Hopp til innhold

Bjørgen overrasker – gjør comeback med brødrene Aukland

Marit Bjørgen (40) gjør comeback som langrennsløper. Under brødrene Auklands vinger satser hun for alvor mot ni mil med blodslit i Vasaloppet 2021. På laget får hun også med seg Therese Johaug.

Bjørgen

FØRSTE ØKT: For Marit Bjørgen, her sammen med Anders Aukland på rulleski tirsdag.

Foto: Børre Eirik Helgerud

– Jeg har vært ute av gamet i to år nå og har savnet å ha et konkret mål å jobbe mot, sier Marit Bjørgen og gliser overfor NRK.

Nå er hun nemlig klar for et aldri så lite langløpseventyr for brødrene Anders og Jørgen Aukland sitt Team Ragde Eiendom.

Blemme og albuevondt

Hun var med på en økt med laget tirsdag, der klassisk staking var på programmet. Og hun fikk allerede da kjenne at det er lenge siden kroppen har fått kjørt seg på den måten.

Bjørgen endte opp med en liten vannblemme på hånden og ga seg etter tre av cirka seks mil med litt kjenninger i albuen.

– Jeg må begynne forsiktig. Det var artig, det var det. Jeg har litt å jobbe med, konkluderer Bjørgen, som likevel mener det gikk bedre enn forventet.

– Jeg klarte å henge med i tre mil. Så er det smart å ta det gradvis og ikke dra på seg skader til å begynne med.

Bjørgen

FULLFØRTE TRE AV SEKS MIL: Marit Bjørgen, her i bilen på vei hjem fra treningsøkten med sitt nye langløpslag.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

– Jeg har ambisjoner

Til vinteren er det først og fremst snakk om hun skal konkurrere i Vasaloppet. Et av de mest prestisjefulle rennene i langløpssirkuset. Hun utelukker ikke deltakelse i et løp som Marcialonga – et løp hun for øvrig aldri har deltatt i. Heller ikke at én NM-distanse er aktuelt.

Men først og fremst er det ni mil med blodslit fra Sälen til Mora i Dalarna i Sverige som gjelder.

– Og det å få muligheten til å være på verdens beste langløpslag, det gjør meg gira. Jeg er nysgjerrig på det å lære noe nytt og ha noe konkret å jobbe mot, sier hun, og svarer følgende på hva hun kan få til i Vasaloppet:

– Jeg har ambisjoner når jeg først får på meg startnummeret. Så får vi se hva jeg får gjort i de i månedene frem mot det.

OsCQCOlO6Ag

NRK-KOMMENTATOR: Jann Post, her avbildet under Tour de Ski sist sesong.

Foto: Terje Pedersen

Også Johaug inn på langløpslaget

Med comebacket blir Bjørgen også lagvenninne med Therese Johaug igjen. Johaug har skal nemlig også være en del av langløpslaget den kommende sesongen.

– Jeg er fortsatt landslagsløper med 100 prosent fokus fokus på OL og VM, og det er ikke sikkert jeg kommer til start på langløp i år. Uansett er det ikke aktuelt med noe før etter VM i Oberstdorf. Allikevel synes jeg det er spennende å kunne hente inspirasjon og nye impulser fra andre miljøer, sier Johaug i en pressemelding.

Hun åpner for å gå langløp som Vasaloppet og Marcialonga, og gleder seg til å trene med Marit Bjørgen igjen.

– Det hadde vært fantastisk å stå på startstreken sammen med Marit igjen, hvis sjansen skulle by seg en gang. Jeg synes det er utrolig kult at hun gjør en slik satsning. Jeg blir ikke overrasket hvis hun er med teten i Vasaloppet til vinteren, sier Johaug.

0MJ6HSLu69A

ENGASJERTE: Therese Johaug og Amalie Iuel, her under en samtale før pressekonferansen på Bislett stadion i regi av «Impossible Games».

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Håkon Mosvold Larsen

– Får et spark bak

NRK-kommentator Jann Post har ikke følt seg sikker på at noen kom til å få se Bjørgen konkurrere på ski igjen etter at hun annonserte at hun kom til å legge opp en dag under NM i Alta i 2018.

– Men man blir tydeligvis rastløs av å være tobarnsmor og 40 år. De andre som går langløp får nå et spark. Ingen har lyst til å tape for en som la opp for flere år siden. Hun legger press på sine kommende konkurrenter, vurderer han.

– Hva bør konkurrentene frykte?

– Bjørgen er en av de beste til å stake som vi har hatt i vanlig langrenn. Og det er ikke mer enn to år siden hun la opp. Gjør hun en innsats, så blir hun ikke god å ha med å gjøre i flate løyper. Så her er det bare å tjuvtrene, sier Post.

cu2J9n9xWk0

DET SISTE LØPET: Marit Bjørgen tas imot av lagvenninnene i målområdet i Alta etter 30 kilometeren i NM. Det ble hennes foreløpig siste løp med startnummer på brystet.

Foto: Terje Pedersen

Cirka ti treningstimer i uken

Bakgrunnen for comebacket i langrenn og langløp handler om kombinasjonen av ønsket om å ha et konkret mål i idretten og at hun har litt mer ledig tid i hverdagen.

Eldstesønnen Marius er allerede i barnehagen på dagtid. Snart skal også yngstesønnen Ola begynne. Selv om Bjørgen har jobb hos hennes mangeårige sponsor Asko ved siden av, har det gitt mer ledig tid at barna har blitt eldre.

Tidsklemma gjør riktignok at hun må prioritere rått. Hun håper på cirka ti treningstimer i uken. Klarer hun dét er hun fornøyd. De øktene skal være så målrettet mot nettopp Vasaloppet, skal man tro Bjørgen. Det betyr fokus på overkroppsstyrke, langturer med staking på rulleski. Hun forstår hun er nødt til å gå ikke bare lange, men svært lange turer.

– Slik at jeg blir herdet for å tåle ni mil ...

Jørgen Aukland, Marit Bjørgen og Anders Aukland

KLAR FOR LANGRENN IGJEN: Marit Bjørgen sammen med Jørgen (venstre) og Anders Aukland.

Foto: Børre Eirik Helgerud

Billig å ha med

Bjørgen-comebacket startet som det han selv omtaler som «en vill idé» av Team Ragde-sjef, Jørgen Aukland. En tekstmelding utviklet seg til to møter partene imellom. Han forteller at Bjørgen etter hvert ble fryktelig trigget av det de la frem og at det for dem handler om å skape blest, interesse og til slutt at enda flere kvinner vil drive med langløp.

Jørgen Aukland er klar på at det overhodet «ikke er så ille som du kan tro», når NRK spør hva det koster å ha Marit Bjørgen som en form for reklameplakat både for laget hans og langløpssirkuset.

Han mener hun rett og slett har vært billig å få med på laget uten at han ønsker å gå inn på summer.

– Men hva slags ambisjoner bør hun ha?

– Marit kommer til å trene bra. Det blir mindre mengde enn tidligere, men målrettet og spesifikt for Vasaloppet. Vi vet hva som skal til for å vinne det løpet. Hun har gode sjanser til å være helt i toppen der, sier Jørgen Aukland.

Siste nytt

  • Xabi Alonso blir værende i Leverkusen

    Xabi Alonso skal ha vært ønsket av flere storklubber etter en briljant sesong med Leverkusen. Spanjolen har likevel valgt å fortsette som hovedtrener i klubben.

    Alonso opplyste selv om avgjørelsen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

    – Det har vært en sesong med mange spekulasjoner angående framtiden min. Det har vært travelt, og jeg ønsket å bruke landslagspausen til å reflektere, sier Alonso og fortsetter:

    – Sist uke hadde jeg en veldig god samtale med Leverkusen, og jeg informerte dem om at jeg blir værende.

    42-åringen har gjort underverker med serieleder Leverkusen i løpet av halvannet år som hovedtrener. Laget er fortsatt ubeseiret i Bundesliga denne sesongen etter 26 kamper, og med kun åtte serierunder igjen er avstanden ned til Bayern München hele ti poeng.

    – Jeg føler ikke at jobben min her er ferdig, og jeg ønsker å hjelpe de unge spillerne med å fortsette å utvikle seg. Akkurat nå er jeg overbevist om at dette er riktig for meg, sier Alonso.

    I løpet av januar og februar ble det gjort kjent at både Jürgen Klopp (Liverpool) og Thomas Tuchel (Bayern) er ferdig som hovedtrenere i sine respektive klubber til sommeren. Alonso har i lang tid vært nevnt som mulig erstatter i begge klubber. (NTB)

  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal