NRK Meny
Normal

Landslagstreneren om stavefeilen: - Det var ikke så godt planlagt

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK.no): Heidi Weng og Norge avgjorde stafetten allerede etter ni minutter, men klarte ikke stave Norge riktig da de kom i mål.

De norske jentene hadde lagd sin egen heirop til anledningen.

VIDEO: Slik så det ut da stafettjentene ble utstyrt med en bokstav hver for å stave Norge. Stavefeilen til tross, heiaropet var det ingen ting å si på.

– Det var ikke så veldig godt planlagt dette med bokstavene. Det ble litt tull, sier en lattermild trener, Egil Kristiansen.

De norske jentene og trener Kristiansen hadde fått spesiallagde jakker som til sammen skulle utgjøre ordet «NORGE». Men jentene bommet noe på stavingen da de poserte for fotografene. I stedet sto det «GRON» på de norske jakkene.

– Det ser ikke helt bra ut. Det er speilvendt faktisk, sier Kristiansen når han ser bildet av jentene.

– Helt rått

Bare én ting var godt nok for et bortskjemt norsk publikum: stafettgull. Og kvinnene innfridde til de grader på VM-stafetten i Val di Fiemme.

Bjørgen kunne gå glisende – helt alene – forbi folkehavet og inn i armene på de andre norske stafettjentene som jublet i målområdet.

For stafetten ble aldri virkelig spennende. VM-debutant Heidi Weng gjorde en imponerende førsteetappe og avgjorde egentlig hele stafetten med et fantastisk rykk allerede etter ni minutter.

Nå hylles hun av hele laget.

– Dette er utrolig artig! Alle forventet at vi skulle ta gull. Men vi visste selv at det ikke var så lett. Men det Heidi gjør i dag er utrolig imponerende. Det er første gang hun går mesterskapsstafett og hun gjør det veldig bra, sier Marit Bjørgen til NRK.

– Det er helt rått. Jeg er kjempeglad. De gjorde jobben, alle sammen i dag, sier jentenes trener Egil Kristiansen, som også skryter av Heidi Weng:

– Hun gjorde jobben sin i dag, hun parkerte alle. Veldig sterkt av en debutant.

Heidi Weng er i storform og gir allerede norge en klar ledelse etter syv minutter.

Her rykker Heidi Weng

Aldri spennende

26,2 sekunder skilte mellom Sverige og Norge. Russland tok bronsen, de var 45,8 sekunder bak de norske vinnerne.

Rickard Grip, Sveriges trener, var strålende fornøyd med Sveriges sølvmedalje, men han tar av seg luen for Norge.

– Vi trodde ikke på forhånd at det var mulig å slå Norge om alt gikk som normalt. Norge er bare helt «outstanding», sier Grip.

Weng, som gikk sin første VM-stafett, innrømmer i ettertid at hun var svært nervøs rett før stafetten.

– På startene var jeg så nervøs at beina skalv. Det var helt forferdelig! Men da jeg først kom ut i løypa gikk det bra, sier Weng.

De norske jentene var ovelegene under dagens stafett. Allerede etter ni minutter var det vgjort.

Her går Bjørgen i mål til stor jubel

Weng taklet presset

VM-debutanten var den jenta som kanskje hadde mest press på seg før stafetten, men 21-åringen taklet presset mesterlig.

Etter å ha ligget i hovedfeltet fra start, gjorde debutanten en småfrekk – men lovlig – manøver for å komme seg opp i teten i den første bakken. Hun gjorde et rykk på utsiden av granbaret som markerer hvor løypa går, og gikk med det forbi flere konkurrenter.

Og debutanten fortsatte å være offensiv videre på etappen. I den første bakken på andrerunden sa hun takk og farvel til de andre løperne og fikk en skikkelig luke.

– Det var en perfekt taktisk etappe av Weng. Hun har gjort alt riktig, utbrøt NRKs langrennsekspert Thomas Alsgaard da Weng fosset inn på stadionet ved første bytte.

– Det var søndagstur der ute, men jeg hadde ikke tid til det. Jeg skulle ha den luka ved byttet sånn at Therese kunne slappe av litt. Og det klarte jeg, sa en fornøyd Weng rett etter etappen var gjennomført.

21-åringen sendte Therese Johaug ut 9,3 sekunder foran Frankrike på andreplass.

Heidi Weng var storfornøyd med staffettstarten og mente de gikk treigt i løypa.

Heidi Weng: – Søndagstur, det har ikke jeg tid til

Kowalczyk viste klasse

Men Therese Johaug slappet ikke akkurat av på hennes første runde. Etter første passering ledet Norge med halvminuttet ned til Justyna Kowalczyk og Polen på andreplass.

Så skjedde det utrolige: Kowalczyk, som ikke har hatt et godt mesterskap til nå, viste Tour de Ski-form og tok kraftig innpå Johaug utover på etappen. Den polske løperen tok inn 20 sekunder på litt over én kilometer og viste med det at formen er på topp før 30.-kilometeren.

– Det blir en prestisjeduell her nå. Kowalczyk vil gjerne veksle først, sa Torgeir Bjørn.

Og det gjorde den polske løperen. Hun vekslet litt under ett sekund foran Norge og Johaug.

– Det var tungt i dag. Hun (Kowalczyk) fikk ryggen min. Men jeg syntes jeg gikk et godt renn. Hun er en veldig sterk klassisk løper. Jeg sier meg veldig godt fornøyd med etappen, sa Johaug til NRK etter etappen.

Gulljentene fikk høre nasjonalsangen nok en gang i dette VM.

Her synger jentene nasjonalsangen

Solid etappe av Størmer Steira

Heldigvis for Norge, hadde ikke Polen så veldig mye mer å stille opp med på tredjeetappen. Størmer Steira dro fra fra første stavtak og det var allerede ved første passering 11,2 sekunder den til polske Paulina Maciuszek. Finland på tredje var hele 44 sekunder etter den norske jenta.

Størmer Steira gikk i ensom majestet opp den siste bakken på sin runde, men Finland og Sverige tok sakte, men sikkert innpå bakfra. Størmer Steiras ledelse var imidlertid aldri utrygg.

– Bunnsolid etappe av Kristin nok en gang. Og akkurat som i Holmenkollen gir hun Bjørgen et kjempeforsprang til de andre løperne, sa Torgeir Bjørn da Marit Bjørgen ble klappet på skulderen av lagvenninnen.

Norges skidronning gikk ut 25 sekunder før Anna Haag og Sverige.

Bjørgen hadde få problemer med å holde Charlotte Kalla bak seg på sisteetappen og kunne med det gå helt alene, med flagget i hånden, over målstreken et godt stykke foran Sverige og Russland.

Det norske laget besto av Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen. De fire jentene ble nummer én, to, tre og fire på fellesstart med skibytte på lørdag.

Siste nytt

 • Rekordomsetning etter Neymar-salg

  Etter skatt sitter Barcelona igjen med et nettoresultat på 13 millioner euro (123 millioner kroner) etter forrige sesong.Mye skyldes salget av Neymar til PSG 222 millioner euro.

  Barcelona hadde 914 millioner euro i inntekter og utgifter på 882 millioner euro.

  neymar
  Foto: Francois Mori / AP
 • Panamas landslagssjef gir seg

  Hernan Daro Gomez avslutter sin tid som Panamas landslagssjef etter landets VM-debut i Russland.

  – Russland 2018 var starten. Jeg oppfylte løftet om å føre landet til sitt første VM. Og det vil for alltid ha en plass i hjertet mitt, skrev landslagssjefen.

  Hernan Dario Gomez
  Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
 • Ruud møter tidligere verdenstreer

  Den spanske tennisspilleren David Ferrer, verdenstreer så sent som i 2014, blir Casper Ruuds motstander i 2. runde av ATP-turneringen i Båstad. Andre runde spilles onsdag eller torsdag. Nå er Ferrer rangert som nummer 39 i verden, mot Ruuds 147.-plass.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Tour de France: 11. etappe
Tour de France: 11. etappe
Sport i dag