Hopp til innhold

Mener Carlsen lurte computeren da han tok VM-bronse: – Pila trodde ikke på ham

Magnus Carlsen sikret bronsen i fischersjakk-VM etter en overlegen seier over Nodirbek Abdusattorov. Spesielt én av seirene får ekspertene til å bruke store ord.

Magnus Carlsen

LURTE PILA? Ifølge ekspert Atle Grønn skjønte selv ikke sjakkpila hva Magnus Carlsen holdt på med i det tredje partiet.

Foto: NTB / NRK

– Dette er Magnus' beste parti i denne turneringen. Det er så originalt fra start, sier en forbløffet Atle Grønn.

NRK-eksperten fikk se Magnus Carlsen feie Nodirbek Abdusattorov av brettet med seire i tre av fire partier i fischersjakk-VM på Island. Dermed sikret han den viktige tredjeplassen.

Magnus Carlsen

KONSENTRERT: Magnus Carlsen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

I det tredje partiet viste 31-åringen virkelig hvorfor han er regnet som klodens beste sjakkspiller.

Carlsen, som hadde fordelen av hvite brikker, tok flere kreative valg i åpningsspillet, men hverken eksperter eller sjakkpila var spesielt imponert.

Men etter hvert som brikkene forsvant fra brettet, merket både computere og NRKs eksperter hva Carlsen var i ferd med å gjøre.

Kort tid senere var seieren i boks.

– Han blåser i pila i starten og får betalt tilbake. Publikum, motstander og pila trodde ikke på ham, men Magnus fikk rett, sier Grønn om verdenseneren.

SE FINALEN: Her kan du se det avgjørende armageddon-partiet mellom Nakamura og Nepo.

Fikk kontroll på klokka

Eksperten mener han har sett lignende spill fra Carlsen tidligere i turneringen, men påpeker at nordmannen gang på gang har havnet i samme felle:

Han har brukt for mye tid.

Atle Grønn

EKSPERT: Atle Grønn.

Foto: Lars Bryne / NRK

– I dag har Carlsen klart å spille på den kreative måten uten å brenne for mye tid, så det ser ut som om han har bedre kontroll, sier Grønn.

Carlsen erkjenner at planen hans hadde «en viss risiko».

– Det var et spennende parti. Jeg gikk for en ambisiøs plan, som hadde en viss risiko. Det var en vanskelig stilling å spille, men han gjorde en feil. Da ble det enveiskjøring, sier Carlsen.

Også etter det fjerde og avgjørende partiet var Grønn full av lovord.

– Dette er et nydelig parti. Han har virkelig spilt bra de siste tre partiene. Han har endelig knekt koden, sier eksperten.

Carlsens motstander Nodirbek Abdusattorov var ikke helt enig med NRK-ekspertens analyse.

– Jeg synes ikke han spilte så bra. Det føltes som jeg hadde en sjanse, særlig i andre parti. Det var et «rollercoaster-game». Så spilte han bedre, sammenlignet med de to første. Men jeg følte at jeg hadde en sjanse, sier han.

Ladet opp i svømmehallen

Carlsen virket godt fornøyd etter bronsemedaljen var i boks.

– Det har vært sånn som i Champions Chess Tour ... Når jeg har tapt semifinalen, har jeg vunnet bronsefinalen. Det er noe jeg ufrivillig har blitt ekspert på, smiler Carlsen.

Carlsen kom til bronsefinalen etter et brutalt tap mot Jan Nepomnjasjtsjij i semifinalen lørdag. Storfavoritten fra Norge vant det første partiet, men røk deretter på tre strake tap mot russeren.

– Jeg tror nok Abdusattorov også gikk litt tom etter skuffelsen i går. For å være helt ærlig vil jeg som oftest slå begge to (Abdusattorov og Nepo), gliser Carlsen.

Det norske sjakkesset røper at han ladet opp til bronsefinalen med en svømmetur.

– Jeg hadde en god tur i svømmehallen i dag og fikk tatt både et kaldt og varmt bad, så jeg følte meg ikke så verst. Jeg fikk avsluttet med noe positivt. Tredjeplass er bedre enn fjerde og det var gøy å spille i dag, men det er en bismak å se de andre spille finale, sier 31-åringen.

I finalen mellom russeren Jan Nepomnjasjtsjij og amerikanske Hikaru Nakamura sto det 1,5 mot 1,5 etter tre partier. De to gikk deretter for en rask remis, slik at finalen må avgjøres i armageddon.

Der var Nakamura den beste av de to.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal