De fant Alexander Dale Oen død

Sindri Thor Jakobsson og Sverre Næss fant lagkameraten Alexander Dale Oen død på baderommet. Nå snakker de for første gang om den tragiske dagen i vår.

Sverre Næss og Sindri T. Jakobsson

GITT SEG: Sverre Næss (t.v.) og Sindri Thor Jakobsson har mer eller mindre gitt seg med svømming etter dødsfallet til lagkameraten Dale Oen. Her er de i Sentralbadet under trening til EM i Budapest, like etter dødsfallet.

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / VG

Det var 30. april i år, og svømmelandslaget var samlet på treningsleir i Flagstaff i USA. Lagets stjerne Alexander Dale Oen (26) bodde på rom sammen med de to yngre svømmetalentene Sverre Næss (20) og Sindri Jakobsson (20).

Alexander Dale Oen

GULL:For ett år siden forberedte Alexander Dale Oen seg til et kommende sommer-OL i Beijing. Fire månedere senere var han borte.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

De to var de siste som så Dale Oen i live. I et intervju med Aftenposten i dag forteller de om den ufattelige hendelsen på rom 227 på Embassy Suites hotell.

«Eg e litt frøsen, eg.»

Sverre Næss husker ordrett hva det siste Alexander sa før han låste seg inn på baderommet for å ta en dusj. Vel 20 minutter senere begynte de to romkameratene å lure på om kompisen hadde dusjet vel lenge.

Ropte og skrek til Alex

De begynte å banke på baderomsdøren. De slår av lyset og får ingen reaksjon. Snart begynner de å rope og skrike på Alexander.

– Det slo meg plutselig at det handlet om tid. Jeg løp og hentet kniven min, og stakk den i nøkkelhullet og greide å dirke opp låsen på noen få sekunder, sier Sverre Næss til Aftenposten.

De kom seg inn og fant lagkameraten liggende delvis i badekaret, delvis utenfor. Kort tid senere kom hjelpemannskapene til, og de to satte seg på gangen for ikke å være i veien.

– Vi snakket med politimannen, en typisk amerikansk sheriff. Etter kort tid sa han: «Dette har jeg sett før. Det går ikke bra», sier Næss.

Norge våknet til nyheten

Livet til Alexander Dale Oen sto ikke til å redde. En gang mellom klokken 19.35 og 20.00 lokal tid døde kanskje tidens største norske svømmestjerne, 26 år gammel.

Da var klokken over midnatt til 1. mai norsk tid. Nyheten sprakk som en bombe i Norge den morgenen.

Dette skrev NRK. no: – Den tyngste dagen for norsk svømmesport noensinne

De to lagkameratene bodde alltid på rom sammen med Alexander. Den dagen hadde de hatt en treningsøkt, Dale Oen hadde vært på dopingkontroll og spilt golf. Det siste han gjorde før han kom tilbake til rommet var å få massasje hos lagets fysioterapeut Christer Kjølholt.

Verdensmesteren gav aldri uttrykk for at han følte noe ubehag før han gikk i dusjen den dagen.

LES OGSÅ: Fysioterapauten: – Hadde det vært noe galt, hadde jeg sett det

Savner kameraten uendelig mye

Lagkameratene sier de savner Alexander så uendelig mye. Både Sindri Thor Jakobsson og Sverre Næss har hatt vanskelige perioder sportslig og personlig.

De sier til Aftenposten at de mer eller mindre har gitt seg med svømming. De trenger tid, både etter mange års trening, men også det som skjedde i Flagstaff.

De to forteller om det mange trekker frem når de snakker om Alexander Dale Oen fra Øygarden: Utstrålingen og latteren hans.

– Latteren hans kunne lyse opp et mørkt rom. Når Alex la fikk han alle til å smile og le. Han hadde en fantastisk latter og glede, en sterk utstråling, sier Jakobsson.

Alexander Dale Oen gikk bort den 30. april, bare 26 år gammel. 
Han rakk likevel å bli en av Norges største idrettsutøvere gjennom tidene, med OL-sølv og VM-gull i svømming, verdensidretten Norge aldri tidligere har hevdet seg i. Vi minnes livet og karrieren til en som berørte en hel nasjon, så vel som idrettsmann som menneske. Programmet er ved Håvard Bergheim, Andreas Stabrun Smith og Jan Petter Saltvedt.

SE VIDEOEN: NRKs 34 minutter lange program: Alexander Dale Oen - mannen fra Øygarden.

Siste nytt

 • God start for Storhamar

  Storhamar valset over Stavanger Oilers, og vant den første NM-semifinalen 5–2. Hamar-laget vant både serie og NM-sluttspillet forrige sesong. Neste kamp mellom de to lagene spilles søndag i Stavanger.

  Storhamar
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Norge tapte mot Finland

  Det norske U21 landslaget i fotball er i Spania for å spille privatlandskamper mot Finland. I møte med Finland fikk de nordmennene det tøft. Til tross for tre mål, tapte laget 8–3. Mandag venter Russland på stadion Dama de Noche i Málaga.

  U21 fotball
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Klæbo vant prologen

  Johannes Høsflot Klæbo vant prologen i Quebec. Aleksandr Bolsjunov, som er hans nærmeste utfordrer i verdenscupen sammenlagt, ble nummer tre. Åtte nordmenn gikk til kvartfinalen. Det gjorde ikke Hans Christer Holund.

  Verdenscup langrenn sprint klassisk menn
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal