Hopp til innhold

Sundby fikk brutal beskjed: – Jeg møtte et menneske som kledde helt av meg

Før 2011-sesongen møtte Martin Johnsrud Sundby en mentaltrener som kalte han middelmådig. Det reddet trolig karrieren hans.

Landslag langrenn og kombinert sesongen 2019/2020

TAKKNEMLIG: I dag er Martin Johnsrud Sundby (34) glad for kritikken han fikk i 2010.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

La oss spole tilbake til 2010. Martin Johnsrud Sundby har mistet posisjonen i verdenseliten. Det er snart to år siden 25-åringen tok sin første og foreløpig eneste verdenscupseier. Oslo-gutten har ingen individuelle mesterskapsmedaljer. Nå forteller langrennsstjernen om mentaltreneren som forandret alt, i podkasten «Googla med Synnøve Svabø».

– Han fortalte meg at jeg var en typisk middelmådig idrettsutøver. Rett ut. Det var den første samtalen vi hadde sammen, og det var den brutale sannheten.

– Jeg møtte ingen andre som sa det uten at jeg fikk lyst til å slå dem ned.

Erik Bertrand Larssen Petter Northug

KLAR BESKJED: Erik Bertrand Larssen motiverte Johnsrud Sundby da han kalte han middelmådig i 2010. Her avbildet med Petter Northug.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Erik Bertrand Larssen ble ikke slått ned. I 2010 var den tidligere fallskjermjegeren på vei inn i idrettssirkuset som mentaltrener. I årene som fulgte jobbet Bertrand Larssen med navn som Petter Northug og Suzann Pettersen.

– Per i dag er du ganske dårlig, fortalte han. Jeg opplevde at få mennesker var ærlige med meg, så det satte jeg utrolig høyt, sier Johnsrud Sundby i dag.

Medfødt Røa-selvtillit måtte bort

Samtalen med Bertrand Larssen ble et vendepunkt. Under Oslo-VM i 2011 tok Johnsrud Sundby sitt første mesterskapsgull på stafetten og sin første individuelle medalje (bronse) på 15 kilometer klassisk. Mye takket være mental trening.

– Jeg er fra Røa og jeg vet ikke om det er en medfødt selvtillit der, eller om den tres på oss. Jeg møtte heldigvis et menneske som kledde helt av meg. Han fikk meg til å forstå at det bare var å dra på seg ydmykhet, trekke til seg gode folk og tegne på nytt.

Martin Johnsrud Sundby sommeren 2010

VÅKNET: 2010-utgaven av Martin Johnsrud Sundby fikk en øyeåpner da han møtte Erik Bertrand Larssen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Den lange kampen for individuelt gull

I årene som fulgte tok Johnsrud Sundby tre sammenlagtseire i verdenscupen, flere mesterskapsgull på stafett og individuelle sølv- og bronsemedaljer i OL og VM. Det individuelle gullet så aldri ut til å komme.

– Jeg tok min første VM-medalje i 2011. Det var åtte år hvor jeg mislyktes i å ta det VM-gullet jeg hadde drømt om siden jeg var liten. Da å vinne verdenscupen sammenlagt var innen rekkevidde mistet jeg fokus på alt annet.

Men i en alder av 34 skulle det endelig lykkes. 27. februar 2019 endte 15 kilometer klassisk i Seefeld-VM med en intens sekundstrid. På startnummer 68 kjempet Johnsrud Sundby seg inn til sitt første individuelle VM-gull, 2,9 sekunder foran Aleksandr Bessmertnykh.

– Det betød mer for meg enn jeg hadde trodd på forhånd. Alle gode ord og tanker fra konkurrenter som gratulerte skapte masse følelser hos meg.

I ukens utgave av «Googla med Synnøve Svabø» kan du høre mer om bragdene, astma-dommen og en hemmelig tatovering fra langrennsløperens innholdsrike karriere.

Sundby

ENDELIG: Martin Johnsrud Sundby passerer målstreken som gullvinner på 15 km klassisk under VM i Seefeld.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Siste nytt

  • Julian Nagelsmann ansatt som tysk landslagssjef i fotball

    Julian Nagelsmann erstatter Hansi Flick som sjef for det tyske herrelandslaget i fotball, bekrefter det tyske fotballforbundet.

    36-åringen skal lede laget fram mot EM-sluttspillet i 2024.

    Nagelsmann ledet Bayern München fra sommeren 2021 og fram til han fikk sparken i mars i år. I den tyske storklubben var han blant annet med på å vinne den tyske serien i 2021/22-sesongen. Tidligere har han også trent Hoffenheim og Leipzig.

    Hansi Flick mistet nylig jobben som landslagssjef for Tyskland etter 1-4-nederlaget for Japan på hjemmebane. Sparkingen skjedde bare ett år før EM på hjemmebane.

    Flick ble landslagssjef i 2021 og fikk 25 kamper i lederstolen. Han tok over ansvaret for «Die Mannschaft» etter at han i 2019/2020-sesongen ledet Bayern München til klubbens andre mestertrippel da laget vant både Bundesliga, den tyske cupen og mesterligaen. (NTB)

    nagelsmann
    Foto: INA FASSBENDER / AFP
  • Kure utslått av bryte-VM – Jørgensen videre

    Per Anders Kure fikk en ekstra bronsemulighet gjennom rekvalifisering i bryte-VM, men fredag var medaljemuligheten over for nordmannen.

    Egyptiske Mohamed Ehab Mohamed Zahab Khalil ble for sterk i den første kampen i rekvalifiseringen og vant 4–2 på poeng. Kure forsøkte å legge press på motstanderen mot slutten, men Khalil forsvarte seg godt.

    Kure fikk den ekstra bronsemuligheten etter at hans overmann i 16-delsfinalen, Akzjol Makhmudov fra Kirgisistan, sikret seg finalebillett i Beograd.

    Med fredagens tap klarte heller ikke Kure å sikre seg billett til neste års OL i Paris. De fem beste i hver vektklasse er kvalifisert for sommerlekene i den franske hovedstaden. Det kommer imidlertid ytterligere to muligheter for å kvalifisere seg til OL.

    I 72-kilosklassen gikk det bedre for Håvard Jørgensen. Han møtte Akit Gulia fra India i første kamp og vant enkelt 4-0. For Jørgensen, som bryter i 72-kilosklasse, venter dermed ny kamp senere fredag. (NTB)

    VM i bryting 2021
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Bjarne Riis avslører: – Jeg er ferdig med sykkelsporten

    Bjarne Riise har flyttet hjem til Danmark etter ti år i utlandet. Nå er legenden krystallklar på at det ikke blir aktuelt å involvere seg mer i sykkelsporten.

    Syklingen har fylt mye av tiden for Bjarne Riis i mer enn fire tiår, men nå er det på tide med noe nytt. I et lengre intervju i fredagens utgave av Børsen slår Riis fast at engasjementet for sykling er et avsluttet kapittel.

    – De siste årene i Sveits har jeg tenkt mye på hva jeg skal gjøre fremover, og i den prosessen har jeg kommet til det punkt at sykkelsporten er et avsluttet kapittel, sier han.

    – Jeg tror jeg vil gjøre noe annet, fortsetter dansken.

    Dermed er det ingenting som tyder på at Riis igjen vil ta en rolle som eier eller sportssjef av et sykkellag i framtiden.

    Riis sier han har mottatt henvendelser fra investorer som ønsker å starte et sykkellag, men ingen var ambisiøse og seriøse nok. Og selv om et lag i Jumbo-Visma-klassen tilbød legenden en rolle, ville han ikke takket ja.

    Bjarne Riis vant Tour de France i 1996, men innrømmet senere at han dopet seg i årene 1993–1998. (NTB)

    Foto: LISELOTTE SABROE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ødegaard med perlescoring i Mesterligaen - Bilder fra TV 2 00:38
Neste