Hopp til innhold

Kombinertstjerne vant med «skjegg»: – Irriterer oss noe jævlig

Gyda Westvold Hansen (20) sesongåpnet med seier på Beitostølen. Det gjorde hun med «skjegg», for å uttrykke sin misnøye med at kombinertkvinnene ikke får delta i OL.

Gyda Westwold Hansen med skjegg

– Vi synes det er ganske absurd at man må faktisk se sånn her ut eller ha skjegg for å få lov til å stille til start i OL. Vi håper å få gjort noe med det, sier Norges kombinertstjerne Gyda Westvold Hansen til NRK.

– Dette handler om likestilling. Vi er den eneste grenen som ikke får delta i OL kun fordi tissen vår går innover. Det synes jeg rett og slett er kjempeurettferdig, sier kombinertløper Marte Leinan Lund.

Tidligere i uken varslet kombinertlandslaget at de skulle markere på Beitostølen og å stille til start med «skjegg» er en del av dette.

Anne Kjersti Kalvå

REAGERER: Dagens vinner på langrennskvinnenes 10 kilometer klassisk, Anne Kjersti Kalvå.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Flere profilerte langrennskvinner sa klart ifra om hva de syns om Den internasjonale olympiske komités (IOC) vedtak som sier at kombinertkvinnene ikke får gå i OL.

– Jeg tenker at det er bra at de står opp for seg selv og kjemper sin sak for å komme inn dit. De står opp hver dag og gjør en jobb for å bli gode idrettsutøvere og de fortjener på lik linje med guttene å få delta i OL, sier Anne Kjersti Kalvå, etter å ha vunnet kvinnenes 10 kilometer klassisk på Beitostølen.

– Det er bare tull

– Jeg tenker det er feil. Selvfølgelig skal de få gå. Det er jo bare tull at ikke jentene skal få gå. Det er det jeg mener om det, sier Ingvild Flugstad Østberg etter at hun gikk inn til 3.-plass i returen til konkurranse.

Westvold Hansen synes det er trist at kombinertkvinnene er den eneste OL-grenen som ikke representerer begge kjønn.

Gyda Westvold Hansen

«SKJEGG»: Gyda Westvold Hansen tegnes med skjegg før kombinertstarten lørdag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det irriterer oss noe jævlig. Vi håper å løfte dette teamet frem og få med oss flest mulig med på markeringen for å skapte størst mulig kraft sånn at vi eventuelt kan påvirke IOC, sier hun

Heidi Weng dro frem likestilling som den viktigste grunnen til at kvinnene bør få gå, mens Helene Marie Fossesholm var enda tydeligere:

– Det er bare tull.

Reagerer på unntak

Gyda Westvold Hansen er eneste kombinertløper som stilte til start med påtegnet skjegg, men flere av utøverne, både kvinner og menn, var med på å protestere før start. Kombinert er den eneste av 16 grener som kun får lov til å sende en mannlig delegasjon til OL.

Kombinert kvinner 5 km Gundersen

PROTEST: Kombinertkvinnene protesterte med en «X» for «no eXception» før start.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er en markering mot at vi er uenige mot det IOC-vedtaket som kom i juni, og vil ha fokus på at vi vil ha jentene inn i OL, sier kombinertsjef Ivar Stuan – og fortsetter:

– Det er egentlig to markeringer: Det ene er at vi skal ha kryssing av staver i forbindelse med start og målgang, og så er det noen av jentene som har fått på seg maling i ansiktet.

– Hva er symbolikken?

– Stavkryssingen handler «no eXception». 15 av 16 idretter i vinter-OL har kvinner og menn. Vi syns det er dårlig at kombinert er det unntaket.

Sesongåpning Beitostølen

KOMBINERTSJEF: Ivar Stuan.

Foto: Geir Olsen / NTB

Han sier den offisielle forklaringen er at kvoten for antall deltagere i OL er satt. For at noen skal inn, så må andre ut. Han innrømmer at nivået ikke nødvendigvis var høyt nok til OL i 2018, men mener det er uforståelig at det ikke er en del av mesterskapet i 2026.

Westvold Hansen forteller at saken betyr «ekstremt mye» for henne personlig.

– Dette er viktig for rekrutteringen og at jenter har lyst til å holde på med den idretten som er så artig. Det er ekstremt viktig for sporten, avslutter hun.

Marte Leinan Lund og Ida Marie Hagen tok andre- og tredjeplassen under lørdagens løp på Beitostølen. Jarl Magnus Riiber var suveren vinner på herrenes løp foran Jens Lurås Oftebro og Jørgen Graabak. De tre protesterte også med en «X» for å støtte kvinnene.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal