Dommer trekker seg etter hets: – Urovekkende

Hoveddommer Roy Stian Hansen trekker seg fra å dømme NM-finalene i ishockey på grunn av hets mot ham selv og familien.

Ishockey

TREKKER SEG: Bildet er fra en kampene i finaleserien mellom Frisk Asker og Storhamar.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Hansen skulle etter planen dømme kveldens oppgjør mellom Frisk Asker og Storhamar.

– Engasjement og følelser rundt dommeravgjørelser under kampene er en hverdag dommerne er trent til å tåle, og forberedt på. At dette engasjementet av enkelte flyttes ut av isen er urovekkende, sier ishockeypresident Tage Pettersen i en pressemelding.

– Vi aksepterer ikke hets av verken spillere eller dommere, og det er urovekkende at dette kommer fra vår egen hockeyfamilie i tillegg til engasjerte supportere.

Hansen sier til NRK at det å trekke seg som dommer var en tøff avgjørelse å ta .

– Det har vært en vanskelig situasjon, men når det går utover andre enn deg selv, så er ikke valget så vanskelig å ta, sier han.

– Det er alvorlig

Hockeypresident Tage Pettersen mener det er svært alvorlig at Hansen føler seg tvunget til å trekke seg fra oppgjøret.

– Her har man dratt strikken altfor langt, sier han til NRK.

– Jeg kan bekrefte at han trekker seg på grunn av presset som har vært på hans nærmeste familie og ham selv. Det er alvorlig. Det er ikke uvanlig at dommerne får kritikk for avgjørelser under kamp og etterpå, men her har det eskalert altfor langt og lengre enn vi kan akseptere, sier ishockeypresidenten.

En annullering av et Storhamar-mål i den femte kampen mellom de to lagene er blant situasjonene som har skapt reaksjoner. Ishockeyforbundet står på at avgjørelsen var korrekt.

– Ut ifra dommerfaglige vurderinger og hensyn tatt gjeldende reglement, er det konkludert fra NIHF side at den aktuelle annulleringen i finale 5 var korrekt og jeg er glad at annulleringen også sett i ettertid var riktig, sier ishockeypresidenten.

Han legger til at Roy Stian Hansen har vært en av forbundets mest benyttede dommere i årets sluttspill.

– Kan det bli aktuelt med sanksjoner?

– Vi vil sette oss ned for å vurdere situasjonen og se hvilke reaksjonsmønster vi kan spille på, sier han til NRK.

– Helt uakseptabelt

Storhamar-trener Fredrik Söderström var blant dem som var knallhard etter at laget fikk et mål som kunne avgjort den femtefinalekampen annullert. Han er tydelig på at det finnes grenser for hva man sier til dommerne.

– Hets eller trusler er helt uakseptabelt. Det er helt klart. Hets og trusler må også skilles fra kritikk, sier han til Hamar Arbeiderblad.

Den avgjørende kampen mellom de to lagene spilles i kveld. Det er foreløpig ikke klart hvem som dømmer mandagens oppgjør, som er det sjette i finaleserien som Frisk Asker leder 3-2.

Siste nytt

 • Gaviria mister Tour de France

  UAE-rytter Fernando Gaviria blir ikke skadefri i tide til Tour de France, ifølge avisen El Tiempo. Det betyr flere spurtsjanser for Alexander Kristoff.

  Gaviria er i utgangspunktet tiltenkt jobben som spurter i UAE-laget i Frankrike, men problemer med et kne tvang ham til å bryte Giro d'Italia.

  CYCLING-FRANCE/
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • To dager, to årsbeste i verden

  Elaine Thompson (26), regjerende OL-mester på både 100 og 200 meter, viste storform i det jamaicanske mesterskapet i helga. Mandag morgen, norsk tid, tok hun gullet på 200 meter på tiden 22,00. Det er ny årsbeste i verden. Det samme var det da hun lørdag vant 100-meteren på 10,73.

  X90050
  Foto: Lucy Nicholson / Reuters
 • Marta med flammende tale

  Brasil-stjerne Marta måtte innse at gulldrømmen brast med tapet for Frankrike i åttedelsfinalen. Etterpå talte 33-åringen til najonens unge spillere. – Kvinnefotballen trenger all støtte den kan få. Og dere unge fotballkvinner, dere må jobbe hardere og anstrenge dere mer. Dere må ønske mer, trene mer, være klare for å spille hvert eneste minutt i 90 minutter, pluss 30 minutter ekstratid, sa Marta.

  – Vi må gråte i begynnelsen, slik at vi kan smile til slutt, sa Brasil-stjernen.

  Marta
  Foto: YVES HERMAN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal