Flo og Northug henger på veggen i London

LONDON (NRK): De henger tett i tett på veggene i Piers Feetham Gallery i Chelsea i London i disse dager; store, norske idrettshøydepunkter.

Storbritannia: Gry Blekastad Almås

Historiemalerier kaller kunstneren Kjetil Haaland bildene av Magne Myrmo, Johann Olav Koss, Petter Northug og Aksel Lund Svindal.

– Jeg tar utgangspunkt i meg selv, i min interesse for sport og min bakgrunn som historiker. Men det er også noe med de kollektive opplevelsene i disse øyeblikkene, sier Haaland.

Historiemalerier kaller kunstneren Kjetil Haaland bildene av Magne Myrmo, Johann Olav Koss, Petter Northug og Aksel Lund Svindal.

Se video: Maler norske idrettsøyeblikk

Viser Hellner foran Northug

Kjetil Haalands bilde av Aksel Svindal og Petter Northug

Et av bildene er inspirert av Oslo VM i 2011. Der Hellner leder for Petter Northug.

Foto: Kjetil Haaland

Ett bilde viser Magne Myrmos historiske siste seier på treski i Falun i 1974. Et annet viser svenske Marcus Hellner i skiløypa foran Petter Northug under VM i Holmenkollen i 2011.

– Det bildet liker svenskene, flirer Haaland.

– Fordi jeg valgte å male øyeblikket der Hellner lå først, så lenge det varte.

Northug vant til slutt spurten mellom de to.

Flo på åpningen

Kjetil Haalands bilde av Tore Andre Flo

Norsk fotballhistorie i Marseille.

Foto: Kjetil Haaland

Galleriet ligger rett over gaten for Chelseas hjemmebane, Stamford Bridge. En av lagets tidligere stjerner, Tore André Flo, arbeider i dag som trener i fotballklubben. Han var til stede på åpningen av kunstutstillingen og er selv ett av Haalands mest yndede motiver.

– Jeg liker fargene, det er et fint bilde, sier Flo når Haaland viser ham maleriet der Flo setter Junior Baiano ut av spill under VM-kampen mot Brasil i Marseille i 1998.

– Det var et avgjørende øyeblikk i idrettshistorien, sier kunstneren, som vil vite om Flo kjenner igjen bevegelsene i kroppen hans på bildet. Flo kan konstatere at Haaland har fått med seg alle detaljer.

Til Marseille for å oppleve kampen

For Kjetil Haaland var dette VM-kampen mot Brasil helt spesielt. Kvelden før kampen var han i Roma, og bestemte seg impulsivt for å reise opp til Marseille for å se Norge møte de søramerikanske ballkunstnerne i VM.

Han så kampen på storskjerm sammen med et hav av nordmenn, og følte magien da Flo scoret Norges første mål i det 82. spilleminutt.

– Flo er vel på sett og vis et symbol på storhetstiden for det norske fotball-landslaget, sier kunstneren, som også har hovedfag i historie.

Tolker kjente idrettsøyeblikk

Slike sportsøyeblikk er noe av det mest overdokumenterte som fins, hvorfor er det behov for å lage kunst ut av disse øyeblikkene?

– Det er en flom av informasjon hele tiden. Min oppgave er å sile informasjonen, ta ut visse høydepunkter og fremstille dem slik jeg har opplevd dem. Det er viktig å ta vare på vår felles kultur- og idrettshistorie. Idrettsheltene er sunne forbilder. Jeg legger til og trekker fra, slik et fotografi ikke kan i samme grad.

Du har ikke bare valgt motiver folk har et sterkt forhold fordi det er en lettvin måte å tjene penger på, da?

– Jo, det kan du si, men de speiler mine interesser. Og bildene selger bra, smiler Kjetil Haaland. – Haaland har truffet blinken

Selv er Flo «sånn passe» interessert i kunst. Men han mener Haaland har truffet blink i sitt utvalg av høydepunkt. Et annet Flo-øyeblikk han har malt er nemlig kampen Chelsea spilte mot Barcelona i kvartfinalen i Champions League i 2000.

– Landskampen mot Brasil og kvartfinalen mot Barcelona var nok de to største øyeblikkene i min fotballkarriere, sier den tidligere Chelsea-spilleren som nå er trener i fotballklubben.

Utstillingen i London varer fram til 11. mai.

Siste nytt

 • Ruuds semifinalemotstander er klar

  Fredag gikk Casper Ruud videre til semifinalen i Madrid Masters. Nå er det klar hvem som blir hans motstander.

  For italienske Matteo Berrettini slo ut Cristian Garin fra Chile i den andre kvartfinalen, og blir dermed Ruuds motstander lørdag.

  Berrettini slo Garin 2-1 i sett, med sifrene 5,7, 6-3, 6-0.

  775649695
  Foto: Oscar Del Pozo / AFP
 • Thorstvedt-scoring da Genk vant

  Kristian Thorstvedt gjorde 3-0-målet da Genk slo Brugge 3-0 på eget gress i den belgiske mesterskapsgruppen i fotball fredag. Nordmannen hadde også en assist.

  Til tross for seieren ligger fortsatt Genk fem poeng bak serietoppen Brugge. Thorstvedt har scoret fire mål på totalt 26 seriekamper for Genk denne sesongen og spilte hele denne kampen for vertene.

  Thorstvedt.
  Foto: Kurt Desplenter / AFP
 • Hjemmesmell for Leicester

  Det ble en tung dag på hjemmebane for Leicester, som etter en iherdig sluttspurt likevel tapte 2-4 for Newcastle. For «the Foxes» røk viktige poeng i kampen om mesterligaplass, men det ble likevel en målfest i Leicester.

  Rett etter at Kasper Schmeichel vartet opp med en kjemperedning, satte Joseph Willock inn kampens første for Newcastle. Drøye ti minutter senere doblet Paul Dummett ledelsen. I andre omgang scoret Callum Wilson både det tredje og fjerde målet for gjestene.

  Med ti ordinære minutter igjen reduserte Marc Albrighton til 1-4, og tente et lite håp for hjemmelaget. Håpet ble ikke mindre da Kelechi Iheanacho reduserte ytterligere til 2-4 etter 87 minutter, men det stoppet også der.

  Leicester ligger fremdeles på tredjeplass på tabellen, med en kamp mer spilt enn Chelsea som følger like bak på fjerdeplass. Med fredagens tre poeng klatret Newcastle opp til 13.-plass.

  Premier League - Leicester City v Newcastle United
  Foto: Michael Regan / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal