Hopp til innhold

Gullvinneren strålte etter norsk turnsensasjon: – Jeg ble sjokkert

Først ble Sofus Heggemsnes (23) sjokkert over nivået i finalen i verdenscupen i turn. Så gikk han hen og vant hele greia.

Sofus Heggemsnes

GULLMANN: Sofus Heggemsnes, her fotografert ved en annen anledning, vant gull i Bulgaria.

Foto: OZAN KOSE / AFP

– Jeg hadde aldri forventet et sånt resultat. Jeg får nesten ikke ordene ut, sier Sofus Heggemsnes til NRK.

Han har nettopp stått øverst på podiet i verdenscupen som tidenes første nordmann, etter å ha levert en turnprestasjon av ypperste verdensklasse.

– Jeg ble rørt da jeg sto på pallen og så det norske flagget på toppen. Jeg prøvde å brenne det øyeblikket inn i minnet, forklarer den overlykkelige gullvinneren.

Frem til nå var en bronse i hopp fra 2019 hans beste verdenscupresultat. Søndag ble det gull i svingstang, til tross for at han ble tatt på senga av konkurrentenes nivå.

– Jeg ble sjokkert. Jeg tenkte «fuck, nå må jeg også skjerpe meg.» Og jeg gjorde jo det, sier han leende.

Nå håper han at resten av verdenseliten skjelver litt.

– Endelig får verden føle på vikingene. På vreden vår, sier turnesset med glimt i øyet.

– Dette er helt historisk

Og det var ikke bare Heggemsnes som leverte. Samme dag sikret nemlig 18 år gamle Sebastian Sponevik verdenscupsølv i turn. Det får eksperten til å ta i bruk de helt store ordene.

– Vi har hatt turnere som har prestert bra i verdenscup tidligere, men det er ikke lenge siden det har vært stort bare å komme til finalen. Altså være blant de åtte beste.

Det sier turnekspert Sofie Bråten.

– Dette er helt historisk for norsk turn, fortsetter hun.

Sofie Bråten

EKSPERT: Sofie Bråten.

Foto: Christian Thomassen / NTB

Helgens verdenscup i bulgarske Varna ble en norsk suksesshistorie, og verdenscup er de største internasjonale konkurransene utenom mesterskap. Det er der eliteturnere møtes, og Bråten legger på ingen måte skjul på hvor imponert hun er.

– I tillegg til at det var helt historisk bra på herresiden, var det en norsk kvinne som gjorde det kjempebra. Marie Nilsen Rønbeck kom til finalen i frittstående, og der ble hun nummer fem. Da nærmer hun seg virkelig medaljenivå, og det er veldig kult, sier eksperten engasjert.

– Nå får resten av verden opp øynene

Gullvinner Heggemsnes er Norges mest profilerte turner, men han har aldri før gått helt til topps i verdenscupkonkurranser. Sølvvinner Sponevik er 18 år gammel, og stevnet i Bulgaria var bare hans andre verdenscupdeltakelse.

– Det er utrolig kult å se at han nå får prøve seg mot internasjonal konkurranse. Han er jo en del yngre enn Sofus, han går fortsatt på videregående skole, men han viser likevel at han har noe i verdenscupen å gjøre, mener Bråten om Sponevik.

STORTALENT: Blir bedre kjent med Sponevik her (reportasje fra 2022)

For Heggemsnes, som vant gullet med 0,1 poeng foran nestemann, er VM det neste store. Der ligger det også OL-billetter i potten.

Landslagssjef Robert Hirsch er fra seg av begeistring etter helgens prestasjoner.

– Dette er helt fantastiske resultater. En seier for Norge på den store scenen. Norges nasjonalsang ble spilt for første gang. Nå får resten av verden opp øynene for oss. Nå skjønner de hva norske turnere kan få til.

Kan påvirke dommerne

Landslagssjefen håper og tror at topprestasjonene vil være motiverende for både landslagsutøvere og juniorer, og at resultatene blir lagt merke til.

– Vi sendte dem dit for å få erfaring, og så opplever vi så enorm suksess. Dette er det beste Norge har prestert i verdenscup. Det er så fantastisk, sier en strålende fornøyd Hirsch.

Sofus, svingstang

SVINGSTANG: Heggemsnes er best i svingstang.

Foto: Jon Super / AP

Han tror at resultatene vil kunne ha store ringvirkninger for både utøverne spesielt og norsk turn generelt.

– Det er viktig for en turner at dommerne vet navnet ditt. De prøver å være nøytrale, men det viser seg ofte at utøvere som har gjort det bra før, får godt betalt. De blir litt påvirket av sitt eget inntrykk, og derfor er slike prestasjoner viktigere enn bare resultatene isolert sett, forklarer Hirsch, som legger til at dommeres forutinntatthet var et større problem før.

Sportsnyheter

Magnus Carlsen og Gary Kasparov

Carlsen-klippet går viralt igjen og igjen – gav opp å stoppe delinga

Magnus Carlsen er eit internasjonalt fenomen, også utanfor sjakkverda. Spesielt eitt klipp går støtt og stadig som ei farsott i sosiale medium.

Siste nytt

 • Ramos' selvmål sprakk Nyland-nullen mot Barcelona

  Ørjan Nyland stengte Sevilla-buret i 75 minutter borte mot Barcelona, men ble tatt på feil fot da Sergio Ramos løp ballen i eget nett.

  Selvmålet kom da sensasjonen Lamine Yamal (16) fikk hodet på et godt innlegg og traff Ramos. Sevillas stopperveteran satte ufrivillig ballen bak Nyland.

  Gjestene hadde holdt unna et stadig skarpere Barcelona-kjør, men måtte gi tapt til slutt.

  Baklengsmålet var Nylands andre etter tre La Liga-kamper. Norges landslagsmålvakt har gjort gode opptredener etter at han nylig fikk sjansen i Sevilla.

  Før pause var João Félix nærmest scoring. Barcelonas innleide angriper traff undersiden av tverrliggeren, mens Lucas Ocampos var farligst for Sevilla og tvang Marc-André ter Stegen til å gjøre en solid redning fra kort hold.

  Barcelona topper tabellen med 20 poeng fra åtte kamper. De regjerende mesterne har vunnet mange jevne oppgjør hittil i sesongen. Sevilla står med beskjedne sju poeng.

  Til uken skal begge lag spille bortekamper i Champions League. Barcelona skal opp mot Porto, mens Sevilla møter PSV Eindhoven. (NTB)

  Nyland
  Foto: PAU BARRENA / AFP
 • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

  Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

  Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

  Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

  Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

  Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

  – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

  – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

  Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

  Tysk Bundesliga sendes på Viaplay.

 • Magnus Carlsen misset på to matchballer – finaletap i Champions Chess Tour

  For første gang i år kom Magnus Carlsen til kort i en avgjørende tittelkamp i Champion Chess Tour. På veien kastet han bort to seiersmuligheter.

  Utfallet var svært overraskende. Maxime Vachier-Lagrave måtte vinne to finalekamper for å nekte Carlsen årets fjerde CCT-triumf, og den bragden greide franskmannen å utføre.

  I begge oppgjør vant han åpningspartiet med svarte brikker, og det var nøkkelen til fredagens suksess. I tillegg gjorde Carlsen flere grove feil.

  Nordmannen tapte den første finalekampen 1,5-2,5 i en serie på best av fire partier. Han spilte tre strake remis etter den skjeve starten.

  Nederlaget betød ikke slutten på Carlsens tittelsjanser. Han kom til superfinalen som ubeseiret, og det ga ham en fordel med to matchballer. Han utnyttet ikke noen av dem.

  Den andre finalekampen ble spilt som best av to. Carlsen måtte derfor vinne med svarte brikker for å utligne Vachier-Lagraves overtak. Det endte i stedet med nok et tapt parti. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste