Hopp til innhold

Hele Armstrong-rapporten publisert

Rapporten fra USADA i dopingsaken mot Lance Armstrong ble onsdag kveld tilgjengeliggjort for alle, men den omfattende rapporten handler om langt mer enn én rytter. – Dopingen var organisert og over alt i feltet, sier Levi Leipheimer.

Lance Armstrong

Hele USADAs rapport mot Lance Armstrong er publisert på byråets hjemmeside. Rapporten mot amerikaneren er på over 1000 sider.

Foto: Michael Paulsen / Ap

Tidligere onsdag ble det kjent USADA har oversendt alle dokumentene i dopingsaken mot Lance Armstrong til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Men antidopingbyrået nøyer seg ikke bare med det.

Onsdag kveld publiserte byrået hele den omfattende rapporten på sine nettsider.

Over 1000 sider

David Zabriskie

David Zabriskie forteller at han på lagbussen til US Postal sang om bruk av EPO.

Foto: Garrett Ellwood / Afp

Rapporten er på over 1000 sider. Den inneholder vitneavhør med 11 tidligere lagkamerater av Lance Armstrong.

I tillegg har 15 andre mennesker med tilknytning til US Postal-laget gitt vitneforklaringer.

– Armstrong brukte ikke bare prestasjonsfremmende midler. Han ga dem til lagkameratene også, heter det i rapporten.

Sverter sykkelsporten

Rapporten avdekker ikke bare påståtte forhold mot Armstrong. Rytterne kommer også med utsagn og forklaringer som sverter sykkelsporten som helhet.

Georgie Hincapie er av en av rytterne som har avgitt forklaring. Han forklarer at han i 1994 fikk injeksjoner i blodet fra en av massørene på laget, men at dette kun var lovlige stoffer. Året etter opplevde Hincapie endringer i sykkelfeltet i konkurranse.

– Det ble veldig vanskelig å holde følge, og jeg fikk vite at grunnen var utbredt bruk av EPO og ingen effektive dopingtester, har Hincapie forklart.

– På dette tidspunktet snakket folk i hovedfeltet ganske åpent om EPO, hevder rytteren.

Hincapie har også fortalt at han selv brukte EPO første gang i 1996.

– Doping var organisert

Levi Leipheimer

- Dopingen var organisert og over alt i feltet allerede før jeg startet karrieren, skal Levi Leipheimer har sagt.

Foto: DOUG PENSINGER / Afp

Levi Leipheimer var en del av US Postal i 2000 og 2001. Han er en av dem som innrømmer i doping i rapporten.

– Inntil nylig, kanskje helt fram til i dag, tenkte folk på at en dopingtatt rytter var en som opererte på egen hånd. Det de ikke visste, og som heller ikke jeg visste, var at dopingen var organisert og over alt i feltet allerede før jeg startet karrieren. Doping var mer regelen enn unntaket, sier Leipheimer ifølge rapporten.

Han er en av elleve tidligere US Postal-ryttere som står fram og vitner i rapporten som ble levert onsdag.

– I dag aksepterer jeg mitt ansvar og sanksjonen fra USADA for å ha deltatt i sykkelsportens skitne fortid. Jeg har kjørt sykkel i mer enn fem år i en endret og mye renere sport. Jeg håper at min tilståelse kan hjelpe til slik at endringene som er endret blir permanente, sa Leipheimer.

Sang om EPO

David Zabriskie er en av Armstrongs tidligere lagkamerater som har avgitt vitneforklaring i saken. Han forteller at han sang om bruk av EPO på lagbussen, mens både han og Armstrong var på laget.

«I 2002 startet jeg å «underholde» laget på bussturene med forskjellige sanger. Jeg husker en gang det året stod jeg foran i bussen og sang en sang til Johan om EPO. Den hadde jeg hørt fra en annen rytter og ble sittende i hodet mitt. Johan lo mens jeg sang.»

Sangteksten inneholder blant annet linjer som «EPO i alle blodårene mine».

Siste nytt

  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB
  • Kollaps for J17-landslaget i EM – åttemålstap mot Frankrike

    Norges J17-landslag har fått tøff medfart i EM-sluttspillet. Etter 0-3-tap for England i åpningskampen ble det en fryktelig 0-8-smell mot Frankrike onsdag.

    Frankrike er tittelforsvarer i J17-EM, men årets utgave virket ikke uoverkommelig sterk da det ble bare 3-2-seier over det svenske vertslaget som Norge slo i EM-kvalifiseringen i mars.

    Norge holdt 0-0 i en halv omgang på Malmö idrottspark, men så raknet det. To ganger i første omgang scoret motstanderen to ganger med to minutters mellomrom, og ved pause sto det 4-0.

    Så ble det ikke flere mål før det siste kvarteret, da innbytterne Rachael Adedini og Djenna-Léna Tene scoret fire ganger til. Adedini gjorde hattrick med mål i det 77. og 88. minutt og på overtid. (NTB)

  • Bruddseier i Giroen etter at Foss gikk i bakken: – For en skrell

    Franske Benjamin Thomas tok en overraskende seier på den 5. etappen av Giro d'Italia etter å ha sittet i brudd store deler av dagen.

    Onsdagens 178 kilometer lange etappe gikk fra Genova, over den 3.-kategoriserte stigningen Passo del Bracco, og inn til Lucca. Der ble det hele avgjort mellom de fire rytterne som hadde sittet i brudd.

    Thomas tok seieren foran danske Kasper Valgren, som ble nummer to. Italienske Andrea Pietrobon kompletterte pallen.

    – For et bruddkupp, for en skrell. Thomas vinner og tar Cofidis' første seier i årets sesong, sa Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    77 kilometer fra mål ble det etablert et firemannsbrudd med blant andre Valgren. 50 kilometer senere gikk Tobias Foss og seks andre løpere i bakken, noe som sinket hovedfeltet betraktelig.

    – Han har det okey. Han var liutt opprørt i starten, men jeg er sikker på at det vil gå bra med ham. Enn så lenge er alt bra, sier Zak Dempster, sportsdirektør i Ineos-Grenadiers, om Foss i en video på X.

    Benjamin Thomas
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal