Hopp til innhold

Her blir Sundby stilt til veggs av kona – men nå har de avgjort langrennsfremtiden

«Jeg er ferdig. Onsdag er mitt siste løp», sier Martin Johnsrud Sundby dagen før hans eneste VM-løp i Oberstdorf. Så endrer mesterskapsoppturen alt. Det fører til strenge diskusjoner over kjøkkenbordet hjemme i Oslo.

Sundby og familien

ALVOR OG LATTER: Med barna rundt kjøkkenbordet diskuterer Sundby og kona fremtiden flere ganger etter VM.

Foto: Sondre Matre / NRK

– Jeg tror hun har blitt sjokkert over at ting har endret seg såpass mye for min del etter at jeg kom hjem fra VM. Det var hun ikke forberedt på. Hennes jobb er å minne meg på hvordan ting har vært det siste året. Der har hun et godt poeng, sier Sundby til NRK om hvordan det var å bli stilt til veggs av kona.

– Hun stiller tydeligere krav enn hun har gjort. Nå satser jeg bare mot de kuleste langløpene kommende sesong og jeg må håndtere det opplegget slik at hun også kan kreve sitt.

I den aller siste episoden av NRK-dokumentaren om 36-åringen får seeren innblikk i følelsene knyttet til at en lang og innholdsrik karriere i tradisjonell langrenn går mot slutten, diskusjonene om fremtiden og den endelige avgjørelsen i Sundbys familie.

NRK TV: Sesongavslutning «Sundby mot verden»: VM og veien videre

Stilt til veggs

Sundby hadde i forkant av mesterskapet i Oberstdorf fortalt kona Marieke Heggeland at 15 kilometeren i VM skulle bli hans siste ordentlige skirenn.

Men etter all motgangen endret oppturen mye. Det blir tydelig under en diskusjon mellom de to noen uker etter at han returnerte til Oslo.

– Du var så sikker før VM hva du skulle gjøre. Så kommer du hjem og det er akkurat som du har fått en åpenbaring, og det skulle du ikke likevel. Det er nesten så du skulle tror du hadde litt Alzheimer, sier Heggeland, og antyder at ektemannen har fått redusert hukommelse den siste tiden.

Sundby og sønnene

Martin Johnsrud Sundby og hans eldste sønnen Max og Markus (høyre), her i samtale på badet etter VM.

Foto: Sondre Matre / NRK

– Men du får ikke lov å være for sliten til å følge opp gutta. Du får ikke lov til å gå rundt og være halvstressa fordi du ikke har fått trent, er den klare beskjeden.

Sundby forholder seg rolig. Men forsøker å forklare hvorfor han ønsker å gyve løs på enda et år som langrennsløper:

– Det var rått å kjenne at på tross av skade og rygg, så er jeg jævlig god på ski. Vi er jo enige om en ting. Det ble vi enige om før jeg dro.

Satser langløp

– Og det er? spør Heggeland.

– Det blir ikke noen satsing mot OL, avslører Sundby i dokumentaren.

Så forklarer veteranen hva som er planen.

– Vi tar en litt annen vei. Hvis jeg skal gå langløp. Da handler det ikke lengre om medaljer og kvalifiseringer. Og da går jeg de langløpene for at jeg skal prestere best mulig der. Jeg har sagt at det blir en endring. Det blir det uansett. Og jeg tror du kommer til å trives med de endringene.

Etter noen sekunder er de begge enige om at langløp er veien Sundby skal gå.

Ga beskjed om at han hadde gått sitt siste renn

Sundby hadde altså bestemt seg for å legge opp i februar. Han forteller i dag at han har kjent på følelsen om å bli drevet fra skanse til skanse som følge av de mye omtalte ryggproblemene som har herjet ham i nesten to sesonger.

hc7UKJ0LwY8

GA ALT: Martin Johnsrud Sundby over målstreken til det som ble en syvendeplass.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det har tæret kraftig på motivasjonen. I diskusjonene med kona før VM var han tydelig på at det ikke kom til å bli noe mer langrenn.

– Og at VM ble siste dans. Da jeg trente tirsdag kveld før 15 kilometeren i VM så tenkte jeg at det var den siste økten jeg hadde med et mål for øyet. Jeg var mentalt ferdig.

Men det skjedde altså noe på kort tid. Ifølge Sundby begynte refleksjonene allerede i løpet av de neste 24 timene etter rennet.

Han var bare 20 sekunder bak Harald Østberg Amundsen på bronseplass. Lagkamerater, eksperter og utenlandske konkurrenter var imponert over hva han fikk til. Det var og er han selv også.

– Det skal ikke mer til. Så idiot er jeg. Det ble ekstremt inspirerende, selv om jeg har hatt det året jeg har hatt. Det var ikke langt opp til en pallplass i VM. Det snudde veldig mye. Samtidig kan jeg ikke bli helt historieløs rundt det som har skjedd det siste året.

Familien tåler langløpssatsingen

En av erkjennelsene er at kroppen ikke vil tåle det løpet som må legges før et OL. Familieforutsetningen gjør at høydeoptimalisering, kvalifiseringskrav til renn, for å nevne noe, er et kjør han ikke tør å begi seg inn på.

– Og Marieke fortjener det ikke heller. Men jeg føler meg ikke ferdig, sier Sundby, som er stum av beundring for kona og hvordan hun har taklet det siste året med tre barn og en mann som er toppidrettsutøver.

Sundby

MER TID TIL FAMILIEN: Tiden etter VM har vært rolig og Sundby har fått mer tid til små familieutflukter. Som her, på akebrettet med kona.

Foto: Sondre Matre

Han mener imidlertid en langløpssatsing er en ny utfordring som er innen rekkevidde og det er et opplegg han får sitt eget team på hjemmebane med på.

– Nå får jeg muligheten til å spesialtrene på noe nytt i en lengre periode. Utfordringen er å opprettholde motivasjon i den treningen og finne nye måter å trene på. Jeg tror på ingen måte heller at jeg bare kan forvente å hamle opp med dem som har vært i langløpssirkuset i lang tid.

– Det må jeg bruke tid på. Jeg kjenner mange i det miljøet og kommer til å prøve å søke kunnskap hos dem. Jeg tror dette blir moro og superspennende, sier Sundby, klar for helt nye eventyr til våren.

Siste nytt

 • Lewandowski og co spilleklare for Barcelona

  Flere av Barcelonas nysigneringer er klarert for seriestarten. Det gjelder også Robert Lewandowski som fikk ja fredag kveld.

  Den gjeldstyngede klubben jobbet hardt med å få registrert Lewandowski og andre nysigneringer i Barcelona-troppen foran den første seriekampen mot Rayo Vallecano lørdag kveld. Saken er stort sett løst melder spanske medier, blant annet avisen AS.

  Barcelona har gjennom sommeren solgt viktige deler av sine framtidige inntektskilder, der iblant TV-rettigheter, for å oppfylle de økonomiske retningslinjene spanske klubber er forpliktet til å følge.

  Fredag opplyste Barcelona at klubben har solgt ytterligere 24,5 prosent av produksjonsselskapet «Barca Studios» til Orpheus Media for 980 millioner kroner.

  De midlene kan være det siste som skal til for å få registrert spillerne som er hentet i sommervinduet. I hvert fall er håpet at noen av spillerne skal kunne bli registrert. (NTB)

  Spain Soccer Gamper Trophy
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Ruud til ATP-semifinale

  Casper Ruud spilte hjemmehåpet Felix Auger-Aliassime av banen i kvartfinalen i ATP-turneringen i tennis i Canada. Nordmannen vant 2-0 i sett.

  Det betyr at det venter semifinale mot Hubert Hurkacz (Polen) lørdag. Hurkacz slo australske Kyrgios 2-1 i sett i sin kvartfinale. Det siste gikk fort unna og endte med 6-1.

  Ruud vant sitt førstesett med samme sifrer, og det tok ikke lang tid. Auger-Aliassime var helt uten sjanse i åpningen av kampen på centercourten.

  Ruud holdt så sitt første servegame i andre sett og gikk opp til 1-0. Så brøt Ruud canadierens serve og sikret seg 2-0 før det etter ytterligere et par minutter sto 3-0 i norsk favør. Settet endte 6-2.

  Hurkacz er seedet som åttendemann mens Ruud ligger fire hakk høyere i Masters 1000-turneringen i Montreal. (NTB)

  National Bank Open Montréal - Day 7
  Foto: Minas Panagiotakis / AFP
 • Glimt vann 4-1: - Ein svært sterk prestasjon

  Bodø/Glimt var klart mest effektiv og vann 4-1 i Sarpsborg fredag. Hugo Vetlesen og Amahl Pellegrino scora før pause.

  Lars-Jørgen Salvesen scora sitt første etter overgangen til Glimt, før Tobias Heintz reduserte. Pellegrino scora Glimts fjerde etter ein gigatappe i Sarpsborgs forsvar like før slutt.

  Pellegrino scora sitt seriemål nummer 16 og 17, og er suveren toppscorar.

  Glimt klatra til andreplass på tabellen etter sin sjette strake siger.

  - Vi er på veg tilbake. Denne kampen var tung for oss. Vi må i kjellaren, kanskje heilt i blindkjellaren for å hente det som skal til i dag, sa Glimt-trenar Kjetil Knutsen til Discovery.

  - Dette var ein svært sterk prestasjon av oss. Dette Sarpsborg-laget er ikkje enkelt å spele mot.

  Han skal leie laget sitt til den utruleg viktige meisterliga-kvalifiseringskampen mot Dinamo Zagreb i neste veke. Der gler Knutsen seg over å ha forsterka spelargruppa.

  - Vi har fått sterkre konkurranse på fleire plassar. Vi kan starte med Lars-Jørgen (Salvesen), og ha Runar (Espejord) i bakhånd, seier Knutsen.

  Lars-Jørgen Salvesen
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste