Hopp til innhold

Historiske Klæbo avslører blytung natt før tour-bragden

OSLO/VAL DI FIEMME (NRK): Johannes Høsflot Klæbo (22) ville hverken se på- eller snakke om alpinbakken i Alpe Cermis på forhånd. Natten før hadde han merkelige drømmer om den. Men til slutt gikk han over målstreken først og ble historisk.

Tour de Ski

PALLEN: Sergej Ustjugov, Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Etter å ha holdt unna for Sergej Ustjugov med 16,7 sekunder kunne Klæbo stolt heve Tour de Ski-troféet på toppen av «monsterbakken» i Val di Fiemme. Han er naturlig nok strålende glad når han møter pressen etterpå, men opptakten til den avsluttende etappen av Tour de Ski var langt fra optimal.

Drømte om matpause

Han ønsket ikke å se eller oppleve bakken selv før han stod i den selv med konkurransetrikot og startnummer. Og natt til søndag ble det verre.

– Jeg sov skikkelig dårlig i natt. Jeg var lys våken kvart på seks i dag. Da hadde jeg vært opp monsterbakken ti ganger i natt. Jeg drømte at jeg stoppet opp i bunnen av bakken for å ha matpause. Når du drømmer det der, så er det et dårlig tegn. Jeg er glad jeg er ferdig nå, sier Klæbo, og sukker litt, mens han smiler.

HOLDT UNNA: Til tross for tempoproblemer i bakken vant Klæbo Tour de Ski for første gang.

Kaller sekunderinger «tøft og kjipt»

Klæbo, som har vært i praktslag under hele touren, ledet med ett minutt og 20 sekunder ned til Sergej Ustjugov ut fra start. Selv om forspranget var stort ble det en tøff kamp. NRKs kommentatorer uttrykte bekymring underveis. For russeren tok innpå hele veien og Klæbo kjente på presset.

– Ikke artig, innleder Klæbo om sekunderingene han fikk.

– For min del føler du at du snur, ser de nærme seg veldig og det er det som gjør det tøft og kjipt. Men for min del handlet det om å holde fokus og gå. Men alle snakket om flater (underveis), men jeg så aldri noen, sier 22-åringen.

Klæbo og morfar Kåre

NY TRIUMF: Suksessduoen Kåre Høsflot og Johannes Høsflot Klæbo har nå vunnet det meste som vinnes kan.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Morfar tørket tårene

75 år gamle Kåre Høsflot, Klæbos morfar og trener, var tydelig rørt etter at seieren var sikret. «Det er definitivt det største i år», sier han til NRK.

Han legger til at han ikke hadde sett for seg at det skulle bli seier i Tour de Ski.

– Jeg trodde definitivt ikke det da vi dro hit. Planen er alltid å vinne, men det her overgår det meste. Da Ustjugov begynte å ta innpå kom nervene. Det var litt av en affære det greiene her.

Rørt Morfar

RØRT: Morfar Kåre Høsflot.

Foto: NRK

Tidenes yngste vinner

Men Ustjugov kom seg aldri helt opp på bakskia, og Johannes Høsflot Klæbo lykkes altså på sitt aller første forsøk i Tour de Ski. Klæbo er, med sine 22 år, tidenes yngste vinner på herresiden. Dario Cologna hadde den tidligere rekorden.

– Jeg visste ikke det før du sier det nå. Det er kult hvis det stemmer, sier Klæbo.

– Det klinger godt det, ler morfar Kåre Høsflot da han innser at barnebarnet er historisk.

Klæbo setter, til tross for OL-gull i Pyeongchang 2018, Tour de Ski-bragden høyt.

– Jeg setter dette veldig høyt. Planen var å komme hit, gå noen distanser og ta ting underveis. Så står jeg her som vinner. Det er klart det er stort, sier Klæbo.

Krüger og Røthe imponerte

I kampen om tredjeplassen leverte Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe ei kjempeetappe, og hentet Aleksandr Bolsjunov som lå på tredjeplass før etappen.

De to startet som nummer fem og nummer seks.

Til slutt stakk Krüger av med tredjeplassen, mens Sjur Røthe, som ble nummer fire, fikk etappens raskeste tid. Bolsjunov, som fikk det fryktelig tung i bakken, ble nummer fem.

Siste nytt

  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

    Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

    Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

    I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

    Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

    Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

    B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
    Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB
  • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

    Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

    Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

    Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

    Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

    Nadal
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal