Hopp til innhold

– Vitset og lo mens de dopet seg under Tour de France

Da Lance Armstrong og Tyler Hamilton bloddopet seg under Tour de France, vitset de to rytterne seg imellom. Dette er bare én av mange oppsiktsvekkende detaljer som kommer fram i Armstrong-rapporten.

Armstrong og Hamilton

Lance Armstrong skal ha truet Tyler Hamilton etter at han kom med dopbeskyldninger mot amerikaneren i tv-programmet 60 minutes. 11 år tidligere var stemningen mellom de to en helt annen.

Foto: Ap

Tyler Hamilton

Tyler Hamilton forteller om stemningen på hotellrommet da han sammen med Lance Armstrong og en annen rytter fikk blodoverføringer under Tour de France.

Foto: Bebeto Matthews / Ap

Onsdag kveld ble hele USADAs rapport i dopingsaken mot Lance Armstrong publisert. Rapporten er svært omfattende og avslører det som angivelig er systematisk og utbredt bruk av doping.

NRK.no har gått gjennom flere av forklaringene til Armstrongs 11 lagkamerater som gjengis i den over 1000 sider lange rapporten.

Anklagene er omfattende er svært direkte, men detaljnivået og historiene som kommer frem i forklaringene er i seg selv oppsiktsvekkende.

– Skalv av blodet

Tyler Hamilton er en av rytterne som har gitt forklaring til USADA. Amerikaneren innrømmer selv å ha dopet seg.

Den tidligere US Postal-rytteren forteller også om stemningen på hotellrommet da han, Lance Armstrong og Kevin Livingston fikk blodoverføringer under Tour de France i 2000.

– Hele prosessen tok omtrent 30 minutter. Kevin Livingston og jeg var i ett rom, Lance i et annet rom med åpen dør inn til oss, har Hamilton uttalt til USADA.

– Blodposene var hektet fast på en bilderamme eller tapet opp på veggen. Vi lå på sengene og skalv mens det kalde blodet ble sprøytet tilbake i kroppene våre. Kevin, Lance og jeg vitset om hvem sin kropp som absorberte blodet raskest, sier Hamilton i sin forklaring.

– Fikk en god latter

George Hincapie

George Hincapie skal ha fått seg en god latter da tollmyndigheter i USA lot ham få med seg EPO inn i landet fordi han oppga at det var medisiner.

Foto: Laurent Cipriani / Ap

Bildet som males av US Postal-lagets påståtte dopingbruk, blir av USADA omtalt som «det mest avanserte, profesjonelle og suksessfulle dopingprogram sporten noen gang har sett».

Dette underbygges av rytternes detaljerte forklaringer om hvordan dopbruken foregikk, hvordan den ble holdt skjult - men også hvordan de gledet seg over ikke å bli tatt.

– Jeg husker at George Hincapie ringte meg, jeg tror det var i 1996, etter at han hadde returnert fra Europa til USA. Han hadde blitt stoppet i tollen og EPOen i bagasjen hans hadde blitt oppdaget, sier Frankie Andreu, som syklet for US Postal fra 1998 til 2000.

– Han fortalte myndighetene at det var medisiner, og han fikk lov til å beholde det. Vi fikk en god latter ut av det, erkjenner Andreu.

Latter ble det også da David Zabriskie skal ha sunget om bruk av EPO på lagbussen til US Postal i 2002.

– Jeg husker en gang det året stod jeg foran i bussen og sang en sang til Johan om EPO. Den hadde jeg hørt fra en annen rytter og ble sittende i hodet mitt. Johan lo mens jeg sang, hevder han.

– Shit, dette er ikke bra

Latter, løgner og sang, US Postal skal også ha tatt i bruk sminke for å skjule dopingbruken. Under Tour de France i 1999 skulle Armstrong til en offentlig medisinsk sjekk.

Testen skulle gjøres i bar overkropp, og pressen fikk være til stede. Rett før han skulle ut, la noen merke til et blåmerke på overarmen som kunne skyldes bruk av EPO.

Frankie Andreu

Frankie Andreu hevder Lance Armstrong fikk sminket over merker etter bruk av EPO.

Foto: PATRICK KOVARIK / AFP

– Jeg husker Lance sa «Å, shit, dette er ikke bra». En av pleierne på laget la sminke på armen hans for å skjule blåmerket, og han gikk til legesjekken, fortetter Andreu.

EPO ved siden av melken

Leser man rapporten fra USADA, fremtsår bruken av EPO i US Postal-laget utbredt og nærmest som en naturlig del av hverdagen.

Armstrong skal ifølge Hamilton ha oppbevart EPO ved siden av melken i kjøleskapet, og da han gjestet amerikanerens hus fikk han beskjed om bare å forsyne seg av det ulovlige stoffet.

Andreu hevder også at Armstrong hadde piller han tok i ulike deler av løpet, og at amerikaneren var svært opptatt den «kjemiske siden» av sporten.

Ble det stilt for mange spørsmål av rytterne, kunne de få krasse svar tilbake fra lagets lege Luis del Moral.

– Jeg spurte om hva han injiserte, og fikk beskjed om at det var vitaminer og annet. Han ble lei spørsmålene og kunne svare «stoler dere ikke på meg?» eller mer krast som «dere stiller altfor mange spørsmål», hevder Barry.

– Foreslår en påminnelse

Lance Armstrong

Lance Armstrong hevder han ikke lar seg påvirke av USADAs rapport som ble publisert onsdag, men amerikaneren får harde anklager mot seg i raporrten.

Foto: Michael Paulsen / Ap

I rapporten kommer det også frem at enkelte av rytternes ektefeller skal ha opplevd truende oppførsel fra Armstrong. Kona til til Andreu, Betsy, skal ha vært svært opprørt over det påståtte dopingbruket.

Rapporten fra USADA inneholder en e-postkorrespondanse mellom Andreu og Armstrong. Der fremgår det at Betsy Andreu tok telefonen da en sportsjournalist ringte og stilte spørsmål om forholdet mellom Armstrong og legen Ferrari.

Kona sa at hun ikke hadde noe å si, og ga røret til ektemannen. Denne oppførselen fikk Armstrong til å reagere.

– Dess mer jeg tenker på det, dess vanskeligere blir det å forstå hvorfor kona di gjorde som hun gjorde. Jeg vet Betys ikke er en fan, og det er greit, men å bidra til å ta meg hjelper ikke situasjonen. Det er en direkte link til all suksessen vår her, og jeg foreslår at du minner henne å det, skriver Armstrong.

Siste nytt

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal