NRK-ekspert: NFF bør ikke velge Hamrén eller Lagerbäck

Per-Mathias Høgmo er ferdig som landslagssjef. Nå spekuleres det i hvem som blir landslagets neste trener. Her er de heteste kandidatene.

Solbakken, Lagerbäck, Hamrén

HETE KANDIDATER: Ståle Solbakken, Lars Lagerbäck og Erik Hamrén er alle nevnt som mulige erstattere til Per-Mathias Høgmo.

Foto: NTB Scanpix

Etter tre år og 18 tap er «Prosjekt-Høgmo» avsluttet. På en pressekonferanse kommer det frem at partene «var enige om at Høgmo slutter som norsk landslagssjef».

Nå starter jakten på en ny person som får den nærmest umulige oppgaven om å ta det norske landslaget til VM-sluttspillet i Russland.

– Vi har overhodet ikke diskutert prosessen fremover – hverken kandidater eller hvordan vi skal løse dette så det må vi komme tilbake til. Det haster ikke, men det kommer en viktig kamp i mars, sier fotballpresident Terje Svendsen på NRK.

Per-Mathias Høgmo

FERDIG: Per-Mathias Høgmo.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det er uansett noen navn som går igjen som aktuelle kandidater. Dette er de aller heteste akkurat nå:

 • Ståle Solbakken (48), trener FC København.
 • Erik Hamrén (59), tidligere RBK- og Sverige-trener.
 • Lars Lagerbäck (68), tidligere Sverige- og Island-trener.
 • Ole Gunnar Solskjær (43), trener Molde.
 • Kjetil Rekdal (48), sportssjef Vålerenga.
 • Leif Gunnar Smerud (39), landslagssjef U21.

– Ville vært en veldig god kandidat

NRK-ekspertene Lise Klaveness og Karl Petter Løken har begge Ståle Solbakken som den største favoritten.

– Personlig mener jeg Solbakken er det beste alternativet, både med tanke på internasjonal erfaring og det at han har fått impulser fra andre fotballkulturer, sier Klaveness.

Klaveness og Løken tror imidlertid det kan bli krevende å få Solbakkens signatur på papiret ettersom han har kontrakt ut 2018.

– Jeg har lenge sagt at jeg kunne tenke meg Solbakken – ikke minst fordi han har gjort en fantastisk jobb med FC København. Han brenner for dette og kjenner norsk fotball ut og inn. Det vil være en veldig god kandidat, men som sikkert blir veldig vanskelig å få tak i, sier Løken.

Det bekrefter Solbakken selv overfor det danske nyhetsbyrået Ritzau onsdag.

– For alle nordmenn er det en spesiell jobb, ikke bare for meg. Men jeg har kontrakt med FCK og er på jobb her også i morgen, sier nordmannen.

Nils Johan skal bruke tiden fremover til å kartlegge kandidater til jobben som ny landslagssjef i fotball.

SE VIDEO: Nils Johan Semb om jobben med å finne Høgmos erstatter.

– Trenger impulser utenfra

Tirsdag spekulerte også flere norske og svenske medier i om Erik Hamrén var på vei til Oslo for å prate om landslagsjobben.

Den tidligere Rosenborg-treneren er imidlertid i Oslo i forbindelse med cupfinalehelga, og både NFF og Hamrén benektet at de har diskutert landslagssjef-jobben.

Ringreven Lars Lagerbäck blir også ofte nevnt når det snakkes om erstattere til Høgmo. Svensken ga seg som landslagssjef for Island etter å ha ledet den lille nasjonen til en sensasjonell EM-kvartfinale.

Terje Svendsen

FOTBALLPRESIDENT: Terje Svendsen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

NRK-ekspert Lise Klaveness håper ikke forbundet velger Hamrén eller Lagerbäck.

– Jeg synes både Hamrén og Lagerbäck fremstår som litt like kandidater som de som har hatt jobben tidligere til at det er verdt å gjøre et bytte, sier Klaveness og legger til:

– Men i mitt hode er det ingen tvil om at vi trenger litt nye impulser utenfra. Det har vært 20 år med en fotballdebatt, som vi aldri kommer oss ut av. Da tror jeg det er fint med en trener som har litt distanse til den kulturen, sier Klaveness.

Siste nytt

 • Norge nærmer seg semifinale

  Norges curlingherrer slo Russland 7-5 onsdag, og etter åtte av ni runder kjemper Steffen Walstads lag mot Tyskland om den siste semifinalebilletten. Norge spiller avgjørende kamp mot Sveits om semifinale i EM torsdag.

  Walstad
  Foto: John Locher / AP
 • Bendtner dropper anken

  Rosenborg-spiller Nicklas Bendtner har bestemt seg for å droppe anken av sin voldsdom, skriver NTB. Også påtalemyndigheten har bestemt seg for å frafalle sin anke i saken. Dansken må dermed sone i fengsel i 50 dager. Det er ikke klart når han må sone.

  Eliteserien fotball 2018 Start - Rosenborg
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Tjalve og Tyrving vann lagserien

  Tjalve blei best i mennenes lagserie i friidrett for femte år på rad. I kvinneklassen gjekk Tyrving til topps. Dei to klubbane kniva om topplassen i begge klassene, melder Norges Friidrettsforbund.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sjakk: Parti 9