Hopp til innhold

Sundby fikk brutal beskjed: – Jeg møtte et menneske som kledde helt av meg

Før 2011-sesongen møtte Martin Johnsrud Sundby en mentaltrener som kalte han middelmådig. Det reddet trolig karrieren hans.

Landslag langrenn og kombinert sesongen 2019/2020

TAKKNEMLIG: I dag er Martin Johnsrud Sundby (34) glad for kritikken han fikk i 2010.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

La oss spole tilbake til 2010. Martin Johnsrud Sundby har mistet posisjonen i verdenseliten. Det er snart to år siden 25-åringen tok sin første og foreløpig eneste verdenscupseier. Oslo-gutten har ingen individuelle mesterskapsmedaljer. Nå forteller langrennsstjernen om mentaltreneren som forandret alt, i podkasten «Googla med Synnøve Svabø».

– Han fortalte meg at jeg var en typisk middelmådig idrettsutøver. Rett ut. Det var den første samtalen vi hadde sammen, og det var den brutale sannheten.

– Jeg møtte ingen andre som sa det uten at jeg fikk lyst til å slå dem ned.

Erik Bertrand Larssen Petter Northug

KLAR BESKJED: Erik Bertrand Larssen motiverte Johnsrud Sundby da han kalte han middelmådig i 2010. Her avbildet med Petter Northug.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Erik Bertrand Larssen ble ikke slått ned. I 2010 var den tidligere fallskjermjegeren på vei inn i idrettssirkuset som mentaltrener. I årene som fulgte jobbet Bertrand Larssen med navn som Petter Northug og Suzann Pettersen.

– Per i dag er du ganske dårlig, fortalte han. Jeg opplevde at få mennesker var ærlige med meg, så det satte jeg utrolig høyt, sier Johnsrud Sundby i dag.

Medfødt Røa-selvtillit måtte bort

Samtalen med Bertrand Larssen ble et vendepunkt. Under Oslo-VM i 2011 tok Johnsrud Sundby sitt første mesterskapsgull på stafetten og sin første individuelle medalje (bronse) på 15 kilometer klassisk. Mye takket være mental trening.

– Jeg er fra Røa og jeg vet ikke om det er en medfødt selvtillit der, eller om den tres på oss. Jeg møtte heldigvis et menneske som kledde helt av meg. Han fikk meg til å forstå at det bare var å dra på seg ydmykhet, trekke til seg gode folk og tegne på nytt.

Martin Johnsrud Sundby sommeren 2010

VÅKNET: 2010-utgaven av Martin Johnsrud Sundby fikk en øyeåpner da han møtte Erik Bertrand Larssen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Den lange kampen for individuelt gull

I årene som fulgte tok Johnsrud Sundby tre sammenlagtseire i verdenscupen, flere mesterskapsgull på stafett og individuelle sølv- og bronsemedaljer i OL og VM. Det individuelle gullet så aldri ut til å komme.

– Jeg tok min første VM-medalje i 2011. Det var åtte år hvor jeg mislyktes i å ta det VM-gullet jeg hadde drømt om siden jeg var liten. Da å vinne verdenscupen sammenlagt var innen rekkevidde mistet jeg fokus på alt annet.

Men i en alder av 34 skulle det endelig lykkes. 27. februar 2019 endte 15 kilometer klassisk i Seefeld-VM med en intens sekundstrid. På startnummer 68 kjempet Johnsrud Sundby seg inn til sitt første individuelle VM-gull, 2,9 sekunder foran Aleksandr Bessmertnykh.

– Det betød mer for meg enn jeg hadde trodd på forhånd. Alle gode ord og tanker fra konkurrenter som gratulerte skapte masse følelser hos meg.

I ukens utgave av «Googla med Synnøve Svabø» kan du høre mer om bragdene, astma-dommen og en hemmelig tatovering fra langrennsløperens innholdsrike karriere.

Sundby

ENDELIG: Martin Johnsrud Sundby passerer målstreken som gullvinner på 15 km klassisk under VM i Seefeld.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Siste nytt

 • Serbias Juventus-stjerne mister Norge-oppgjør

  Den serbiske angrepsprofilen Dusan Vlahovic sliter med en skade og har trukket seg fra landslagstroppen som skal møte Norge i nasjonsligaen i juni, ifølge VG.

  Vlahovic startet sesongen for Fiorentina, men etter en strålende høstsesong meldte han overgang til Juventus i januar. Totalt står han med 29 mål på 45 kamper i alle turneringer i sesongen som nettopp kom til en slutt. (NTB)

  Italy Soccer Italian Cup
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Øygarden FK er konkurs

  Fotballklubben Øygarden FK ble fredag slått konkurs etter flere måneder med usikkerhet, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge avisen skal Øygarden, som spiller på nivå tre i norsk fotball, mangle om lag tre millioner kroner for å klare seg ut sesongen. Fredag ble det holdt samtaler med lokalt næringsliv om pengestøtte, uten at det har ført fram.

  – Det er ufattelig trist. Nå er det 18 mann som står uten klubb. Vi er blitt fristilt, sier en av spillerne, Andreas Fantoft til BT.

  Øygarden skulle opprinnelig spilt mot Ørn-Horten lørdag, men den kampen strykes sammen med resten av klubbens kampprogram i serien. Det ventet også en NM-kamp mot Sotra, men det er uklart hva som vil skje med den, skriver avisen. (NTB)

  Førstedivisjon i fotball 2020: Øygarden-Sandnes Ulf (2-1)
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Hovland avanserer i Texas med bogeyfri runde

  Det norske golfesset Viktor Hovland fant fram storspillet på den andre runden av PGA-turneringen i Texas fredag. Han gikk en bogeyfri runde fem slag under par.

  Etter en litt treg start torsdag med ett slag under par, har nordmannen spilt seg godt opp fredag. Med fem birdier kunne han bokføre en 65-runde. Det plasserer ham på en foreløpig delt 5.-plass på seks slag under par. Det skiller tre slag opp til lederen Scott Stallings (USA), men det er flere bakfra som kan senke lederscoren ytterligere utover dagen. (NTB)

  Colonial Golf
  Foto: Tony Gutierrez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste