Sundby fikk brutal beskjed: – Jeg møtte et menneske som kledde helt av meg

Før 2011-sesongen møtte Martin Johnsrud Sundby en mentaltrener som kalte han middelmådig. Det reddet trolig karrieren hans.

Landslag langrenn og kombinert sesongen 2019/2020

TAKKNEMLIG: I dag er Martin Johnsrud Sundby (34) glad for kritikken han fikk i 2010.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

La oss spole tilbake til 2010. Martin Johnsrud Sundby har mistet posisjonen i verdenseliten. Det er snart to år siden 25-åringen tok sin første og foreløpig eneste verdenscupseier. Oslo-gutten har ingen individuelle mesterskapsmedaljer. Nå forteller langrennsstjernen om mentaltreneren som forandret alt, i podkasten «Googla med Synnøve Svabø».

– Han fortalte meg at jeg var en typisk middelmådig idrettsutøver. Rett ut. Det var den første samtalen vi hadde sammen, og det var den brutale sannheten.

– Jeg møtte ingen andre som sa det uten at jeg fikk lyst til å slå dem ned.

Erik Bertrand Larssen Petter Northug

KLAR BESKJED: Erik Bertrand Larssen motiverte Johnsrud Sundby da han kalte han middelmådig i 2010. Her avbildet med Petter Northug.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Erik Bertrand Larssen ble ikke slått ned. I 2010 var den tidligere fallskjermjegeren på vei inn i idrettssirkuset som mentaltrener. I årene som fulgte jobbet Bertrand Larssen med navn som Petter Northug og Suzann Pettersen.

– Per i dag er du ganske dårlig, fortalte han. Jeg opplevde at få mennesker var ærlige med meg, så det satte jeg utrolig høyt, sier Johnsrud Sundby i dag.

Medfødt Røa-selvtillit måtte bort

Samtalen med Bertrand Larssen ble et vendepunkt. Under Oslo-VM i 2011 tok Johnsrud Sundby sitt første mesterskapsgull på stafetten og sin første individuelle medalje (bronse) på 15 kilometer klassisk. Mye takket være mental trening.

– Jeg er fra Røa og jeg vet ikke om det er en medfødt selvtillit der, eller om den tres på oss. Jeg møtte heldigvis et menneske som kledde helt av meg. Han fikk meg til å forstå at det bare var å dra på seg ydmykhet, trekke til seg gode folk og tegne på nytt.

Martin Johnsrud Sundby sommeren 2010

VÅKNET: 2010-utgaven av Martin Johnsrud Sundby fikk en øyeåpner da han møtte Erik Bertrand Larssen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Den lange kampen for individuelt gull

I årene som fulgte tok Johnsrud Sundby tre sammenlagtseire i verdenscupen, flere mesterskapsgull på stafett og individuelle sølv- og bronsemedaljer i OL og VM. Det individuelle gullet så aldri ut til å komme.

– Jeg tok min første VM-medalje i 2011. Det var åtte år hvor jeg mislyktes i å ta det VM-gullet jeg hadde drømt om siden jeg var liten. Da å vinne verdenscupen sammenlagt var innen rekkevidde mistet jeg fokus på alt annet.

Men i en alder av 34 skulle det endelig lykkes. 27. februar 2019 endte 15 kilometer klassisk i Seefeld-VM med en intens sekundstrid. På startnummer 68 kjempet Johnsrud Sundby seg inn til sitt første individuelle VM-gull, 2,9 sekunder foran Aleksandr Bessmertnykh.

– Det betød mer for meg enn jeg hadde trodd på forhånd. Alle gode ord og tanker fra konkurrenter som gratulerte skapte masse følelser hos meg.

I ukens utgave av «Googla med Synnøve Svabø» kan du høre mer om bragdene, astma-dommen og en hemmelig tatovering fra langrennsløperens innholdsrike karriere.

Sundby

ENDELIG: Martin Johnsrud Sundby passerer målstreken som gullvinner på 15 km klassisk under VM i Seefeld.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Siste nytt

 • Kona fikk fotballspiller sparket

  Den amerikanske fotballklubben L.A. Galaxy har gitt sin serbiske spiller Aleksandar Katai sparken fordi kona hans spredte rasisme i sosiale medier. Tea Katai skrev blant annet at demonstranter mot rasisme var «avskyelig kveg», melder The Independent.

 • Serie A tillater fem bytter

  Når Serie A starter opp igjen 20. juni, vil alle lag ha muligheten til å bytte fem ganger, bekrefter Det italienske fotballforbundet. Premier League vedtok den samme bytteregelen torsdag. De fem innbyttene kan bare skje maks tre ganger for hvert lag.

  Ronaldo
  Foto: MARCO BERTORELLO
 • Jordan donerer 100 millioner dollar

  Basketball-legenden Michael Jordan og Nike-eide Jordan Brand vil over ti år donere 100 millioner dollar til organisasjoner som jobber mot rasisme og for mer sosial rettferdighet. Donasjonen kommer etter oppmerksomheten rundt George Floyds død.

  Jordan
  Foto: FRANCK FIFE

Sendeplan

Kl. Program Kanal