Graham Hansen vant endelig mesterligaen: – Etter 2018-finalen ringte jeg hjem og sa «jeg legger opp»

Caroline Graham Hansen har spilt to mesterligafinaler tidligere uten å vinne. Søndag fikk hun endelig sin revansje da Barcelona knuste Chelsea 4-0.

Caroline Graham Hansen

DER SATT DEN: Caroline Graham Hansen kunne endelig juble for mesterligatriumf.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Dette var Barcelonas første mesterligatriumf for kvinner.

Den norske finalevinneren, som scoret ett av Barcelonas mål, var naturligvis høyt oppe etter kampen.

– Dette var magisk og en drøm som er gått i oppfyllelse. Vi vant soleklart, det har vært en fantastisk dag, vi vinner fortjent og det er fantastisk å være Champions League-vinner med Barcelona, sier Graham Hansen i et intervju med Viaplay etter kampen.

– Ringte hjem og sa «jeg legger opp»

Graham Hansen var involvert i tre av de fire scoringene og satte altså ett selv. Men selv føler hun at hun hadde mer å gå på i finalen.

– Jeg føler ikke at jeg gjorde så mye annet enn å være involvert i scoringene, men for meg var det viktigste at vi vant, sier hun.

Dette var den tredje mesterligafinalen hun spilte, men første gang hun fikk løfte det gjeveste klubbtroféet.

Det betyr mye for henne å endelig lykkes, for det var ikke gitt at det skulle bli slik.

– Etter finalen i 2018 ringte jeg hjem og sa «jeg legger opp, jeg gidder ikke mer». Jeg hadde slitt mye med skader og følte at fotball ikke var gøy lenger. Når jeg står her tre år senere og har bidratt i finalen, føles det som en stor opptur, sier hun.

Sweden Soccer Women Champions League

ETTERLENGET SCORING: Caroline Graham Hansen setter inn 4-0 mot Chelsea.

Foto: Martin Meissner / AP

– Verdensklasse

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp mener at den norske landslagsprofilen var i verdensklasse under finalen.

– Hun bare bekrefter at hun er i verdensklasse på et verdensklasselag, sier Torp, som lot seg imponere av det hun presterte i kampen.

Graham Hansen var involvert i de to første målene og selv det fjerde i finalen.

– Jeg har egentlig savnet flere scoringer fra henne. Hun er jo en typisk tilrettelegger, en som er nest sist på ballen, sier Torp.

Graham Hansen spilte for Wolfsburg da hun sist var i en mesterligafinale. Den ene gangen måte hun se finalen fra tribunen og den andre gangen ble hun byttet ut med skade.

Søndagens finaleseier mot Chelsea ble derfor en herlig revansj for den norske landslagsspilleren, som etter 36 minutter kunne sette inn Barcelonas fjerde scoring etter strålende forarbeid av Martens.

Women's Champions League Final - Chelsea v FC Barcelona

VILL JUBEL: Gleden var stor etter at Barcelona hadde sikret sin første mesterligatriumf for kvinner.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Finalen hadde norske spillere på begge lag.

Kun Caroline Graham Hansen spilte imidlertid fra start i oppgjøret, mens Guro Reiten satt på benken fra start for Chelsea - men kom innpå i 2. omgang.

– Det blir veldig spennende, jeg tror begge kjenner på at vi skulle ønske at det ikke var den andre som stod på den andre banehalvdelen siden vi så gjerne ønsker å vinne den tittelen, sa Graham Hansen til NRK før finalen.

Champions League finale for kvinner: Chelsea - Barcelona

SPILTE 2. OMGANG: Guro Reiten.

Foto: Björn Larsson Rosvall/tt / NTB

Sjokkstart for Chelsea

Kampen var ikke mer enn 40 sekunder gammel da Barcelona tok ledelsen i finalen etter et skikkelig rotete angrep. Lieke Martens skjøt først i tverrligerren før Graham Hansen plukket opp returen.

Ballen havnet imidlertid hos en Chelsea-spiller som sparket ballen i lagvenninnen Melanie Leupolz og sørget dermed for at ballen havnet i eget mål.

Og Barcelona-dominansen bare fortsatte utover i den første omgangen.

Etter 14 minutters spill kunne Alexia øke til 2-0 på straffe etter at Hermeso ble lagt i bakken. Her var Graham Hansen involvert med en lekker pasning like før fellingen.

Straffen virket noe billig, men avgjørelsen ble sjekket av VAR og godkjent.

-

GLEDE: Graham Hansen feirer scoringen sammen med lagvenninnene.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Ble overkjørt

Chelsea virket å ha lite å stille opp med i finalen. Det engelske laget ble fullstendig overkjørt av Barcelona.

Så, etter 20 minutter, var det 3-0 idet Aitana kom seg alene sammen med keeper. Hun gjorde ingen feil og kalddusjen var komplett for Chelsea.

– Chelsa så ut som et juniorlag, uttalte Jan Åge Fjørtoft i Viasats TV-studio.

– Chelsea henger ikke med, mente Andrine Hegerberg, som er fotballekspert for Nent.

– De savner Maren Mjelde, sa hun.

Chelseas forsvarsklippe Maren Mjelde ble skadd da klubben vant ligacupfinalen.

I andre omgang fortsatte Barcelona å styre kampen, selv om scoringene uteble, og etter 62 minutter ble Graham Hansen byttet ut med Mariona. Uten at det så ut til å legge noen demper på feiringen etter kampen.

– Kampen var over før den i det hele tatt hadde begynt, kommenterte Chelsea-trener Emma Hayes i et intervju vist på Viasat.

Fotballandslaget hyller Graham Hansen på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Hør også podkasten Sporten med Caroline Graham Hansen som gjest.

Sweden Soccer Women Champions League

JUBLER: Aitana Bonmati og Lieke Martens.

Foto: Martin Meissner / AP

Siste nytt

 • – City byr 1,2 milliarder for Kane

  Store nyheter fra balløya mandag: Manchester City skal ha lagt inn et bud på 100 millioner pund på Tottenham-måltyven Harry Kane.

  Det er solide Sky Sports som hevder å kjenne til at de regjerende Premier League-mesterne jobber med å signere målmaskinen som i øyeblikket spiller EM med England.

  Også den britiske storavisen The Guardian melder om budet Tottenham skal ha mottatt fra City-leiren.

  Ifølge begge mediene har ikke Tottenham noen planer om å godta tilbudet som har havnet på styreformann Daniel Levys bord. Han skal ha et klart ønske om å beholde Kane også neste sesong.

  Manchester City skal samtidig være åpne for å inkludere spillere i avtalen det nå jobbes med.

  Hvis Kane blir City-spiller, tyder vel alt på at Erling Braut Haaland ikke spiller i lyseblått kommende sesong.

  27-årige Kane ble toppscorer i Premier League sist sesong. Han endte på 23 fulltreffere. Nylig meldte flere medier at spissen har gitt Tottenham-ledelsen beskjed om at han ønsker å forlate klubben i sommer. (NTB)

  Britain England Scotland Euro 2020 Soccer
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Fifa svarer på NFFs boikott-nei

  Søndag ble det avgjort på Norges Fotballforbunds ekstraordinære kongress at Norge ikke skal boikotte 2022-VM i Qatar.

  Det internasjonale fotballforbundet Fifa truet NFF med fire konkrete sanksjoner ved en eventuell boikott, men slik ble det altså ikke.

  Fifa reagerer slik på nei-avgjørelsen i Norge:

  – Fifa ønsker avgjørelsen som falt på det norske fotballforbundets ekstraordinære kongress velkommen, og ser frem til å fortsette samspillet med NFF i denne viktige saken, skriver Fifa i en uttalelse til NRK mandag.

  368 støttet NFF i nei til boikott, 121 stemte ja.

  Samtidig som NFF fikk medhold i nei til boikott, ble det vedtatt at NFF instrueres til å legge fram sterk kritikk mot Fifa fra talerstolen på neste års kongress.

  Vedtaket slår fast at kritikken fra NFF skal rettes fra talerstolen på neste Fifa-kongress.

  NRK har tilbudt Fifa å kommentere den kommende NFF-kritikken, men har i skrivende stund ikke fått svar på vårt oppfølgingsspørsmål.

  Fifa skriver til NRK at de skal jobbe for å bedre menneskerettighetene i Qatar uavhengig av hva NFF-forbundstinget hadde kommet frem til.

  – Fifa har, sammen med de som skal arrangere turneringen i Qatar, jobbet intenst de siste årene for å implementere et strategisk program med konkrete tiltak for å ivareta arbeiderne som jobber opp mot VM. I tillegg har vi jobbet for å bidra til brede reformprosesser i landet. Vi er fullstendig forpliktet til å fortsette engasjementet og dialogen for å adressere de utfordringer som gjenstår og sikre at 2022-VM setter et varig sosialt fotavtrykk i landet. Fifa vil også fortsette å holde medlemsnasjonene våre informert om dette arbeidet og forblir åpne for å diskutere de forslag de måtte ha for å gjøre arbeidet vårt mer effektivt, skriver Fifa til NRK.

  Fotball-VM spilles i Qatar fra 21. november til 18. desember 2022 og er svært omdiskutert.

  P.S: På denne temasiden kan du lese alt om Qatar-debatten som har rast i Norge det siste halvåret.

  VQCAnFvR34c
  Foto: Norges Fotballforbund / NTB
 • Çalhanoglu på vei til erkerival

  Hakan Çalhanoglu forlater AC Milan som bosmanspiller og går gratis til erkerivalen Inter. Det bekrefter den tyrkiske stjernen mandag.

  Calhanoglu og Tyrkia røk ut av EM søndag kveld da de tapte deres tredje strake kamp i turneringen med et 1-3-tap mot Sveits. Nå returnerer stjernespilleren til Milano, men ikke for å spille for Milan, klubben han har vært i siden 2017.

  – Jeg har blitt enig med Inter. Jeg reiser til Milano i morgen og signerer kontrakten, sier Calhanoglu til tyrkiske trtspor.

  Hakan Çalhanoglu
  Foto: Str / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal