Hopp til innhold

Kombinertstjerne vant med «skjegg»: – Irriterer oss noe jævlig

Gyda Westvold Hansen (20) sesongåpnet med seier på Beitostølen. Det gjorde hun med «skjegg», for å uttrykke sin misnøye med at kombinertkvinnene ikke får delta i OL.

Gyda Westwold Hansen med skjegg

– Vi synes det er ganske absurd at man må faktisk se sånn her ut eller ha skjegg for å få lov til å stille til start i OL. Vi håper å få gjort noe med det, sier Norges kombinertstjerne Gyda Westvold Hansen til NRK.

– Dette handler om likestilling. Vi er den eneste grenen som ikke får delta i OL kun fordi tissen vår går innover. Det synes jeg rett og slett er kjempeurettferdig, sier kombinertløper Marte Leinan Lund.

Tidligere i uken varslet kombinertlandslaget at de skulle markere på Beitostølen og å stille til start med «skjegg» er en del av dette.

Anne Kjersti Kalvå

REAGERER: Dagens vinner på langrennskvinnenes 10 kilometer klassisk, Anne Kjersti Kalvå.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Flere profilerte langrennskvinner sa klart ifra om hva de syns om Den internasjonale olympiske komités (IOC) vedtak som sier at kombinertkvinnene ikke får gå i OL.

– Jeg tenker at det er bra at de står opp for seg selv og kjemper sin sak for å komme inn dit. De står opp hver dag og gjør en jobb for å bli gode idrettsutøvere og de fortjener på lik linje med guttene å få delta i OL, sier Anne Kjersti Kalvå, etter å ha vunnet kvinnenes 10 kilometer klassisk på Beitostølen.

– Det er bare tull

– Jeg tenker det er feil. Selvfølgelig skal de få gå. Det er jo bare tull at ikke jentene skal få gå. Det er det jeg mener om det, sier Ingvild Flugstad Østberg etter at hun gikk inn til 3.-plass i returen til konkurranse.

Westvold Hansen synes det er trist at kombinertkvinnene er den eneste OL-grenen som ikke representerer begge kjønn.

Gyda Westvold Hansen

«SKJEGG»: Gyda Westvold Hansen tegnes med skjegg før kombinertstarten lørdag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det irriterer oss noe jævlig. Vi håper å løfte dette teamet frem og få med oss flest mulig med på markeringen for å skapte størst mulig kraft sånn at vi eventuelt kan påvirke IOC, sier hun

Heidi Weng dro frem likestilling som den viktigste grunnen til at kvinnene bør få gå, mens Helene Marie Fossesholm var enda tydeligere:

– Det er bare tull.

Reagerer på unntak

Gyda Westvold Hansen er eneste kombinertløper som stilte til start med påtegnet skjegg, men flere av utøverne, både kvinner og menn, var med på å protestere før start. Kombinert er den eneste av 16 grener som kun får lov til å sende en mannlig delegasjon til OL.

Kombinert kvinner 5 km Gundersen

PROTEST: Kombinertkvinnene protesterte med en «X» for «no eXception» før start.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er en markering mot at vi er uenige mot det IOC-vedtaket som kom i juni, og vil ha fokus på at vi vil ha jentene inn i OL, sier kombinertsjef Ivar Stuan – og fortsetter:

– Det er egentlig to markeringer: Det ene er at vi skal ha kryssing av staver i forbindelse med start og målgang, og så er det noen av jentene som har fått på seg maling i ansiktet.

– Hva er symbolikken?

– Stavkryssingen handler «no eXception». 15 av 16 idretter i vinter-OL har kvinner og menn. Vi syns det er dårlig at kombinert er det unntaket.

Sesongåpning Beitostølen

KOMBINERTSJEF: Ivar Stuan.

Foto: Geir Olsen / NTB

Han sier den offisielle forklaringen er at kvoten for antall deltagere i OL er satt. For at noen skal inn, så må andre ut. Han innrømmer at nivået ikke nødvendigvis var høyt nok til OL i 2018, men mener det er uforståelig at det ikke er en del av mesterskapet i 2026.

Westvold Hansen forteller at saken betyr «ekstremt mye» for henne personlig.

– Dette er viktig for rekrutteringen og at jenter har lyst til å holde på med den idretten som er så artig. Det er ekstremt viktig for sporten, avslutter hun.

Marte Leinan Lund og Ida Marie Hagen tok andre- og tredjeplassen under lørdagens løp på Beitostølen. Jarl Magnus Riiber var suveren vinner på herrenes løp foran Jens Lurås Oftebro og Jørgen Graabak. De tre protesterte også med en «X» for å støtte kvinnene.

Siste nytt

 • Amerikansk firma forbereder bud på andel i Bundesliga

  I et forsøk på å gjøre den tyske fotballigaen mer konkurransedyktige med rivaliserende ligaer skal flere parter være interessert å kjøpe seg inn.

  Det amerikanske investeringsfirmaet Sixth Street skal være et av firmaene som har forberedt et bud på å kjøpe opp en minoritetsandel for mediene og kommersielle rettigheter, melder Financial Times mandag.

  Sixth Street har viste seg å være ivrige etter å investere i fotball. Det amerikanske firmaet har tidligere også investert i Real Madrids stadion Santiago Bernabéu og Barcelonas TV-rettigheter.

  Det eventuelle salget av en minoritetsandel i Bundesliga-rettighetene skal være verdsatt til opp mot 18 milliarder Euro, rundt 198 milliarder norske kroner. (NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Michael Sohn / AP
 • Tiller fikk den siste plassen i VM-troppen

  Simen Tiller kapret den siste VM-plassen på det norske kombinertlaget. På kvinnesiden er både Mille Marie Hagen og Marte Leinan Lund tatt ut.

  – Simen har kjempet for VM-plass gjennom hele vinteren og vist potensial, sier sportssjef Ivar Stuan til Norges Skiforbund.

  – Når det gjelder kvinnelaget, får Mille Marie Hagen sin VM-debut. Hun har konkurrert i World Cup gjennom vinteren og fått kjenne på nivået som kreves i toppen. Vi tenker langsiktig med Mille. For henne er VM i Trondheim i 2025 et større mål, og Mille skal først og fremst få erfaring fra mesterskap, sier Stuan.

  Fra før er Espen Andersen, Jørgen Graabak, Jens Lurås Oftebro, Jarl Magnus Riiber og Andreas Skoglund tatt ut på herresiden, mens Gyda Westvold Hansen, Ida Marie Hagen og Mari Leinan Lund tidligere har sikret VM-plass på kvinnelaget.

  En hjemmeværende reserve tas ut på kvinnelaget neste uke.

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Vinicius jr. utsatt for rasistiske tilrop i kampen mot Mallorca

  Mallorca-tilhengerne kom med rasistiske ytringer i retning Vinicius jr. i søndagens Real Madrid-tap mot øylaget.

  I en video som sirkulerer i sosiale medier kan man se 22-åringen bli utsatt for tilropene.

  Vinicius jr. har blitt utsatt for lignende situasjoner ved minst tre tidligere anledninger, senest i en kamp mot Real Valladolid i desember.

  Spansk politi etterforsker også en hendelse fra slutten av januar, hvor en dukke ikledd drakten til brasilianeren ble funnet hengende etter halsen fra en bro i Madrid foran cupkampen mellom Real Madrid og Atlético Madrid.

  Dukken hang under et stort banner med påskriften «Madrid hater Real».

  I spanske medier fikk dukken og banneret stor oppmerksomhet. Aksjonen ble beskrevet både som «et rasistisk angrep» og «en alvorlig trussel» mot Real Madrids brasilianske angrepsspiller. (NTB)

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Alvaro Barrientos / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste