Flo og Northug henger på veggen i London

LONDON (NRK): De henger tett i tett på veggene i Piers Feetham Gallery i Chelsea i London i disse dager; store, norske idrettshøydepunkter.

Storbritannia: Gry Blekastad Almås

Historiemalerier kaller kunstneren Kjetil Haaland bildene av Magne Myrmo, Johann Olav Koss, Petter Northug og Aksel Lund Svindal.

– Jeg tar utgangspunkt i meg selv, i min interesse for sport og min bakgrunn som historiker. Men det er også noe med de kollektive opplevelsene i disse øyeblikkene, sier Haaland.

Historiemalerier kaller kunstneren Kjetil Haaland bildene av Magne Myrmo, Johann Olav Koss, Petter Northug og Aksel Lund Svindal.

Se video: Maler norske idrettsøyeblikk

Viser Hellner foran Northug

Kjetil Haalands bilde av Aksel Svindal og Petter Northug

Et av bildene er inspirert av Oslo VM i 2011. Der Hellner leder for Petter Northug.

Foto: Kjetil Haaland

Ett bilde viser Magne Myrmos historiske siste seier på treski i Falun i 1974. Et annet viser svenske Marcus Hellner i skiløypa foran Petter Northug under VM i Holmenkollen i 2011.

– Det bildet liker svenskene, flirer Haaland.

– Fordi jeg valgte å male øyeblikket der Hellner lå først, så lenge det varte.

Northug vant til slutt spurten mellom de to.

Flo på åpningen

Kjetil Haalands bilde av Tore Andre Flo

Norsk fotballhistorie i Marseille.

Foto: Kjetil Haaland

Galleriet ligger rett over gaten for Chelseas hjemmebane, Stamford Bridge. En av lagets tidligere stjerner, Tore André Flo, arbeider i dag som trener i fotballklubben. Han var til stede på åpningen av kunstutstillingen og er selv ett av Haalands mest yndede motiver.

– Jeg liker fargene, det er et fint bilde, sier Flo når Haaland viser ham maleriet der Flo setter Junior Baiano ut av spill under VM-kampen mot Brasil i Marseille i 1998.

– Det var et avgjørende øyeblikk i idrettshistorien, sier kunstneren, som vil vite om Flo kjenner igjen bevegelsene i kroppen hans på bildet. Flo kan konstatere at Haaland har fått med seg alle detaljer.

Til Marseille for å oppleve kampen

For Kjetil Haaland var dette VM-kampen mot Brasil helt spesielt. Kvelden før kampen var han i Roma, og bestemte seg impulsivt for å reise opp til Marseille for å se Norge møte de søramerikanske ballkunstnerne i VM.

Han så kampen på storskjerm sammen med et hav av nordmenn, og følte magien da Flo scoret Norges første mål i det 82. spilleminutt.

– Flo er vel på sett og vis et symbol på storhetstiden for det norske fotball-landslaget, sier kunstneren, som også har hovedfag i historie.

Tolker kjente idrettsøyeblikk

Slike sportsøyeblikk er noe av det mest overdokumenterte som fins, hvorfor er det behov for å lage kunst ut av disse øyeblikkene?

– Det er en flom av informasjon hele tiden. Min oppgave er å sile informasjonen, ta ut visse høydepunkter og fremstille dem slik jeg har opplevd dem. Det er viktig å ta vare på vår felles kultur- og idrettshistorie. Idrettsheltene er sunne forbilder. Jeg legger til og trekker fra, slik et fotografi ikke kan i samme grad.

Du har ikke bare valgt motiver folk har et sterkt forhold fordi det er en lettvin måte å tjene penger på, da?

– Jo, det kan du si, men de speiler mine interesser. Og bildene selger bra, smiler Kjetil Haaland. – Haaland har truffet blinken

Selv er Flo «sånn passe» interessert i kunst. Men han mener Haaland har truffet blink i sitt utvalg av høydepunkt. Et annet Flo-øyeblikk han har malt er nemlig kampen Chelsea spilte mot Barcelona i kvartfinalen i Champions League i 2000.

– Landskampen mot Brasil og kvartfinalen mot Barcelona var nok de to største øyeblikkene i min fotballkarriere, sier den tidligere Chelsea-spilleren som nå er trener i fotballklubben.

Utstillingen i London varer fram til 11. mai.

Siste nytt

 • Krisen fortsetter for Røa

  Nedturene var mange da Røa tapte 1-0 for Avaldsnes på hjemmebane.Målet ble scoret av tidligere Røa-spiller Elise Thorsnes.

  Avaldsnes pådro seg rødt kort etter drøyt 80 minutter ut i kampen. Selv med en spiller mer i sluttminuttene klarte ikke Røa og score på Avaldsnes og gikk på sitt sjette strake tap.

  OG
  Vålerenga måtte nøye seg med ett poeng (1-1) hjemme mot Kolbotn. Dermed stanset Vålerengas seiersrekke etter fire strake seiere.

  Geir Nordby.
  Foto: Fredrik Hagen
 • Kristoff står over NM og EM

  Karantene i Norge gjør at Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm velger å ikke delta i Sykkel-NM eller EM i august. Det melder TV 2 fredag.

  Syklistene, som er lagkamerater i UAE-Team Emirates, skal kjøre Critérium du Dauphiné fra 12. til 16 august, før det blir ti dagers karantene hjemme i Norge.

  Det medfører at de står over både norgesmesterskapet på Ringerike 23. august og EM i Plouay, Frankrike 26. august.

  Tour de France-starten er satt til 29. august denne sesongen.

  0kP1QH5Nr2s
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Palumbo signerte proffkontrakt

  Martin Palumbo (18) signerte fredag en kontrakt med Udinese som varer ut 2025-sesongen.

  Det melder klubben på sitt nettsted.

  Palumbo er født i Radøy i Norge, har norsk mor og har kamper på aldersbestemte landslag for Norge, men har bodd i Italia siden han var tre år.

  18-åringen er den tredje nordmannen som fikk spilletid i Serie A denne sesongen.

  Martin Palumbo
  Foto: Fabio Ferrari / LaPresse

Sendeplan

Kl. Program Kanal