Hopp til innhold

Bjørgen avslører: Trodde hun ble tatt i doping – levde to uker i uvisshet

– Tårene trillet, sier Marit Bjørgen til NRK om skrekkopplevelsen etter Lahti-VM. I biografien som slippes tirsdag, forteller hun at hun avla en dopingprøve med spor av et forbudt stoff.

Marit Bjørgen

GULLFANGST: Ski-VM i Lahti i 2017 ble mildt sagt en suksess for Bjørgen. Her viser hun frem de fire gullmedaljene fra mesterskapet.

Foto: Lise Åserud / NTB

Tirsdag slippes boka «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen», skrevet av NRK-journalist Ingerid Stenvold for Kagge Forlag. Der forteller tidenes mestvinnende langrennsløper om alt fra oppveksten til avslutningen. Hun deler også hittil ukjente historier.

For etter at VM i Lahti ble en suksess for Bjørgen, med tre individuelle gull og stafettgull, bestemte hun seg for å satse mot OL i 2018 – selv om motivasjonen ikke var helt på topp. Hun holdt på å si stopp i april 2017.

Noen uker etter VM i Lahti, fikk hun nemlig en telefon fra landslagslege Petter Olberg. Spørsmålet om hun var alene, gjorde Bjørgen urolig.

Ingerid Stenvold og Marit Bjørgen

GIR UT BOK: Ingerid Stenvold har skrevet biografi om Marit Bjørgen.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen / NRK

«Olberg fortalte at han hadde fått en henvendelse fra FIS. Dopinglaboratoriet i Lahti hadde funnet et avvik i prøven hun hadde tatt etter tremila i VM», står det i boka.

I et intervju med NRK mandag, skildrer Bjørgen hendelsen.

– Jeg fikk jo telefon fra Petter Olberg om at det var et avvik i urinprøven min fra tremila i Lahti. Og med en gang jeg hører det, så knyter det seg i magen, og jeg blir helt stiv, sier Bjørgen.

Spor av forbudt stoff

Tårene begynte å trille, mens legen forsøkte å forsikre henne om at det hele ville gå bra.

– Petter prøvde å si «ro ned nå», «ro ned, dette har en forklaring, de vil bare ha en forklaring på det du hadde tatt», sier Bjørgen.

Marit Bjørgen

JUBLET: Bjørgen etter kvinnenes 30 km fellesstart i VM 2017.

Foto: Lise Åserud / NTB

Hun forsøkte å stole på det.

– Men jeg klarte jo ikke å slippe det helt, og vi var enige om at vi skulle ringes dagen etter, dette var jo på ettermiddag/kveld. Tårene trillet og det var vanskelig å sove, det var vanskelig å slappe av også dagen etterpå, forteller hun.

«Urinprøven hadde inneholdt spor av 19-norandrosteron, som står på WADAs forbudsliste. Funnet kan være et tegn på at man har brukt prestasjonsfremmende stoffer. Kloen i magen strammet grepet, det ble vanskelig å puste. Hun ble kvalm. Igjen – hva var dette for noe?» står det i boka.

Olberg forklarte at det kunne ha sammenheng med at Bjørgen hadde brukt et preparat som heter Primolut-N, som brukes for å forskyve menstruasjonssyklusen. Ifølge boka er det vanlig blant kvinnelige idrettsutøvere.

To uker langt helvete

Dette inneholder virkestoffet noretisteron, et hormon man også finner i p-piller. Ifølge boka omdannes og skilles dette ut i urinen som små mengder av steroidet 19-norandrosteron.

Sammen med legen begynte Bjørgen å samle dokumentasjon på hvordan hun hadde brukt preparatet. Dokumentasjonen måtte sendes til Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Jeg måtte forklare når jeg hadde startet, når sluttet jeg, når på døgnet tok jeg de tre tablettene, så jeg skrev jo det, forteller hun til NRK.

Ragde Charge 2021

SKREMT AV JOHAUG-SAKEN: Med Therese Johaugs dopingdom friskt i minne, ble Marit Bjørgen skremt da hun fikk føre om avvik i dopingprøven fra VM-tremila i Lahti.

Foto: Annika Byrde / NTB

Det tok to uker fra dokumentasjonen var sendt inn, til avklaringen kom. I boka omtales det som «et to uker langt helvete».

– Det var ei brutal tid. Man har alt i minne i forhold til det Therese var igjennom og store overskrifter. Og kommer folk til å tro på meg? Det var en tøff periode, det var mye følelser og en klump som lå i magen, sier hun til NRK.

Ikke første gang

– Og så var det var en jækla lettelse da jeg fikk svar på den mailen, at alt var greit og at alt var i orden fra FIS, smiler hun.

Selv om Bjørgen visste hun alltid hadde vært nøye, var hun likevel bekymret. Det var heller ikke første gangen hun var urolig med tanke på en potensiell dopingdom og alt det kunne føre med seg. Etter et verdenscuprenn i Drammen i 2011 ble Bjørgen testet.

«Det var noe med blodprøven. De måtte ta en urinprøve i tillegg. Hun husker hvordan angsten grep tak i henne, den startet som en klump i magen og fylte snart hele kroppen. Var det mulig?», skildrer Stenvold i boka.

Rokket ved idrettsgleden

I boka står det at usikkerheten først og fremst kom av at landslaget kom rett fra høydesamling. I høyden stimuleres de røde blodcellene til å danne flere røde blodceller og i disse er det hemoglobin. Forhøyet nivå kan være en indikasjon på bloddoping, og Bjørgen skal ha relativt høye blodverdier fra naturens side.

Men også denne gangen var urinprøven fin. Svaret fra FIS seks år senere ga også lettelse. Bjørgen ble trodd på sin forklaring, og saken avsluttet.

Marit Bjørgen legger ikke skjul på at skrekkopplevelsene rokket ved idrettsgleden.

– Ja, det gjorde noe med at jeg begynte å glede meg til jeg er ferdig med dette. Men vi er jo avhengig av det også, sier Bjørgen om det omfattende testregimet.

Bjørgen forteller at hun fant støtte i blant andre familien og Therese Johaug, og satset likevel videre mot OL i Pyeongchang. Det endte med to gull, ett sølv og to bronse. I NM i 2018 avsluttet hun karrieren med sitt 25. NM-gull. Denne sesongen satser 41-åringen på langløp.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal