Hopp til innhold

Johansen reagerer kraftig på Kollen-ja: – Det virker helt usannsynlig

OSLO/LAHTI (NRK): Regjeringen gir unntak fra karantenebestemmelsene for blant annet femmila i Kollen og utforen i Kvitfjell. Raymond Johansen raser mot at regjeringen går mot fagmyndighetenes råd.

Pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo

KRITISK: I en pressemelding kaller Oslos byrådsleder Raymond Johansen det galskap å åpne for verdenscup i Norge nå.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Norges Skiforbund ønsker å kunne arrangere blant annet verdenscupen i langrenn, kombinert og hopp i Holmenkollen helga 12. til 14. mars. For å få til det må de få unntak fra karantenebestemmelsene for utøverne som kommer til Norge, noe regjeringen nå gir dem, med visse forbehold.

– Før jul sa jeg at regjeringen var positiv til å åpne nordiske grener. Etter grundige samtaler med regjeringen og helsemyndighetene har vi kommet frem til at vi åpner for unntak for disse arrangementene som det har blitt søkt om, sier kulturminister Abid Raja på en pressekonferanse fredag.

Berit Kjøll og Abid Raja i forgrunnen

ÅPNER: Abid Raja og Berit Kjøll kunne fredag offentliggjøre at Norge inntil videre sier ja til en utvidelse av karantenebestemmelsene som gjør det mulig for utenlandske utøvere å komme til Norge og konkurrere i verdenscupen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Han vil ikke garantere at beslutningen blir stående.

– Vi har måttet ta en avgjørelse nå. Det innebærer midlertidig at vi tar et klart forbehold for å trekke avgjørelsen tilbake.

– Galskap

Oslo kommunes byrådsleder, Raymond Johansen fortalte til NRK fredag ettermiddag at det var unødvendig av regjeringen å gi grønt lys til arrangement i Kollen.

– Det er ekstremt dårlig timing. Samme dag som vi har fått et mutert virus i Nordre Follo som vi ikke har kontroll over, så går regjeringen ut og aksepterer at vi skal ha et arrangement i Kollen. Akkurat sånn situasjonen er nå så virker det helt usannsynlig at Oslo kan være med på å arrangere det, sier Johansen.

Therese Johaug

KAN SKJE I ÅR: Therese Johaug kan få muligheten til å vinne i Kollen i år, som hun gjorde i 2019.

Foto: NTB

Kan du si allerede nå at det ikke blir gjennomført noe i Holmenkollen?

– Det jeg har lært meg gjennom pandemien er at det er veldig uforutsigbart. Det er en kamp mot klokka. Vi skal vaksinere, samtidig ser vi dette meget smittsomme viruset som har kommet inn til Norge. Vi har en rekke andre ting å tenke på enn å arrangere et skirenn, sier Johansen, som vil ha tett kontakt med Skiforbundet om arrangementet.

Fredag formiddag fortalte han til NRK at når regjeringen åpner for konkurranser i Holmenkollen mot Oslo kommunes ønsker, så setter han dem i en vanskelig situasjon.

– Det vil sette oss i en krevende situasjon, og vi må vurdere å stenge kollektivtransporten opp dit, og områder i Marka for innbyggerne våre. Har ikke regjeringen lært noe på et år? Også i fjor, da viruset nettopp var kommet til Norge, åpnet regjeringen for verdenscup i Holmenkollen mot råd og ønsker fra Oslo kommune.

Som Helsedirektoratet påpeker han at nye muterte varianter av viruset sprer seg i verden og Norge.

– Vi er i en krevende og usikker situasjon nå, og vi bør ikke ta noen sjanser. Nå må fokus være å unngå smittespredning og belastning av helsetjenesten, og ikke utsette befolkningen for unødig risiko. Derfor synes jeg det er galskap at regjeringen åpner for verdenscup i Norge nå.

Raymond Johansen med munnbind

TREKKER FREM KOLLEN: Raymond Johansen stiller spørsmål ved om regjeringen har lært noe som helst fra fjorårets arrangement i Holmenkollen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ordfører i en av de andre byene som etter planen skal ha verdenscuparrangementer, Lillehammer-ordfører Ingunn Trosholmen, ser ikke likt på situasjonen hos dem.

– Vi er klare for World Cup på Lillehammer. Viktig for idretten, arrangementet og idrettsgleden. Vil følge smittevernrutiner, sier hun til NRK.

– Best i klassen på smittevern

Også Norges hopptrener Alexander Stöckl reagerte positivt da han fikk vite at det antagelig blir verdenscuprenn i Norge.

– Jeg tror faktisk ingen andre land er bedre rusta til å arrangere med tanke på smittevern og hvordan det håndteres, sier han til NRK.

Stöckl er ikke enig med dem som mener det ikke burde vært åpnet for verdenscuprenn i Norge.

– De som mener det vet mest sannsynlig ikke hvordan det håndteres når vi gjennomfører verdenscuprenn med de 150 til 200 personene som er involvert direkte. De er best i klassen på smittevern, så jeg tror det er sikrere å være i verdenscupen enn i det vanlige dagliglivet.

Alexander Stöckl

TRYGT: Alexander Stöckl mener det er tryggere å være del av verdenscupsirkuset enn i dagliglivet ellers.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Uttalelsene til Johansen faller ikke i god jord hos kombinertløper Jørgen Graabak.

– Så langt har vi gjennomført tre verdenscuphelger og to nasjonale helger uten smitte. Så det at han kaller det galskap er litt snedig, sier Graabak for han legger til:

– Hvis han ikke vil ha det i Kollen, så ringer jeg pappa, så tar vi det i Granåsen.

Tarjei Bø får høre om beslutningen til regjeringen like etter målgang i Anterselva.

– Uavhengig av alt så er det veldig kjekt å konkurrere på hjemmebane. Det er først publikum vi har lyst å konkurrere foran, men det får vi vel ikke uansett. Jeg er veldig imponert over verdenscupen og IBU har gjort for å arrangere konkurransene. Hvis det blir konkurranser får vi hvert fall kjent terreng, selv om vi blir å savne publikum, sier han.

Guldvog vil ikke kritisere valget

I en redegjørelse fra Helsedirektoratet kommer det frem at de ikke vil anbefale å åpne for at arbeidsreisende kan komme til Norge i forbindelse med verdenscupen.

Ifølge Helsedirektoratet er risikoen for importsmitte av nye og muterte virusvarianter høy. De skriver videre at det gir økt risiko for importsmitte ved å gi unntak fra innreisekarantene til flere grupper.

Den anbefalingen har regjeringen ikke valgt å følge. De åpner for å utvide paragraf 6f til å også gjelde for verdenscupen nordiske grener, utfor og skiskyting. Dermed går de midt imot Helsedirektoratets ønske, som var å avvikle paragrafen fullstendig.

Bjørn Guldvog

HAR FORSTÅELSE: Selv om direktoratet han er direktør for anbefalte å avvikle hele paragrafen som åpner for internasjonal idrett i Norge, vil ikke Guldvog si at regjeringens beslutning er feil.

Foto: Torstein Bøe / Torstein Bøe

Til tross for dette vil ikke direktør i Helsedepartementet, Bjørn Guldvog, stille seg kritisk til regjeringens vurdering.

– Det er helt normalt for fagdirektorater at de anbefalingene vi gir ikke er ensbetydende med beslutninger som fattes i regjeringen eller departementet. De har gjort vurderinger på et annet nivå. Det er ikke en helsefaglig vurdering, sier Guldvåg på en pressekonferanse fredag.

Strenge regler og hyppig testing

– Å åpne opp for verdenscup på norsk jord handler om at det er individuelle utendørsarrangement som har lavere risiko for smittespredning enn innendørsidrett med mer kontakt, sier Raja.

– Vi er ydmyke og takknemlige for beslutningen regjeringen har tatt, sier president i Norges idrettsforbund, Berit Kjøll, på samme pressekonferanse.

– Jeg føler meg trygg på at de strenge smittevernprotokollene som ligger til grunn for arrangementene gjør at dette kan gjennomføre på en trygg og god måte. Vi ser at protokollene har fungert godt med lite smitte blant utøvere og ut i samfunnet, legger hun til.

Det kommer til å være omfattende testing og alle utøverne må være på hotellet helt til testen de gjør ved ankomst er negative, forklarer skipresident Erik Røste.

– Det er også en tre dagers idrettskarantene. Da er det kun lov til å være på stadion, i bakken og drive sin aktivitet og trening. Da lever man isolert og tester seg på nytt på den tredje dagen. Hvis den testen også er negativ, kan man delta i konkurransen.

Skipresident Erik Røste

TRYGG: Erik Røste sier de er trygge på at de skal gjennomføre verdenscupen på en god måte.

Foto: Håkon Mosvold Larse / NTB

– Vi er trygge på at vi skal klare å gjennomføre dette på en god måte. Skulle situasjonen endre seg og vi ikke er trygge på det, så er vi de første som tar konsekvensen av det, sier Røste til NRK.

I skiskytterforbundet er de også er «ydmyke og takknemlige» for meldingen om at de kan få arrangere verdenscup i Holmenkollen 18. til 21. mars.

– Vårt fokus har hele tiden vært å forholde oss til alle råd og anbefalinger som gis fra norske myndigheter, og sammen har vi utviklet en omfattende smittevernprotokoll som skal sikre trygge konkurranser og en forsvarlig gjennomføring, sier Arne Horten, president i Norges Skiskytterforbund i en pressemelding.

Kunne gått utover landskamp

Helsedirektoratet ba også om at paragraf 6f oppheves. Noe som kunne gå utover norske klubber som deltar i internasjonale turneringer. Dette ville gjelde for klubber som Vipers Kristiansand, Vålerenga sitt kvinnelag og Molde FK.

Joshua King

KAN FÅ LANDSKAMP: Kanskje får Joshua King og det norske landslaget feire nye mål på Ullevål i 2021? Landskampen mot Tyrkia ser inntil videre ut til å gå som normalt.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I tillegg var Norges VM-kvalifiseringskamp mot Tyrkia på Ullevål 27. mars i fare, og måtte dermed enten avlyses, utsettes eller flyttes til nøytral grunn, hvis regjeringen hadde fulgt anbefalingen.

«Endringen i smittesituasjonen i Europa tilsier derfor at også unntaket i paragraf 6f bør innskjerpes», heter det i redegjørelsen

Abid Raja bekrefter nå at de gir klarsignal for at VM-kvalifiseringskampen kan spilles.

– Ja, forutsatt at smittevernprotokollen følges, at smittesituasjonen på det tidspunktet er håndterlig og at kampen går uten publikum eller med det publikumsantallet som gjelder på det tidspunktet, sier Raja til NTB på spørsmål om det ikke er aktuelt å inndra unntaket for fotballen.

– Det er lenge til 27. mars, men jeg som idrettsminister håper inderlig at det er mulig å gjennomføre den kampen, tilføyer han.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal