Hopp til innhold

Liverpools fem suksessfaktorer

Med seier mot Chelsea kan Liverpool ta et nytt steg mot en sensasjonell ligatittel. Hva er hovedfaktorene bak lagets sesong?

Rodgers, Gerrard og Suarez

Trener Brendan Rodgers og spillerne Steven Gerrard og Luiz Suarez trekkes frem som suksessfaktorer i Liverpools overraskende tittelkamp. Her feirer de to sistnevnte et Gerrard-mål mot Sunderland.

Liverpool leder ikke Premier League på grunn av flaks.

Thore Haugstad

Liverpool har overgått all forventning denne sesongen og syv poeng på de resterende tre kampene vil sikre klubbens første ligagull på 24 år.

Brendan Rodgers kan ta laget fra syvendeplass til tabelltopp i løpet av 12 måneder. Det er en bemerkelsesverdig forvandling i det som regnes som en av verdens tøffeste ligaer.

Spillerstallen er ikke den sterkeste. De finansielle ressursene er forholdsvis moderate. Ingen hadde spådd dette før sesongen. Selv ikke spillerne.

– Sannheten er at selv vi er overrasket over hvor bra vi spiller, sa Luis Suárez tidligere denne uken.

Men Liverpool leder ikke Premier League på grunn av flaks. Disse fem suksessfaktorer har bidratt sterkt til lagets sesong.

1. Luis Suárez

Suárez er den viktigste brikken i et kollektivt bevegelsesmønster som stadig forvirrer engelske forsvar.

Thore Haugstad

Ingenting av det Liverpool har utrettet denne sesongen kunne skjedd uten Suárez. Det at Rodgers nektet uruguayaneren en overgang i fjor sommer har fått enorm betydning i tittelkampen. Arsène Wenger kan bare forestille seg utfallet hadde Arsenal sikret seg 27-åringens underskrift.

Suárez har bøttet inn 30 mål på 30 ligakamper. Han har notert seg for 12 målgivende. Det er mest i Premier League i begge kategorier.

Men tallene forteller ikke alt. Suárez er den viktigste brikken i et kollektivt bevegelsesmønster som stadig forvirrer engelske forsvar. Løpene hans er eksplosive, konstante og varierte.

Han lokker klossete midtstoppere ut på kant; han kommer dypt i banen for å skape overtall sentralt; han lurer på offsidefellen og strekker motstanderens forsvar.

Suárez skaper da rom for seg selv, men også for andre. Spør bare Daniel Sturridge, som er andremann på ligaens toppscorerliste med 20 mål.

Selv i den defensive fasen er Suárez viktig. Han jager alle oppspill og jobber steinhardt for å presse frem feil. Den intensive spillestilen Rodgers ofte bruker personifiseres av spissens oppofrende og aggressive mentalitet.

Ingen angripere i Europa har et like stort repertoar. Ingen bidrar med så mye i så mange faser av spillet. Suárez er Liverpools action man: spilleren som kan alt.

2. Offensiv mentalitet

Brendan Rodgers

Brendan Rodgers har tilført Liverpool en offensiv mentalitet. Nå står laget på 96 scoringer i årets Premier League.

Foto: Clint Hughes / Ap

Liverpool begynte Premier League 2013/14 med tre strake 1-0 seiere. Utover sesongen har de imidlertid blitt mer og mer offensive. En viktig faktor har vært lagets økende balltempo.

I fjor var Liverpool et lag med høyt ballinnehav, men uten brodd. Spillerne trillet ball, men klarte ikke omsette dominansen til sjanser. Denne sesongen går ballen raskere i lengderetning. Spillerne er flinkere til å straffe svak defensiv organisasjon og sløve omstillinger fra angrep til forsvar.

Denne kvaliteten kommer spesielt godt til syne når Rodgers orkestrerer kortere perioder med høy intensitet og aggressivt press. Tankene går tilbake til kampen mot Arsenal på Anfield, hvor Liverpool ledet 4-0 etter 20 minutter.

Hurtigheten Rodgers besitter på topp er viktig. Både Suárez og Sturridge er mobile og intelligente. De vandrer ofte ut på kant og strekker motstanderens forsvarslinje. Når ballen spilles opp, pøser Liverpool på med midtbanespillere som Philippe Coutinho, Joe Allen og Jordan Henderson.

Ulempen er at det kan oppstå ubalanse i laget. Omskoleringen av Steven Gerrard som defensiv playmaker oppsummerer Rodgers’ ambisiøse tankegang, og noen ganger er det kun kapteinen som holder tilbake på midtbanen.

Angrepet har imidlertid kompensert: Liverpool har scoret 96 mål på 35 ligakamper. Det er åtte færre enn rekorden på 103 som ble satt av Carlo Ancelottis Chelsea i 2009/10.

Mentaliteten er logisk for Rodgers. Stallen er sterkest fremover. En ambisiøs spillestil vektlegger det talentet som er tilgjengelig.

3. Færre kamper

Det kan ikke benektes at Liverpools generøse kampprogram har hatt en stor innflytelse. De spiller ikke i europeiske turneringer. Mens rivaler har reist på tunge oppdrag i Barcelona og Paris tre eller fire dager før en ligakamp, har de røde samlet krefter og terpet taktikk.

Rodgers har kunnet bruke de spillerne han ønsker uten å måtte hvile slitne bein.

Thore Haugstad

Marginene er små i toppfotball. De ekstra prosentene som spares opp gjennom tre ekstra hviledager kan bidra til å avgjøre mellom ett og tre poeng.

Vanskelige bortekamper like etter mesterligaoppdrag er en velkjent oppskrift for poengtap blant tittelkandidatene. Liverpool har ikke trengt å bekymre seg.

Dette minsker behovet for rotasjon. Rodgers har kunnet bruke de spillerne han ønsker uten å måtte hvile slitne bein. Hvileperiodene har også forebygget skader i en sesongfase hvor spillere ofte sliter med muskelproblemer.

Denne stabiliteten i laget har skapt faste relasjoner som har blomstret over tid. Sturridge og Suárez er det mest åpenbare eksempelet.

Men det samme gjelder på midtbanen, hvor en liten gruppe har jobbet tett sammen i sesongens siste halvdel: Gerrard, Allen, Henderson, Coutinho og Raheem Sterling.

Dette forsterker både lagmoralen og spillernes samhandling på banen.

4. Taktisk uforutsigbarhet

Raheem Sterling

Raheem Sterling har blitt gitt mye tillit av Brendan Rodgers og har blomstret offensivt som en del av et uforutsigbart angrep.

Foto: Chris Radburn / Ap

Rodgers har variert mellom en rekke formasjoner denne sesongen. Han begynte med et 4-2-3-1-system. Senere har han spilt 5-3-2, 4-4-2, 4-3-3, 4-3-2-1 og 4-4-2 med en diamantformasjon på midtbanen.

Fellesnevneren er at laget kan skape overtall sentralt på midtbanen. Dette gjør det enklere å dominere ballinnehavet.

En potensiell ulempe med dette er at spillerne kan forvirres av de mange endringene. Rodgers fortjener da applaus for måten laget har mestret formasjonene på.

Samtidig har kampprogrammet hjulpet: Rodgers har hatt mellom seks og syv dager til å drille taktikk på treningsfeltet. Det samme kan ikke sies om rivaliserende trenere.

Den taktiske fleksibiliteten har flere fordeler. Rodgers har endret lagstrukturen ettersom skader og suspensjoner har inntruffet. Når Suárez eller Sturridge har vært ute, har han brukt én spiss. Ellers har han ofte brukt to.

Spillere som Sterling – som har blitt brukt som offensiv midtbane – og Gerrard har oppdaget nye dimensjoner i spillet sitt gjennom kravene som stilles av deres nye roller.

Dette gjør også livet vanskeligere for motstanderne. Andre trenere vet aldri hvilken lagstruktur de bør forberede seg på å møte. Liverpool har ofte startet sterkt i viktige kamper, fordi lag trenger tid til å finne ut av systemet de spiller mot.

I hjemmekampen mot Tottenham byttet Rodgers om til 4-3-3. De røde ledet 2-0 etter 25 minutter. Mot Manchester City på Anfield gikk han tilbake til 4-4-2 med en diamantformasjon på midtbanen. Det stod 2-0 etter 26 minutter. I den neste kampen, borte mot Norwich, brukte han et 4-3-2-1 system. Liverpool trengte 11 minutter til å score to.

5. Mental styrke

Rodgers har forstått verdien av robust psykologi. I november 2012 hentet han Steve Peters, en høyt respektert sportspsykolog som tidligere hadde jobbet med Storbritannias syklister under sommer-OL i London 2012 og snookerspilleren Ronnie O’Sullivan. Han hjalp også Craig Bellamy med å takle dødsfallet av Gary Speed.

Rodgers selv er også dyktig til å vinkle potensielle negative situasjoner om til noe positivt.

Thore Haugstad

Liverpools spillere er ikke påtvunget å jobbe med Peters, men kan søke hjelp om de ønsker. Han jobber kun med individer. Rodgers sier dette har utgjort en forskjell, mens spillere som Gerrard og Henderson har sagt at de har blitt hjulpet stort.

Rodgers selv er også dyktig til å vinkle potensielle negative situasjoner om til noe positivt. Han lovpriser spillerne etter gode kamper og tar det beste ut av alle episoder. Når han først kritiserer laget, inkluderer han seg selv.

Om han blir spurt om hvordan presset vil håndteres før en stor kamp, klarer han vanligvis å omsette frykt til motivasjon. Disse egenskapene har opprettet et konstruktivt fokus som er viktig i en såpass kritisk fase av sesongen. Det har hjulpet Liverpool til å ta 11 strake seiere. Det blir igjen viktig i jakten på den tolvte.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal