NRK Meny
Normal

Johaug om historiske Østberg: – Herregud, du er ei tøff jente!

Ingvild Flugstad Østberg ble fredag første kvinne som staket seg gjennom et klassisk renn uten feste.

Her staker Østberg.

SE VIDEO: Slik så det ut da Ingvild Flugstad Østberg staket seg gjennom den 7,5 km lange løypa på Beitostølen fredag. Hun endte til slutt på 5. plass, 1.01,5 minutt bak vinneren Therese Johaug.

Johaug vant sesongåpningen på Beitostølen, men jenta som fikk mest oppmerksomhet kom på 5. plass, 1.01,5 min bak.

– Det er knalltøft av Ingvild. Jeg så at hun like før start sto med både skøyteski og klisterski i hendene. Da jeg så at hun tok skøyteskia, tenkte jeg «Herregud, du er ei tøff jente!», sier Therese Johaug til NRK etter rennet.

Selv var Østberg lettet og fornøyd etter målgang:

– Jeg angrer ikke, sier hun.

– Men det var et par ganger jeg tenkte: «Kan jeg ikke få litt feste, vær så snill!».

Johaug og Østberg

IMPONERT: Therese Johaug (t.h.) er mektig imponert over at Ingvild Flugstad Østberg (t.v.) turte å gå uten feste fredag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Tviler på ros fra Sundby

Før start var det mye snakk om noen av jentene kom til å droppe feste og heller stake seg på skøyteski gjennom den ganske lette løypa på Beitostølen.

Johaug bestemte seg dagen før for å ikke gjøre det, mens Martin Johnsurd Sundby sa rett ut at han ikke trodde noen av jentene kom til å tørre.

– Jeg får se om jeg får et klapp på skulderen av Martin nå eller om det blir forbigått i stillhet, sier Østberg med et smil etter det som flere hyller som en historisk bragd.

Etter det NRK kjenner til var det tre jenter som gikk uten feste fredag. I tillegg til Østberg, staket også mindre kjente Karianne Jevne (19. plass) og Tuva Toftdahl Staver (24. plass).

– Jeg er veldig glad for at de gjør det. Det viser at holdningene er til stede og at langrenn er i utvikling også for kvinner, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Therese Johaug

VANT: Therese Johaug var suveren i sesongåpningen på Beitostølen. Hun vant 38,4 sekunder foran Heidi Weng og 55,2 sekunder foran overraskelsesløperen Kari Øyre Slind på 3. plass.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Jukser

Debatten går for fullt i langrennsmiljøet om den såkalte stakerevolusjonen kommer til å fjerne klassisk stil for godt.

Det er heller ikke tvil om at flere jukser med smugskøyting når de går med skøyteski i klassisk renn. Fredag innrømmet blant andre Øystein Pettersen overfor NRK at han har jukset med vilje.

Svært usikker

Nå har altså stakingen også nådd kvinnene, men Østbergs modige avgjørelse satt langt inne. Da NRK intervjuet henne under to minutter før start fredag hadde hun enda ikke bestemt seg.

– Jeg vet jo at det går fortere å gå diagonal, men det hadde vært tøft å prøve, sa 25-åringen før hun tok valget.

– Jeg kommer til å angre. Fy fader, når jeg kommer til runding har jeg sikkert mest lyst til å gå til mål, gliste hun sekunder før hun staket i vei.

Men etter målgang var det ikke så ille som hun fryktet, og dette blir neppe siste gang en kvinne staker i et klassisk renn.

Her bestemmer Østberg seg for å stake.

SE INTERVJU: Ingvild Flugstad Østberg før start.

Siste nytt

 • Kroatia med knepen seier

  Norges neste motstander i EM, Kroatia, måtte slite knallhardt for å slå Hviterussland 25-23 i håndball-EM torsdag. Kroatia fikk 15.000 tilskuere i ryggen torsdag, men hadde kjempetrøbbel med å vinne.

  Croatia's Luka Cindric
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Lørenskog snudde og slo Vålerenga

  Vålerenga ledet 2-0 helt til det gjensto fire minutter, men Lørenskog slo tilbake og vant 3-2 etter straffeslag i lokalderbyet i eliteserien i ishockey torsdag.

  Eliteserien ishockey: Lørenskog-Vålerenga
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Storseier for Solbakkens menn

  Ståle Solbakken og FC København fikk en strålende start på oppkjøringen til vårsesongen. FCK slo Vejle 4–0 etter mål av Jonas Wind, Andrija Pavlovic og Federico Santander.

  Vårsesongen starter 4. februar. Da venter byrival Brøndby i cupen.

  Solbakken
  Foto: Claus Bech Andersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Kvinner
V-cup hopp: Kvinner
V-cup alpint: Super-G, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G menn
V-cup alpint: Super-G menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn