranse på ski for sesongen. Litt over halvveis i 15-kilometeren i fristil valgte Sundby å stå av rennet på Beitostølen, som til slutt ble vunnet av Simen Hegstad Krüger.

Ifølge NRKs reporter på stedet, Ida Nysæter Rasch, hastet Sundby ut av området etterpå. Da hun spurte hva som hadde skjedd, skal han ha svart at «det funker ikke». Mer enn det ønsket han ikke å si.

Han dro rett til smørebussen, pakket sakene og forlot skiarenaen.

Noen timer senere sendte Sundby ut en felles uttalelse til norsk media gjennom skiforbundets medieansvarlige, Gro Eide. Der skriver han:

– Dette var ikke helt min helg, men det blir sannsynligvis en bedre utgave av meg i Ruka.

Bekymret landslagstrener

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum forklarer at heller ikke han vet så mye om hva som skjedde.

– Jeg er alltid bekymret når folk må stå av, men jeg må få tatt meg en prat med ham. Det er ikke normalt for skiløpere på dette nivået å stå av, så..., sier Nossum.

dhSuguylwZ4

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum sier man nå må til bunns i hva det er med Sundby.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Lørdag endte Sundby over to minutter bak vinneren Didrik Tønseth, og så da ut til å også ha litt trøbbel med skiene. Det var imidlertid ikke hele grunnen.

– Jeg var like overrasket som ham i går. Det er ingenting som tyder på at kroppen hans skulle være noe dårlig nå. Det er klart man blir bekymret, sier Nossum.

Men også søndag ble det tungt for den regjerende verdensmesteren, og allerede fra de første passeringspunktene kunne man se at Sundby ikke kom til å kjempe om en av topp-plasseringene.

Etter seks kilometer var han 19 sekunder bak lederen Hans Christer Holund, og etter 7,2 kilometer var det økt til 23 sekunder. Deretter valgte han å bryte.

Nossum slår fast at de nå er helt nødt til å finne ut hva det er med Sundby.

– I mitt hode må vi komme til bunns i hvorfor det ikke fungerer, sier han, og legger til at det er nok en jobb for landslagslegen.

Til slutt var det Simen Hegstad Krüger som vant, med Martin Løwstrøm Nyenget på andreplass og Holund på tredje.

KbSuezmnp0c

Nyenget, Krüger og Holund utgjorde pallen under 15-kilometeren i intervallstart fristil på Beitostølen.

Foto: terje pedersen

Forhåndsuttatt til Ruka

Konkurransene på Beitostølen er ikke viktig i seg selv for de etablerte landslagsløperne, siden det kun er et nasjonalt renn. Det er imidlertid et renn som er viktig for å teste hvor man står før sesongen starter helgen etter. Neste helg er det nemlig verdenscupåpning i finske Ruka.

Sundby er en av løperne som allerede har fått klarsignal til å starte der.

– Først må vi få svar på hva dette handler om. Så jeg håper vi får det. Det kan være mange muligheter, men Martin trenger å være hundre prosent hvis han skal gå tre renn i Finland. Jeg er spent på hva han selv sier, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

For Krüger var seieren ekstra viktig. Han var nemlig ikke forhåndsuttatt til Ruka, men mye tyder på at han nå får dra. Det samme gjelder for Holund etter tredjeplassen hans.

– Jeg håper det jeg har gjort her skal være bra nok. Så får vi det nok svart på hvitt om ikke mange timer, sier Krüger.

Landslagstrener Nossum bekrefter at alle de tre som havnet på pallen har levert gode søknader for å kunne bli med enten til Ruka eller eventuelt til verdenscupen på Lillehammer om et par uker.

Siste nytt

 • God Ødegaard i viktig seier

  Martin Ødegaard hadde en fot med i spillet da Real Sociedad greide å bryte ned et defensivt solid Valladolid-lag og sikre 1-0-seier i La Liga.

  Nordmannen var involvert i mye, spesielt i 2. omgang.

  Målscorer var imidlertid Adnan Januzaj. Den tidligere Manchester United-spillerens nikk fra kort hold var ustoppelig for keeper Jordi Masip.

  Seieren fører Real Sociedad opp til 3.-plass før resten av helgens serierunde spilles, med like mange poeng som Atlético Madrid og Sevilla på plassene bak. Fram til Barcelona og Real Madrid er det henholdsvis 12 og 10 poeng.

  Martin Ødegaard
  Foto: Ander Gillenea / AFP
 • Kvinnenes Big Air avlyst

  Kvinnenes Big Air-renn, som skulle sendes kl 13 lørdag, er blitt avlyst på grunn av vanskelige værforhold, opplyser arrangøren. Mennenes renn kl 20 lørdag kveld skal imidlertid etter planen gå som planlagt, blir det sagt.

 • Disse hopper lagkonkurransen

  Landslagssjef Alexander Stöckl har tatt ut Daniel-André Tande, Robert Johansson, Marius Lindvik og Johann André Forfang til lørdagens lagkonkurranse i Lahti. Tande ble nummer tre i fredagens individuelle renn, kun slått av Stefan Kraft og Karl Geiger.

  Ski Jumping - FIS Ski Jumping World Cup - Lahti Ski Games 2020
  Foto: Lehtikuva / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal