NRK Meny
Normal

Aida hørte om bordtennis da hun var 12 år. Nå er hun nummer to i verden

Aida Husic Dahlen ble forlatt på sykehuset i Sarajevo uten venstre underarm og venstre fot. 25 år senere tør hun å drømme om Paralympics-gull i Rio.

Enkelte mennesker lar seg ikke stoppe, uansett hva de møter på. Aida Husic Dahlen ble etterlatt på fødestua i Sarajevo i 1990, uten venstre underarm og venstre fot. Likevel er hun et av Norges største gullhåp i Paralympics i Rio neste år. Hennes største utfordring er ikke det fysiske. Reporter: Anders Engeland, foto: Monica Ruiz Biern

VIDEO: Se Sportsrevy-reportasjen om Aida Dahlen.

– Jaaa!

Aida hopper flere ganger på ren refleks. Hun kaster fra seg racketen og lar ryggen falle til det kalde hallgulvet. Så finner de skjelvende hendene ansiktet.

Hun strekker ut en hånd til motstander Juliane Wolf før hun vrir seg over på siden. I fosterstilling hulker hun av glede. Treneren kommer løpende.

– Det var helt utrolig, sier Aida til NRK.

Lukter revansje

Aida Dahlen

PARALYMPICS-HÅP: Aida Dahlen, her fra lanseringen av den norske kleskolleksjonen til OL og Paralympics i 2012.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

EM-bronse i 2011 ble til EM-sølv i 2013. Og derfor ble lettelsen så stor da hun vant sitt første mesterskapsgull i EM i Danmark for to uker siden.

Gullet betyr at hun allerede nå starter forberedelsene til Paralympics i Rio de Janeiro neste sommer. Her skal hun revansjere femteplassen fra London, som faktisk ble en skuffelse for 25-åringen.

Aida Husic Dahlen er nemlig rangert som verdens nest beste i bordtennis. Bare i Danmark konkurrerte 282 spillere fra 31 land.

– Jeg følte at dette er min idrett. Dette er noe jeg kan bli god i.

Sendte brev til mulige sponsorer – ingen svarte

Aida ble født i Sarajavo i Bosnia like før krigen brøt ut. Foreldrene forlot henne trolig fordi de ikke kunne ta vare på henne. Etter å ha blitt sendt til et rehabiliteringssenter i Montenegro, havnet Aida til slutt under omsorgen til mannen hun i dag kaller pappa.

Samtidig oppdaget Aida at hun hadde et balltalent. Hjemme i Kristiansand, da hun var blitt 12 år, foreslo noen at hun kunne prøve bordtennis.

Hun hadde aldri hørt om det før.

– Jeg ble god, smiler Aida beskjedent.

Nå trener 25-åringen like mye som en toppidrettsutøver. Hun får stipend fra Olympiatoppen, men bortsett fra et annet stipend fra den lokale sparebanken, har hun ingen sponsede midler til rådighet.

– Jeg synes det er litt kjipt, sier Aida, som blant annet har sendt ut titalls brev til bedrifter i Kristiansand – uten så mye som et svar.

– Det er veldig synd. Jeg vil jo gjerne at folk skal synes at dette er en interessant sport.

Kjemper mot seg selv

Mangelen på sponsorer hindrer henne likevel ikke fra å satse hardt mot Rio. Nå samarbeider hun tett med sin mentale trener for å unngå at hun trår feil på veien.

– Jeg vil av og til for mye. Det kan ødelegge. Jeg blir for utålmodig, sier Aida.

– Det er utrolig slitsomt. Jeg kjemper mot meg selv hele tiden, sier hun.

Men under EM-finalen viste 25-åringen at hun har forbedret sin mentale styrke. Hun lot seg ikke stresse. Wolf hadde et solid overtak, men 25-åringen kom tilbake og snudde kampen.

– Når jeg jobber så hardt..., sier Dahlen og stopper litt opp.

– Så er det deilig å være best. Men nå må jeg utvikle meg.

Video Min idrett 6:6 - bordtennis

VIDEO: Se programmet om Aida Dahlen i serien Min idrett fra 2011.

Siste nytt

 • Bendtner: – Klar til Brann-kampen

  Det ble ingen pinsefotball på Nicklas Bendtner, men Rosenborgs danske stjernespiss skriver på Instagram at han er tilbake til søndagens toppkamp mot Brann. – Vi jobber hardt. Tilbake mot Brann, skriver Bendtner til et Instagram-bilde.

  Bendtner
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal