Hopp til innhold

Solbakken ferdig i FC København: – Tipper NFF ringer ganske fort

Ståle Solbakken har ledet sin siste kamp i den danske hovedstaden. Det legger press på landslagssjef Lars Lagerbäck, mener NRKs eksperter.

Solbakken

UTE: Ståle Solbakken er ferdig i FC København etter en skuffende periode.

Foto: Sascha Steinbach / AP

FC København bekrefter sparkingen på sine nettsider, og avgjørelsen har sendt sjokkbølger gjennom Danmark.

Klubben opplyser at Solbakken får sparken fordi klubben den siste tiden ikke har levert resultater «på tilfredsstillende nivå».

– Ståle er uten sammenligning den mest suksessrike manager i FCKs historie, og alle i klubben skylder ham en stor takk for den innsatsen han har lagt ned. Vi må dog konstatere at resultatene i 2020 ikke har vært tilfredsstillende, og det tar vi nå konsekvensen av, sier styreleder Bo Rygaard.

Kvist

TAR OVER: Tidligere Solbakken-elev William Kvist.

Foto: Matthias Schrader / AP

Også assistenttrener Bård Wiggen er ferdig.

Hjalte Bo Nørregaard og tidligere FCK-spiller William Kvist er utpekt som midlertidig trenerteam. En trist dag for dansk fotball, skriver keeperlegenden Peter Schmeichel på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Aktuell for Norge?

Avgjørelsen kommer samtidig som Lars Lagerbäcks posisjon som norsk landslagssjef blir heftig diskutert. Solbakken var klar for rollen i 2012, men takket nei da han fikk trenerjobb i den tyske storklubben Köln.

I 2017 var han også en aktuell kandidat for NFF, men takket nei.

– Dette legger et ytterligere press på Lagerbäck. Hvis han gjør det dårlig i de neste kampene, vil Solbakken være en soleklar kandidat til å overta jobben. Jeg tipper de ringer ham ganske fort for å sondere mulighetene, mener NRK-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

Carl-Erik Torp er enig.

– Han er en mann det er snakket om lenge, som forbundet og veldig mange i Norge i ønsker seg. Da er det naturlig å gå i en samtale med ham for å høre hva han tenker, og jeg forventer det også, sier fotballeksperten.

bgjhrKCHzCw

OMBESTEMTE SEG: Ståle Solbakken skulle ta over Norge i 2012, men valgte heller tyske Köln.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Norges fotballforbund gikk fredag ut og fredet Lagerbäck, som skal lede Norge i nasjonsligakamper mot Romania (søndag) og Nord-Irland (onsdag).

– Solbakken er åpenbart en kandidat, men jeg mener fortsatt at Lagerbäck bør fortsette selv om Solbakken har mistet jobben, sier NRKs ekspert.

Heller ikke Torp mener det er nødvendig med en umiddelbar endring, og at alle parter i så fall bør bli enige om hva Norge er best tjent med.

– Personlig har jeg mer tro på Solbakken som landslagstrener enn Lagerbäck, på sikt. Jeg tror det kan passe spilletypene våre litt bedre enn det Lagerbäck gjør, sier Torp.

NFF hevder Solbakken ikke er et tema for dem.

– Vi gir ingen kommentar til disse spørsmålene utover uttalelser vi ga fredag. Vi har nå fullt fokus på de viktige kampene søndag og onsdag, og senere i november. Noe annet er ikke tema, skriver NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt i en SMS til NRK.

– Unikt i skandinavisk fotball

52-åringen har lagt bak seg en utfordrende periode etter flere år med braksuksess i FC København, som han tok over som manager for i 2013.

Denne sesongen står FCK med én seier, én uavgjort og to tap etter fire kamper, men den største skuffelsen kom da klubben ikke klarte å kvalifisere seg for europaligaen – som de i fjor nådde kvartfinalen i.

– Ansvaret for den sportslige nedturen: Selvfølgelig er det Ståle Solbakkens. Det tar han også på seg, men man kan ikke la være å tenke at han er i ferd med å miste spillernes respekt og oppbakking, skrev Ekstra Bladets sportsredaktør Allan Olsen etter tapet for Rijeka.

Ståle Solbakken etter seier mot RBK

SUKSESS: Ståle Solbakken har tatt FCK til mesterligaens gruppespill fire ganger, som her i 2010 da de slo ut Rosenborg.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

NRK-ekspert Skjønsberg er ikke helt overrasket, men mener Solbakken absolutt kan dra fra København med hevet hode.

– Han har hatt fantastiske resultater med FCK, men det begynner bli en liten stund siden de virkelig hevdet seg i mesterligaen, slik de har gjort. De er litt i ferd med å miste den helt klare posisjonen som det aller beste laget i Danmark, sier Skjønsberg.

– Det er en meget imponerende jobb han har gjort, og han har tatt laget til et nivå mange ikke trodde var mulig. Det har gått dårligere hjemme det siste året, men den reisen og det de har opplevd med ham som manager, er det unikt i skandinavisk fotball, sier Torp.

Advarte om «håpløse krav»

Forrige sesong havnet FCK på andreplass – ni poeng bak FC Midtjylland. De svake resultatene de siste månedene har ført til at presset bare har økt på nordmannen.

På en pressekonferanse i den danske hovedstaden understreker styreleder Rygaard at de har brukt tid på å ta avgjørelsen, og at det ikke er noen konflikt mellom ledelsen og Solbakken.

I slutten av september, i forkant av europaliga-playoffkampen mot Rijeka, advarte Solbakken klubben mot å gå i en helt annen retning.

– Jeg kunne gjort ting som er bedre, det er hundre prosent sikkert. Jeg kan meget gjerne byttes ut. Jeg skal ikke stå i veien hvis det er noen som vil det, sa Solbakken først i et langt intervju med danske Eurosport.

– Men det jeg skal advare meget sterkt mot, er de fullstendig hjernedøde, idiotiske, håpløse kravene om at vi skal gå i en fullstendig annen retning, fortsatte nordmannen.

– Blir stille fra meg

Solbakken pekte på den enorme suksessen klubben har hatt, og mente det ville vært et selvmål å gjøre store endringer utover å bytte ham ut.

William Kvist, som blir sportslig leder, mener spillerne trenger en ny start.

– Det er også en sørgmodig dag, og en tøff, men nødvendig beslutning, sier Kvist, som står med 285 kamper for FCK over to perioder før han la opp i 2019.

Solbakken opplyser til NRK at han ikke ønsker å gi noen intervjuer lørdag.

– Det blir stille fra meg, skriver Solbakken i en SMS.

Nordmannen har heller ikke uttalt seg via klubbens kanaler.

– Det er det Ståle og jeg avtalte. Det er det han ønsker, og det synes jeg er helt «fair», sier Rygaard.

Laster Twitter-innhold

Sportsnyheter

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren

Det var dramatisk i Stavanger da Jerv-spiller Erlend Hustad fikk sitt andre gule kort. Eksperter mener Hustad har en god sak, men hoveddommeren står på sitt.

Siste nytt

 • PSG-spiller kritiseres for å ha stått over kamp og markering mot homofobi

  Idrissa Gueye får tøff medfart i Frankrike etter at han for andre år på rad sto over et oppgjør der spillerne hadde regnbuefargede tall på ryggen.

  Senegaleseren reiste med Paris Saint-Germain til bortemøtet mot Montpellier i Ligue 1 sist helg, men var ikke i kamptroppen. Det ble fra klubbhold opplyst at han uteble av «personlige årsaker».

  Ifølge radiostasjonen RMC ville ikke Gueye spille i en drakt med regnbuefargede siffer og ta del i fransk fotballs årlige markering mot homofobi. Han var heller ikke med i en tilsvarende kamp forrige sesong. Saken har skapt sterke reaksjoner.

  Rouge Direct jobber for å motvirke homohat i fotballen, og organisasjonen ber PSG og ligaen kreve at Gueye forklarer seg. Den åpner også for at midtbanespilleren bør bli straffet.

  «Homofobi er ikke en mening, men en forbrytelse», skriver Rouge Direct på Twitter.

  Idrissa Gueye
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Vindheim ferdig i Schalke

  Andreas Vindheim (26) er ferdig i Schalke etter å ha rykket opp til Bundesliga med den tyske storklubben.

  – Det var ingen enkel beslutning, spesielt etter et så suksessrikt år med opprykk og seriemesterskap i 2. Bundesliga, sier Schalke-direktør Rouven Schröder i en pressemelding.

  Vindheim vender tilbake til Sparta Praha. Bergenseren dro på lån i januar og spilte syv kamper for Schalke. Store deler av våren ble ødelagt av en skade i leggen.

  Vindheim
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Uenighet i Sveriges landslag

  Flere svenske langrennsløpere har ikke skrevet under på en ny avtale med skiforbundet foran kommende sesong, til tross for at lagene ble presenterte tirsdag.

  Med der var som ventet Frida Karlsson, som har noe å revansjere etter en svak OL-sesong.

  – Til neste år handler det om å finne en stabil form som kan holde sesongen ut. Jeg skal aldri mer være på bunnen, sa Karlsson på tampen av sist sesong.

  Tirsdag ble hun presentert blant de 14 som skal kjempe om edelt metall i VM i Planica i månedsskiftet februar/mars.

  Ifølge svenske medier er det imidlertid flere løpere som ikke er enig med skiforbundet foran sesongen. Fra før er det klart at sprintstjernen Linn Svahn skal satse mot VM utenfor landslaget.

  Veteranen Calle Halfvarsson er en av dem som ikke har skrevet under ennå.

  – Det er noen punkter i avtalen vi ikke er fornøyde med. Vi kan ikke bare akseptere alt, men jeg håper at vi ror noen ting i land i dag, sier han til Aftonbladet. (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 15 km klassisk menn
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste