Hopp til innhold

Kombinertstjerne vant med «skjegg»: – Irriterer oss noe jævlig

Gyda Westvold Hansen (20) sesongåpnet med seier på Beitostølen. Det gjorde hun med «skjegg», for å uttrykke sin misnøye med at kombinertkvinnene ikke får delta i OL.

Gyda Westwold Hansen med skjegg

– Vi synes det er ganske absurd at man må faktisk se sånn her ut eller ha skjegg for å få lov til å stille til start i OL. Vi håper å få gjort noe med det, sier Norges kombinertstjerne Gyda Westvold Hansen til NRK.

– Dette handler om likestilling. Vi er den eneste grenen som ikke får delta i OL kun fordi tissen vår går innover. Det synes jeg rett og slett er kjempeurettferdig, sier kombinertløper Marte Leinan Lund.

Tidligere i uken varslet kombinertlandslaget at de skulle markere på Beitostølen og å stille til start med «skjegg» er en del av dette.

Anne Kjersti Kalvå

REAGERER: Dagens vinner på langrennskvinnenes 10 kilometer klassisk, Anne Kjersti Kalvå.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Flere profilerte langrennskvinner sa klart ifra om hva de syns om Den internasjonale olympiske komités (IOC) vedtak som sier at kombinertkvinnene ikke får gå i OL.

– Jeg tenker at det er bra at de står opp for seg selv og kjemper sin sak for å komme inn dit. De står opp hver dag og gjør en jobb for å bli gode idrettsutøvere og de fortjener på lik linje med guttene å få delta i OL, sier Anne Kjersti Kalvå, etter å ha vunnet kvinnenes 10 kilometer klassisk på Beitostølen.

– Det er bare tull

– Jeg tenker det er feil. Selvfølgelig skal de få gå. Det er jo bare tull at ikke jentene skal få gå. Det er det jeg mener om det, sier Ingvild Flugstad Østberg etter at hun gikk inn til 3.-plass i returen til konkurranse.

Westvold Hansen synes det er trist at kombinertkvinnene er den eneste OL-grenen som ikke representerer begge kjønn.

Gyda Westvold Hansen

«SKJEGG»: Gyda Westvold Hansen tegnes med skjegg før kombinertstarten lørdag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det irriterer oss noe jævlig. Vi håper å løfte dette teamet frem og få med oss flest mulig med på markeringen for å skapte størst mulig kraft sånn at vi eventuelt kan påvirke IOC, sier hun

Heidi Weng dro frem likestilling som den viktigste grunnen til at kvinnene bør få gå, mens Helene Marie Fossesholm var enda tydeligere:

– Det er bare tull.

Reagerer på unntak

Gyda Westvold Hansen er eneste kombinertløper som stilte til start med påtegnet skjegg, men flere av utøverne, både kvinner og menn, var med på å protestere før start. Kombinert er den eneste av 16 grener som kun får lov til å sende en mannlig delegasjon til OL.

Kombinert kvinner 5 km Gundersen

PROTEST: Kombinertkvinnene protesterte med en «X» for «no eXception» før start.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er en markering mot at vi er uenige mot det IOC-vedtaket som kom i juni, og vil ha fokus på at vi vil ha jentene inn i OL, sier kombinertsjef Ivar Stuan – og fortsetter:

– Det er egentlig to markeringer: Det ene er at vi skal ha kryssing av staver i forbindelse med start og målgang, og så er det noen av jentene som har fått på seg maling i ansiktet.

– Hva er symbolikken?

– Stavkryssingen handler «no eXception». 15 av 16 idretter i vinter-OL har kvinner og menn. Vi syns det er dårlig at kombinert er det unntaket.

Sesongåpning Beitostølen

KOMBINERTSJEF: Ivar Stuan.

Foto: Geir Olsen / NTB

Han sier den offisielle forklaringen er at kvoten for antall deltagere i OL er satt. For at noen skal inn, så må andre ut. Han innrømmer at nivået ikke nødvendigvis var høyt nok til OL i 2018, men mener det er uforståelig at det ikke er en del av mesterskapet i 2026.

Westvold Hansen forteller at saken betyr «ekstremt mye» for henne personlig.

– Dette er viktig for rekrutteringen og at jenter har lyst til å holde på med den idretten som er så artig. Det er ekstremt viktig for sporten, avslutter hun.

Marte Leinan Lund og Ida Marie Hagen tok andre- og tredjeplassen under lørdagens løp på Beitostølen. Jarl Magnus Riiber var suveren vinner på herrenes løp foran Jens Lurås Oftebro og Jørgen Graabak. De tre protesterte også med en «X» for å støtte kvinnene.

Siste nytt

 • PSV berget hjemmerekken mot Ryersons Dortmund

  PSV Eindhoven kan fortsatte skryte av å være ubeseiret i egen storstue. Et straffemål reddet 1-1 mot Borussia Dortmund i mesterligaens åttedelsfinale.

  Dermed virker det ganske åpent om hvem som tar seg videre, men bookmakerne vil nok peke på Dortmund før returmøtet i Tyskland 13. mars.

  Tirsdagens utligning kom på Luuk de Jongs straffespark tidlig etter hvilen. Dommeren pekte resolutt mot krittmerket da Mats Hummels tilsynelatende felte Malik Tillman.

  Stopperveteranen reagerte voldsomt og bedyret sin uskyld, men avgjørelsen ble ikke omgjort i VAR-rommet.

  Julian Ryerson spilte solid på backplassen for Borussia Dortmund. Han gikk ofte på gode løp og hadde tilnærmet full kontroll på Hirving Lozano.

  (NTB)

  x-zHiykLJak
  Foto: AP
 • Arnautovic og Inter tok første stikk mot Atletico Madrid

  Innbytter Marko Arnautovic misbrukte et par kjempesjanser for Inter, men lyktes i tredje forsøk og ordnet 1-0-seier over Atlético Madrid i mesterligaen.

  Østerrikeren erstattet Marcus Thuram ved pause i en til da sjansefattig forestilling. Det var han som kom til muligheter i den andre omgangen, men de to første utnyttet han dårlig.

  I det 49. minutt slo Federico Dimarco et innlegg bak forsvaret. Ved lengste stolpe nådde ballen Arnautovic. Han kastet seg fram og beinet ballen langt over.

  Et snaut kvarter senere fikk han en enda større sjanse, etter fint veggspill med lagkaptein Lautaro Martínez. Han fikk avslutte fra kort hold, men igjen føk ballen over tverrliggeren.

  I det 79. minutt var det hans tur. Etter et balltap av Reinildo kontret Inter raskt, og Martínez ble spilt gjennom. Jan Oblak reddet alene med argentineren, men ga retur ut til siden.

  Der dukket Arnautovic opp og scoret fra spiss vinkel. Samuel Lino prøvde å redde på streken, men lyktes ikke.

  GYXUVBlAbME
  Foto: AP
 • Ratcliffes oppkjøp i Manchester United i boks

  Jim Ratcliffe har fullført overtakelsen av 27,7 prosent av aksjene i Manchester United.

  Det bekreftet klubben tirsdag kveld. Oppkjøpet ble klart etter at både Premier League og Englands fotballforbund (FA) har gitt avtalen grønt lys.

  Den britiske milliardæren ble enig med den amerikanske Glazer-familien på tampen av 2023, men først nå er han formelt inne på eiersiden.

  (NTB)

  A85KLampqBo
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal