Kan gjøre flere endringer i troppen – tar med to ekstra spillere til EM

Nye regler gjør det enklere å bytte spillere ut og inn av troppen i håndball-EM. Derfor tar Norge med seg to ekstra spillere til Frankrike.

Golden League, landslagsturnering kvinner i Danmark, 1. runde (i Viborg): Norge Polen.

JAKTER GULL: Thorir Hergeirsson hadde opprinnelig tatt ut 16 spillere til EM i Frankrike i desember, men troppen ble i dag utvidet med to nye spillere.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

På samlingen før Møbelringen cup denne uken er ikke bare de 16 spillerne landslagssjef Thorir Hergeirsson tok ut til EM i Frankrike for to uker siden. Også Vipers-spiller Silje Waade og Ingvild Bakkerud, som er bakspiller i danske Odense.

– Vi velger å utvide troppen for vi vil ha reserver som er nyttige i forskjellige roller både forsvars- og angrepsmessig. Vi vil ha de nære og vi vil ha flere til å være med i treningene, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson.

For nye regler gjør det enklere å gjøre flere endringer i troppen underveis i håndball-EM. Det har gitt flere spillere sjansen. Og det er denne muligheten den norske landslagssjefen nå benytter seg av.

Nå kan man gjøre to bytter både i gruppespillet, mellomrunden og til finalespillet. Spillerne kan i tillegg byttes inn og ut.

– Mer fleksibelt

Landslagsledelsen hadde opprinnelig tatt ut 16 kvinner, som er maksimalt antall, til mesterskapet av en bruttotropp på 28. Alle de 12 som ikke fikk plass har tidligere sagt seg klare til spill.

– Jeg er klar, men det er ikke noe jeg tenker på, sier Camilla Herrem, som ble vraket til EM.

– Nå er det åpent for mer fleksibilitet enn vi har hatt, men i utgangspunktet er det de 16 vi har tatt ut vi skal spille med. Det er ikke lukket for evig og alltid, og vi må gjøre vurderinger fortløpende. Det kan jo skje ting både før og underveis som gjør at man må gjøre endringer, sier Hergeirsson.

Han har hatt for vane å gjøre ett bytte i alle mesterskap. I fjor ble keeper Silje Solberg hentet ned til VM-finalen mot Frankrike. Også Linn Jørum Sulland (EM 2010) og Ida Alstad (VM 2015) har kommet inn og blitt avgjørende. Nå er muligheten for slike endringer større.

– Flere byttemuligheter er fremtiden, og flere og flere lag benytter seg av det, mener Hergeirsson.

Positiv

Norges herrelandslag valgte å ta med 17 spillere til EM i Kroatia, og måtte da ha én spiller på tribunen i hver kamp. Hergeirsson tar altså nå med totalt 18 damer til Frankrike.

– Det er kort vei til Frankrike, så det trenger ikke å være så vanskelig, sa han da EM-troppen ble presentert.

Silje Waade

NY I TROPPEN: Silje Waade blir også med til EM i Frankrike.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NRKs ekspert Kenneth Gabrielsen mener regelendringen er godt nytt for Norge. Han spådde på forhånd at Silje Waade fort kunne få bli med til Frankrike.

– Det er lettere for spillere å bidra i EM om de allerede er i stallen, og forberedelsene er ekstremt viktig. Når man kjemper om gull handler det ikke om kostnader heller, sier han.

Siste nytt

 • Solid Hovland-start

  Viktor Hovland fortsetter sitt sterke spill i jakten på PGA-kortet. Torsdag gikk han den første runden på Korn Ferry Tour i Boise på 67 slag, fire under par. Det holder til en foreløpig delt 12. plass. En topp 25-plassering holder til PGA-kort.

  Nationwide Children's Hospital Championship - Round Three
  Foto: Matt SULLIVAN / AFP
 • Tutta åpnet ett slag under par

  Suzann Pettersen gikk første runde i Canadian Open i golf ett slag under par. Tutta fikk en bogey på 10. hull, men slo tilbake med birdie på både 14. og 15. hull. 38-åringen fra Oslo ligger foreløpig på en delt 25. plass.

  Suzann Pettersen i aksjon under første runde i CP Women's Open
  Foto: Vaughn Ridley / AFP
 • Sarri mister to kamper

  Juventus-trener Maruizio Sarri går glipp av lagets to første seriekamper på grunn av lungebetennelse. Det opplyste klubben torsdag. Juventus serieåpner borte mot Parma, før forrige sesongs serietoer Napoli gjester Torino på den siste dagen i august.

  Juventus-trener Maurizio Sarri
  Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal