Europas mest åpne fotballserie bugner over av nordmenn

Lørdag starter Europas jevneste fotballserie, Allsvenskan, der fem-seks, ja kanskje sju klubber kjemper om å bli svensk mester, og det med en haug med nordmenn involvert.

TIPPTETIPS SVT NANNSKOG

VANSKELIG Å SPÅ: SVTs eksperter Daniel Nannskog og Markus Johanneson har spådd det som mange mener er en av Europas mest utforutsigbare toppserier.

Foto: SVT

– Vi var skuffet over 5. plassen i fjor, med det laget vi har, så burde vi kjempe om gullet, sier Jo Inge Berget.

Han er en av hele 18 nordmenn i den svenske toppserien som i år regnes som en av de mest åpne av Europas 50 toppserier.

Hele seks-sju lag spås å være med i kampen om gullet. De fleste har mest tro på at Malmö FF reiser seg etter fjorårets nedtur da Åge Hareide mannskap var tittelforsvarer, men endte opp på en begredelig femteplass, mens klubben var ute i sluttspillet i mesterligaen.

Berget i CL

MESTERLIGA: Malmö fikk virkelig kjenne på nivået i Europa i mesterligaen i fjor. Her møter Berget Thiago Motta og PSG.

Foto: Andreas Hillergren/TT, Hillergren, Andreas / NTB scanpix

Cuptriumf er redningen

– Vi har gjort det vanskelig for oss selv. Før denne sesongen, visste vi at vi må vinne cupen for å bli med ute i Europa. Nå er vi i cupfinalen, så vi er i rute.

Om Häcken slås i finalen på hjemmebane 5. mai får Malmö igjen sjansen i Europa.

SVTs ekspertkommentator, Daniel Nannskog – han med lang fartstid i Stabæk og norsk fotball – er en av ekspertene som ser på Malmö som favoritt.

– Malmö FF er ute etter å revansjere seg. De har bredden i stallen og tar gullet foran IFK Göteborg, sier Nannskog.

Skåne-klubben har blitt svensk mester flere enn noen andre med totalt 18 titler, og har fortsatt tre nordmenn i stallen.

IFK fra sølv til gull?

Også i IFK Göteborg er det nordmenn på gulljakt. Landslagsbacken Haitam Aleesami, kjempet om svensk gull helt til siste serierunde i fjor, men endte opp med sølv:

– Det ble nesten i fjor, sånn ble det hele veien for meg, både med klubb og landslag. I år ta det til et nytt nivå. Vil går for gull, men i Sverige er det fem-seks-sju klubber som kjemper om seieren, sier Haitam Aleesami etter to landskamper med Norge.

Alesaami i europa ligaen

STOR SESONG: Haitam Alesaami hadde en stor sesong i IFK Göteborg-trøya.

Foto: Armando Franca / Ap

Han gjorde en overraskende overgang i fjor, fra Fredrikstad i norsk 1. divisjon til toppen i Sverige. Svenske aviser omtalte han som årets back, mens lagkamaret Thomas Rogne havnet på årets lag.

– Vi har kjørt hardt i oppkjøringa., og står sterkere enn i fjor da vi hadde et ganske nytt lag. Muligheter til å ta steget opp fra andreplassen er tilstede, mener Oslo-gutten.

Ved siden av Malmö FF og IFK Göteborg tror mange på en god sesong igjen for AIK. Det ble tredjeplass i fjor med en nordmann på laget, nemlig Fredrik Brustad.

IFK Norrköping knep overraskende gullet i fjor for første gang siden 1989. Men få tror det bli kopi i år.

Blant øvrige topplag regnes også Elfsborg, mens Häcken, Djurgården, Hammarby og Örebro er alle store outsidere.

Siste nytt

 • Dopingutestengt i åtte år

  Idrettens Voldgiftsrett (CAS) har avgjort at den taiwanske vektløfteren Lin Tzu-chi (30) er utestengt for doping i åtte år. Vektløfteren leverte en positiv dopingprøve i juni 2016. Også i 2010 testet den tidligere verdensrekordholderen positivt.

 • City-forsvarer ute med skade

  Manchester City-forsvarer Benjamin Mendy må belage seg på et opphold på sidelinen etter at han onsdag ble operert i kneet. Det opplyser klubben. Det opplyses ikke hvor lenge franskmannen er satt ut av spill.

  Benjamin Mendy
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Hjemmeseier for Blackhawks

  En enkelt scoring var alt Chicago Blackhawks trengte for å slå St. Louis Blues i «the windy city» onsdag. Kampens eneste mål sto hjemmelagets Brent Seabrook for. Norske Andreas Martinsen fikk drøyt elleve minutter på isen denne gangen.

  SPO-HKO-HKN-COLORADO-AVALANCHE-V-CHICAGO-BLACKHAWKS
  Foto: JONATHAN DANIEL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
VM sjakk: Parti 5: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 5 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 5
VM sjakk: Parti 5: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana