Hopp til innhold

Hvem tar Bekeles plass fremst i køen?

Hvem skal publikum følge på Bislett når langdistansekongen Kenenisa Bekele er ute med skade?

Eliud Kipchoge

Kenyas Eliud Kipchoge vant sesongåpningen i Qatar i fjor.

Foto: MARWAN NAAMANI / AFP

Lars Lystad kommenterer 225
Foto: NRK

Bislet stadion er med rette kalt et paradis for langdistanseløping. Siden Ron Clarke satte sine første rekorder på 10.000m i 1965, er det blitt satt 16 verdensrekorder på de lengste distansene, hvorav 9 på 5000m – når vi regner både kvinner og menn – samt for junior.

Med langdistansekongen Kenenisa Bekele satt på sidelinjen med skade, får publikum og TV-seere en ekstra utfordring i år.

Hvem skal man fokusere på? Med Bekele fremst i feltet tauende på en lang rekke konkurrenter, har det i det minste vært mulig å gjenkjenne en av de store stjernene.

Høy kvalitet

Årets deltakerliste omfatter rundt 20 navn - de aller fleste født i Afrika. Bare amerikanske Chris Solinsky er unntaket; mannen som i år har prestert 26.59.60 på 10.000m – som første ikke-afrikaner under 27 minutter på den distansen.

Og akkurat Chris burde være enkel å å få øye på i et felt der de fleste fremstår som en del av en ganske så anonym rekke afrikanske løpere. Hvem vil skille seg ut i år? Kvaliteten er som vanlig meget høy. Nesten hele feltet har løpt raskere enn 13 blank.

Kipchoge og Lagat

Jeg foreslår å fokusere på to rutinerte travere som begge har vunnet VM-gull på denne distansen: 26 år gamle Eliud Kipchoge fra Kenya, som bl.a. slo Kenenisa Bekele i en dramatisk sluttspurt i Paris-VM 2003; og veteranen Bernard Lagat, USA - også han med kenyanske røtter.

Elegante Lagat fikk amerikansk pass i 2005, og vant to gullmedaljer i Osaka-VM 2007: 1500m og 5000m. Han er verdens nest raskeste gjennom tidene på 1500m (bak Hicham El Guerrouj) med 3.26.34, men har tidsmessig stort utviklingspotensiale på 5000m, der han så vidt har vært under 13 minutter (12.59.22).

Bernard Lagat

Bernard Lagat viser medaljen han vant på 3000 meter innendørs under VM i mars i år.

Foto: Osama Faisal / AP

Blir farten god på Bislet, er sjansene gode for en klar forbedring. Bernard Lagat har ikke løpt i Oslo siden 2001.

Alltid blant de fem

Eliud Kipchoge har allerede satt verdensrekord på Bislett, da han som junior i 2003 løp distansen på 12.52.61. Juniorverdensrekorden gjelder fremdeles tross alle angrep fra unge løpssugne afrikanere.

Året etter – som 20-åring presterte han 12.46.53, som er friidrettshistoriens fjerde raskeste på distansen.

Stabiliteten er det bare Bekele som kan matche: Kipchoge har deltatt i samtlige internasjonale mesterskapsfinaler på 5000m siden 2003, og alltid hevdet seg blant de fem beste.

Fredagens konkurranse på 5000m er den andre i årets Diamond League. Eliud Kipchoge vant den første i Doha på glimrende 12.51.21. Dermed burde banerekorden på Bislet stadion være et aktuelt mål både for Bernard Lagat og Eliud Kipchoge! Den tilhører nettopp Kenenisa Bekele på 12.52.26.

Europeere mangler

Et berettiget spørsmål til slutt:

Hvor er de beste europeiske løperne på 5000m i et EM-år? Burde ikke arrangørene ha funnet plass til noen av de beste fra Europa på bekostning av et par av afrikanerne? Riktignok stiller Spania med én deltaker, Alemayehu Bezabeh, men han er født i Etiopia!

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal