Hopp til innhold

Kombinertstjerne vant med «skjegg»: – Irriterer oss noe jævlig

Gyda Westvold Hansen (20) sesongåpnet med seier på Beitostølen. Det gjorde hun med «skjegg», for å uttrykke sin misnøye med at kombinertkvinnene ikke får delta i OL.

Gyda Westwold Hansen med skjegg

– Vi synes det er ganske absurd at man må faktisk se sånn her ut eller ha skjegg for å få lov til å stille til start i OL. Vi håper å få gjort noe med det, sier Norges kombinertstjerne Gyda Westvold Hansen til NRK.

– Dette handler om likestilling. Vi er den eneste grenen som ikke får delta i OL kun fordi tissen vår går innover. Det synes jeg rett og slett er kjempeurettferdig, sier kombinertløper Marte Leinan Lund.

Tidligere i uken varslet kombinertlandslaget at de skulle markere på Beitostølen og å stille til start med «skjegg» er en del av dette.

Anne Kjersti Kalvå

REAGERER: Dagens vinner på langrennskvinnenes 10 kilometer klassisk, Anne Kjersti Kalvå.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Flere profilerte langrennskvinner sa klart ifra om hva de syns om Den internasjonale olympiske komités (IOC) vedtak som sier at kombinertkvinnene ikke får gå i OL.

– Jeg tenker at det er bra at de står opp for seg selv og kjemper sin sak for å komme inn dit. De står opp hver dag og gjør en jobb for å bli gode idrettsutøvere og de fortjener på lik linje med guttene å få delta i OL, sier Anne Kjersti Kalvå, etter å ha vunnet kvinnenes 10 kilometer klassisk på Beitostølen.

– Det er bare tull

– Jeg tenker det er feil. Selvfølgelig skal de få gå. Det er jo bare tull at ikke jentene skal få gå. Det er det jeg mener om det, sier Ingvild Flugstad Østberg etter at hun gikk inn til 3.-plass i returen til konkurranse.

Westvold Hansen synes det er trist at kombinertkvinnene er den eneste OL-grenen som ikke representerer begge kjønn.

Gyda Westvold Hansen

«SKJEGG»: Gyda Westvold Hansen tegnes med skjegg før kombinertstarten lørdag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det irriterer oss noe jævlig. Vi håper å løfte dette teamet frem og få med oss flest mulig med på markeringen for å skapte størst mulig kraft sånn at vi eventuelt kan påvirke IOC, sier hun

Heidi Weng dro frem likestilling som den viktigste grunnen til at kvinnene bør få gå, mens Helene Marie Fossesholm var enda tydeligere:

– Det er bare tull.

Reagerer på unntak

Gyda Westvold Hansen er eneste kombinertløper som stilte til start med påtegnet skjegg, men flere av utøverne, både kvinner og menn, var med på å protestere før start. Kombinert er den eneste av 16 grener som kun får lov til å sende en mannlig delegasjon til OL.

Kombinert kvinner 5 km Gundersen

PROTEST: Kombinertkvinnene protesterte med en «X» for «no eXception» før start.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er en markering mot at vi er uenige mot det IOC-vedtaket som kom i juni, og vil ha fokus på at vi vil ha jentene inn i OL, sier kombinertsjef Ivar Stuan – og fortsetter:

– Det er egentlig to markeringer: Det ene er at vi skal ha kryssing av staver i forbindelse med start og målgang, og så er det noen av jentene som har fått på seg maling i ansiktet.

– Hva er symbolikken?

– Stavkryssingen handler «no eXception». 15 av 16 idretter i vinter-OL har kvinner og menn. Vi syns det er dårlig at kombinert er det unntaket.

Sesongåpning Beitostølen

KOMBINERTSJEF: Ivar Stuan.

Foto: Geir Olsen / NTB

Han sier den offisielle forklaringen er at kvoten for antall deltagere i OL er satt. For at noen skal inn, så må andre ut. Han innrømmer at nivået ikke nødvendigvis var høyt nok til OL i 2018, men mener det er uforståelig at det ikke er en del av mesterskapet i 2026.

Westvold Hansen forteller at saken betyr «ekstremt mye» for henne personlig.

– Dette er viktig for rekrutteringen og at jenter har lyst til å holde på med den idretten som er så artig. Det er ekstremt viktig for sporten, avslutter hun.

Marte Leinan Lund og Ida Marie Hagen tok andre- og tredjeplassen under lørdagens løp på Beitostølen. Jarl Magnus Riiber var suveren vinner på herrenes løp foran Jens Lurås Oftebro og Jørgen Graabak. De tre protesterte også med en «X» for å støtte kvinnene.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal