Nest best i verden gjennom tidene, hylles av Warholm: – En stor prestasjon

Markus Rooth (18) kan være den nye stjerna i norsk friidrett. Søndag kveld ble han historiens nest beste junior i 10-kamp. Bare seniorverdensmester Niklas Kaul er foran på statistikken.

Markus Rooth

HISTORISK MANGEKAMP: Bare én utøver i verden har gjort en bedre 10-kamp som junior enn det Markus Rooth gjorde i helga.

Foto: Haron Hussain / NRK

Niklas Kaul (22) ble i fjor tidenes yngste seniorverdensmester i 10-kamp, da han tok gull i Doha. Verdensrekorden for juniorer (U20) på 8435 poeng satte han i Grosetteo i 2017.

Lite ante nok Kaul om at den rekorden skulle bli satt under alvorlig press av en nordmann på Bislett denne helga.

Markus Rooth (18) lå nemlig meget godt an etter første dag. Hadde det ikke kommet et væromslag i Oslo søndag, kunne kanskje rekorden ha havnet på norske hender.

Rooth endte til slutt på 8238 poeng, som gir ham en andreplass på verdensstatistikken for juniorer, og klart foran Ashley Moloney fra Australia på tredjeplass (8190 poeng).

– Helt rått! Dette er en stor prestasjon, sier Karsten Warholm til NRK.

– Fantastisk helg

Han satset selv på tikamp helt til han ble verdensmester på 400 meter hekk i 2017.

– Warholm er et stort forbilde, sier Roth.

Slik oppsummerer han det sm skjedde:

– Jeg har hatt en helt fantastisk helg, egentlig. Staven var litt kjipt, for jeg føler jeg har mye mer inne, sier Rooth til NRK.

Han sikter til at han ikke kom høyere enn 4,75 i stavsprang, noe som i realiteten ødela muligheten til å slå Kauls poengsum.

Markus Rooth, stavsprang, Bislett

DEN LILLE NEDTUREN: Markus Rooth måtte nøye seg med 4,75 i stavsprang, og dermed var juniorverdensrekorden ute av rekkevidde.

Foto: Haron Hussain / NRK

Sju personlige rekorder

I løpet av helga satte han personlig rekord i sju av ti øvelser. Unntakene var stavsprang, 1500 meter og diskos.

Med der er han naturligvis strålende fornøyd.

– Og jeg er ført 22. desember. Ti dager til, så hadde jeg hatt enda et år som junior, påpeker han, og fortsetter:

– Jeg har lest at er du født i desember, kan du ikke bli god. All forskning sier at veldig få som er født i desember er blitt gode, så det har alltid vært et mål for meg å motbevise det. Og det føler jeg at jeg har gjort nå, smiler han.

Får han det som han vil, er dette bare starten.

– Jeg har lyst til å bli så god som mulig. Mange sier de skal bli best i verden, og er det så god jeg kan bli, så er det kult, sier han.

Ikke som Warholm

Og der Karsten Warholm gikk fra mangekamp til å bli spesialist på 400 meter hekk, ser Roth for seg at mangekamp er grenen der han kan nærme seg verdenstoppen også som senior.

– Han hadde ekstrem hurtighet, jeg har ikke noe jeg er ekstremt god i, sier Rooth, som tok bronse i junior-EM i fjor.

Hans styrke er tvert imot allsidigheten.

– Fordelen min er at jeg er ikke spesielt dårlig i noe. Jeg er ikke en super sprinter og super kulestøter, men jeg er blant de beste i mange øvelser. Og jeg tåler veldig mye trening og belastning. Det er en fordel når du skal gå ti øvelser, påpeker han.

Rett på dopingtest

Etter søndagens sterke prestasjon, måtte også bobilen fra Antidoping Norge tilkalles. For at rekorder skal godkjennes, må det nemlig avlegges dopingprøve.

Antidoping Norge bobil Bislett

RULLENDE DOPINGTESTROM: Antidoping Norge tok turen til Bislett for å teste Markus Rooth etter hans livs prestasjon så langt.

Foto: Haron Hussain / NRK

Kanskje kan resultatet også bli godkjent som verdensrekord. På hjemmesiden til det internasjonale friidrettsforbundet, står nemlig Kauls U20-rekord som «ikke ratifisert». Det kan bety at det ikke ble avlagt dopingprøve etter prestasjonen.

– Det er den nest beste prestasjonen i verden noen gang, og kanskje den beste offisielle prestasjonen i verden, så kan jo folk selv tenke hvor sykt det er. Jeg er stolt, smiler Markus Rooth.

Rooths prestasjon er åpenbart også norsk juniorrekord. Toralv Opsal hadde den gamle norske juniorrekorden på 7815 poeng. Den ble for øvrig også slått av Sander Aae Skotheim på Bislett i helga. Skotheim scoret totalt 7839 poeng.

Siste nytt

 • King kan bli klar til City

  Joshua King var ikke med da Bournemouth tok tre uhyre viktige poeng i nedrykksstriden med 4-1-seier over Leicester søndag. Før kampen ble det opplyst at den norske landslagsspissen hadde pådratt seg en «mindre lårstrekk».

  Etter kampen sa manager Howe at han var usikker på omfanget av skaden, men tirsdag kom det positive nyheter fra samme mann.

  – Når det gjelder Joshua King, får vi se hvordan det går og om han rekker kampen, sier Bournemouth-manageren da han møtte pressen foran onsdagens vriene bortekamp mot City

  Joshua King
  Foto: Glynn Kirk / AP
 • Ingen supersprint i Holmenkollen

  Den nye skiskyttarøvinga supersprint, som skulle fått sin verdscupdebut i Holmenkollen komande sesong, er utsett til seinare.

  Sportssjef Felix Bitterling i det internasjonale skiskyttarforbundet seier til NRK at dei skal prøve ut øvinga med lengre løyper og utan ekstraskot i IBU-cupen komande vinter.

  Bakgrunnen for utsetjinga er mellom anna innspel frå dei aktive.

  Laster Twitter-innhold
 • Diomande ut med skade i comebacket

  Adama Diomande og Los Angeles FC var tilbake i aksjon i MLS tirsdag, men spissen måtte på ny ut med skade i 3-3-kampen mot Houston Dynamo.

  Diomande, som var ute med brudd i foten fra februar til april, skadet seg igjen i kampen mot Houston. Nok en gang var det foten som var problemet, og etter 79 minutter måtte Diomande byttes ut, snaue 20 minutter etter at han ble byttet inn.

  Adama Diomande
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal