Hopp til innhold

Kristoffersen er tilbake der eventyret startet

Det ett år siden Henrik Kristoffersen satte slalåmverdenen på hodet i Schladming. Men det er flere nordmenn som har spesielle historier fra klassikeren i Østerrike.

Henrik Kristoffersen har tatt alpin-verden med storm gjennom sine fantastiske prestasjoner i verdenscupen i år. I kveld tok han det siste steget ved å vinne kveldsrennet i Schladming. Se den fantastiske andreomgangen hans her!

Henrik Kristoffersen vant sitt første verdenscuprenn i slalåm i Schladming i 2014.

Marcel Hirscher Schladming

Et enormt folkehav møtte Marcel Hirscher på bunnen av slalåmløypa i Schladming i fjor. Et tilsvarende oppmøte ventes i dagens renn.

Foto: ALEXANDER KLEIN / Afp

28. januar 2014: Mario Matt står på toppen av løypa i Schladming. 50.000 tilskuere har allerede startet festen i målområdet. De venter på at hjemmehåpet skal kjøre ned og slå den relativt ukjente tenåringen, Henrik Kristoffersen, som leder i mål. Flomlyset skaper en trolsk stemning når Matt staker seg ut mot første port.

Men så går det galt. Mario Matt kjører ut. En ny norsk stjerne er født.

– En ekstrem følelse

Nå er det ett år siden Henrik Kristoffersen kjørte ned til sin første verdenscupseier. Alpinsirkuset er nå tilbake i Schladming. Til kveldsrennet som er det råeste av det råe for slalåmkjørerne.

– Det var veldig spesielt. Det var den første verdenscupseieren, sier Kristoffersen, tilbake i bakken der han har sine beste slalåmminner.

– Det var en ekstrem følelse. Helt sykt egentlig.

Tirsdag kveld kan bli kvelden for nye gode minner for Kristoffersen. Han har etablert seg i verdenstoppen med flere gode plasseringer og med en seier i sesongens første renn i finske Levi.

– Nå vet alle hvem jeg er og folk forventer mer enn i fjor, sier Kristoffersen.

Han er den eneste nordmannen som har klart å vinne klassikeren i Østerrike, men flere andre har gjort det veldig bra.

Tok feil staver

Fra verdenscuprenn i slalåm for menn i Schladming. Hans-Petter Buraas ned løypa, og inn til 3. plass. Kommentator: Lars Lystad og Atle Skårdal.

Hans Petter Buraas ble nummer tre i slalåmen i Schladming i 1998. Den imponerende andreomgangen kjørte han med feil staver.

Schladmning 1998. Hans Petter Buraas har gjort en dårlig første omgang og girer seg opp til den neste. Men på vei til start klarer han å få med seg feil staver. På vei nedover løypa kjører han med stavene til franskmannen Pierrick Borgeat, som er mye kortere enn hans egne. Men «Burre» suser forbi portene og kjører seg opp til en tredjeplass.

Det ble en av tre pallplasseringer for Buraas i Schladming, og dermed er han nordmannen med flest topplasseringer fra klassikeren i Østerrike.

– Jeg kjørte råbra og kappa mine egne staver etter det rennet, sier Buraas, som tok OL-gull i Nagano samme år.

– Hva gjør Schaldming så spesielt?

– Det er antall tilskuere som gjør det helt rått. Det er ekstremt intimt, så du får alle oppå deg. Med kveldsrenn er folk ekstra i farta med mye jubel og bråk, sier 39-åringen, som aldri klarte å klatre helt øverst på pallen i Schladming.

– Man kjenner på følelsen allerede fra start. Hele bakken rister jo, spesielt når østerrikerne kjører. Det er helt unikt.

– Hvorfor gjorde du det så bra i akkurat den bakken?

– Bakken passet meg bra og det var der jeg likte meg best. Jeg er også et B-menneske og da passer det bar med et kveldsrenn. Hvis du er en morrafugl så blir du jo dødstrøtt når rennet starter, sier Buraas.

For bratt for Stiansen

Tom Stiansen i Schladming i 2005

Tom Stiansen fikk det aldri spesielt bra til i bakken i Schladming. Her fra 2005.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I 2007 var det stopp for Buraas, men han følger fortsatt nøye med på slalåm. I helga var han i Kitsbühel og så de norske guttene live.

– Henrik har levert bra i år, men det er mange om beinet. Jeg snakket også litt med Sebastian Foss Solevåg og Jonathan Nordbotten. De er supermotiverte. Det er kult å høre.

En annen nordmann med mesterskapsgull har slitt mer i klassikerrennet. Tom Stiansen kom aldri på topp 10.

– Det ble for bratt for meg. Jeg likte da det var flater inn mot mål. Jeg var god på flater, sier Stiansen.

Han tror Kristoffersen vil klare seg mye bedre i dagens renn. Unggutten trives adskillig bedre i bratta enn det VM-vinneren fra 1997 gjorde.

– Bakken passer han veldig bra. Den er bratt og har en jevn og fin profil. For Henrik var det vanskelig å følge opp sesongen han hadde i fjor, men han har klart det. Han har taklet det og blitt en av de beste, sier 44-åringen.

Har blitt bedre

Stiansen legger også vekt på at rennet vil avgjøre hvilke nordmenn som får stille til start i slalåmrennet i VM i Vail. 15. februar skal VM-gullet deles ut. Henrik Kristoffersen og Sebastian Foss Solevåg er sikre, mens det sannsynligvis er Jonathan Nordbotten, Espen Lysdahl og Leif Kristian Haugen som kjemper om de to gjenstående plassene.

– Det er press på dem som er usikre. Det eneste som er sikkert er at jeg ikke er med, humrer Stiansen.

– Hva gjør Schladmning så spesielt?

– Det er det råeste rennet i slalåm og er som holmenkollsøndagen for oss nordmenn. Det kommer til å bli et enormt press på Marcel Hirscher, sier han.

Kristoffersen har sett på fjoråsrennet fra Schladming ved noen anledninger det siste året. Han er klar på at han har blitt en bedre kjører siden seieren.

– Jeg kjører fortere nå enn på samme tid i fjor. Jeg har tatt nye steg, men ligger vel likt resultatmessig. Jeg har kjørt ut mer, men det er for å ta nye steg for å kunne henge med. Man må gi ekstremt med gass, fordi det er et så ekstremt høyt nivå.

– Hvordan er det å se tilbake på rennet i fjor?

– Jeg får en god følelse. Det er kanskje den største dagen i mitt liv så langt.

– Kan du vinne i år igjen?

– Ja, det kan jeg, men det er utrolig vanskelig å vinne to ganger på rad på samme sted.

Tipper på 2.-plass

Det som er sikkert er at sportsinteresserte nordmenn vil stirre ekstra nøye på TV-skjermen når Kristoffersen setter utfor løypa tirsdag kveld. Det skal i hvert fall en tidligere norsk slalåmstorhet med navn Finn Christian Jagge.

– Jeg gleder meg fordi det er et kjemperenn å se på. Når løpet er i gang blir jeg anspent og setter med lenger fram på stolen. Det er umulig å lene seg tilbake, sier Jagge.

– Hvordan går det med Kristoffersen i kveld?

– Han er helt klart en vinnerkandidat, men det er mange andre gode. Det kommer an på dagsformen.

Tom Stiansen er enda tydeligere i sitt tips.

– Det blir pallplass. Henrik blir nummer to, sier han.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal