Hopp til innhold

"Snøleoparden" kan stjele showet

En alpinist fra Afrika og en nesten blind langrennsløper kan få mye av oppmerksomheten under OL i Vancouver.

Kwame Nkrumah-Acheampong

Kwame Nkrumah-Acheampong blir kalt 'Snøleoparden' og kommer fra snøfattige Ghana.

Foto: Scanpix/AP

Husker du Eddie "the Eagle" og boblaget fra Jamaica fra OL i Calgary? De kom begge på sisteplass, men ble store publikumsfavoritter.

Kwame Nkrumah-Acheamphong og Brian McKeever stiller ikke med samme forutsetninger som Petter Northug og Aksel Lund Svindal for å lykkes i OL, men kan likevel bli vel så populære.

- Det er galskap. Det hender jeg våkner om morgenen og spør meg selv: Hva er det jeg egentlig har gjort, sier alpinisten Kwame Nkrumah-Acheamphong (34) til nyhetsbyrået AFP.

"Snøleoparden"

Afrikaneren kommer fra snøfattige Ghana, og er på folkemunne kjent som "snøleoparden".

Alpinisten ble født i Glasgow, men vokste opp i Accra i Ghana før han flyttet tilbake til Storbritannia i 2002 for å studere. Det var da han fattet interesse for skisport.

"Snøleoparden" begynte å arbeide ved et innendørs skisenter, og under OL i Vancover stiller han som Ghanas eneste utøver i alpintbakken.

Eddie "The Eagle"

Eddie 'The Eagle' ble raskt en kultfigur etter sisteplassen i Calgary.

Foto: Eystein Hanssen / Scanpix

Vil ikke bli en ny Eddie

Han har vært med i et FIS-renn denne sesongen, storslalåmrennet i italienske Pampeago, 15. desember. Der ble han nummer 46 og sist, 45,73 sekunder bak vinneren.

Det var for øvrig norske Iver Bjerkestrand som vant det rennet. Hans beste plassering i karrrieren var i et FIS-renn i slalåm i Iran 25. februar i fjor. Der kjørte han ned til en 16. plass, 10,95 sekunder bak vinneren. Altså ikke spesielt imponerende resultater.

Kwame Nkrumah-Acheamphong har imidlertid ikke noe ønske om å bli alpinistenes svar på Eddie "the Eagle".

- Jeg ønsker ikke å være en del av noe freak-show.

Kultfigur

Eddie "the Eagle", eller Michael Edwards som han heter, var Storbritannias første deltaker i skihopping i OL. I 1987 deltok han i VM i Oberstdorf og ble nummer 55.

Året etter deltok han i OL i Calgary, der han ble sist både i stor bakke og i normalbakke.

Billedgalleri fra Calgary 1988

Til tross for den elendige hoppingen, ble han svært populær blant publikum og endte raskt opp med å bli en kultfigur.

Brian McKeever

Brian McKeever er nesten helt blind og deltar i både OL og Paralympics.

Foto: Scanpix/Reuters

Boblag ble film

Under Calgary-OL skapte også boblaget til Jamaica overskrifter. Lattermilde tilskuere var vitne til at den karibiske øya stilte med lag i vinter-OL.

Motivet for deltagelsen var først og fremst å få publisitet, og laget røk ut i første forsøk. Deltagelsen endte imidlertid i Hollywood-filmen "Cool Runnings".

Etter Calgary ble Den internasjonale olympiske komité lei av useriøse deltagere, og innførte strengere krav til kvalifisering. OL-programmet oppmuntrer likevel deltagere fra utviklingsland å delta.

Vil bli historisk

Langrennsløper Brian McKeever fra Canada er kvalifisert til årets OL. Han vil skape historie ved å konkurrere både i OL og Paralympics.

McKeever mistet mesteparten av synet da han var 19 år gammel, og har i dag kun 10 prosents syn.

- Bare fordi noen har en funksjonshemming betyr det ikke at de ikke kan trene hardt eller er dyktige, sier han til AFP.

Han blir den første vintersportsutøveren som har deltatt i begge mesterskapene. Canadieren ble tatt ut i OL-troppen etter at han vant en femmil i desember.

Vil gå femmila

Langrennsløperen har diagnosen Stargadts sykdom, som er en form for genetisk blindhet.

Under OL skal han mest sannsynlig gå 50 kilometer klassisk. Han håper også å få gå 15 kilometer fri teknikk.

Etter OL deltar han i Paralympics, der han skal gå fem øvelser: tre i langrenn og to i skiskyting.

Siste nytt

  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal