Flo og Northug henger på veggen i London

LONDON (NRK): De henger tett i tett på veggene i Piers Feetham Gallery i Chelsea i London i disse dager; store, norske idrettshøydepunkter.

Storbritannia: Gry Blekastad Almås

Historiemalerier kaller kunstneren Kjetil Haaland bildene av Magne Myrmo, Johann Olav Koss, Petter Northug og Aksel Lund Svindal.

– Jeg tar utgangspunkt i meg selv, i min interesse for sport og min bakgrunn som historiker. Men det er også noe med de kollektive opplevelsene i disse øyeblikkene, sier Haaland.

Historiemalerier kaller kunstneren Kjetil Haaland bildene av Magne Myrmo, Johann Olav Koss, Petter Northug og Aksel Lund Svindal.

Se video: Maler norske idrettsøyeblikk

Viser Hellner foran Northug

Kjetil Haalands bilde av Aksel Svindal og Petter Northug

Et av bildene er inspirert av Oslo VM i 2011. Der Hellner leder for Petter Northug.

Foto: Kjetil Haaland

Ett bilde viser Magne Myrmos historiske siste seier på treski i Falun i 1974. Et annet viser svenske Marcus Hellner i skiløypa foran Petter Northug under VM i Holmenkollen i 2011.

– Det bildet liker svenskene, flirer Haaland.

– Fordi jeg valgte å male øyeblikket der Hellner lå først, så lenge det varte.

Northug vant til slutt spurten mellom de to.

Flo på åpningen

Kjetil Haalands bilde av Tore Andre Flo

Norsk fotballhistorie i Marseille.

Foto: Kjetil Haaland

Galleriet ligger rett over gaten for Chelseas hjemmebane, Stamford Bridge. En av lagets tidligere stjerner, Tore André Flo, arbeider i dag som trener i fotballklubben. Han var til stede på åpningen av kunstutstillingen og er selv ett av Haalands mest yndede motiver.

– Jeg liker fargene, det er et fint bilde, sier Flo når Haaland viser ham maleriet der Flo setter Junior Baiano ut av spill under VM-kampen mot Brasil i Marseille i 1998.

– Det var et avgjørende øyeblikk i idrettshistorien, sier kunstneren, som vil vite om Flo kjenner igjen bevegelsene i kroppen hans på bildet. Flo kan konstatere at Haaland har fått med seg alle detaljer.

Til Marseille for å oppleve kampen

For Kjetil Haaland var dette VM-kampen mot Brasil helt spesielt. Kvelden før kampen var han i Roma, og bestemte seg impulsivt for å reise opp til Marseille for å se Norge møte de søramerikanske ballkunstnerne i VM.

Han så kampen på storskjerm sammen med et hav av nordmenn, og følte magien da Flo scoret Norges første mål i det 82. spilleminutt.

– Flo er vel på sett og vis et symbol på storhetstiden for det norske fotball-landslaget, sier kunstneren, som også har hovedfag i historie.

Tolker kjente idrettsøyeblikk

Slike sportsøyeblikk er noe av det mest overdokumenterte som fins, hvorfor er det behov for å lage kunst ut av disse øyeblikkene?

– Det er en flom av informasjon hele tiden. Min oppgave er å sile informasjonen, ta ut visse høydepunkter og fremstille dem slik jeg har opplevd dem. Det er viktig å ta vare på vår felles kultur- og idrettshistorie. Idrettsheltene er sunne forbilder. Jeg legger til og trekker fra, slik et fotografi ikke kan i samme grad.

Du har ikke bare valgt motiver folk har et sterkt forhold fordi det er en lettvin måte å tjene penger på, da?

– Jo, det kan du si, men de speiler mine interesser. Og bildene selger bra, smiler Kjetil Haaland. – Haaland har truffet blinken

Selv er Flo «sånn passe» interessert i kunst. Men han mener Haaland har truffet blink i sitt utvalg av høydepunkt. Et annet Flo-øyeblikk han har malt er nemlig kampen Chelsea spilte mot Barcelona i kvartfinalen i Champions League i 2000.

– Landskampen mot Brasil og kvartfinalen mot Barcelona var nok de to største øyeblikkene i min fotballkarriere, sier den tidligere Chelsea-spilleren som nå er trener i fotballklubben.

Utstillingen i London varer fram til 11. mai.

Siste nytt

 • Dobbelt norsk - Johaug knuste alle

  Therese Johaug tok nok en seier på 10 km fri teknikk i Davos søndag. Allerede ved første passering dro hun i fra. Dalsbygdingen gikk i mål etter ti kilometer på tiden 25:02.7. Heidi Weng kom inn halvminuttet bak Johaug og var i en tidskamp om andreplassen med Jessica Diggins. Men amerikaneren klarte ikke å hente Weng, som tok andreplassen. Magni Smedås leverte sitt beste løp i karrieren og gikk inn til en åttendeplass. Ragnhild Haga endte som nummer 11.

  World Cup 4x5 km stafett kvinner
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Liverpool mot Monterrey

  Meksikanske Monterrey blir Liverpools semifinale-mostandar i klubb-VM i Qatar. I kvartfinalen i dag slo dei heimelaget Al-Sadd 3-2.

  I den andre semifinale skal søramerikanske Flamengo møte Al Hilal frå Saudi-Arabia. Al Hilal slo tunisiske Esperance 1-0 i kvartfinalen.

  Liverpool og Flamengo hadde walkover fram til semifinalen.

  Flamengo - Al Hilal går 17. desember, Liverpool - Monterrey dagen etter. Finalen går 21. desember.

  Monterrey feirer semi
  Foto: Ibraheem Al Omari / Reuters
 • Moe Wold skal til Spania

  LSK-kaptein Ingrid Moe Wold forlater klubben hun har spilt for i ti år til fordel for en spansk klubb. Hvilken spansk klubb det skal være snakk om ønsker hun ikke å kommentere ennå. – Jeg håper at jeg kan utvikle meg på det, sier hun til LSK.

  Toppserien 2018
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal