Johansen reagerer kraftig på Kollen-ja: – Det virker helt usannsynlig

OSLO/LAHTI (NRK): Regjeringen gir unntak fra karantenebestemmelsene for blant annet femmila i Kollen og utforen i Kvitfjell. Raymond Johansen raser mot at regjeringen går mot fagmyndighetenes råd.

Pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo

KRITISK: I en pressemelding kaller Oslos byrådsleder Raymond Johansen det galskap å åpne for verdenscup i Norge nå.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Norges Skiforbund ønsker å kunne arrangere blant annet verdenscupen i langrenn, kombinert og hopp i Holmenkollen helga 12. til 14. mars. For å få til det må de få unntak fra karantenebestemmelsene for utøverne som kommer til Norge, noe regjeringen nå gir dem, med visse forbehold.

– Før jul sa jeg at regjeringen var positiv til å åpne nordiske grener. Etter grundige samtaler med regjeringen og helsemyndighetene har vi kommet frem til at vi åpner for unntak for disse arrangementene som det har blitt søkt om, sier kulturminister Abid Raja på en pressekonferanse fredag.

Berit Kjøll og Abid Raja i forgrunnen

ÅPNER: Abid Raja og Berit Kjøll kunne fredag offentliggjøre at Norge inntil videre sier ja til en utvidelse av karantenebestemmelsene som gjør det mulig for utenlandske utøvere å komme til Norge og konkurrere i verdenscupen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Han vil ikke garantere at beslutningen blir stående.

– Vi har måttet ta en avgjørelse nå. Det innebærer midlertidig at vi tar et klart forbehold for å trekke avgjørelsen tilbake.

– Galskap

Oslo kommunes byrådsleder, Raymond Johansen fortalte til NRK fredag ettermiddag at det var unødvendig av regjeringen å gi grønt lys til arrangement i Kollen.

– Det er ekstremt dårlig timing. Samme dag som vi har fått et mutert virus i Nordre Follo som vi ikke har kontroll over, så går regjeringen ut og aksepterer at vi skal ha et arrangement i Kollen. Akkurat sånn situasjonen er nå så virker det helt usannsynlig at Oslo kan være med på å arrangere det, sier Johansen.

Therese Johaug

KAN SKJE I ÅR: Therese Johaug kan få muligheten til å vinne i Kollen i år, som hun gjorde i 2019.

Foto: NTB

Kan du si allerede nå at det ikke blir gjennomført noe i Holmenkollen?

– Det jeg har lært meg gjennom pandemien er at det er veldig uforutsigbart. Det er en kamp mot klokka. Vi skal vaksinere, samtidig ser vi dette meget smittsomme viruset som har kommet inn til Norge. Vi har en rekke andre ting å tenke på enn å arrangere et skirenn, sier Johansen, som vil ha tett kontakt med Skiforbundet om arrangementet.

Fredag formiddag fortalte han til NRK at når regjeringen åpner for konkurranser i Holmenkollen mot Oslo kommunes ønsker, så setter han dem i en vanskelig situasjon.

– Det vil sette oss i en krevende situasjon, og vi må vurdere å stenge kollektivtransporten opp dit, og områder i Marka for innbyggerne våre. Har ikke regjeringen lært noe på et år? Også i fjor, da viruset nettopp var kommet til Norge, åpnet regjeringen for verdenscup i Holmenkollen mot råd og ønsker fra Oslo kommune.

Som Helsedirektoratet påpeker han at nye muterte varianter av viruset sprer seg i verden og Norge.

– Vi er i en krevende og usikker situasjon nå, og vi bør ikke ta noen sjanser. Nå må fokus være å unngå smittespredning og belastning av helsetjenesten, og ikke utsette befolkningen for unødig risiko. Derfor synes jeg det er galskap at regjeringen åpner for verdenscup i Norge nå.

Raymond Johansen med munnbind

TREKKER FREM KOLLEN: Raymond Johansen stiller spørsmål ved om regjeringen har lært noe som helst fra fjorårets arrangement i Holmenkollen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ordfører i en av de andre byene som etter planen skal ha verdenscuparrangementer, Lillehammer-ordfører Ingunn Trosholmen, ser ikke likt på situasjonen hos dem.

– Vi er klare for World Cup på Lillehammer. Viktig for idretten, arrangementet og idrettsgleden. Vil følge smittevernrutiner, sier hun til NRK.

– Best i klassen på smittevern

Også Norges hopptrener Alexander Stöckl reagerte positivt da han fikk vite at det antagelig blir verdenscuprenn i Norge.

– Jeg tror faktisk ingen andre land er bedre rusta til å arrangere med tanke på smittevern og hvordan det håndteres, sier han til NRK.

Stöckl er ikke enig med dem som mener det ikke burde vært åpnet for verdenscuprenn i Norge.

– De som mener det vet mest sannsynlig ikke hvordan det håndteres når vi gjennomfører verdenscuprenn med de 150 til 200 personene som er involvert direkte. De er best i klassen på smittevern, så jeg tror det er sikrere å være i verdenscupen enn i det vanlige dagliglivet.

Alexander Stöckl

TRYGT: Alexander Stöckl mener det er tryggere å være del av verdenscupsirkuset enn i dagliglivet ellers.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Uttalelsene til Johansen faller ikke i god jord hos kombinertløper Jørgen Graabak.

– Så langt har vi gjennomført tre verdenscuphelger og to nasjonale helger uten smitte. Så det at han kaller det galskap er litt snedig, sier Graabak for han legger til:

– Hvis han ikke vil ha det i Kollen, så ringer jeg pappa, så tar vi det i Granåsen.

Tarjei Bø får høre om beslutningen til regjeringen like etter målgang i Anterselva.

– Uavhengig av alt så er det veldig kjekt å konkurrere på hjemmebane. Det er først publikum vi har lyst å konkurrere foran, men det får vi vel ikke uansett. Jeg er veldig imponert over verdenscupen og IBU har gjort for å arrangere konkurransene. Hvis det blir konkurranser får vi hvert fall kjent terreng, selv om vi blir å savne publikum, sier han.

Guldvog vil ikke kritisere valget

I en redegjørelse fra Helsedirektoratet kommer det frem at de ikke vil anbefale å åpne for at arbeidsreisende kan komme til Norge i forbindelse med verdenscupen.

Ifølge Helsedirektoratet er risikoen for importsmitte av nye og muterte virusvarianter høy. De skriver videre at det gir økt risiko for importsmitte ved å gi unntak fra innreisekarantene til flere grupper.

Den anbefalingen har regjeringen ikke valgt å følge. De åpner for å utvide paragraf 6f til å også gjelde for verdenscupen nordiske grener, utfor og skiskyting. Dermed går de midt imot Helsedirektoratets ønske, som var å avvikle paragrafen fullstendig.

Bjørn Guldvog

HAR FORSTÅELSE: Selv om direktoratet han er direktør for anbefalte å avvikle hele paragrafen som åpner for internasjonal idrett i Norge, vil ikke Guldvog si at regjeringens beslutning er feil.

Foto: Torstein Bøe / Torstein Bøe

Til tross for dette vil ikke direktør i Helsedepartementet, Bjørn Guldvog, stille seg kritisk til regjeringens vurdering.

– Det er helt normalt for fagdirektorater at de anbefalingene vi gir ikke er ensbetydende med beslutninger som fattes i regjeringen eller departementet. De har gjort vurderinger på et annet nivå. Det er ikke en helsefaglig vurdering, sier Guldvåg på en pressekonferanse fredag.

Strenge regler og hyppig testing

– Å åpne opp for verdenscup på norsk jord handler om at det er individuelle utendørsarrangement som har lavere risiko for smittespredning enn innendørsidrett med mer kontakt, sier Raja.

– Vi er ydmyke og takknemlige for beslutningen regjeringen har tatt, sier president i Norges idrettsforbund, Berit Kjøll, på samme pressekonferanse.

– Jeg føler meg trygg på at de strenge smittevernprotokollene som ligger til grunn for arrangementene gjør at dette kan gjennomføre på en trygg og god måte. Vi ser at protokollene har fungert godt med lite smitte blant utøvere og ut i samfunnet, legger hun til.

Det kommer til å være omfattende testing og alle utøverne må være på hotellet helt til testen de gjør ved ankomst er negative, forklarer skipresident Erik Røste.

– Det er også en tre dagers idrettskarantene. Da er det kun lov til å være på stadion, i bakken og drive sin aktivitet og trening. Da lever man isolert og tester seg på nytt på den tredje dagen. Hvis den testen også er negativ, kan man delta i konkurransen.

Skipresident Erik Røste

TRYGG: Erik Røste sier de er trygge på at de skal gjennomføre verdenscupen på en god måte.

Foto: Håkon Mosvold Larse / NTB

– Vi er trygge på at vi skal klare å gjennomføre dette på en god måte. Skulle situasjonen endre seg og vi ikke er trygge på det, så er vi de første som tar konsekvensen av det, sier Røste til NRK.

I skiskytterforbundet er de også er «ydmyke og takknemlige» for meldingen om at de kan få arrangere verdenscup i Holmenkollen 18. til 21. mars.

– Vårt fokus har hele tiden vært å forholde oss til alle råd og anbefalinger som gis fra norske myndigheter, og sammen har vi utviklet en omfattende smittevernprotokoll som skal sikre trygge konkurranser og en forsvarlig gjennomføring, sier Arne Horten, president i Norges Skiskytterforbund i en pressemelding.

Kunne gått utover landskamp

Helsedirektoratet ba også om at paragraf 6f oppheves. Noe som kunne gå utover norske klubber som deltar i internasjonale turneringer. Dette ville gjelde for klubber som Vipers Kristiansand, Vålerenga sitt kvinnelag og Molde FK.

Joshua King

KAN FÅ LANDSKAMP: Kanskje får Joshua King og det norske landslaget feire nye mål på Ullevål i 2021? Landskampen mot Tyrkia ser inntil videre ut til å gå som normalt.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I tillegg var Norges VM-kvalifiseringskamp mot Tyrkia på Ullevål 27. mars i fare, og måtte dermed enten avlyses, utsettes eller flyttes til nøytral grunn, hvis regjeringen hadde fulgt anbefalingen.

«Endringen i smittesituasjonen i Europa tilsier derfor at også unntaket i paragraf 6f bør innskjerpes», heter det i redegjørelsen

Abid Raja bekrefter nå at de gir klarsignal for at VM-kvalifiseringskampen kan spilles.

– Ja, forutsatt at smittevernprotokollen følges, at smittesituasjonen på det tidspunktet er håndterlig og at kampen går uten publikum eller med det publikumsantallet som gjelder på det tidspunktet, sier Raja til NTB på spørsmål om det ikke er aktuelt å inndra unntaket for fotballen.

– Det er lenge til 27. mars, men jeg som idrettsminister håper inderlig at det er mulig å gjennomføre den kampen, tilføyer han.

Sportsnyheter

Taktisk genistrek sikret norsk VM-gull: – Det er galskap

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Johannes Høsflot Klæbo måtte hente sekunder på sin sisteetappe, men viste hvorfor han er verdens beste sprinter og sikret norsk gull.

Skrekkfall for Lie – fraktet til sykehus

Alpinkomet Kajsa Vickhoff Lie falt stygt under søndagens super-G-renn. 22-åringen ble hentet med helikopter og fraktet til sykehus.

Siste nytt

 • Greit utgangspunkt for Norge

  Jarl Magnus Riiber fikk ikke ut sitt beste i hoppbakken under lagkonkurransen i kombinert.

  Men lagkameratene hans leverte varene. Både Espen Bjørnstad og Jens Lurås Oftebro hoppet godt, men det var Jørgen Graabak som sto for Norges viktigste svev.

  Den olympiske mesteren fra 2014 var på forhånd Norge mest usikre kort, men leverte sitt klart beste hopp da det gjaldt som mest.

  – Det var nervepirrende. Det er en lagkonkurranse og det er mye som kunne blitt avgjort av mitt hopp. Så det var deilig å levere, sa Graabak etter sitt viktige hopp.

  Norge er 35 sekunder bak ledende Østerrike, men har bare ti sekunder opp til tøffeste utfordrer Tyskland. Dermed blir det en meget spennende langrennsdel senere i dag.

  Riiber
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Endrer regler før sprintstafetten

  Klokka 11.00 er det duket for sprintstafett i VM for både kvinner og herrer. Dagen starter med to semifinaler hvor de ti beste fra de to finalene tar seg videre til finalen senere på dagen.

  Vanligvis har det blitt bestemt gjennom at de to beste fra hvert heat går videre, mens de seks andre i finalen kommer seg videre på tid. I dag blir det en endring på akkurat det, melder SVT.

  I dag vil fire lag fra hver semifinale gå videre, mens bare to lag går videre på tid. Grunnen er ikke overraskende det varme været. Arrangøren tror at forholdene ikke vil være identiske i begge semifinalene, og at det dermed vil være en stor fordel å gå videre på tid i den første semifinalen.

  – Vi var med på beslutningen. FIS spurte os, og vi er enige i at det er det mest rettferdige å gjøre hvis forholdene blir ulike, sier Sveriges landslagssjef Ander Byström til den svenske allmennkringkasteren.

  VM på ski 2021 i Oberstdorf. Klæbo
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Hovland i tetkamp i Florida

  Viktor Hovland slo sterkt tilbake laurdag etter baksmellen i WGC-turneringa i Florida fredag, og kjempar i toppen før siste runde.

  Laurdag gjekk han på seks under par, og er ti under par samanlagt etter tre dagar. Han noterte seg for fem birdiar og ein eagle, og berre ein bogey.

  Då han var ferdig med runden, låg han på sjuandeplass, seks slag bak suverene Colin Morikawa, men berre eitt slag frå andreplassen. Men fleire av dei andre var enno ikkje ferdig med sin runde.

  Det var ei sterk oppreising frå fredag. Då låg han an til ein endå betre runde, 8 under par etter 17 hol.

  Men på det siste fekk han ein kvadruppel-bogey, fire slag under par. Før dagens runde var han nummer 17.

  Turneringa er ei World Golf Championship-turnering med 10,5 millionar dollar i premiepotten.

  Sjå resultatlista her.

  Viktor Hovland
  Foto: Mike Ehrmann / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal