Hopp til innhold

Solbakken ferdig i FC København: – Tipper NFF ringer ganske fort

Ståle Solbakken har ledet sin siste kamp i den danske hovedstaden. Det legger press på landslagssjef Lars Lagerbäck, mener NRKs eksperter.

Solbakken

UTE: Ståle Solbakken er ferdig i FC København etter en skuffende periode.

Foto: Sascha Steinbach / AP

FC København bekrefter sparkingen på sine nettsider, og avgjørelsen har sendt sjokkbølger gjennom Danmark.

Klubben opplyser at Solbakken får sparken fordi klubben den siste tiden ikke har levert resultater «på tilfredsstillende nivå».

– Ståle er uten sammenligning den mest suksessrike manager i FCKs historie, og alle i klubben skylder ham en stor takk for den innsatsen han har lagt ned. Vi må dog konstatere at resultatene i 2020 ikke har vært tilfredsstillende, og det tar vi nå konsekvensen av, sier styreleder Bo Rygaard.

Kvist

TAR OVER: Tidligere Solbakken-elev William Kvist.

Foto: Matthias Schrader / AP

Også assistenttrener Bård Wiggen er ferdig.

Hjalte Bo Nørregaard og tidligere FCK-spiller William Kvist er utpekt som midlertidig trenerteam. En trist dag for dansk fotball, skriver keeperlegenden Peter Schmeichel på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Aktuell for Norge?

Avgjørelsen kommer samtidig som Lars Lagerbäcks posisjon som norsk landslagssjef blir heftig diskutert. Solbakken var klar for rollen i 2012, men takket nei da han fikk trenerjobb i den tyske storklubben Köln.

I 2017 var han også en aktuell kandidat for NFF, men takket nei.

– Dette legger et ytterligere press på Lagerbäck. Hvis han gjør det dårlig i de neste kampene, vil Solbakken være en soleklar kandidat til å overta jobben. Jeg tipper de ringer ham ganske fort for å sondere mulighetene, mener NRK-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

Carl-Erik Torp er enig.

– Han er en mann det er snakket om lenge, som forbundet og veldig mange i Norge i ønsker seg. Da er det naturlig å gå i en samtale med ham for å høre hva han tenker, og jeg forventer det også, sier fotballeksperten.

bgjhrKCHzCw

OMBESTEMTE SEG: Ståle Solbakken skulle ta over Norge i 2012, men valgte heller tyske Köln.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Norges fotballforbund gikk fredag ut og fredet Lagerbäck, som skal lede Norge i nasjonsligakamper mot Romania (søndag) og Nord-Irland (onsdag).

– Solbakken er åpenbart en kandidat, men jeg mener fortsatt at Lagerbäck bør fortsette selv om Solbakken har mistet jobben, sier NRKs ekspert.

Heller ikke Torp mener det er nødvendig med en umiddelbar endring, og at alle parter i så fall bør bli enige om hva Norge er best tjent med.

– Personlig har jeg mer tro på Solbakken som landslagstrener enn Lagerbäck, på sikt. Jeg tror det kan passe spilletypene våre litt bedre enn det Lagerbäck gjør, sier Torp.

NFF hevder Solbakken ikke er et tema for dem.

– Vi gir ingen kommentar til disse spørsmålene utover uttalelser vi ga fredag. Vi har nå fullt fokus på de viktige kampene søndag og onsdag, og senere i november. Noe annet er ikke tema, skriver NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt i en SMS til NRK.

– Unikt i skandinavisk fotball

52-åringen har lagt bak seg en utfordrende periode etter flere år med braksuksess i FC København, som han tok over som manager for i 2013.

Denne sesongen står FCK med én seier, én uavgjort og to tap etter fire kamper, men den største skuffelsen kom da klubben ikke klarte å kvalifisere seg for europaligaen – som de i fjor nådde kvartfinalen i.

– Ansvaret for den sportslige nedturen: Selvfølgelig er det Ståle Solbakkens. Det tar han også på seg, men man kan ikke la være å tenke at han er i ferd med å miste spillernes respekt og oppbakking, skrev Ekstra Bladets sportsredaktør Allan Olsen etter tapet for Rijeka.

Ståle Solbakken etter seier mot RBK

SUKSESS: Ståle Solbakken har tatt FCK til mesterligaens gruppespill fire ganger, som her i 2010 da de slo ut Rosenborg.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

NRK-ekspert Skjønsberg er ikke helt overrasket, men mener Solbakken absolutt kan dra fra København med hevet hode.

– Han har hatt fantastiske resultater med FCK, men det begynner bli en liten stund siden de virkelig hevdet seg i mesterligaen, slik de har gjort. De er litt i ferd med å miste den helt klare posisjonen som det aller beste laget i Danmark, sier Skjønsberg.

– Det er en meget imponerende jobb han har gjort, og han har tatt laget til et nivå mange ikke trodde var mulig. Det har gått dårligere hjemme det siste året, men den reisen og det de har opplevd med ham som manager, er det unikt i skandinavisk fotball, sier Torp.

Advarte om «håpløse krav»

Forrige sesong havnet FCK på andreplass – ni poeng bak FC Midtjylland. De svake resultatene de siste månedene har ført til at presset bare har økt på nordmannen.

På en pressekonferanse i den danske hovedstaden understreker styreleder Rygaard at de har brukt tid på å ta avgjørelsen, og at det ikke er noen konflikt mellom ledelsen og Solbakken.

I slutten av september, i forkant av europaliga-playoffkampen mot Rijeka, advarte Solbakken klubben mot å gå i en helt annen retning.

– Jeg kunne gjort ting som er bedre, det er hundre prosent sikkert. Jeg kan meget gjerne byttes ut. Jeg skal ikke stå i veien hvis det er noen som vil det, sa Solbakken først i et langt intervju med danske Eurosport.

– Men det jeg skal advare meget sterkt mot, er de fullstendig hjernedøde, idiotiske, håpløse kravene om at vi skal gå i en fullstendig annen retning, fortsatte nordmannen.

– Blir stille fra meg

Solbakken pekte på den enorme suksessen klubben har hatt, og mente det ville vært et selvmål å gjøre store endringer utover å bytte ham ut.

William Kvist, som blir sportslig leder, mener spillerne trenger en ny start.

– Det er også en sørgmodig dag, og en tøff, men nødvendig beslutning, sier Kvist, som står med 285 kamper for FCK over to perioder før han la opp i 2019.

Solbakken opplyser til NRK at han ikke ønsker å gi noen intervjuer lørdag.

– Det blir stille fra meg, skriver Solbakken i en SMS.

Nordmannen har heller ikke uttalt seg via klubbens kanaler.

– Det er det Ståle og jeg avtalte. Det er det han ønsker, og det synes jeg er helt «fair», sier Rygaard.

Laster Twitter-innhold

Sportsnyheter

Norge må ut i kvalik etter tapt skjebne­kamp: – Vi er nødt til å vinne

Etter et uvirkelig sjansesløseri mot Østerrike står de norske kvinnene i fare for å rykke ned i nasjonsligaen. Takket være fransk hjelp ble det i hvert fall ikke direkte nedrykk.

Siste nytt

 • Ødegaard-assist på overtid sikret Arsenal-seier

  Etter en spinnvill fotballkamp endte det 4-3 til Arsenal borte mot Luton.

  På overtid av overtiden sto det fremdeles 3-3, men så hentet Martin Ødegaard frem silkefoten. Nordmannen prikket hodet til Declan Rice i feltet, og storsigneringen headet inn seiersmålet.

  Premier League-kampen på Kenilworth Road ble en ordentlig målfest. Gabriel Martinelli åpnet ballet etter 20 minutter, før navnebror Gabriel Osho utlignet fem minutter senere.

  Arsenal ledet omtrent like lenge – om man ser bort fra kvarteret med pause – fra Gabriel Jesus’ 2-1-scoring i 45. minutt og frem til Elijah Adebayos 2-2-mål i 49. minutt.

  Lagene fortsatte å følge hverandre i det timen var spilt, men denne gangen tok Luton ledelsen. Ross Barkley banket ballen i mål, kun for å se at Kai Havertz satte inn 3-3 tre minutter senere.

  Etter Rice sin 4-3-scoring var det ingen tid til å slå tilbake. Arsenal tok de tre poengene, som sørger for at de beholder tabelltoppen i Premier League gjennom runden som fullføres onsdag og torsdag.

  Premier League - Luton Town v Arsenal
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Kjempedrama i OL-jakten: England røk tross 6-0-seier

  England så ut til å ha gjort akkurat nok med 6-0 over Skottland, men på overtid knep Nederland puljeseieren i kvinnenes nasjonsliga og er videre i OL-dansen.

  Det ble klart da Damaris Egurrola sikret nederlandsk 4-0-seier fem minutter ut i tilleggstiden mot Belgia.

  Nederland er klar for sluttspillet i februar etter å ha slått England på målforskjell etter seks puljekamper. Før nettkjenningen til Miedema var det engelske laget videre på flere scorede mål. Begge lag endte på tolv poeng.

  OL-fiaskoen er en stor nedtur for Sarina Wiegman. Den nederlandske landslagssjefen til England skulle ha ledet Storbritannia i Paris-lekene om det hadde blitt billett dit. I stedet så hun se sitt eget hjemland frata henne muligheten.

  Nederland, Frankrike, Tyskland og Spania utgjør finalesluttspillet i nasjonsligaen. De franske kvinnene er allerede OL-klar på hjemmebane, og det betyr at to av de tre andre gruppevinnerne får innpass i lekene. (NTB)

  Nederland-spillerne jubler etter 4-0-scoring mot Belgia i nasjonsligaen
  Foto: GERRIT VAN KEULEN / AFP
 • Elverum avsluttet europasesongen med seier

  Til tross for at Elverum rundet av årets europaliga i håndball med 31-27 over Kadetten Schaffhausen, er det sveitserne som er videre til neste fase.

  Det var allerede klart før tirsdagens kamp at Elverum var uten mulighet til avansement. Kadetten Schaffhausen fra Sveits ledet med fire poeng ned til Elverum på 3.-plass før den siste runden i det innledende gruppespillet.

  Tirsdag endte det til slutt med firemålsseier til Elverum over Kadetten Schaffhausen. Daniel Blomgren ble Elverums toppscorer med seks mål.

  Flensburg-Handewitt avsluttet med kalasseier 42-19 over Lovcen Cetinje og endte på 10 poeng. Kadetten Schaffhausen stoppet på åtte poeng, Elverum fikk seks og Lovcen Cetinje ble poengløse.(NTB)

  Elverum-trener Børge Lund
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal