De fant Alexander Dale Oen død

Sindri Thor Jakobsson og Sverre Næss fant lagkameraten Alexander Dale Oen død på baderommet. Nå snakker de for første gang om den tragiske dagen i vår.

Sverre Næss og Sindri T. Jakobsson

GITT SEG: Sverre Næss (t.v.) og Sindri Thor Jakobsson har mer eller mindre gitt seg med svømming etter dødsfallet til lagkameraten Dale Oen. Her er de i Sentralbadet under trening til EM i Budapest, like etter dødsfallet.

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / VG

Det var 30. april i år, og svømmelandslaget var samlet på treningsleir i Flagstaff i USA. Lagets stjerne Alexander Dale Oen (26) bodde på rom sammen med de to yngre svømmetalentene Sverre Næss (20) og Sindri Jakobsson (20).

Alexander Dale Oen

GULL:For ett år siden forberedte Alexander Dale Oen seg til et kommende sommer-OL i Beijing. Fire månedere senere var han borte.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

De to var de siste som så Dale Oen i live. I et intervju med Aftenposten i dag forteller de om den ufattelige hendelsen på rom 227 på Embassy Suites hotell.

«Eg e litt frøsen, eg.»

Sverre Næss husker ordrett hva det siste Alexander sa før han låste seg inn på baderommet for å ta en dusj. Vel 20 minutter senere begynte de to romkameratene å lure på om kompisen hadde dusjet vel lenge.

Ropte og skrek til Alex

De begynte å banke på baderomsdøren. De slår av lyset og får ingen reaksjon. Snart begynner de å rope og skrike på Alexander.

– Det slo meg plutselig at det handlet om tid. Jeg løp og hentet kniven min, og stakk den i nøkkelhullet og greide å dirke opp låsen på noen få sekunder, sier Sverre Næss til Aftenposten.

De kom seg inn og fant lagkameraten liggende delvis i badekaret, delvis utenfor. Kort tid senere kom hjelpemannskapene til, og de to satte seg på gangen for ikke å være i veien.

– Vi snakket med politimannen, en typisk amerikansk sheriff. Etter kort tid sa han: «Dette har jeg sett før. Det går ikke bra», sier Næss.

Norge våknet til nyheten

Livet til Alexander Dale Oen sto ikke til å redde. En gang mellom klokken 19.35 og 20.00 lokal tid døde kanskje tidens største norske svømmestjerne, 26 år gammel.

Da var klokken over midnatt til 1. mai norsk tid. Nyheten sprakk som en bombe i Norge den morgenen.

Dette skrev NRK. no: – Den tyngste dagen for norsk svømmesport noensinne

De to lagkameratene bodde alltid på rom sammen med Alexander. Den dagen hadde de hatt en treningsøkt, Dale Oen hadde vært på dopingkontroll og spilt golf. Det siste han gjorde før han kom tilbake til rommet var å få massasje hos lagets fysioterapeut Christer Kjølholt.

Verdensmesteren gav aldri uttrykk for at han følte noe ubehag før han gikk i dusjen den dagen.

LES OGSÅ: Fysioterapauten: – Hadde det vært noe galt, hadde jeg sett det

Savner kameraten uendelig mye

Lagkameratene sier de savner Alexander så uendelig mye. Både Sindri Thor Jakobsson og Sverre Næss har hatt vanskelige perioder sportslig og personlig.

De sier til Aftenposten at de mer eller mindre har gitt seg med svømming. De trenger tid, både etter mange års trening, men også det som skjedde i Flagstaff.

De to forteller om det mange trekker frem når de snakker om Alexander Dale Oen fra Øygarden: Utstrålingen og latteren hans.

– Latteren hans kunne lyse opp et mørkt rom. Når Alex la fikk han alle til å smile og le. Han hadde en fantastisk latter og glede, en sterk utstråling, sier Jakobsson.

Alexander Dale Oen gikk bort den 30. april, bare 26 år gammel. 
Han rakk likevel å bli en av Norges største idrettsutøvere gjennom tidene, med OL-sølv og VM-gull i svømming, verdensidretten Norge aldri tidligere har hevdet seg i. Vi minnes livet og karrieren til en som berørte en hel nasjon, så vel som idrettsmann som menneske. Programmet er ved Håvard Bergheim, Andreas Stabrun Smith og Jan Petter Saltvedt.

SE VIDEOEN: NRKs 34 minutter lange program: Alexander Dale Oen - mannen fra Øygarden.

Siste nytt

 • Målløst mellom Italia og Portugal

  Portugal holdt Italia til 0-0 borte i UEFAs nasjonsliga i fotball lørdag. Det gjør portugiserne til gruppevinner før siste kamp.

  Sverige slo Tyrkia 1–0 i Tyrkia og tok dermed innpå Russland i sin gruppe.

  Italy Portugal Nations League Soccer
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • Svindal operert

  Aksel Lund Svindal har lørdag operert tommelen som han har slitt med de siste dagene etter et fall på trening torsdag.

  Svindal selv annonserte operasjonen på bildedelingstjenesten Instagram. Ifølge ham selv skal han være tilbake på ski etter kort tid.

 • Babylykke for Nestvold-Haugen

  Alpinisten Leif Kristian Nestvold-Haugen ble natt til lørdag far til en ny gutt da kona Marthe fødte parets andre barn.

  Dermed er han klar for sesongens første slalåmrenn i finske Levi søndag. – Alt er bra med hele familien, sier Nestvold-Haugen til NRK.

  SKI-SLO-FIS-CUP-GIANT-SLALOM-MEN
  Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skøyter
V-cup skøyter
V-cup skøyter: 1000 m kvinner
V-cup skøyter: 3000 m kvinner
V-cup skøyter: 5000 m menn
Sesongstart langrenn: 15 km fri teknikk, menn
Sesongåpning langrenn: 15km fri teknikk, menn
Sesongstart langrenn: 15 km fri teknikk, menn
Sesongstart langrenn: 15 km fri teknikk, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang, menn