Hopp til innhold

Stemmene til sekundantene sprakk i begeistring og Johaug ble sjokkert over «vanvittige» Magni

DAVOS (NRK): Therese Johaug satt pent i lederstolen med dagens soleklare bestetid da Magni Smedås suste over målstreken. Så tittet skistjernen på resultatlistene like etter og ble forbauset.

Johaug og Smedås

TO BLAD DALSBYGDA I SVEITS: Therese Johaug og Magni Smedås er fra samme bygd og er i slekt. Her er de to i intervjusonen i Davos søndag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

«Du ble nummer syv, Magni!», meldte Johaug i målområdet i Davos søndag. Magni Smedås ble riktignok nummer åtte på den ti kilometer lange intervallstarten i fristil til slutt. Men de aller fleste skjønte at hun var på vei mot en råsterk plassering.

Og Johaug var stolt.

Etter hvert ga de to hverandre en klem og vekslet noen ord sammen før den ene måtte skifte og den andre i intervjuer med diverse TV-kanaler.

– Hun sa hun var mektig imponert og at det var vanvittig bra gjort av meg. Og da jeg så reaksjonen hennes, så skjønte jeg at jeg hadde gjort det bra, sier Magni Smedås til NRK.

– Vanvittig og rått

For selv om Heidi Weng ble nummer to og Jessica Diggins tre, handlet mye om nok en jente fra Dalsbygda søndag. Ikke Therese Johaug, men en som er syv år yngre.

Smedås er nemlig skistjernens tremenning. Det skilte bare ett minutt og 16 sekunder mellom de to slektningene på distansen. Johaug på første- og Smedås på åttendeplass.

– Hun benytter sjansen så bra. Det er vanvittig og rått. Så blir man ekstra stolt over at lille Dalsbygda har to stykker på topp ti-listene i Davos. Det sier litt om de som vokser opp i den bygda, sier Therese Johaug til NRK, som svarer ja på om hun er både sjokkert og overrasket.

Johaug

VANT - IGJEN: Therese Johaug, her fra pressesonen i Davos.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Fleipet med innavl

31-åringen gjorde også NRK oppmerksom på at den lille bygda på 500 mennesker i tillegg huser hennes egen kusine: 17-åringen Gyda Westvold Hansen som er blant verdens beste kvinnelige kombinertløpere.

– Jeg er skikkelig stolt over den bygda. Det er ganske rått, sier Johaug, som deretter får spørsmål om alle er i slekt med alle i Dalsbygda.

– Ja, det er jo innavl. Da er det ikke rart vi går fort på ski alle sammen, sier skistjernen og ler godt i pressesonen.

Innavl er forøvrig ifølge Store norske leksikon et begrep for når individer som er nært beslektet får avkom...

Les P3-dokumentaren fra 2017: «Den neste Johaug»

Gikk raskere enn Johaug siste parti

Men det var ingen selvfølge at Smedås, som til daglig går for Team Veidekke Innlandet, skulle gjøre et stort løp søndag.

For hun åpnet konkurransen beskjedent. Etter tre kilometer var hun allerede nesten minuttet bak Johaug. Det holdt kun til 24. beste tid på det tidspunktet.

Sakte, men sikkert jobbet hun seg likevel inn i løpet.

Ved passeringspunktet to kilometer fra mål hadde hun klatret til en 12. plass – bare ett minutt og 18 sekunder bak søndagens vinner. De siste kilometerne tok hun faktisk inn noen få sekunder på Johaug og endte i mål som nummer åtte.

Smedås

TALENT: Magni Smedås, her avbildet under langrennsåpningen på Beitostølen i november.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Stemmer sprakk

For Smedås var det en uvirkelig opplevelse å gå i løypene i Davos. Hun hadde sitt nasjonale gjennombrudd på Beitostølen i november.

Nå føler hun virkelig hun har fått sitt internasjonale gjennombrudd.

– Ingen forventet å ha meg «oppi der». Alle ble overrasket over at jeg fikk fort. Noen sekundanter sprakk helt i stemmen av å skrike «kom igjen, Magni!». Og da får du en «boost» og tenker «nå markerer jeg meg litt blant de store», sier Smedås og gliser godt.

Nå er spørsmålet hva neste steg blir for 24-åringen. Pål Gunnar Mikkelsplass, som er en del av Norges team i Davos, sier at Smedås «er på blokka» med tanke på Tour de Ski. Hovedpersonen selv vil ikke gå så langt som å be om plass på det laget.

PS: Foruten Johaug, Weng og Smedås var det flere norske på start i Davos. Ragnhild Haga ble nummer 11, Kari Øyre Slind 29, Anne Kjersti Kalvå 32 og Karoline Simpson-Larsen 41.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal