Sundby fikk brutal beskjed: – Jeg møtte et menneske som kledde helt av meg

Før 2011-sesongen møtte Martin Johnsrud Sundby en mentaltrener som kalte han middelmådig. Det reddet trolig karrieren hans.

Landslag langrenn og kombinert sesongen 2019/2020

TAKKNEMLIG: I dag er Martin Johnsrud Sundby (34) glad for kritikken han fikk i 2010.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

La oss spole tilbake til 2010. Martin Johnsrud Sundby har mistet posisjonen i verdenseliten. Det er snart to år siden 25-åringen tok sin første og foreløpig eneste verdenscupseier. Oslo-gutten har ingen individuelle mesterskapsmedaljer. Nå forteller langrennsstjernen om mentaltreneren som forandret alt, i podkasten «Googla med Synnøve Svabø».

– Han fortalte meg at jeg var en typisk middelmådig idrettsutøver. Rett ut. Det var den første samtalen vi hadde sammen, og det var den brutale sannheten.

– Jeg møtte ingen andre som sa det uten at jeg fikk lyst til å slå dem ned.

Erik Bertrand Larssen Petter Northug

KLAR BESKJED: Erik Bertrand Larssen motiverte Johnsrud Sundby da han kalte han middelmådig i 2010. Her avbildet med Petter Northug.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Erik Bertrand Larssen ble ikke slått ned. I 2010 var den tidligere fallskjermjegeren på vei inn i idrettssirkuset som mentaltrener. I årene som fulgte jobbet Bertrand Larssen med navn som Petter Northug og Suzann Pettersen.

– Per i dag er du ganske dårlig, fortalte han. Jeg opplevde at få mennesker var ærlige med meg, så det satte jeg utrolig høyt, sier Johnsrud Sundby i dag.

Medfødt Røa-selvtillit måtte bort

Samtalen med Bertrand Larssen ble et vendepunkt. Under Oslo-VM i 2011 tok Johnsrud Sundby sitt første mesterskapsgull på stafetten og sin første individuelle medalje (bronse) på 15 kilometer klassisk. Mye takket være mental trening.

– Jeg er fra Røa og jeg vet ikke om det er en medfødt selvtillit der, eller om den tres på oss. Jeg møtte heldigvis et menneske som kledde helt av meg. Han fikk meg til å forstå at det bare var å dra på seg ydmykhet, trekke til seg gode folk og tegne på nytt.

Martin Johnsrud Sundby sommeren 2010

VÅKNET: 2010-utgaven av Martin Johnsrud Sundby fikk en øyeåpner da han møtte Erik Bertrand Larssen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Den lange kampen for individuelt gull

I årene som fulgte tok Johnsrud Sundby tre sammenlagtseire i verdenscupen, flere mesterskapsgull på stafett og individuelle sølv- og bronsemedaljer i OL og VM. Det individuelle gullet så aldri ut til å komme.

– Jeg tok min første VM-medalje i 2011. Det var åtte år hvor jeg mislyktes i å ta det VM-gullet jeg hadde drømt om siden jeg var liten. Da å vinne verdenscupen sammenlagt var innen rekkevidde mistet jeg fokus på alt annet.

Men i en alder av 34 skulle det endelig lykkes. 27. februar 2019 endte 15 kilometer klassisk i Seefeld-VM med en intens sekundstrid. På startnummer 68 kjempet Johnsrud Sundby seg inn til sitt første individuelle VM-gull, 2,9 sekunder foran Aleksandr Bessmertnykh.

– Det betød mer for meg enn jeg hadde trodd på forhånd. Alle gode ord og tanker fra konkurrenter som gratulerte skapte masse følelser hos meg.

I ukens utgave av «Googla med Synnøve Svabø» kan du høre mer om bragdene, astma-dommen og en hemmelig tatovering fra langrennsløperens innholdsrike karriere.

Sundby

ENDELIG: Martin Johnsrud Sundby passerer målstreken som gullvinner på 15 km klassisk under VM i Seefeld.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Siste nytt

 • City stilte med 35-årig debutant

  Ferrán Torres gjorde hattrick i Manchester Citys 4-3-seier borte mot Newcastle fredag. Torres scoret vinnermålet på en returball etter 66 minutter. City stilte med keeper Scott Carson, som spilte sin første kamp for de lyseblå. Oppgjøret var faktisk engelskmannens første Premier League-kamp siden 2011.

  Premier League - Newcastle United v Manchester City
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • Vellykket operasjon for Pedersen

  Skøyteprofilen Sverre Lunde Pedersen ble fredag kveld operert for to mindre brudd i venstrehånden og et brudd i høyre underarm.

  Det opplyser Norges Skøyteforbund i en pressemelding.

  Operasjonen ble gjennomført på Ullevål sykehus. Pedersen har også fått påvist et mindre brudd i kinnbeinet.

  28-åringen har i tillegg en rift i leveren. Han blir liggende på sykehus til videre observasjon. Skaden i leveren er fortsatt under kontroll og stabil.

  Osingen pådro seg skadene i en sykkelulykke ved Nesvatn i Fyresdal kommune i Vestfold og Telemark torsdag ettermiddag.

  Netherlands Speed Skating European Championships
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Ventura raste nedover listene

  Kristoffer Ventura fikk PGA-turneringen i Texas ødelagt under første halvdel av fredagens runde. Det blir neppe helgespill på den norske golfproffen.

  Torsdag avsluttet Ventura forrykende med fem strake birdier og én eagle. Det tok ham opp til en delt 19.-plass. Dagen etter så han ut til å fortsette der han slapp, men etter birdien på først hull kom nedturene tett.

  De sju neste hullene ga hele fem bogeyer. Ventura kom aldri helt til hektene igjen etter marerittrekken. 26-åringen gikk fredagens runde to slag over par.

  Cutgrensen ligger an til å være på fem slag under par. Etter to runder er Ventura ett slag unna. Dermed går det mot nok en PGA-helg der han ikke er kvalifisert for videre spill. (NTB)

  Ventura-nedtur
  Foto: Gerald Herbert / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal