Hopp til innhold

Bjørgen avslører: Trodde hun ble tatt i doping – levde to uker i uvisshet

– Tårene trillet, sier Marit Bjørgen til NRK om skrekkopplevelsen etter Lahti-VM. I biografien som slippes tirsdag, forteller hun at hun avla en dopingprøve med spor av et forbudt stoff.

Marit Bjørgen

GULLFANGST: Ski-VM i Lahti i 2017 ble mildt sagt en suksess for Bjørgen. Her viser hun frem de fire gullmedaljene fra mesterskapet.

Foto: Lise Åserud / NTB

Tirsdag slippes boka «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen», skrevet av NRK-journalist Ingerid Stenvold for Kagge Forlag. Der forteller tidenes mestvinnende langrennsløper om alt fra oppveksten til avslutningen. Hun deler også hittil ukjente historier.

For etter at VM i Lahti ble en suksess for Bjørgen, med tre individuelle gull og stafettgull, bestemte hun seg for å satse mot OL i 2018 – selv om motivasjonen ikke var helt på topp. Hun holdt på å si stopp i april 2017.

Noen uker etter VM i Lahti, fikk hun nemlig en telefon fra landslagslege Petter Olberg. Spørsmålet om hun var alene, gjorde Bjørgen urolig.

Ingerid Stenvold og Marit Bjørgen

GIR UT BOK: Ingerid Stenvold har skrevet biografi om Marit Bjørgen.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen / NRK

«Olberg fortalte at han hadde fått en henvendelse fra FIS. Dopinglaboratoriet i Lahti hadde funnet et avvik i prøven hun hadde tatt etter tremila i VM», står det i boka.

I et intervju med NRK mandag, skildrer Bjørgen hendelsen.

– Jeg fikk jo telefon fra Petter Olberg om at det var et avvik i urinprøven min fra tremila i Lahti. Og med en gang jeg hører det, så knyter det seg i magen, og jeg blir helt stiv, sier Bjørgen.

Spor av forbudt stoff

Tårene begynte å trille, mens legen forsøkte å forsikre henne om at det hele ville gå bra.

– Petter prøvde å si «ro ned nå», «ro ned, dette har en forklaring, de vil bare ha en forklaring på det du hadde tatt», sier Bjørgen.

Marit Bjørgen

JUBLET: Bjørgen etter kvinnenes 30 km fellesstart i VM 2017.

Foto: Lise Åserud / NTB

Hun forsøkte å stole på det.

– Men jeg klarte jo ikke å slippe det helt, og vi var enige om at vi skulle ringes dagen etter, dette var jo på ettermiddag/kveld. Tårene trillet og det var vanskelig å sove, det var vanskelig å slappe av også dagen etterpå, forteller hun.

«Urinprøven hadde inneholdt spor av 19-norandrosteron, som står på WADAs forbudsliste. Funnet kan være et tegn på at man har brukt prestasjonsfremmende stoffer. Kloen i magen strammet grepet, det ble vanskelig å puste. Hun ble kvalm. Igjen – hva var dette for noe?» står det i boka.

Olberg forklarte at det kunne ha sammenheng med at Bjørgen hadde brukt et preparat som heter Primolut-N, som brukes for å forskyve menstruasjonssyklusen. Ifølge boka er det vanlig blant kvinnelige idrettsutøvere.

To uker langt helvete

Dette inneholder virkestoffet noretisteron, et hormon man også finner i p-piller. Ifølge boka omdannes og skilles dette ut i urinen som små mengder av steroidet 19-norandrosteron.

Sammen med legen begynte Bjørgen å samle dokumentasjon på hvordan hun hadde brukt preparatet. Dokumentasjonen måtte sendes til Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Jeg måtte forklare når jeg hadde startet, når sluttet jeg, når på døgnet tok jeg de tre tablettene, så jeg skrev jo det, forteller hun til NRK.

Ragde Charge 2021

SKREMT AV JOHAUG-SAKEN: Med Therese Johaugs dopingdom friskt i minne, ble Marit Bjørgen skremt da hun fikk føre om avvik i dopingprøven fra VM-tremila i Lahti.

Foto: Annika Byrde / NTB

Det tok to uker fra dokumentasjonen var sendt inn, til avklaringen kom. I boka omtales det som «et to uker langt helvete».

– Det var ei brutal tid. Man har alt i minne i forhold til det Therese var igjennom og store overskrifter. Og kommer folk til å tro på meg? Det var en tøff periode, det var mye følelser og en klump som lå i magen, sier hun til NRK.

Ikke første gang

– Og så var det var en jækla lettelse da jeg fikk svar på den mailen, at alt var greit og at alt var i orden fra FIS, smiler hun.

Selv om Bjørgen visste hun alltid hadde vært nøye, var hun likevel bekymret. Det var heller ikke første gangen hun var urolig med tanke på en potensiell dopingdom og alt det kunne føre med seg. Etter et verdenscuprenn i Drammen i 2011 ble Bjørgen testet.

«Det var noe med blodprøven. De måtte ta en urinprøve i tillegg. Hun husker hvordan angsten grep tak i henne, den startet som en klump i magen og fylte snart hele kroppen. Var det mulig?», skildrer Stenvold i boka.

Rokket ved idrettsgleden

I boka står det at usikkerheten først og fremst kom av at landslaget kom rett fra høydesamling. I høyden stimuleres de røde blodcellene til å danne flere røde blodceller og i disse er det hemoglobin. Forhøyet nivå kan være en indikasjon på bloddoping, og Bjørgen skal ha relativt høye blodverdier fra naturens side.

Men også denne gangen var urinprøven fin. Svaret fra FIS seks år senere ga også lettelse. Bjørgen ble trodd på sin forklaring, og saken avsluttet.

Marit Bjørgen legger ikke skjul på at skrekkopplevelsene rokket ved idrettsgleden.

– Ja, det gjorde noe med at jeg begynte å glede meg til jeg er ferdig med dette. Men vi er jo avhengig av det også, sier Bjørgen om det omfattende testregimet.

Bjørgen forteller at hun fant støtte i blant andre familien og Therese Johaug, og satset likevel videre mot OL i Pyeongchang. Det endte med to gull, ett sølv og to bronse. I NM i 2018 avsluttet hun karrieren med sitt 25. NM-gull. Denne sesongen satser 41-åringen på langløp.

Sportsnyheter

Fernandes til NRK om banestormeren: – Fikk ikke med meg det som skjedde

En tilskuer løp ut på banen med regnbueflagg i VM-kampen mellom Portugal og Uruguay. Minutter senere ble Bruno Fernandes den store helten for Portugal da han sikret avansement til åttedelsfinalen.

Siste nytt

 • Välbe fikk russisk orden av Putin

  Den russiske skipresidenten, Jelena Välbe, har blitt tildelt en statlig russisk orden fra president Vladimir Putin for hennes bidrag til utviklingen av langrennssporten i Russland, melder Rsport.ru.

  Den russiske skipresidenten ble hedret med orden for «bragder for fedrelandet».

  Välbe var tidligere politisk aktiv for Putins parti. Hun var tidligere i høst i hardt vær etter hun uttalte at LHBT-personer bør konkurrere i eget OL.

  Jelena Välbe
  Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 • Hele styret i Juventus har trukket seg

  Klubbpresident Andrea Agnelli og resten av styret i den italienske fotballstorheten Juventus skal ha trukket seg mandag.

  Mandag kveld bekreftet Juventus det på sine nettsider. I en offisiell meddelelse fra klubben opplyses det om avgangen til klubbpresident Agnelli og hans kolleger.

  Der heter det videre at styret vil fortsette sin virksomhet fram til et varslet aksjonærmøte 18. januar.

  Om årsaken til styremedlemmenes plutselige beslutning heter det at man har «vurdert sentraliteten og relevansen av pågående juridiske og regnskapsmessige spørsmål» i tilknytning til en pågående politietterforskning.

  Påtalemyndigheten i Torino har siden i fjor gransket påstander om ulovlig regnskapsføring samt uregelmessigheter rundt overganger og låneavtaler for flere spillere.

  Det avtroppende styret skriver at det «anses å være i den beste interessen å anbefale at Juventus ruster seg med et nytt styre for å håndtere disse problemene».

  (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • TV-ekspert kalte tradisjonell qatarsk bekledning badekåpe – skapte raseri

  Den tyske TV-kommentatoren Sandro Wagner må tåle tøff kritikk for å ha kommet med en nedsettende bemerkning om qatarske menns tradisjonelle antrekk.

  Kommentaren som skaper raseri falt under Tysklands møte med Spania søndag. Wagner kommenterte kampen for den tyske rettighetshaveren ZDF.

  I kampens 79. minutt sa den tidligere landslagsspilleren at han først trodde hele den ene tribunen på arenaen var fylt med tyske fans.

  – Da innså jeg at det bare var qatarske badekåper, sa Wagner.

  Han refererte til thauben, den tradisjonelle hvite kjortelen som bæres av mange menn i VM-landet og regionen for øvrig.

  Uttalelsen fra den tyske TV-eksperten ledet raskt til raseri i sosiale medier.

  (NTB)

  WCup Qatar Ecuador Soccer
  Foto: Aijaz Rahi / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste