NRK Meny
Normal

Så kjapp at det gir ham hodebry

OTEPÄÄ (NRK): Landslagstrener Arild Monsen har aldri sett en mer startrask skiløper enn Johannes Høsflot Klæbo. Det gir 20-åringen et dilemma.

Fra kvartfinalen, semifinalen og finalen.

RAKETTFART: Johannes Høsflot Klæbu går de første meterne raskere enn noen andre.

Du har sikkert lagt merke til det allerede. Ellers kan du ta en titt på denne videoen.

Når startskuddet går, skyter Johannes Høsflot Klæbo av gårde.

I sprintfinalen i Otepää lørdag så han seg heller aldri tilbake, og tok sin første verdenscupseier i sin individuelle verdenscupstart nummer åtte (i parentes bemerker vi at Petter Northug også tok sin første verdenscupseier i sin start nummer åtte).

– Han er den hurtigste på markedet i dag, uthvilt når starten går. Vi har prøvd det noen ganger, jeg har ikke sett noen som tar ham på akkurat det, erkjenner sprintlandslagstrener Arild Monsen.

– En liten utfordring

Å være kjapp i starten er åpenbart ingen ulempe. Men det gir Klæbo en taktisk utfordring de fleste andre slipper å ta stilling til.

– Du må ta en vurdering på om du skal gå eller roe ned. I kvarten i dag roet jeg ned og slapp Calle Halfvarsson opp på siden, og plutselig ville alle ligge først. Da må man begynne å rykke igjen. Så ja, det er en liten utfordring, sier førsteårssenioren fra Trondheim til NRK.

Han har prøvd ulike varianter gjennom sesongen – og fått merke seniornivået skiller seg fra det han var vant til blant juniorkonkurrentene i fjor.

– I junior kunne man ofte bare slippe forbi en, akse og være forbi igjen. Man kunne gå greit videre med en feil. Men bommer du her kan du egentlig bare svinge inn til bagen, ta på deg klærne og dra hjem, påpeker Klæbo.

Derfor valgte han den enkle løsningen i lørdagens finale: Klæbo tok starten – og beholdt ledelsen til han krysset målstreken.

Johannes Høsflot Klæbo

VINNERSKALLE: Johannes Høsflot Klæbo går inn til sin første verdenscupseier, bare 20 år gammel

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

God på det man trener på

Selv har Klæbo denne forklaringen på hvorfor han er så kjapp:

– Man blir god på det man trener på, og jeg føler det er en viktig del. Jeg har prioritert å trene bra på det.

– Har du noen gang blitt slått i starten?

– Ja, jeg har hatt bra fight av noen gutter på Heimdal, så det er sikkert det som har gjort det, forteller han.

Den første store sprintpioneren, Tor Arne Hetland, mener Klæbo også har alderen på sin side:

– Det kan være at det endrer seg litt om 15 år hvor han er ut av startblokkene. Det er naturlig, påpeker han.

Men Johannes Høsflot Klæbo slipper å frykte at aldringsprosessen skal gjøre det vanskelig å vinne VM-sprinten i Lahti. For den kommer allerede torsdag til uka.

Siste nytt

 • Atlético vant supercupen

  I den helspanske finalen i den europeiske supercupen var det Atlético Madrid som trakk det lengste strået mot byrival Real Madrid, og vant 4–2 etter ekstraomganger. Det stod 2–2 etter full tid, men mål fra Saúl Ñíguez og Koke ga Atlético seieren.

  Atletico Madrid
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Bjørn Helge Riise til Sogndal

  Bjørn Helge Riise forlot Aalesund tidligere onsdag kveld. Nå er han klar for Sogndal. – Bjørn Helge er veldig profesjonell, og hans erfaring og lederegneskaper vil være av stor verdi i vårt unge mannskap, sier sportslig leder i Sogndal, Håvard Flo.

  Bjørn Helge Riise
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Hauger får skryt av Red Bull-sjef

  Formel 4-fører Dennis Hauger får rosende ord av Red Bull-sjef Helmut Marko. – Fram til nå har Dennis innfridd alle våre forventninger til det fulle, sier Marko i et intervju med Parc Fermé. Hauger signerte som juniorfører i Red Bull-systemet i fjor.

  Helmut Marko
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Doping Documentary: IOC og det russiske dopingkomplottet