Hopp til innhold

Solbakken ferdig i FC København: – Tipper NFF ringer ganske fort

Ståle Solbakken har ledet sin siste kamp i den danske hovedstaden. Det legger press på landslagssjef Lars Lagerbäck, mener NRKs eksperter.

Solbakken

UTE: Ståle Solbakken er ferdig i FC København etter en skuffende periode.

Foto: Sascha Steinbach / AP

FC København bekrefter sparkingen på sine nettsider, og avgjørelsen har sendt sjokkbølger gjennom Danmark.

Klubben opplyser at Solbakken får sparken fordi klubben den siste tiden ikke har levert resultater «på tilfredsstillende nivå».

– Ståle er uten sammenligning den mest suksessrike manager i FCKs historie, og alle i klubben skylder ham en stor takk for den innsatsen han har lagt ned. Vi må dog konstatere at resultatene i 2020 ikke har vært tilfredsstillende, og det tar vi nå konsekvensen av, sier styreleder Bo Rygaard.

Kvist

TAR OVER: Tidligere Solbakken-elev William Kvist.

Foto: Matthias Schrader / AP

Også assistenttrener Bård Wiggen er ferdig.

Hjalte Bo Nørregaard og tidligere FCK-spiller William Kvist er utpekt som midlertidig trenerteam. En trist dag for dansk fotball, skriver keeperlegenden Peter Schmeichel på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Aktuell for Norge?

Avgjørelsen kommer samtidig som Lars Lagerbäcks posisjon som norsk landslagssjef blir heftig diskutert. Solbakken var klar for rollen i 2012, men takket nei da han fikk trenerjobb i den tyske storklubben Köln.

I 2017 var han også en aktuell kandidat for NFF, men takket nei.

– Dette legger et ytterligere press på Lagerbäck. Hvis han gjør det dårlig i de neste kampene, vil Solbakken være en soleklar kandidat til å overta jobben. Jeg tipper de ringer ham ganske fort for å sondere mulighetene, mener NRK-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

Carl-Erik Torp er enig.

– Han er en mann det er snakket om lenge, som forbundet og veldig mange i Norge i ønsker seg. Da er det naturlig å gå i en samtale med ham for å høre hva han tenker, og jeg forventer det også, sier fotballeksperten.

bgjhrKCHzCw

OMBESTEMTE SEG: Ståle Solbakken skulle ta over Norge i 2012, men valgte heller tyske Köln.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Norges fotballforbund gikk fredag ut og fredet Lagerbäck, som skal lede Norge i nasjonsligakamper mot Romania (søndag) og Nord-Irland (onsdag).

– Solbakken er åpenbart en kandidat, men jeg mener fortsatt at Lagerbäck bør fortsette selv om Solbakken har mistet jobben, sier NRKs ekspert.

Heller ikke Torp mener det er nødvendig med en umiddelbar endring, og at alle parter i så fall bør bli enige om hva Norge er best tjent med.

– Personlig har jeg mer tro på Solbakken som landslagstrener enn Lagerbäck, på sikt. Jeg tror det kan passe spilletypene våre litt bedre enn det Lagerbäck gjør, sier Torp.

NFF hevder Solbakken ikke er et tema for dem.

– Vi gir ingen kommentar til disse spørsmålene utover uttalelser vi ga fredag. Vi har nå fullt fokus på de viktige kampene søndag og onsdag, og senere i november. Noe annet er ikke tema, skriver NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt i en SMS til NRK.

– Unikt i skandinavisk fotball

52-åringen har lagt bak seg en utfordrende periode etter flere år med braksuksess i FC København, som han tok over som manager for i 2013.

Denne sesongen står FCK med én seier, én uavgjort og to tap etter fire kamper, men den største skuffelsen kom da klubben ikke klarte å kvalifisere seg for europaligaen – som de i fjor nådde kvartfinalen i.

– Ansvaret for den sportslige nedturen: Selvfølgelig er det Ståle Solbakkens. Det tar han også på seg, men man kan ikke la være å tenke at han er i ferd med å miste spillernes respekt og oppbakking, skrev Ekstra Bladets sportsredaktør Allan Olsen etter tapet for Rijeka.

Ståle Solbakken etter seier mot RBK

SUKSESS: Ståle Solbakken har tatt FCK til mesterligaens gruppespill fire ganger, som her i 2010 da de slo ut Rosenborg.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

NRK-ekspert Skjønsberg er ikke helt overrasket, men mener Solbakken absolutt kan dra fra København med hevet hode.

– Han har hatt fantastiske resultater med FCK, men det begynner bli en liten stund siden de virkelig hevdet seg i mesterligaen, slik de har gjort. De er litt i ferd med å miste den helt klare posisjonen som det aller beste laget i Danmark, sier Skjønsberg.

– Det er en meget imponerende jobb han har gjort, og han har tatt laget til et nivå mange ikke trodde var mulig. Det har gått dårligere hjemme det siste året, men den reisen og det de har opplevd med ham som manager, er det unikt i skandinavisk fotball, sier Torp.

Advarte om «håpløse krav»

Forrige sesong havnet FCK på andreplass – ni poeng bak FC Midtjylland. De svake resultatene de siste månedene har ført til at presset bare har økt på nordmannen.

På en pressekonferanse i den danske hovedstaden understreker styreleder Rygaard at de har brukt tid på å ta avgjørelsen, og at det ikke er noen konflikt mellom ledelsen og Solbakken.

I slutten av september, i forkant av europaliga-playoffkampen mot Rijeka, advarte Solbakken klubben mot å gå i en helt annen retning.

– Jeg kunne gjort ting som er bedre, det er hundre prosent sikkert. Jeg kan meget gjerne byttes ut. Jeg skal ikke stå i veien hvis det er noen som vil det, sa Solbakken først i et langt intervju med danske Eurosport.

– Men det jeg skal advare meget sterkt mot, er de fullstendig hjernedøde, idiotiske, håpløse kravene om at vi skal gå i en fullstendig annen retning, fortsatte nordmannen.

– Blir stille fra meg

Solbakken pekte på den enorme suksessen klubben har hatt, og mente det ville vært et selvmål å gjøre store endringer utover å bytte ham ut.

William Kvist, som blir sportslig leder, mener spillerne trenger en ny start.

– Det er også en sørgmodig dag, og en tøff, men nødvendig beslutning, sier Kvist, som står med 285 kamper for FCK over to perioder før han la opp i 2019.

Solbakken opplyser til NRK at han ikke ønsker å gi noen intervjuer lørdag.

– Det blir stille fra meg, skriver Solbakken i en SMS.

Nordmannen har heller ikke uttalt seg via klubbens kanaler.

– Det er det Ståle og jeg avtalte. Det er det han ønsker, og det synes jeg er helt «fair», sier Rygaard.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal