Ekspert sår tvil om bokserens positive dopingprøve: – Ikke troverdig

Bokser Hadi Srour avla i fjor en positiv dopingprøve. Under domshøringen tirsdag ble det lagt frem detaljer som sådde tvil om hva dopingprøven faktisk viser.

Dopingsak mot Hadi Srour

NORGES BESTE: Hadi Srour har vunnet kongepokalen tre ganger tidligere. Nå risikerer han å bli utestengt fra all idrett i fire år.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det var ikke tilfellet at Antidoping Norge ville vite hva som har skjedd. Jeg fikk inntrykk av at jeg var dømt før jeg hadde rukket å si noe, sa Hadi Srour under høringen på Ullevaal stadion tirsdag.

Srour risikerer å bli utestengt fra all idrett i fire år. Han har ikke fått konkurrere på et år nå, og hevdet at det umulig kunne vært en positiv dopingprøve han avla etter noen dager med festing i fjor sommer.

I dag måtte han forklare seg for påtalenemda til Norges Idrettsforbund. Det er de som skal fastsette en eventuell utestengelse.

Sår tvil om analysemetodene

Uenighetene går veldig forenklet ut på følgende:

Srours dopingprøve viste at han hadde inntatt såkalt syntetisk EPO, et dopingmiddel som øker kroppens evne til å transportere oksygen ut til musklene.

Srour mener prøven feilaktig har slått ut som en positiv dopingprøve.

I bevisene som ble fremlagt, viste prøvene til Srour at en større mengde konsentrert EPO var analysert enn sammenlignbare negative dopingprøver. Alle mennesker har naturlig EPO i kroppen, og det er mengden EPO som er analysert som sørger for uenighetene.

Erik Boye, som var innkalt som ekspertvitne av Srour, viste frem hvordan dopingprøvene ville sett ut dersom man hadde analysert like mye konsentrert EPO fra Srours dopingprøve som i de sammenlignbare negative dopingprøvene. Ifølge han var det da ingen tegn til at bokseren hadde inntatt syntetisk EPO.

– Vi konkluderer med at det ikke er noen forskjell mellom Srours urin og en negativ dopingkontroll, sa Boye i sin vitneforklaring.

Boye er tidligere professor ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo. Sammen med to andre professorer og en seniorforsker hadde han laget en sakkyndigrapport som ble presentert under høringen. Der sår de altså tvil om analysen av dopingprøven til Srour.

– Det er ikke utført troverdige evalueringer av resultatene. En subjektiv, visuell analyse er ikke pålitelig. Alle kan gjøre feil. Også Wada-laboratorier, skriver de sakkyndige i sin konklusjon.

Dopingsak mot Hadi Srour

FORSVAR: Hadi Srour i diskusjon med sin advokat, Brynjar Meling.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg var aldri i tvil

Dopingprøvene er analysert ved dopinglaboratoriet i Oslo. Yvette Dehnes, leder av laboratoriet, benekter ikke at det er ulik mengde EPO i de forskjellige prøvene som er analysert, men hevder de er vant til å se slike forskjeller, og dermed har tatt høyde for det i sin vurdering av prøvene.

– Vi ser forskjellige signaler (mengde EPO, red.anm.) i forskjellige prøver hver eneste uke, understreket Dehnes i sitt svar til Boye.

Nå er de opp til de tre i domsutvalget å finne ut av hvem de skal stole på.

– Jeg var aldri i tvil om at dette var en positiv prøve, sa Yvette Dehnes i sin vitneforklaring.

Srour benekter at han har injisert EPO i kroppen mens han var på Stavernfestivalen.

– Syntetisk EPO er et førstegenerasjonsstoff som går fort ut av kroppen. Det må inntas i løpet av de siste 24 timene før testing. Jeg visste jo at jeg ikke hadde injisert, sa han da han forklarte seg.

Påtalen går inn for fire års utestengelse for Srour. Forsvaret mener Srours prøve ikke viser at han har inntatt EPO. De vil derfor ha han frikjent.

En avgjørelse i saken er ventet i god tid før jul. Den kan deretter ankes til idrettens voldgiftsrett (CAS).

Siste nytt

 • Gündogan usikker før viktige kamper

  Midtbanemann Ilkay Gündogan er trolig det siste tilskuddet på skadelisten til Manchester City før en periode med flere store oppgjør.

  Gündogan spilte hele kampen som endte 0-0 mot Southampton lørdag. City-manager Pep Guardiola sa mandag at Gündogan «trolig» er skadd.

  I kampen mot Southampton måtte de lyseblå klare seg uten John Stones, Aymeric Laporte og Oleksandr Zinchenko i forsvaret, samt midtbanespiller Rodri.

  Den neste tiden venter Chelsea (25. september), Paris Saint-Germain (28. september) og Liverpool (3. oktober).

  Ilkay Gündogan
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • AaFK-keeper blir sportsjournalist

  Aalesund-keeper Andreas Lie (34) gir seg med fotball etter sesongen. Da går han i gang med jobben som sportsjournalist.

  Lie begynner i Sunnmørsposten etter sesongen.

  – Jeg ønsker å legge opp nå fordi jeg mangler motivasjon til å fortsette i den rollen jeg har i dagens AaFK-mannskap. Da frister det mye mer for meg å være sportsjournalist i Sunnmørsposten enn å spille fotball, sier han til avisen.

  Eliteserien fotball 2017: Stabæk - Aalesund.
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Dårlig nytt for Liverpool

  Liverpools Trent Alexander-Arnold og Thiago blir ikke klare til ligacupkampen mot Norwich tirsdag. Thiago har en leggskade som setter ham ut av spill også mot Brentford i Premier League til lørdag.

  Det opplyste Liverpools assistenttrener Pep Lijnders på en pressekonferanse dagen før kampen mot Norwich.

  Alexander-Arnold sto ellers over helgens kamp mot Crystal Palace med sykdom.

  – Han føler seg fortsatt ikke 100 prosent. Han vil jogge litt, men kommer ikke til å være med troppen i morgen. Han har ingen covid-19-symptomer, men vi har testet likevel. Forhåpentligvis er han tilbake til helgen, sa Lijnders.

  Også Roberto Firmino er utilgjengelig mot Norwich. Han pådro seg en lårskade før landslagspausen i slutten av august.

  Thiago og Sadio Mané under kampen mot Southampton 08.05.21.
  Foto: Phil Noble / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal