Hopp til innhold

Flo og Northug henger på veggen i London

LONDON (NRK): De henger tett i tett på veggene i Piers Feetham Gallery i Chelsea i London i disse dager; store, norske idrettshøydepunkter.

Storbritannia: Gry Blekastad Almås

Historiemalerier kaller kunstneren Kjetil Haaland bildene av Magne Myrmo, Johann Olav Koss, Petter Northug og Aksel Lund Svindal.

– Jeg tar utgangspunkt i meg selv, i min interesse for sport og min bakgrunn som historiker. Men det er også noe med de kollektive opplevelsene i disse øyeblikkene, sier Haaland.

Historiemalerier kaller kunstneren Kjetil Haaland bildene av Magne Myrmo, Johann Olav Koss, Petter Northug og Aksel Lund Svindal.

Se video: Maler norske idrettsøyeblikk

Viser Hellner foran Northug

Kjetil Haalands bilde av Aksel Svindal og Petter Northug

Et av bildene er inspirert av Oslo VM i 2011. Der Hellner leder for Petter Northug.

Foto: Kjetil Haaland

Ett bilde viser Magne Myrmos historiske siste seier på treski i Falun i 1974. Et annet viser svenske Marcus Hellner i skiløypa foran Petter Northug under VM i Holmenkollen i 2011.

– Det bildet liker svenskene, flirer Haaland.

– Fordi jeg valgte å male øyeblikket der Hellner lå først, så lenge det varte.

Northug vant til slutt spurten mellom de to.

Flo på åpningen

Kjetil Haalands bilde av Tore Andre Flo

Norsk fotballhistorie i Marseille.

Foto: Kjetil Haaland

Galleriet ligger rett over gaten for Chelseas hjemmebane, Stamford Bridge. En av lagets tidligere stjerner, Tore André Flo, arbeider i dag som trener i fotballklubben. Han var til stede på åpningen av kunstutstillingen og er selv ett av Haalands mest yndede motiver.

– Jeg liker fargene, det er et fint bilde, sier Flo når Haaland viser ham maleriet der Flo setter Junior Baiano ut av spill under VM-kampen mot Brasil i Marseille i 1998.

– Det var et avgjørende øyeblikk i idrettshistorien, sier kunstneren, som vil vite om Flo kjenner igjen bevegelsene i kroppen hans på bildet. Flo kan konstatere at Haaland har fått med seg alle detaljer.

Til Marseille for å oppleve kampen

For Kjetil Haaland var dette VM-kampen mot Brasil helt spesielt. Kvelden før kampen var han i Roma, og bestemte seg impulsivt for å reise opp til Marseille for å se Norge møte de søramerikanske ballkunstnerne i VM.

Han så kampen på storskjerm sammen med et hav av nordmenn, og følte magien da Flo scoret Norges første mål i det 82. spilleminutt.

– Flo er vel på sett og vis et symbol på storhetstiden for det norske fotball-landslaget, sier kunstneren, som også har hovedfag i historie.

Tolker kjente idrettsøyeblikk

Slike sportsøyeblikk er noe av det mest overdokumenterte som fins, hvorfor er det behov for å lage kunst ut av disse øyeblikkene?

– Det er en flom av informasjon hele tiden. Min oppgave er å sile informasjonen, ta ut visse høydepunkter og fremstille dem slik jeg har opplevd dem. Det er viktig å ta vare på vår felles kultur- og idrettshistorie. Idrettsheltene er sunne forbilder. Jeg legger til og trekker fra, slik et fotografi ikke kan i samme grad.

Du har ikke bare valgt motiver folk har et sterkt forhold fordi det er en lettvin måte å tjene penger på, da?

– Jo, det kan du si, men de speiler mine interesser. Og bildene selger bra, smiler Kjetil Haaland. – Haaland har truffet blinken

Selv er Flo «sånn passe» interessert i kunst. Men han mener Haaland har truffet blink i sitt utvalg av høydepunkt. Et annet Flo-øyeblikk han har malt er nemlig kampen Chelsea spilte mot Barcelona i kvartfinalen i Champions League i 2000.

– Landskampen mot Brasil og kvartfinalen mot Barcelona var nok de to største øyeblikkene i min fotballkarriere, sier den tidligere Chelsea-spilleren som nå er trener i fotballklubben.

Utstillingen i London varer fram til 11. mai.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal