NRK Meny
Normal

Slik er jojo-Jo – mannen og myten

Før han fyller 25 har Jo Inge Berget allerede opplevd flust av opp- og nedturer på fotballbanen. NRK møtte den rykferske landslagshelten dagen etter at han senket Kroatia på Ullevaal.

Jo Inge Berget hjemme hos mor på Gran

HJEMMEHYGGE: Jo Inge Berget på besøk i barndomshjemmet mandag. Søndag avgjorde han kampen mot Kroatia på Ullevaal.

Foto: Hanne Stine Kind

– Må jeg det eller? Det er ikke triksing jeg har trent på. Mer finter og skudd, sier Jo Inge Berget.

Det er sommeren 2008, og jeg møter Jo Inge Berget på hjemmebane på Gran på Hadeland. Vi har bedt ham om å trikse litt for å få noen bra bilder til en TV-reportasje. Settingen er klar. Det er noen måneder igjen til han blir 18 år, og han har akkurat skaffet seg nasjonal spalteplass for første gang.

Etter fem innhopp og null mål har den norske NTG-eleven blitt solgt fra Lyn til Udinese, i et pakkekjøp med det mer meritterte talentet Odion Ighalo.

Berget har reist til barndomshjemmet i Gran for å pakke sakene før sitt første proffeventyr, men har tatt seg en pause for å møte media før turen går til den italienske byen Udine.

I disse omgivelsene har han trent. Dag inn og dag ut med søsteren Marte, broren Ole Petter eller andre venner. Men triksing er ikke hans greie, forteller han, det er finter og skudd han kan.

Innslaget mitt led samme skjebne som Italia-karrieren til Berget. Det kom aldri på.

Smilet bak skjegget

På fredag fyller Jo Inge Berget 25 år, men allerede har Malmö-spilleren opplevd mer på fotballbanen enn mange gjør i en hel karriere.

To nedrykk, to cupmesterskap og ett seriemesterskap. Berget har opplevd å være skadet i flere måneder, og han har vært «frosset ut» og langt unna kamptroppen i Cardiff og Celtic.

Sju begivenhetsrike år etter sitter Jo Inge Berget onsdag igjen i de samme omgivelsene på Gran på Hadeland.

Store bilder av ham preger forsidene på VG og Dagbladet og plutselig er han mannen hele Norge snakker om.

Etter to finter. Og to skudd.

Berget jubler for mål

Jo Inge Berget scoret Norges første mål mot Kroatia, og gjorde det meste selv på det andre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Berget selv tar det med et smil. Hjemme på kjøkkenet på Gran tar han imot NRK dagen etter at han sørget for norsk seier hjemme mot Kroatia.

– Det er alltid godt å dra hjem til mamma. Jeg slapper godt av her og klarer å koble av. Det er her jeg er født og oppvokst så det er klart det er godt å dra hjem iblant, forteller han fra posisjonen på flanken av kjøkkenbordet.

LES OGSÅ: Eggen: – En av de beste landskampene jeg har sett

Humpete karriere

Allerede påfølgende vår var han tilbake i Lyn, denne gang som et førstvalg. Ikke først og fremst fordi han var en så mye bedre fotballspiller etter ni måneder på Primavera-laget til Udinese, men fordi Lyn var i ferd med å rakne totalt. 2 seire og totalt 16 poeng ble fasiten for Oslo-lagets siste sesong i øverste divisjon.

Jo Inge Berget på Lyn

Jo Inge Berget fikk mye spilletid for et kriserammet Lyn i 2009.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Et høydepunkt kom imidlertid før Lyn tapte sine åtte siste kamper og rykket ned som klar jumbo fra eliteserien. Jo Inge Berget og Davy Claude Angan var i lekehumør mot Start og vant 4-1 etter to scoringer av nordmannen.

Det er Bergets beste kveld på Ullevaal. Så langt.

Da sesongen var over gikk turen tilbake til Italia, men han returnerte til Norge og Strømsgodset allerede påfølgende sesong. Etter en god vår ble han skadet i siste kamp før ferien og var ikke tilbake på banen før mot slutten av sesongen. Da fikk han med seg Strømsgodsets første tittel på 19 år.

Berget spiller fra start når Strømsgodset slår Follo 2-0 og blir norgesmestere i 2010.

Ble en del av eventyret i Molde

I 2011 begynte han også sesongen i Strømsgodset. Under Ronny Deila nøt han stor tillit, men da Molde kom på banen og kjøpte han fri fra kontrakten og leieforholdet med Strømsgodset var det duket for et nytt eventyr i Bergets liv.

– Jo Inge har gått mot strømmen og prioritert utvikling foran penger, og det har han igjen for nå. Vi er evig takknemlige for det han har gjort for Strømsgodset, sa Ronny Deila til TV 2.

Berget fikk med seg både gullsesongen i 2012 og nedturen i 2013, før han avsluttet oppholdet i Molde med å vinne cupfinalen for andre gang. Rosenborg ledet 2-1 da Berget fikk ballen etter en corner og han nølte ikke. Han banket ballen i mål med venstrebeinet før Magne Hoseth og Tommy Høiland sikret Molde-seier.

I starten av 2014 fikk han med med seg sin fjerde privatlandskamp på tre år da Norge slo Moldova 2-1 borte. Tidligere hadde han fått spilletid mot Zambia (0-0) og Sør-Afrika (1-0) i 2013 og mot Thailand (1-0) i 2012.

Før kampene mot Bulgaria og Kroatia hadde Berget faktisk spilt alle sine landskamper i januar.

Nedturen

Berget

Berget var ikke heldig med oppholdet i Skottland.

Foto: Leszek Szymañski / NTB scanpix

Da kontrakten med Molde gikk ut var Berget bestemt på å forsøke noe nytt. Valget falt på Cardiff som da ble trent av hans gamle trener i Molde, Ole Gunnar Solskjær. Det ble startet på en ett år lang nedtur.

Det ble med en start i FA-cupen og et innhopp i Premier League, og to tap. Deretter ble han utleid til Celtic, men også oppholdet i Celtic under sin gamle trener Ronny Deila ble mislykket og Berget ble knyttet til den pinlige exiten fra mesterliga-kvalifiseringen.

Deila endret på laget og ting begynte å gå den rette veien for en av de to nordmennene i Glasgow. 31. august startet han sin siste kamp for Celtic og ble tatt av banen før pause i 1-1-kampen mot Dundee.

– Endringene hans virket, så jeg forsto beslutningen. Jeg var ikke enig, men det var ikke noen dårlige følelser oss imellom, sa Berget til skotske Daily Record før mesterliga-kvalifiseringen mellom Malmö og Celtic.

For andre gang på ett år hadde han opplevd noe som kunne tatt motet fra de fleste. Å bli hentet til en klubb av en trener som han kjente, men allikevel bli oversett og hensatt til benken og tribunen.

Oppturen

SOC/ Celtic v Malmo FF - UEFA Champions League Qualifying Play-Off First Leg

Jo Inge Berget scoret to mål for Malmö FF mot Celtic.

Foto: Russell Cheyne / Reuters

For etter bare tre starter og tre innhopp i Celtic-trøya fikk Berget tillit i Malmø og var sentral Åge Hareides «nye Malmö» fra første spark på ballen. Da hadde det gått over seks måneder siden hans siste klubbkamp.

Allerede fra første dag i Malmö har han vært viktig for laget. Etter de sju første kampene hadde han scoret seks mål, og var toppscorer i Allsvenskan.

– Forskjellen er stor. Da spilte jeg ikke, nå spiller jeg, det er den største forskjellen, forklarte Berget etter å ha sålefintet seg inn i hjertene til alle fotballglade nordmenn.

– Jeg har alltid visst at jeg var god, men jeg spilte ikke mye fotball i fjor, og da er det vanskelig å få vist hva man er god for. Nå har jeg fått sjansen både i Malmø og nå på landslaget, og da er det viktig å ta sjansene, og det føler jeg har gjort nå.

Det er vel det som kalles en underdrivelse.

Først ga han Malmö et godt utgangspunkt for mesterligaspill med to mål borte mot Celtic. Deretter var han sentral da de tok vare på den muligheten og ble klare for gruppespillet.

Søndag ble han norsk helt, og høsten er bare såvidt i gang.

Siste nytt

 • Warriors kriget seg videre

  Golden State Warriors er videre til neste runde i NBA-sluttspillet etter 99-91-seier over San Antonio Spurs natt til onsdag. Warriors vant 4–1 i kamper, og møter nå New Orleans Pelicans.

  Philadelphia 76ers tok seg også videre i natt.

  Klay Thompson (11) celebrates after making a basket in front of forward Kevin Durant (35) and forwar
  Foto: Kyle Terada / Reuters
 • Norsk trener til sveitsisk toppklubb

  Dan Tangnes (39) ble onsdag presentert som ny hovedtrener for den sveitsiske hockeyklubben EV Zug. De ble nummer to i grunnspillet forrige sesong, men røk ut i første runde av sluttspillet.

  – Jeg håper vi kan skape gode minner sammen, sier Tangnes.

  Dan Tangnes
  Foto: EV ZUG
 • Glassverket trekker elitelaget

  Håndballklubben Glassverket har spilt i eliteserien denne sesongen, men rykket ned og skulle i utgangspunktet spille i 1. divisjon neste sesong. Slik blir det likevel ikke, da forslaget om å trekke laget fikk flertall på tirsdagens årsmøte, skriver Drammens Tidende. Klubben ønsker å beholde lagene i andre- og fjerdedivsjon.

  Line Bjørnsen hos Glassverket
  Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Ranheim - Brann og Stabæk - Start
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid