"Snøleoparden" kan stjele showet

En alpinist fra Afrika og en nesten blind langrennsløper kan få mye av oppmerksomheten under OL i Vancouver.

Kwame Nkrumah-Acheampong

Kwame Nkrumah-Acheampong blir kalt 'Snøleoparden' og kommer fra snøfattige Ghana.

Foto: Scanpix/AP

Husker du Eddie "the Eagle" og boblaget fra Jamaica fra OL i Calgary? De kom begge på sisteplass, men ble store publikumsfavoritter.

Kwame Nkrumah-Acheamphong og Brian McKeever stiller ikke med samme forutsetninger som Petter Northug og Aksel Lund Svindal for å lykkes i OL, men kan likevel bli vel så populære.

- Det er galskap. Det hender jeg våkner om morgenen og spør meg selv: Hva er det jeg egentlig har gjort, sier alpinisten Kwame Nkrumah-Acheamphong (34) til nyhetsbyrået AFP.

"Snøleoparden"

Afrikaneren kommer fra snøfattige Ghana, og er på folkemunne kjent som "snøleoparden".

Alpinisten ble født i Glasgow, men vokste opp i Accra i Ghana før han flyttet tilbake til Storbritannia i 2002 for å studere. Det var da han fattet interesse for skisport.

"Snøleoparden" begynte å arbeide ved et innendørs skisenter, og under OL i Vancover stiller han som Ghanas eneste utøver i alpintbakken.

Eddie "The Eagle"

Eddie 'The Eagle' ble raskt en kultfigur etter sisteplassen i Calgary.

Foto: Eystein Hanssen / Scanpix

Vil ikke bli en ny Eddie

Han har vært med i et FIS-renn denne sesongen, storslalåmrennet i italienske Pampeago, 15. desember. Der ble han nummer 46 og sist, 45,73 sekunder bak vinneren.

Det var for øvrig norske Iver Bjerkestrand som vant det rennet. Hans beste plassering i karrrieren var i et FIS-renn i slalåm i Iran 25. februar i fjor. Der kjørte han ned til en 16. plass, 10,95 sekunder bak vinneren. Altså ikke spesielt imponerende resultater.

Kwame Nkrumah-Acheamphong har imidlertid ikke noe ønske om å bli alpinistenes svar på Eddie "the Eagle".

- Jeg ønsker ikke å være en del av noe freak-show.

Kultfigur

Eddie "the Eagle", eller Michael Edwards som han heter, var Storbritannias første deltaker i skihopping i OL. I 1987 deltok han i VM i Oberstdorf og ble nummer 55.

Året etter deltok han i OL i Calgary, der han ble sist både i stor bakke og i normalbakke.

Billedgalleri fra Calgary 1988

Til tross for den elendige hoppingen, ble han svært populær blant publikum og endte raskt opp med å bli en kultfigur.

Brian McKeever

Brian McKeever er nesten helt blind og deltar i både OL og Paralympics.

Foto: Scanpix/Reuters

Boblag ble film

Under Calgary-OL skapte også boblaget til Jamaica overskrifter. Lattermilde tilskuere var vitne til at den karibiske øya stilte med lag i vinter-OL.

Motivet for deltagelsen var først og fremst å få publisitet, og laget røk ut i første forsøk. Deltagelsen endte imidlertid i Hollywood-filmen "Cool Runnings".

Etter Calgary ble Den internasjonale olympiske komité lei av useriøse deltagere, og innførte strengere krav til kvalifisering. OL-programmet oppmuntrer likevel deltagere fra utviklingsland å delta.

Vil bli historisk

Langrennsløper Brian McKeever fra Canada er kvalifisert til årets OL. Han vil skape historie ved å konkurrere både i OL og Paralympics.

McKeever mistet mesteparten av synet da han var 19 år gammel, og har i dag kun 10 prosents syn.

- Bare fordi noen har en funksjonshemming betyr det ikke at de ikke kan trene hardt eller er dyktige, sier han til AFP.

Han blir den første vintersportsutøveren som har deltatt i begge mesterskapene. Canadieren ble tatt ut i OL-troppen etter at han vant en femmil i desember.

Vil gå femmila

Langrennsløperen har diagnosen Stargadts sykdom, som er en form for genetisk blindhet.

Under OL skal han mest sannsynlig gå 50 kilometer klassisk. Han håper også å få gå 15 kilometer fri teknikk.

Etter OL deltar han i Paralympics, der han skal gå fem øvelser: tre i langrenn og to i skiskyting.

Siste nytt

 • NFF i blusstrøbbel

  Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har innledet disiplinærsak mot Norges Fotballforbund for tilskueres bruk av bluss under kampen mot Færøyene.

  De første minuttene av EM-kvalifiseringskampen forrige uke ble det tent et stort antall bluss på en liten tribuneseksjon bak det ene målet på Ullevaal. Det var en markering i debatten om bruk av pyroteknikk på norske fotballtribuner, og det ble sunget «hater, hater NFF».

  Som ventet ble hendelsen rapportert av UEFAs kampinspektør, og forbundet må regne med en bot når disiplinærkomiteen behandler saken 12. desember (NTB)

  EM-kvalifisering fotball, menn: Norge - Færøyene
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Moi ble månedens spiller

  Mohamed Elyounoussi måtte melde landslagsforfall på grunn av skade, men han har nå fått prisen som månedens spiller i skotsk eliteserie for oktober.

  25-åringen har imponert for Celtic den siste tiden. Han er leid ut til klubben fra Southampton denne sesongen i jakt på spilletid, og han har levert meget sterke prestasjoner. Han scoret fire seriemål i løpet av måneden (to mot Ross County, ett hver mot Aberdeen og St. Mirren) for laget som topper tabellen.

  – Det ligger gode prestasjoner bak dette, men fotball er en lagsport, så jeg må takke mine lagkamerater, sier Moi til Celtics nettsted. (NTB)

  Britain Soccer Scottish Premiership
  Foto: Steve Welsh / AP
 • Kolstad slo Haslum

  Kolstad slo Halsum 34-28 i herrenes eliteserie i håndball og topper tabellen. Elverum vant også i kveld med 36-25 over Follo. Kveldens tredje oppgjør i eliteserien endte med seier 30-29 til Drammen over Bækkelaget.

  Daniel Knudsen Brandmo i svevet for Kolstad Håndball
  Foto: Robert Magnussen / nidarosfoto.no

Sendeplan

Kl. Program Kanal