Karjakin med mirakuløs redning: – Helt utrolig

NEW YORK (NRK): Han har blitt presset av verdensmesteren i 13 timer, alltid på grensen til tap. Men på utrolig vis holder Sergej Karjakin (26) fortsatt fortet.

World Chess Championship Sergey Karjakin

INNBITT: Sergej Karjakin holdt ut igjen, mot alle odds.

Foto: Seth Wenig / Ap

Sergej Karjakin satt foran sjakkbrettet med hodet i hendene og så smått herjet ut. 26-åringen fra Krim var i en nesten umulig situasjon: i alvorlig trøbbel mot verdens beste sjakkspiller, to hele bønder under. Det var andre kveld på rad han ble presset til det ytterste av Magnus Carlsen i over seks timer.

Det så så mørkt ut for russeren at Jon Ludvig Hammer kalte det «den tristeste stillingen for hvit i en tittelkamp på ti år» på VGs sjakksending.

Men mot alle odds greide Karjakin å redde seg inn til remis igjen. Etter 13 timers sjakktortur.

– Dette er helt utrolig. Denne stillingen vinner Magnus i 99 av 100 partier, sa NRKs ekspertkommentator Torstein Bae.

Sliten og glad

Karjakin lurte seg inn bak en mur av brikker, en såkalt «festning». Og uansett hvor mye verdensmesteren stanget i muren, hjalp det ikke. Etter hele 94 trekk ble det remis igjen, for fjerde parti på rad.

Det var en tydelig utmattet, men lykkelig Sergej Karjakin som møtte pressen etter partiet.

– Dette var veldig ubehagelig. Men jeg bare spiller og spiller, sa han.

– Er du sliten etter to brutale partier på nesten seks timer?

– Ja, selvfølgelig er jeg sliten. Det var to veldig vanskelige partier. Men jeg er profesjonell og er vant til dette, sier Karjakin til NRK.

Laster Twitter-innhold

Carlsen: – Han er god

Magnus Carlsen var imponert.

– Han er god. Men jeg kan ikke være altfor skuffet. Jeg mener det er bedre å angripe enn å forsvare seg, sier han.

Nordmannens håp er at russeren blir utslitt av å kjempe med ryggen mot veggen i time etter time.

– Dette tar på både fysisk og psykisk, å hele tiden føle han er den svakeste part. Dette er veien å gå for Magnus hvis han skal vinne tittelen, sa verdensmesterens far, Henrik Carlsen, til NRK under partiet.

Men så langt har russeren altså holdt fortet.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Store navn til Telenor Arena

  Mandag ble utøverne til X Games i Telenor Arena offentliggjort, og stjernene står i kø. Blant annet er canadiske Mark McMorris bekreftet til arrangementet. Det samme er den 11 år gamle skateboarderen Rayssa Leal fra Brasil. X Games Norway 2019 arrangeres den 31. august.

  FIS Snowboarding World Championships - Slopestyle Qualification
  Foto: Ezra Shaw / AFP
 • Ståhl mistet seieren etter protest

  Daniel Ståhl trodde han hadde vunnet diskoskonkurransen under Diamond League-stevnet i Rabat med et kast på 69,94 meter. Noen minutter før midnatt kom kontrabeskjeden. Da kunngjorde Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) på Twitter at den svenske utøveren er fratatt seieren etter at Fedrick Dacres' kast på 70,78 meter i tredje runde, som først ikke ble godkjent, er godkjent etter at jamaicaneren la inn protest. Kastet er også ny Diamond League-rekord.

  Fedrick Dacres i aksjon under Diamond League-stevnet i Stockholm
  Foto: Tt News Agency / Reuters
 • Rosenborg slo Vålerenga

  På dagen da statuen av Nils Arne Eggen ble avduket utenfor Lerkendal, hedret dagens Rosenborg-lag den legendariske Rosenborg-treneren med en 3-0-seier over Vålerenga. Samuel Adegbenro, Yann-Erik de Lanlay og Alexander Søderlund scoret målene.

  Eggen-statue Lerkendal
  Foto: Morten Andersen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal