Hopp til innhold

Allan (29) må være en av Norges råeste hobbymosjonister

Du trodde kanskje Petter Northug trente mye? Fjorårets Norseman-vinner Allan Hovda trener godt over 100 timer mer - i full jobb og med en liten baby hjemme.

Allan Hovda

INTENST: Allan Hovda (29) under svømmetrening.

Foto: Privat

Allan Hovda

Allan Hovda på vei opp av vannet.

Foto: Martin Fageras

– Regnet pisket meg i ansiktet, det blåste utrolig surt og det var kaldt, men jeg har aldri følt meg mer levende. Det var en fantastisk følelse.

Slik beskriver Allan Hovda Norseman Xtreme Triatlon i fjor. Konkurransen, som arrangeres igjen på lørdag, er en av verdens hardeste endagskonkurranser.

Utøverne må først gjennom 3,8 kilometer svømming i iskalde Hardangerfjorden, hvor det i år er så kaldt at arrangøren må gjøre nøye tester for å ivareta utøvernes sikkerhet. Deretter sykler de 180 kilometer over Hardangervidda, via Geilo og til Austbygde. Det hele avsluttes med et fullt maraton - inkludert hele veien opp Gaustadtoppen - 1883 meter over havet.

Det er ekstremt nok å bare fullføre. Men i fjor var Hovda i tillegg best av alle de topptrente utøverne - med over 17 minutter.

– Den siste delen kjente jeg ikke noe smerte i det hele tatt. Det var helt fantastisk. Jeg har aldri følt meg så sterk som da jeg krysset mållinjen. Jeg følte meg uovervinnelig..

– Den følelsen kan ikke kjøpes for penger. Man kan ikke bruke en million kroner på en bil og få den samme følelsen. Du må slite for den følelsen. Du må slite i mange timer, sier Hovda.

Ekstremt treningsopplegg

Han overdriver ikke. I fjor trente Allan Hovda 970 timer. Det er nesten like mye som beinharde Martin Johnsrud Sundby, og godt over 100 timer mer enn Petter Northug.

På det meste trener triatlonkongen rundt 30 timer i uka. Det er så mye at selv treningsgale Hovda mener det kan være i overkant.

– Det er ikke sikkert det er hensiktsmessig å trene så mye. Men jeg er mer glad i å trene enn å hvile, sier han.

Allan Hovda

Allan Hovda trente 970 timer i fjor.

Foto: Privat

Nattskift, baby og trening

Det kanskje mest imponerende: Treningstimene skal kombineres med fulltidsjobb, kone og barn. 29-åringen jobber på oljeplattform. Noe av tiden på nattevakter brukes til trening.

– Jeg har jobbet nattskift i ti år, så jeg har god erfaring med trening på nattskift. Også lytter jeg til kroppen når den ikke er klar for trening, forteller han.

– Frem til for to måneder siden handlet det bare om trening og jobb. Eller... Jeg er jo gift i tillegg, så jeg prøver forbli gift også, henter Hovda seg inn med.

For to måneder siden ble han nemlig pappa. I fjor jobbet Hovda natteskift de siste to ukene før Norseman. I år har han måttet ta i et tak hjemme.

– Det har ikke vært nattskift sånn sett, men det har vært mye bleieskift. Vi fikk en sønn for to måneder siden. Oppladningen har vært bedre enn i fjor, mener Hovda.

– Hva synes kona om alt dette?

– Hun er heldigvis veldig forståelsesfull og sporty. Hun hiver seg med og er veldig engasjert.

– Det er ikke gøy underveis

De siste ukene før norsemankonkurransen har treningen vært roet ned for å samle overskudd. Men for bare få uker siden gjennomførte 29-åringen treninger de færreste orker å tenke på.

Han forklarer at en hard treningsdag kan begynne med 4000 meter svømming. Deretter sykler han fem timer i stabilt tempo, etterfulgt av en time med knallharde intervaller. Det hele toppes med 5x1 kilometer hardløp.

– Det er jo ikke gøy underveis. Det er jo kanontungt. Du føler du tråkker til du detter av sykkelen. Men hvis du tenker at dette er for hardt, nå gir jeg opp, da får du ikke samme gode følelsen etterpå, forklarer hordalendingen.

Han innrømmer gladelig at et slikt treningsprogram absolutt ikke er noe for alle.

– Hvis noen uten treningsgrunnlag hadde gjort dette kunne det jo vært spikeren i kista, for å si det sånn. Men når du har trent for det så er det hardt og tungt, men det er overraskende hvor mye man klarer.

Bestemor (79) deltok på halvmaraton

Allan Hovda

Det blir mange timer i vannet for Allan Hovda.

Foto: Privat

Hva får en vanlig fyr til å utsette seg for noe sånt? Det hele startet i 2008. Allan meldte seg på Norseman 2009 fordi han ville utfordre seg selv. Det skulle være en greie han gjorde én gang. Sånn ble det ikke.

– Det er verdens hardeste fysiske utfording som gjøres på én dag. Jeg ble hektet, sier Hovda.

Og i familien er det ikke bare han som har blitt bitt av basillen. Kona er med på flere av treningsøktene. Når familien skal møtes, må det trenes før de kan nyte en middag sammen.

– Vi møtes ikke til kaffe før etter vi har svømt. Den smaker litt bedre etter at man har svømt i kaldt vann. Har man for eksempel syklet i tre timer så vekker det appetitten.

– Nå driver broren min, svogeren min og søskenbarna mine med det. Til og med bestemor var med på triatlon. Det var lagtriatlon, bestemor på 79 løp halvmaraton, mamma syklet og tante svømte.

Allan Hovda

Allan Hovda under et fotoshoot på Operaen.

Foto: Privat

Brukket skulder og akutt lungeinfeksjon

Syklister er kjent for å være noen hardhauser. Det er kanskje ikke så overraskende at folk som konkurrerer i godt over ti timer er det samme.

29. mars deltok Hovda i et ironman i Sør-Afrika. Seks uker tidligere hadde han vært på en treningstur på sykkel. Han falt og slo skulderen, men stilte likevel opp i Sør-Afrika. Der endte han opp på 39.-plass av rundt 2000 deltakere - med brudd i skulderen.

– Jeg trodde ikke det var så ille før vi tok røntgen. Jeg var med i Sør-Afrika, men svømte bare med én og en halv arm, forteller han.

Det er ikke den eneste gangen Hovda har konkurrert med sykdom eller skade.

I 2013 var han med i den sveitsiske versjonen av Norseman. Han forteller at han kledde på seg for lite da han satte seg på sykkelen. Det høyeste punktet på sykkelturen var over 2400 meter over havet.

– Da var det kanskje seks grader, stiv kuling og regn. Da ble jeg så kald at da jeg begynte med løpingen hadde jeg fått en akutt lungeinfeksjon. Det var som å løpe med et sugerør i halsen, forteller Hovda.

Fem sett med sykkelhansker

Med seier i fjor kan ikke Hovda legge lista noe lavere i år. Han går for seieren også i 2015-utgaven. Starten går på lørdag klokken 05.00. Forrige lørdag var det 11 grader i vannet, og nå gjør arrangørne de siste testene på om temperaturen er holdbar. I verste fall må de avlyse svømmingen.

– Det er veldig kaldt. Når jeg er 1,80 og 66 kilo, så er ikke fettprosenten megahøy. Jeg blir fort kald. Jeg kommer til å ha ulltrøye under våtdrakten i tillegg til sokker og hette.

Kulden er noe av det som gjør akkurat denne konkurransen så hard. Til helgen kan temperaturmåleren krype helt ned mot null grader. Forrige helg snødde det på deler av strekningen over Hardangervidda. Men det finnes visst ikke dårlig vær.

– Jeg driver og pakker nå. Jeg har med meg fem forskjellige sykkelhansker, sier Hovda.

Siste nytt

  • Bayern-stjerne mister landskamper – usikker til toppkamp neste uke

    Bayern München-stjernen Jamal Musiala har meldt forfall til Tysklands kommende landskamper på grunn av en strekk i låret.

    Det opplyste Tysklands landslagssjef Hansi Flick mandag.

    Musiala har vært en av Bayern Münchens beste spillere denne sesongen med 15 mål og 12 målgivende pasninger i alle turneringer. I Bundesliga er han lagets toppscorer med elleve mål.

    – Vi håpet alle at Jamal skulle være klar fordi han har unike egenskaper, sa Flick.

    Bayern har også grunn til å være bekymret. En potensielt avgjørende kamp om seriegullet finner sted etter landslagspausen når Borussia Dortmund venter 1. april. Dortmund leder serien med ett poeng mer enn Bayern etter 25 kamper. (NTB)

    Germany Soccer Champions League
    Foto: Matthias Schrader / AP
  • Thingnes Bø vant over fem millioner kroner i historisk sesong

    Skiskytterstjernen Johannes Thingnes Bø gikk inn over fem millioner kroner da han satte sesongrekord med seier i 19 av 25 individuelle renn.

    Stryningen tok 16 enkeltseirer i verdenscupen og vant tre individuelle renn i VM. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt, sprintcupen og jaktstartcupen.

    19 seirer i én og samme sesong er rekord. Det var kun seks renn som ikke hadde Thingnes Bø som vinner. Stryningen hadde selv den gamle rekorden på 16 triumfer.

    Det har gitt klingende mynt i kassa til skiskytteren som til daglig holder til i Kongsvinger. Hele 461.000 euro (5,2 millioner kroner) står i Thingnes Bøs navn etter sesongen, viser tall fra Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

    Han fikk rundt 170.000 kroner for hver seier i verdenscupen og over 300.000 for å vinne verdenscupen sammenlagt. I VM ble det 300.000 kroner ganger tre med seier på sprint, jaktstart og normaldistanse. (NTB)

    Verdenscup skiskyting i Holmenkollen
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Solbakken bekrefter: Østigård fra «bankers» til usikker

    Det er mange spørsmål før Norges landslag starter kvalifiseringen til neste års fotball-EM. Nytt av året er at Leo Skiri Østigård også er ett av dem.

    Midtstopperen ble en av landslagssjef Ståle Solbakkens mest trofaste menn i fjor. Østigård startet ni av ti kamper i 2022. Det var kun fjorårets hjemmekamp mot Armenia (9–0) hvor han ble sittende på benken.

    – Nå er han en av de spillerne vi må se på treningen, hvor mye han henger med, sier Solbakken til NTB.

    – Han er usikker nå?

    – Ja, det er han. Det sier seg selv, sier Solbakken. (NTB)

    Fotball, pressekonferanse med Norges herrelandslag
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste