Hopp til innhold

Stemmene til sekundantene sprakk i begeistring og Johaug ble sjokkert over «vanvittige» Magni

DAVOS (NRK): Therese Johaug satt pent i lederstolen med dagens soleklare bestetid da Magni Smedås suste over målstreken. Så tittet skistjernen på resultatlistene like etter og ble forbauset.

Johaug og Smedås

TO BLAD DALSBYGDA I SVEITS: Therese Johaug og Magni Smedås er fra samme bygd og er i slekt. Her er de to i intervjusonen i Davos søndag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

«Du ble nummer syv, Magni!», meldte Johaug i målområdet i Davos søndag. Magni Smedås ble riktignok nummer åtte på den ti kilometer lange intervallstarten i fristil til slutt. Men de aller fleste skjønte at hun var på vei mot en råsterk plassering.

Og Johaug var stolt.

Etter hvert ga de to hverandre en klem og vekslet noen ord sammen før den ene måtte skifte og den andre i intervjuer med diverse TV-kanaler.

– Hun sa hun var mektig imponert og at det var vanvittig bra gjort av meg. Og da jeg så reaksjonen hennes, så skjønte jeg at jeg hadde gjort det bra, sier Magni Smedås til NRK.

– Vanvittig og rått

For selv om Heidi Weng ble nummer to og Jessica Diggins tre, handlet mye om nok en jente fra Dalsbygda søndag. Ikke Therese Johaug, men en som er syv år yngre.

Smedås er nemlig skistjernens tremenning. Det skilte bare ett minutt og 16 sekunder mellom de to slektningene på distansen. Johaug på første- og Smedås på åttendeplass.

– Hun benytter sjansen så bra. Det er vanvittig og rått. Så blir man ekstra stolt over at lille Dalsbygda har to stykker på topp ti-listene i Davos. Det sier litt om de som vokser opp i den bygda, sier Therese Johaug til NRK, som svarer ja på om hun er både sjokkert og overrasket.

Johaug

VANT - IGJEN: Therese Johaug, her fra pressesonen i Davos.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Fleipet med innavl

31-åringen gjorde også NRK oppmerksom på at den lille bygda på 500 mennesker i tillegg huser hennes egen kusine: 17-åringen Gyda Westvold Hansen som er blant verdens beste kvinnelige kombinertløpere.

– Jeg er skikkelig stolt over den bygda. Det er ganske rått, sier Johaug, som deretter får spørsmål om alle er i slekt med alle i Dalsbygda.

– Ja, det er jo innavl. Da er det ikke rart vi går fort på ski alle sammen, sier skistjernen og ler godt i pressesonen.

Innavl er forøvrig ifølge Store norske leksikon et begrep for når individer som er nært beslektet får avkom...

Les P3-dokumentaren fra 2017: «Den neste Johaug»

Gikk raskere enn Johaug siste parti

Men det var ingen selvfølge at Smedås, som til daglig går for Team Veidekke Innlandet, skulle gjøre et stort løp søndag.

For hun åpnet konkurransen beskjedent. Etter tre kilometer var hun allerede nesten minuttet bak Johaug. Det holdt kun til 24. beste tid på det tidspunktet.

Sakte, men sikkert jobbet hun seg likevel inn i løpet.

Ved passeringspunktet to kilometer fra mål hadde hun klatret til en 12. plass – bare ett minutt og 18 sekunder bak søndagens vinner. De siste kilometerne tok hun faktisk inn noen få sekunder på Johaug og endte i mål som nummer åtte.

Smedås

TALENT: Magni Smedås, her avbildet under langrennsåpningen på Beitostølen i november.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Stemmer sprakk

For Smedås var det en uvirkelig opplevelse å gå i løypene i Davos. Hun hadde sitt nasjonale gjennombrudd på Beitostølen i november.

Nå føler hun virkelig hun har fått sitt internasjonale gjennombrudd.

– Ingen forventet å ha meg «oppi der». Alle ble overrasket over at jeg fikk fort. Noen sekundanter sprakk helt i stemmen av å skrike «kom igjen, Magni!». Og da får du en «boost» og tenker «nå markerer jeg meg litt blant de store», sier Smedås og gliser godt.

Nå er spørsmålet hva neste steg blir for 24-åringen. Pål Gunnar Mikkelsplass, som er en del av Norges team i Davos, sier at Smedås «er på blokka» med tanke på Tour de Ski. Hovedpersonen selv vil ikke gå så langt som å be om plass på det laget.

PS: Foruten Johaug, Weng og Smedås var det flere norske på start i Davos. Ragnhild Haga ble nummer 11, Kari Øyre Slind 29, Anne Kjersti Kalvå 32 og Karoline Simpson-Larsen 41.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal