NRK Meny
Normal

Dette er NRK-ekspertene mest spente på i vinter

NRKs ekspertkommentatorer gir deg oversikten over høydepunktene i vintersesongen.

Vinteren på NRK (ill.)

VINTERIDRETT: En ny sesong med vinteridrett er foran oss, og NRKs eksperter gleder seg. Fra venstre øverst: Petter Northug, Marit Bjørgen, Ståle Sandbech. Fra venstre nedre rekke: Aksel Lund Svindal, Johannes Thingnes Bø, Tiril Eckhoff.

Foto: NTB scanpix

Om ikke lenge er de lange vintersportshelgene endelig tilbake. NRK sender som vanlig på TV, nett og radio gjennom hele vinteren.

Allerede til helgen er det verdenscupåpning for skøyteløperne i Heerenveen, mens slalåmkjørerne skal sesongstarte i finske Levi.

NRKs ekspertkommentatorer i de ulike vinteridrettene har derfor sett nærmere på den kommende vintersesongen.

Torgeir Bjørn

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn og kommentator Jann Post.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Langrenn

Første konkurranse: Sesongåpning på Beitostølen (17.-19. november).

Høydepunkter: Tour de Ski (30. desember - 07. januar), verdenscup på Lillehammer (02. - 03. desember), OL i Pyeongchang (langrennsøvelsene starter 10. februar), verdenscup i Drammen (07. mars), verdenscup i Holmenkollen (10. - 11. mars).

Kommentatorer og eksperter: Jann Post, Torgeir Bjørn, Fredrik Aukland, Pål Thomassen og Carl-Henning Gran (radio).

Vurdering: NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn gleder seg til en ny vintersesong, og er naturlig nok ekstra forventningsfull til OL i Sør-Korea.

– Det er jo noe ekstra med OL, men Tour de Ski har også blitt innarbeidet som en svært viktig konkurranse, sier han.

– Jeg har nok størst forventninger til Marit Bjørgen på kvinnesiden og i hvert fall Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo på herresiden. Så får vi se om Petter Northug er i VM-formen fra 2015 i Falun, eller om han er der han var i Lahti i fjor, påpeker han.

– Internasjonalt tror jeg vi skal forvente tøffest motstand fra Sverige denne sesongen. De har et lag i stor fremgang. På herresiden er det Sergej Ustjugov fra Russland som har blitt den nye store utfordringen å slå.

Marit Bjørgen

Blir det en ny jubelsesong for Marit Bjørgen?

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Skiskyting

Første konkurranse: Sesongåpning på Sjusjøen (17.-19. november).

Høydepunkter: OL i Pyeongchang (skiskytingen starter 10. februar). Verdenscup i Hochfilzen (08 - 10. desember), (Ruhpolding (10.-14. januar), verdenscup i Holmenkollen (15.-18. mars).

Kommentatorer og eksperter: Andreas Stabrun Smith, Ingrid Sørli Glomnes (radio), Halvard Hanevold, Liv Grete Skjelbreid, Ola Lunde og Torgeir Bjørn.

Vurdering: NRKs rutinerte ekspertkommentator i skiskyting, Ola Lunde, er ikke i tvil. Det er OL som gjelder denne sesongen.

– Men Holmenkollen blir selvsagt også et annet høydepunkt, sier han.

På herresiden regner ekspertkommentatoren Johannes Thingnes Bø som den klart beste av de norske utøverne.

– Han er den solide eneren, og den som kan ta opp kampen med Martin Fourcade. Et spenningsmoment er Ole Einar Bjørndalen, som kjører sitt eget løp. Hvor god han er, får vi ikke noe svar på før Sjusjøen, påpeker Lunde.

– På kvinnesiden er det Tiril Eckhoff som er vårt fremste håp. Hun tok et VM-gull på sprinten i fjor, og kan kjempe om OL-gull. Marte Olsbu er den andre utøveren jeg vil trekke frem.

Skøyter

Første konkurranse: Verdenscupåpning er i Heerenveen 10.- 12. november.

Høydepunkter: Verdenscup i Stavanger (17.-19 november), verdenscup i Salt Lake City (8.-10. desember) OL i Pyeongchang (skøyter starter 10. februar), VM allround utendørs i Amsterdam (9.-11. mars), verdenscupfinale i Minsk (17.-18. mars).

Kommentatorer og eksperter: Carl Andreas Wold og Even Wetten.

Vurdering: NRKs ekspertkommentator i skøyter, Even Wetten, ser frem til en innholdsrik skøytesesong med OL og VM allround som høydepunkter.

– Akkurat nå er jeg mest spent på å se Håvard Holmefjord Lorentzen. Det ser ut som han har tatt et betydelig steg på sprintdelen av 500-meteren. Starten hans har blitt bedre, og hvis han klarer å ta det med seg inn i verdenscupen, så er jo han plutselig en pallkandidat. Da melder han seg fort på i medaljekampen i OL også.

– Så er det selvfølgelig spennende å se hva Sverre Lunde Pedersen får til. I tillegg kan Sven Kramer bli verdensmester allround for tiende gang, sier Wetten.

VM skøyter 2017

NRKs ekspertkommentator i skøyter Even Wetten sammen med kommentator Carl Andreas Wold.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Alpint

Første konkurranse: Alpinistene har allerede sesongstartet i Sölden, og er nå klar for neste verdenscuprenn i Levi 11. og 12. november.

Høydepunkter: Verdenscup i Wengen (12.- 14. januar), verdenscup i Kitzbühel (19. - 21. januar), verdenscup i Schladming (23. januar), OL i Pyeongchang (alpint starter 11. februar), verdenscup i Kvitfjell (10. - 11. mars).

De norske fartskjørerne har også pleid å gjøre det svært bra i Lake Louise og Beaver Creek i slutten av november.

Kommentatorer og eksperter: Thomas Lerdahl, Ole Kristian Stoltenberg, Peder Mørtvedt, Lars Elton Myhre, Marius Arnesen, Bjarne Solbakken, Paul Arne Skajem og Kjetil André Aamodt.

Vurdering: NRKs ekspertkommentator Lars Elton Myhre er naturlig nok svært spent på hvordan skadeplagede Aksel Lund Svindal vil prestere denne sesongen.

– Jeg tror han stiller bedre rustet nå enn han gjorde i fjor. Jeg har egentlig veldig tro på Aksel, sier ekspertkommentatoren.

Svindal har varslet at målet er å stille til start i Lake Louise 25. november.

– Traseene der passer ham veldig bra, så blir det spennende å se hvordan han vil takle de mer utfordrende bakkene.

Myhre er også spent på om Henrik Kristoffersen vil ta det ekstra steget i storslalåm etter at de nye reglene om kortere ski ble innført før årets sesong.

– Kjetil Jansrud har trent godt i sommer, han vil få en god sesong, fastslår Myhre.

Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena

Kan Aksel Lund Svindal gjøre comeback nok en gang?

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Hopp

Første konkurranse, menn: Verdenscupåpning i Wisla (18. - 19. november).

Første konkurranse, kvinner: Verdenscupåpning i Lillehammer (2. - 3. desember).

Høydepunkter: Hoppuka (29. desember - 6. januar), VM i skiflyging i Oberstdorf (19.-21. januar), OL i Pyeongchang (hopp fra 8. februar), Raw Air (9. - 18. mars).

Kommentatorer og eksperter: Christian Nilssen, Ingrid Sørli Glomnes, Peder Mørtvedt, Anders Jacobsen og Johan Remen Evensen.

Vurdering: Ekspertkommentator Johan Remen Evensen trekker frem Daniel-André Tande og Kenneth Gangnes som to utøvere han har store forventninger til denne sesongen.

– Tande virker å være i god rute. Han har hoppet jevnt hele sommeren. Gangnes tror jeg også kommer sterkt tilbake etter korsbåndskade. Bak der er det flere spennende utøvere som Johann André Forfang, Andreas Kolset Stjernen, Anders Fannemel som alle er i stand til å levere helt i toppen, sier han.

– Det kommer til å bli en innholdsrik sesong med mange høydepunkt som OL, Raw Air og VM i skiflyging. Da gjelder det å spare litt på kruttet, understreker hoppeksperten.

Johan Remen Evensen NRK hoppekspert

NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kombinert

Første konkurranse: Verdenscupåpning i Ruka (24. - 26. november).

Høydepunkter: Verdenscup på Lillehammer (2. - 3. desember), OL i Pyeongchang (kombinert begynner 14. februar), verdenscup i Oslo (10. mars), verdenscup i Trondheim (13. - 14. mars).

Kommentatorer og eksperter: Peder Mørtvedt, Jann Post, Fred Børre Lundberg og Torgeir Bjørn.

Vurdering: Ekspertkommentator Fred Børre Lundberg har forventninger til Magnus Moan i OL-sesongen.

– Moan har hatt en fin utvikling, han vant jo to Sommer Grand Prix-renn i Planitz i høst. Så ting tyder på at han har gjort en god jobb. Ellers forventer jeg at Jarl Magnus Riiber kan ta et steg som kombinertløper totalt sett.

– Jeg håper jo egentlig at de tyske roer seg litt i forhold til i fjor. Da var de fryktelig gode. Men de kommer helt sikkert til å være i toppen. Så blir det spennende å følge comebacket til Jason Lamy-Chappuis, kommenterer Lundberg.

Freestyle/snowboard/freeski

Høydepunkter: X Games i Aspen, Colorado (25. - 28. januar), OL i Pyeongchang.

Kommentatorer og eksperter: Peder Mørtvedt (freestyle, snowboard, freeski), Ingrid Sørli Glomnes (freestyle), Ole Kristian Stoltenberg (freestyle), Audun Grønvold (freestyle), Tom Hovde (snowboard), Fridtjof Fredricsson (freeski).

Vurdering: NRKs kommentator Peder Mørtvedt har et tett blikk på de norske utøverne denne OL-sesongen.

– Jeg synes det blir spesielt spennende å følge sesongene til de to tenåringene som begge har gode medaljesjanser i OL. Hva kan Marcus Kleveland (snowboard) og Birk Ruud (freeski) få til denne vinteren, sier han.

– Ellers er selvsagt forventningene store til etablerte stjerner som Øystein Bråten, Silje Norendal og Ståle Sandbech.

X Games Hafjell Slopestyle snøbrett herrer finale. Ståle Sandbech.

Ståle Sandbech er blant medaljefavorittene i OL.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Langløp/Ski Classics

Første konkurranse: Ski Classics Prolog Pontresina i Sveits (26. november, 10 km).

Høydepunkter: Marcialonga i Italia (28. januar), Vasaloppet i Sverige (04. mars), Birkebeinerrennet i Hedmark (17. mars). Avsluttes med Ylläs-Levi i Finland (14. april).

Kommentatorer og eksperter: Ole Kristian Stoltenberg.

NRK har ikke TV-rettighetene til vinter-OL, men vil sende alle øvelser med nordmenn involvert direkte på vår radiokanal NRK Sport og P1.

NRK har TV-rettighetene til Paralympics som begynner 8. mars. Det kommer mer informasjon om sendetider og utøvere.

Siste nytt

 • Sendte Norwich ut på staffer

  Chelsea fikk både Pedro og Álvaro Morata utvist, og trengte straffekonk for å slå ut Norwich i FA-cupens 3. runde.

  Michy Batshuayi scoret for Chelsea, mens Jamal Lewis sørget for 1–1 på overtid.

  Chelsea møter Newcastle i 4. runde.

   Alvaro Morata
  Foto: Adrian Dennis / AFP
 • Russer-høring starter 22. januar

  CAS-høringen av de OL-utestengte russerne starter 22. januar, melder idrettens voldgiftsrett (CAS) i en pressemelding. Blant utøverne som skal inn til høring er Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin og Ivan Skobrev.

  Totalt skal 42 russere avgi sin forklaring i Lausanne fra 22. til 27. eller 28. januar.

  Russian Doping Sochi
  Foto: Charlie Riedel / AP
 • Espanyol senket Barcelona

  Espanyol tok en svært populær 1-0-seier over Barcelona i kvartfinalen i den spanske cupen onsdag kveld. Det er Barcelonas første tap siden 16. august. Returoppgjøret spilles på Camp Nou neste torsdag.

  Oscar Melendo scoret kampens eneste mål.

  Spanish King's Cup - Espanyol vs FC Barcelona - Quarter-Final - First Leg
  Foto: Albert Gea / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Trening utfor, menn
OL-profiler: Tiril Eckhoff
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Sprint kvinner
V-cup skiskyting: Sprint kvinner
Vinterstudio
Vinterstudio
VM skiflyging: Kvalifisering
VM skiflyging: Kvalifisering
EM kunstløp: Friløp, par