Europas mest åpne fotballserie bugner over av nordmenn

Lørdag starter Europas jevneste fotballserie, Allsvenskan, der fem-seks, ja kanskje sju klubber kjemper om å bli svensk mester, og det med en haug med nordmenn involvert.

TIPPTETIPS SVT NANNSKOG

VANSKELIG Å SPÅ: SVTs eksperter Daniel Nannskog og Markus Johanneson har spådd det som mange mener er en av Europas mest utforutsigbare toppserier.

Foto: SVT

– Vi var skuffet over 5. plassen i fjor, med det laget vi har, så burde vi kjempe om gullet, sier Jo Inge Berget.

Han er en av hele 18 nordmenn i den svenske toppserien som i år regnes som en av de mest åpne av Europas 50 toppserier.

Hele seks-sju lag spås å være med i kampen om gullet. De fleste har mest tro på at Malmö FF reiser seg etter fjorårets nedtur da Åge Hareide mannskap var tittelforsvarer, men endte opp på en begredelig femteplass, mens klubben var ute i sluttspillet i mesterligaen.

Berget i CL

MESTERLIGA: Malmö fikk virkelig kjenne på nivået i Europa i mesterligaen i fjor. Her møter Berget Thiago Motta og PSG.

Foto: Andreas Hillergren/TT, Hillergren, Andreas / NTB scanpix

Cuptriumf er redningen

– Vi har gjort det vanskelig for oss selv. Før denne sesongen, visste vi at vi må vinne cupen for å bli med ute i Europa. Nå er vi i cupfinalen, så vi er i rute.

Om Häcken slås i finalen på hjemmebane 5. mai får Malmö igjen sjansen i Europa.

SVTs ekspertkommentator, Daniel Nannskog – han med lang fartstid i Stabæk og norsk fotball – er en av ekspertene som ser på Malmö som favoritt.

– Malmö FF er ute etter å revansjere seg. De har bredden i stallen og tar gullet foran IFK Göteborg, sier Nannskog.

Skåne-klubben har blitt svensk mester flere enn noen andre med totalt 18 titler, og har fortsatt tre nordmenn i stallen.

IFK fra sølv til gull?

Også i IFK Göteborg er det nordmenn på gulljakt. Landslagsbacken Haitam Aleesami, kjempet om svensk gull helt til siste serierunde i fjor, men endte opp med sølv:

– Det ble nesten i fjor, sånn ble det hele veien for meg, både med klubb og landslag. I år ta det til et nytt nivå. Vil går for gull, men i Sverige er det fem-seks-sju klubber som kjemper om seieren, sier Haitam Aleesami etter to landskamper med Norge.

Alesaami i europa ligaen

STOR SESONG: Haitam Alesaami hadde en stor sesong i IFK Göteborg-trøya.

Foto: Armando Franca / Ap

Han gjorde en overraskende overgang i fjor, fra Fredrikstad i norsk 1. divisjon til toppen i Sverige. Svenske aviser omtalte han som årets back, mens lagkamaret Thomas Rogne havnet på årets lag.

– Vi har kjørt hardt i oppkjøringa., og står sterkere enn i fjor da vi hadde et ganske nytt lag. Muligheter til å ta steget opp fra andreplassen er tilstede, mener Oslo-gutten.

Ved siden av Malmö FF og IFK Göteborg tror mange på en god sesong igjen for AIK. Det ble tredjeplass i fjor med en nordmann på laget, nemlig Fredrik Brustad.

IFK Norrköping knep overraskende gullet i fjor for første gang siden 1989. Men få tror det bli kopi i år.

Blant øvrige topplag regnes også Elfsborg, mens Häcken, Djurgården, Hammarby og Örebro er alle store outsidere.

Sportsnyheter

VM-kvalifiseringskamp fotball kvinner Norge- Belgia

Blir hylla av sjefen: – Kanskje den beste «Caro» eg har sett

Landslaget måtte tole kritikk etter poengtapet mot Polen. Og i møtet med Belgia svarte dei på tiltale, med ein strålande kamp frå Caroline Graham Hansen.

Siste nytt

 • Zucca-scoring i seier

  Mats Zuccarello scoret ett av målene for Minnesota Wild da Vancouver Canucks ble slått 3-2 på bortebane i NHL tirsdag.

  Nordmannen scoret sitt tredje mål for sesongen da han ble spilt lekkert fram av svenske Joel Eriksson Ek etter snaue åtte minutter ut i kampen. Alene med målvakten satte Zuccarello sette pucken mellom beina på ham til 1-0.

  Wild red stormen av mot slutten av kampen og sikret sin femte seier for sesongen av seks mulige. Bare St. Louis er bedre i centraldivisjon i vest.

  Zuccarello
  Foto: DARRYL DYCK / AP
 • Verdensstjerne takket av

  Fotballspilleren Carli Lloyd (38) spilte natt til onsdag sin siste landskamp for USA, i det som ble en komfortabel 6-0 seier mot Sør-Korea.

  – Det var emosjonelt, men nå er det en form for fred og tilfredshet jeg føler. Det har vært en fantastisk reise og jeg ga alt jeg hadde. Nå kan jeg gå videre inn i neste kapittel, sa Lloyd etter kampen.

  Nå gjenstår det to klubbkamper før spilleren, som har to VM-gull og to OL-gull, setter endelig punktum.

  Totalt har Lloyd spilt 316 landslagskamper, og det gjør henne til den spilleren med nest flest internasjonale opptredener noensinne. 134 mål er blitt scoret, og 61 assister er blitt levert.

  Og skal vi tro fansen, skulle de gjerne ønske at Lloyd holdt på ennå litt lenger. De jublet og holdt oppe banner hvor det stod «Ett til VM, vær så snill?».

  Carli Lloyd
  Foto: Bruce Kluckhohn / Reuters
 • Giroud sendte Milan til tabelltopp

  Olivier Giroud scoret tirsdag i sin tredje strake kamp som Serie A-spiller. Han ble matchvinner hjemme mot Torino og sendte Milan til tabelltoppen.

  Ifølge Sky Italia er det bare Mario Balotelli (2013) som i moderne tid har fått nettsus i sine tre første kamper i den italienske toppdivisjonen.

  Franskmannen står med fire ligamål. Tirsdag avgjorde han etter 14 minutters spill. En corner fra Sandro Tonali ble lagt ned på bakerste stolpe av Rade Krunic. Giroud var først på ballen og styrte inn 1-0.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Luca Bruno / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal