Hopp til innhold

Ekspert sår tvil om bokserens positive dopingprøve: – Ikke troverdig

Bokser Hadi Srour avla i fjor en positiv dopingprøve. Under domshøringen tirsdag ble det lagt frem detaljer som sådde tvil om hva dopingprøven faktisk viser.

Dopingsak mot Hadi Srour

NORGES BESTE: Hadi Srour har vunnet kongepokalen tre ganger tidligere. Nå risikerer han å bli utestengt fra all idrett i fire år.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det var ikke tilfellet at Antidoping Norge ville vite hva som har skjedd. Jeg fikk inntrykk av at jeg var dømt før jeg hadde rukket å si noe, sa Hadi Srour under høringen på Ullevaal stadion tirsdag.

Srour risikerer å bli utestengt fra all idrett i fire år. Han har ikke fått konkurrere på et år nå, og hevdet at det umulig kunne vært en positiv dopingprøve han avla etter noen dager med festing i fjor sommer.

I dag måtte han forklare seg for påtalenemda til Norges Idrettsforbund. Det er de som skal fastsette en eventuell utestengelse.

Sår tvil om analysemetodene

Uenighetene går veldig forenklet ut på følgende:

Srours dopingprøve viste at han hadde inntatt såkalt syntetisk EPO, et dopingmiddel som øker kroppens evne til å transportere oksygen ut til musklene.

Srour mener prøven feilaktig har slått ut som en positiv dopingprøve.

I bevisene som ble fremlagt, viste prøvene til Srour at en større mengde konsentrert EPO var analysert enn sammenlignbare negative dopingprøver. Alle mennesker har naturlig EPO i kroppen, og det er mengden EPO som er analysert som sørger for uenighetene.

Erik Boye, som var innkalt som ekspertvitne av Srour, viste frem hvordan dopingprøvene ville sett ut dersom man hadde analysert like mye konsentrert EPO fra Srours dopingprøve som i de sammenlignbare negative dopingprøvene. Ifølge han var det da ingen tegn til at bokseren hadde inntatt syntetisk EPO.

– Vi konkluderer med at det ikke er noen forskjell mellom Srours urin og en negativ dopingkontroll, sa Boye i sin vitneforklaring.

Boye er tidligere professor ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo. Sammen med to andre professorer og en seniorforsker hadde han laget en sakkyndigrapport som ble presentert under høringen. Der sår de altså tvil om analysen av dopingprøven til Srour.

– Det er ikke utført troverdige evalueringer av resultatene. En subjektiv, visuell analyse er ikke pålitelig. Alle kan gjøre feil. Også Wada-laboratorier, skriver de sakkyndige i sin konklusjon.

Dopingsak mot Hadi Srour

FORSVAR: Hadi Srour i diskusjon med sin advokat, Brynjar Meling.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg var aldri i tvil

Dopingprøvene er analysert ved dopinglaboratoriet i Oslo. Yvette Dehnes, leder av laboratoriet, benekter ikke at det er ulik mengde EPO i de forskjellige prøvene som er analysert, men hevder de er vant til å se slike forskjeller, og dermed har tatt høyde for det i sin vurdering av prøvene.

– Vi ser forskjellige signaler (mengde EPO, red.anm.) i forskjellige prøver hver eneste uke, understreket Dehnes i sitt svar til Boye.

Nå er de opp til de tre i domsutvalget å finne ut av hvem de skal stole på.

– Jeg var aldri i tvil om at dette var en positiv prøve, sa Yvette Dehnes i sin vitneforklaring.

Srour benekter at han har injisert EPO i kroppen mens han var på Stavernfestivalen.

– Syntetisk EPO er et førstegenerasjonsstoff som går fort ut av kroppen. Det må inntas i løpet av de siste 24 timene før testing. Jeg visste jo at jeg ikke hadde injisert, sa han da han forklarte seg.

Påtalen går inn for fire års utestengelse for Srour. Forsvaret mener Srours prøve ikke viser at han har inntatt EPO. De vil derfor ha han frikjent.

En avgjørelse i saken er ventet i god tid før jul. Den kan deretter ankes til idrettens voldgiftsrett (CAS).

Siste nytt

 • Bremer sendte Juventus til semifinale

  Juventus er klar for semifinale i den italienske cupen etter 1-0 seier over Lazio. Juventus spilte sterkt fra start, men fant ikke veien til nettmaskene før det 44. minutt da brasilianeren Bremer nikket ballen i mål etter et innlegg fra Filip Kostic.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Marco Alpozzi / AP
 • Real Madrid nærmer seg Barcelona etter seier

  Real Madrid kuttet Barcelonas forsprang til fem poeng da de vant 2-0 på hjemmebane mot Valencia.

  Real Madrid jakter erkerivalen som for tiden innehar 1.-plassen i La Liga med et saftig forsprang. Etter torsdagens seier over Valencia skiller det fem poeng.

  Hjemmelaget inntok tidlig førersetet i kampen og presset mot mål, men slet med å få ballen i mål da gjestene forsvarte seg godt.

  Sju minutter etter pausen dundret Marco Asensio ballen i mål fra distanse og sendte «Los Blancos» i ledelsen. Minuttet etter økte Vincius Junior til 2-0 etter å ha løpt fra Valencias Gabriel Paulista.

  20 minutter før kampslutt så det ut til at den brasilianske midtstopperen var lei av å bli lekt med av landsmannen Vinicius Junior. Gabriel sparket ned Real Madrid-vingen og ble vist direkte rødt.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Duplantis feilet i verdensrekordforsøk – vant likevel

  Sveriges stavyndling Armand Duplantis viste storform allerede i sesongstarten, selv om verdensrekordforsøket ikke lyktes. Han nøyde seg med 6,10.

  Det gjorde han i sitt eget stevne, Mondo Classic i Uppsala. Det ble avviklet samme dag som Karsten Warholm hadde sitt stevne i Ulsteinvik.

  – Det føltes bra, særlig ettersom det var første konkurranse i sesongen, sa Duplantis til SVT. Han var vinner av konkurransen allerede på 6,00. Han gikk over 6,10 i tredje forsøk før han kommanderte lista opp på 6,22. Der ble det tre riv.

  Pål Haugen Lillefosse var en av elleve stavhoppere som konkurrerte i en fullsatt hall i Uppsala. Han greide 5,82, men feilet på den norske rekordhøyden 5,91.

  Duplantis i Mondo Classics
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste