Dommer trekker seg etter hets: – Urovekkende

Hoveddommer Roy Stian Hansen trekker seg fra å dømme NM-finalene i ishockey på grunn av hets mot ham selv og familien.

Ishockey

TREKKER SEG: Bildet er fra en kampene i finaleserien mellom Frisk Asker og Storhamar.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Hansen skulle etter planen dømme kveldens oppgjør mellom Frisk Asker og Storhamar.

– Engasjement og følelser rundt dommeravgjørelser under kampene er en hverdag dommerne er trent til å tåle, og forberedt på. At dette engasjementet av enkelte flyttes ut av isen er urovekkende, sier ishockeypresident Tage Pettersen i en pressemelding.

– Vi aksepterer ikke hets av verken spillere eller dommere, og det er urovekkende at dette kommer fra vår egen hockeyfamilie i tillegg til engasjerte supportere.

Hansen sier til NRK at det å trekke seg som dommer var en tøff avgjørelse å ta .

– Det har vært en vanskelig situasjon, men når det går utover andre enn deg selv, så er ikke valget så vanskelig å ta, sier han.

– Det er alvorlig

Hockeypresident Tage Pettersen mener det er svært alvorlig at Hansen føler seg tvunget til å trekke seg fra oppgjøret.

– Her har man dratt strikken altfor langt, sier han til NRK.

– Jeg kan bekrefte at han trekker seg på grunn av presset som har vært på hans nærmeste familie og ham selv. Det er alvorlig. Det er ikke uvanlig at dommerne får kritikk for avgjørelser under kamp og etterpå, men her har det eskalert altfor langt og lengre enn vi kan akseptere, sier ishockeypresidenten.

En annullering av et Storhamar-mål i den femte kampen mellom de to lagene er blant situasjonene som har skapt reaksjoner. Ishockeyforbundet står på at avgjørelsen var korrekt.

– Ut ifra dommerfaglige vurderinger og hensyn tatt gjeldende reglement, er det konkludert fra NIHF side at den aktuelle annulleringen i finale 5 var korrekt og jeg er glad at annulleringen også sett i ettertid var riktig, sier ishockeypresidenten.

Han legger til at Roy Stian Hansen har vært en av forbundets mest benyttede dommere i årets sluttspill.

– Kan det bli aktuelt med sanksjoner?

– Vi vil sette oss ned for å vurdere situasjonen og se hvilke reaksjonsmønster vi kan spille på, sier han til NRK.

– Helt uakseptabelt

Storhamar-trener Fredrik Söderström var blant dem som var knallhard etter at laget fikk et mål som kunne avgjort den femtefinalekampen annullert. Han er tydelig på at det finnes grenser for hva man sier til dommerne.

– Hets eller trusler er helt uakseptabelt. Det er helt klart. Hets og trusler må også skilles fra kritikk, sier han til Hamar Arbeiderblad.

Den avgjørende kampen mellom de to lagene spilles i kveld. Det er foreløpig ikke klart hvem som dømmer mandagens oppgjør, som er det sjette i finaleserien som Frisk Asker leder 3-2.

Siste nytt

 • Remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte mandag remis med hvite brikker mot Vishy Anand i Grenke Classic.

  Carlsen står dermed med to seiere og en remis og leder turneringen i Tyskland.

  Verdenseneren har storspilt så langt i år, og har nå 53 partier på rad uten tap.

  Carlsen
  Foto: Anton Vaganov / Reuters
 • Knudtzon-scoring mot gamle lagkamer

  En grusom gressmatte på Åråsen sørget for et sjansefattig oppgjør mellom Molde og Lillestrøm. Magnus Wolff Eikrem og Erling Knudtzon scoret i MFKs 2-0-seier. Seieren gjør at Molde nå leder Eliteserien med ti poeng, før Viking møter Odd tirsdag.

  molde
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Poengdeling i Mjøndalen

  Mjøndalen og Tromsø spilte 1-1 på Isachsen stadion i Eliteserien i fotball for menn. Allerede etter ti minutters spill fikk MIF straffespark. Tonny Brochmann scoret fra krittmerket. Ni minutter etter pause utlignet Onni Valakari for Tromsø.

  r
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal