Hopp til innhold

Olympiatoppen får avslag på nytt toppidrettssenter: – Et sviende nederlag

Olympiatoppens prestisjeprosjekt med splitter nytt toppidrettssenter får tydelig nei på flere punkter fra Plan- og bygningsetaten. Nå står millionprosjektet på vent.

Olympiatoppen får avslag på nytt toppidrettssenter.

FÅR NEI: Det blir ikke nytt toppidrettssenter slik Tore Øvrebø og Olympiatoppen har foreslått.

Foto: NTB/NRK

Det kommer frem i dokumenter sendt ut til Olympiatoppen tirsdag, som NRK har fått tilgang til.

«Plan- og bygningsetaten avslår søknaden om nytt toppidrettssenter, friidretts- og fotballbane og ny ishockeybane», skriver de.

– Dette er et sviende nederlag for Olympiatoppen og Norges idrettsforbund, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Vi er naturligvis skuffet over avslaget fra Plan- og bygningsetaten. Vi skal nå finlese avslaget og begrunnelsen, og gå igjennom dette i styringsgruppen, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø i en e-post til NRK.

Olympiatoppen har lenge ønsket å bygge et nytt toppidrettssenter ved Sognsvann i Oslo, og planene har blitt endret flere ganger de siste årene. Blant annet har de måtte skrinlegge planene om et utøverhotell.

Ved nyttår meldte VG at Norges idrettsforbund søker om 875 millioner kroner til et nytt nasjonalt toppidrettssenter med mål om ferdigstillelse i 2025.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

– SVIENDE NEDERLAG: Slik omtaler NRKs ekspertkommentator Jan Petter Saltvedt avslaget.

Foto: ALEM ZEBIZ

– Tiltaket har store avvik

De forklarte nybyggingen med at det nåværende senteret ikke lenger holdt stand. Treningsforholdene skal ifølge Olympiatoppen være under enhver kritikk, og kapasiteten er sprengt.

– Et nytt senter vil bli på 11.600 kvadratmeter og innbefatte nye utendørsanlegg (stadion, isflate, tennisbaner m.m.), skrev Norges idrettsforbund på sine nettsider tilbake i 2020.

Den planen får nå et rungende nei.

«Tiltaket har store avvik fra reguleringsplanen, og er avhengig av dispensasjoner som etter etatens vurdering ikke kan gis i en byggesak», skriver Plan- og bygningsetaten i sitt avslag.

– Det er lagt mye prestisje, penger og oppmerksomhet inn i å bygge det nye toppidrettssenteret. Det er helt åpenbart, ut fra avslaget å dømme, ikke lagt i nærheten av like mye ressurser i å finlese reguleringsplanen for området. Prosjektet har fått avslag på alle punkter, fra størrelse til plassering og utforming, sier Saltvedt.

Flere klubber protesterte

Nesten samtlige klubber i bydelen, de fleste av dem med bandylag, har protestert på utbyggingen, som ville ført til at det ble bygget en nedskalert isflate for å erstatte en full bane. Klubbene mener dette ville føre til et redusert tilbud for barn og unge.

Plan- og bygningsetaten reagerer på manglende svar på problemstillingen fra Olympiatoppen.

«Slik etaten forstår merknadene, vil en ny og mindre isbane få betydelige konsekvenser for Osloidretten i fremtiden, og samtidig gi et redusert tilbud til unge idrettsutøvere. Søker og tiltakshaver viser til at det er gjort en helhetlig interesseavveining i denne saken. Etaten stiller spørsmål ved hva som menes med en helhetlig interesseavveining».

Koronavirus covid-19

SKUFFET: Tore Øvrebø sier de er skuffet over avslaget.

Foto: Vidar Ruud / NTB

De legger til at de mener merknadene om at tilbudet i Oslo-idretten ikke vil strekke til med en mindre isflate er ikke vurdert eller svart ut.

– Nå må idretten enten prøve å endre reguleringsplanen, som tar mye tid og kommer til å møte mye lokal motstand, noe reaksjonene på dette prosjektet allerede har vist, eller tenke helt nytt når det gjelder omfang og kanskje også plassering, mener Saltvedt.

Det er foreløpig uklart hva som skjer med de store planene.

– Vi er glade for at vi opplever at planene for et nytt nasjonalt toppidrettssenter har god støtte i regjeringen, i Kulturdepartementet, blant opposisjonspartier, hos ledelsen ved Norges idrettshøgskole, i særforbundene og hos idrettsstyret. Dette er viktige aktører, som er tydelige på at de ønsker at Norge skal satse på toppidrett. Det gjør meg optimistisk i troen på at et nytt senter vil bli bygget, skriver Øvrebø i en e-post til NRK.

Sportsnyheter

Nyland

Får huden full etter Norge-tap: – Rett og slett fryktelig

Norge gikk på en smell i bortekampen mot Slovenia lørdag kveld. Nå får den klubbløse målvakten Ørjan Nyland kritikk for måten det avgjørende målet kom på.

Siste nytt

 • Mitrovic skadet da Serbia kjørte over Sverige

  Sverige fikk en god start borte mot Serbia i Norges gruppe i Nasjonsligaen, da Viktor Claesson sendte gjestene i ledelsen etter 15 minutter. Men resten av kampen handlet det meste om Serbia- som Norge møter i gruppespillfinale på tirsdag.

  Fulham-spissen Aleksandar Mitrovic scoret hele tre ganger, før en perle fra Sasa Lukic sikret 4-1-seier.

  Mitrovic fikk seg en smell i foten og gikk av banen med 18 minutter igjen. I etterkant viste TV-bildene serberen sittende på benken med en ispose.

  En som ikke blir klar til Ullevaal-kampen kommende uke er Sergej Milinkovic-Savic. Lazio-stjernen pådro seg gult kort mot Sverige og går glipp av oppgjøret med karantene. Tirsdag møtes Norge og Serbia til kamp om gruppeseieren i nasjonsligaen. Uavgjort vil være godt nok for Norge.

  Norge vinner uansett gruppe 4 om de tar poeng hjemme mot Serbia om tre dager. Mens Sverige må slå Slovenia i siste kamp for ikke å rykke ned til gruppe C i nasjonsligaen.

 • Carlsen leier finalen

  Magnus Carlsen leier finalen i årets sjuande Champions Chess Tour-turnering etter 2,5-0,5-seier over indiske Arjun Erigaisi laurdag.

  Nordmannen treng med det «berre» uavgjort over fire parti søndag for å ta sin fjerde seier totalt og sin andre strake i årets Champions Chess Tour. Carlsen vann også turneringa i Miami i august.

  Aldri har ein motstandar greidd å komme tilbake og vinne over Carlsen etter å ha hamna under 0–2 i Champions Chess-samanheng.

  Erigaisi må vinne søndag for å ta kampen til lynsjakk og eventuelt armageddon i jakta på å stoppe den seiersvane nordmannen.

 • Avaldsnes tapte på overtid

  Med ei scoring tre minutt på overtid slo Lyn Avaldsnes 2-1 i Toppseriens kvalik-sluttspel.

  Jenny Røsholm Olsen gav Lyn leiinga etter 33 minutt, men Kaja Olsen utlikna like etter pause.

  Det såg ut til å gå mot eit sterkt og kjærkome poeng for Avaldsnes heilt til Cathionka Tandberg sette inn Lyns sigersmål på overtid.

  John Arne Riises Avaldsnes er dermed på delt sisteplass med eitt poeng på tre kampar, og er i fare for å rykke ned til 1. divisjon.

  Toppserien fotball 2022: Avaldsnes - LSK Kvinner (0-2)
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste