Hopp til innhold

Sundby fikk brutal beskjed: – Jeg møtte et menneske som kledde helt av meg

Før 2011-sesongen møtte Martin Johnsrud Sundby en mentaltrener som kalte han middelmådig. Det reddet trolig karrieren hans.

Landslag langrenn og kombinert sesongen 2019/2020

TAKKNEMLIG: I dag er Martin Johnsrud Sundby (34) glad for kritikken han fikk i 2010.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

La oss spole tilbake til 2010. Martin Johnsrud Sundby har mistet posisjonen i verdenseliten. Det er snart to år siden 25-åringen tok sin første og foreløpig eneste verdenscupseier. Oslo-gutten har ingen individuelle mesterskapsmedaljer. Nå forteller langrennsstjernen om mentaltreneren som forandret alt, i podkasten «Googla med Synnøve Svabø».

– Han fortalte meg at jeg var en typisk middelmådig idrettsutøver. Rett ut. Det var den første samtalen vi hadde sammen, og det var den brutale sannheten.

– Jeg møtte ingen andre som sa det uten at jeg fikk lyst til å slå dem ned.

Erik Bertrand Larssen Petter Northug

KLAR BESKJED: Erik Bertrand Larssen motiverte Johnsrud Sundby da han kalte han middelmådig i 2010. Her avbildet med Petter Northug.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Erik Bertrand Larssen ble ikke slått ned. I 2010 var den tidligere fallskjermjegeren på vei inn i idrettssirkuset som mentaltrener. I årene som fulgte jobbet Bertrand Larssen med navn som Petter Northug og Suzann Pettersen.

– Per i dag er du ganske dårlig, fortalte han. Jeg opplevde at få mennesker var ærlige med meg, så det satte jeg utrolig høyt, sier Johnsrud Sundby i dag.

Medfødt Røa-selvtillit måtte bort

Samtalen med Bertrand Larssen ble et vendepunkt. Under Oslo-VM i 2011 tok Johnsrud Sundby sitt første mesterskapsgull på stafetten og sin første individuelle medalje (bronse) på 15 kilometer klassisk. Mye takket være mental trening.

– Jeg er fra Røa og jeg vet ikke om det er en medfødt selvtillit der, eller om den tres på oss. Jeg møtte heldigvis et menneske som kledde helt av meg. Han fikk meg til å forstå at det bare var å dra på seg ydmykhet, trekke til seg gode folk og tegne på nytt.

Martin Johnsrud Sundby sommeren 2010

VÅKNET: 2010-utgaven av Martin Johnsrud Sundby fikk en øyeåpner da han møtte Erik Bertrand Larssen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Den lange kampen for individuelt gull

I årene som fulgte tok Johnsrud Sundby tre sammenlagtseire i verdenscupen, flere mesterskapsgull på stafett og individuelle sølv- og bronsemedaljer i OL og VM. Det individuelle gullet så aldri ut til å komme.

– Jeg tok min første VM-medalje i 2011. Det var åtte år hvor jeg mislyktes i å ta det VM-gullet jeg hadde drømt om siden jeg var liten. Da å vinne verdenscupen sammenlagt var innen rekkevidde mistet jeg fokus på alt annet.

Men i en alder av 34 skulle det endelig lykkes. 27. februar 2019 endte 15 kilometer klassisk i Seefeld-VM med en intens sekundstrid. På startnummer 68 kjempet Johnsrud Sundby seg inn til sitt første individuelle VM-gull, 2,9 sekunder foran Aleksandr Bessmertnykh.

– Det betød mer for meg enn jeg hadde trodd på forhånd. Alle gode ord og tanker fra konkurrenter som gratulerte skapte masse følelser hos meg.

I ukens utgave av «Googla med Synnøve Svabø» kan du høre mer om bragdene, astma-dommen og en hemmelig tatovering fra langrennsløperens innholdsrike karriere.

Sundby

ENDELIG: Martin Johnsrud Sundby passerer målstreken som gullvinner på 15 km klassisk under VM i Seefeld.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sportsnyheter

Amalie Iuel rystet seg selv i comebacket: – Sjukt å se hva kvinnekroppen er kapabel til

Nesten to år er gått siden sist Amalie Iuel løp konkurranse. Lørdag ettermiddag var hun tilbake på friidrettsbanen med seier.

Duplantis fikk «blackout» etter verdensrekorden: – Man blir helt hysterisk

Stavkongen Armand Duplantis forbedret sin egen verdensrekord i det NRK-sendte Diamond League-stevnet i Xiamen. Da tok det helt av på arenaen og i kommentatorboksen.

Siste nytt

  • Erling Braut Haaland ikke i troppen i FA-cupsemifinalen

    Manchester City må klare seg uten spydspiss Erling Braut Haaland i lørdagens FA-cupsemifinale mot Chelsea på Wembley.

    Haaland måtte i midtuken byttes ut i kampen mot Real Madrid i mesterligaen. I etterkant opplyste City-manager Pep Guardiola at nordmannen hadde et muskulært problem og at han skulle undersøkes ytterligere foran lørdagens semifinalekamp i London.

    Han ble ikke klarert for spill, og dermed må City klare seg uten mannen som har scoret 31 mål på 39 kamper denne sesongen.

    City er regjerende mester i FA-cupen etter at de i fjor vant både ligaen, mesterligaen og cupen. I midtuken ble drømmen om en ny mesterligatittel knust da Real Madrid vant kvartfinalen etter straffesparkkonkurranse.

    De lyseblå er i føringen i kampen om Premier League-tittelen med to poeng ned til Arsenal og Liverpool. Det gjenstår seks seriekamper.

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har likevel måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Casper Ruud til finale i Barcelona

    For andre gang på en uke er Casper Ruud klar for finale. Han vant 7–6 (8-6), 6–4 mot argentinske Tomas Martin Etcheverry i ATP-turneringen i Barcelona.

    I søndagens finale venter Stefanos Tsitsipas eller serbiske Dusan Lajovic.

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Karina Sævik ble Vålerenga-helt med to perlemål

    Karina Sævik scoret begge målene da Vålerenga slo Røa 2-0 i Toppserien lørdag ettermiddag. De blåkledde fra Oslo øst står med to seirer etter to kamper i Toppserien.

    Onsdag vanter nok et lokaloppgjør for VIF når Stabæk kommer på besøk.

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal