Flo og Northug henger på veggen i London

LONDON (NRK): De henger tett i tett på veggene i Piers Feetham Gallery i Chelsea i London i disse dager; store, norske idrettshøydepunkter.

Storbritannia: Gry Blekastad Almås

Historiemalerier kaller kunstneren Kjetil Haaland bildene av Magne Myrmo, Johann Olav Koss, Petter Northug og Aksel Lund Svindal.

– Jeg tar utgangspunkt i meg selv, i min interesse for sport og min bakgrunn som historiker. Men det er også noe med de kollektive opplevelsene i disse øyeblikkene, sier Haaland.

Historiemalerier kaller kunstneren Kjetil Haaland bildene av Magne Myrmo, Johann Olav Koss, Petter Northug og Aksel Lund Svindal.

Se video: Maler norske idrettsøyeblikk

Viser Hellner foran Northug

Kjetil Haalands bilde av Aksel Svindal og Petter Northug

Et av bildene er inspirert av Oslo VM i 2011. Der Hellner leder for Petter Northug.

Foto: Kjetil Haaland

Ett bilde viser Magne Myrmos historiske siste seier på treski i Falun i 1974. Et annet viser svenske Marcus Hellner i skiløypa foran Petter Northug under VM i Holmenkollen i 2011.

– Det bildet liker svenskene, flirer Haaland.

– Fordi jeg valgte å male øyeblikket der Hellner lå først, så lenge det varte.

Northug vant til slutt spurten mellom de to.

Flo på åpningen

Kjetil Haalands bilde av Tore Andre Flo

Norsk fotballhistorie i Marseille.

Foto: Kjetil Haaland

Galleriet ligger rett over gaten for Chelseas hjemmebane, Stamford Bridge. En av lagets tidligere stjerner, Tore André Flo, arbeider i dag som trener i fotballklubben. Han var til stede på åpningen av kunstutstillingen og er selv ett av Haalands mest yndede motiver.

– Jeg liker fargene, det er et fint bilde, sier Flo når Haaland viser ham maleriet der Flo setter Junior Baiano ut av spill under VM-kampen mot Brasil i Marseille i 1998.

– Det var et avgjørende øyeblikk i idrettshistorien, sier kunstneren, som vil vite om Flo kjenner igjen bevegelsene i kroppen hans på bildet. Flo kan konstatere at Haaland har fått med seg alle detaljer.

Til Marseille for å oppleve kampen

For Kjetil Haaland var dette VM-kampen mot Brasil helt spesielt. Kvelden før kampen var han i Roma, og bestemte seg impulsivt for å reise opp til Marseille for å se Norge møte de søramerikanske ballkunstnerne i VM.

Han så kampen på storskjerm sammen med et hav av nordmenn, og følte magien da Flo scoret Norges første mål i det 82. spilleminutt.

– Flo er vel på sett og vis et symbol på storhetstiden for det norske fotball-landslaget, sier kunstneren, som også har hovedfag i historie.

Tolker kjente idrettsøyeblikk

Slike sportsøyeblikk er noe av det mest overdokumenterte som fins, hvorfor er det behov for å lage kunst ut av disse øyeblikkene?

– Det er en flom av informasjon hele tiden. Min oppgave er å sile informasjonen, ta ut visse høydepunkter og fremstille dem slik jeg har opplevd dem. Det er viktig å ta vare på vår felles kultur- og idrettshistorie. Idrettsheltene er sunne forbilder. Jeg legger til og trekker fra, slik et fotografi ikke kan i samme grad.

Du har ikke bare valgt motiver folk har et sterkt forhold fordi det er en lettvin måte å tjene penger på, da?

– Jo, det kan du si, men de speiler mine interesser. Og bildene selger bra, smiler Kjetil Haaland. – Haaland har truffet blinken

Selv er Flo «sånn passe» interessert i kunst. Men han mener Haaland har truffet blink i sitt utvalg av høydepunkt. Et annet Flo-øyeblikk han har malt er nemlig kampen Chelsea spilte mot Barcelona i kvartfinalen i Champions League i 2000.

– Landskampen mot Brasil og kvartfinalen mot Barcelona var nok de to største øyeblikkene i min fotballkarriere, sier den tidligere Chelsea-spilleren som nå er trener i fotballklubben.

Utstillingen i London varer fram til 11. mai.

Siste nytt

 • Dansk sluttspurt sikra poeng

  Danmark låg under med 3-0 mot Sveits seks minutt før full tid, men klarte likevel 3-3 til slutt.

  Andre kampar i kveld: Norges gruppe: Malta - Spania 0-2, Romania - Færøyane 4-1. Elles: Irland - Georgia 1-0, Armenia - Finland 0-2, Bosnia - Hellas 2-2, Italia - Liechtenstein 6-0.

  Danmark jubler
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Storhamar med komfortabel seier

  Storhamar hadde ingen problemer med å ta seieren på hjemmebane mot Stavanger Oilers tirsdag kveld. Resultatet ble 3-0. Nå leder Storhamar 2-1 i kamper i semifinaleserien i sluttspillet. Mikael Zettergren scoret to mål og Christian Larrivee det siste.

  Andre finale i NM sluttspillet i Kristins Hall på Lillehammer mellom hjemmelaget Lillehammer og Storhamar (5-4)
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • McGregor etterforskes for overgrep

  I følge New York Times blir MMA-stjernen Conor McGregor etterforsket av irsk politi, etter at en kvinne har anklaget ham for å ha forgrepet seg seksuelt på henne. Ifølge kvinnen skjedde overgrepet i desember. Nyheten kommer frem samme dag som iren fortalte at han er ferdig som MMA-utøver. McGregor er ikke blitt siktet i saken.

  FILE PHOTO: Floyd Mayweather Jr. vs Conor McGregor
  Foto: Steve Marcus / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal