– Skal svømme OL-finale

Henrik Christiansen er 17 år og Norges beste langdistanse-svømmer. Om to år vil svømmekometen svømme OL-finale i Rio.

Se intervju med svømmekometen Henrik Christiansen.

Henrik Christiansen satser på OL-finale i Rio de Janeiro om to år.

Henrik Christiansen

Henrik Christiansen møtte NRK hjemme for å snakke om fremtiden.

Foto: Kristoffer Høgås

Vi er på Lillestrøm, kun en spasertur unna sentrum. På et tørkestativ utenfor eneboligen henger et godt brukt håndkle og en svømmebukse. Vi ringer på og like etter fyker døren opp og en langstrakt, men slank unggutt møter oss med smil og «velkommen inn».

Henrik Christiansen er siste års elev på videregående skole i Lillestrøm. Til våren er han russ. Til tross for at han trener mer enn tretti timer i uken har han valgt å gjennomføre skolegangen på tre år og har i tillegg valgt realfag.

– Jeg liker i grunnen fysikk best. Jeg føler at det går greit. Det er jo klart noen ting man må ofre. Det er jo det å gå på fest og henge med venner som faller litt bort, men jeg ser ikke på det som et så veldig stort offer med tanke på at jeg er jo med venner på svømmingen, forteller unggutten og fortsetter.

– Når jeg er på leir så er jeg jo omgitt av venner, det samme gjelder på skolen, så jeg føler at det går veldig bra an å kombinere svømming og skole, forteller Henrik fra spisebordet.

Spisebordet ja. Ca klokken 0500 hver morgen deiser Henrik ned på en stol der han får servert tre brødskiver av moren.

Om vinteren når det er kaldt så må vi stå opp ekstra tidlig sånn at han får oppvarmet bil til trening. Men jeg smører alltid tre skiver til han. En med skinkeost, en med nugatti og en med leverpostei. Og på morgenen er det ikke mye prat i Henrik. Han sier hei, sjekker Facebook på mobilen sin og spiser, forteller Anne Elin og ler.

– Større kapasitet

Det var under junior-EM i forrige man virkelig fikk et forvarsel på hva som bor i unggutten. Leggene er fortsatt nybarberte og glinser mens han snakker om løpene i Nederland i forrige uke.

Unggutten tok sølv på 400 meter og bronse på 800 og 1500 med tiden 15.09,48, der han pulveriserte Gard Kvales rekord (15.29,57) fra 2003, med tjue sekunder.

– På et par av distansene ble jeg virkelig overrasket, særlig femten- og fire-hundre, wow, det kom som en skikkelig stor overraskelse. Jeg dro faktisk på meg en forkjølelse underveis også, den satt i bihulene de siste tre dagene, så 800 og 400 medley ble litt halvveis, sier han.

– Det ble jo bronse på 800m også, men jeg føler faktisk at jeg sitter inne med mer og at jeg har kapasitet til å gjøre mere enn det jeg gjorde nå, og det får jeg at jo sjansen til om en måned, sier Henrik.

Saken fortsetter under bildet.

Henrik Christiansen

Her stormer Christiansen frem på 1500 meter fri.

Foto: Suslin, Maja / NTB scanpix

Klar for ungdoms-OL

Og med «om en måned» så sikter Lillestrøm-gutten til ungdoms-OL i Kina.

Det har vært ungdoms-OL som har vært det store målet. Vi har jo siktet en toppform til det mesterskapet som var, men kanskje ikke hundre prosent. Det har vært et viktig mesterskap, men det er et viktig mesterskap som er om en måned, fortsetter han.

Også faren Dag Christiansen er fornøyd med hvordan utviklinen til sønnen har vært.

– Det som virkelig er gøy nå, er jo at han får betalt for alle timene han legger ned. Han trener mer enn tretti timer i uken, da er det virkelig gøy at han lykkes. De siste fire fem årene når han har hatt morgentreninger i ukedagene, så tror jeg vi kan telle på en finger for de gangene vi har måtte purre han opp om morgenen. Det synes jeg er meget bra, forteller pappa Dag Christiansen med et stolt smil.

Må gjøre noen offer

Henrik Christiansen spilte fotball som gutt. Det ikke mange vet er at Henrik spilte teater som liten.

– Jeg har faktisk hatt en ganske «decent» teaterkarriere, sier han og ler.

– Jeg har gjort mye rart, jeg har spilt katten i Alice in wonderland. Jeg har levd meg inn i en god del roller, fortsetter han og peker ivrig på noen avisklipp som moren Anne Elin har lagt frem på bordet.

For selv om han har en allsidig bakgrunn, betyr satsing på dette nivået noen offer.

– Vi visste at dagen ville komme på et eller annet tidspunkt at jeg måtte foreta et valg, og det skjedde da en forestilling krasjet med et svømmestevne der det var uttak til et eller annet. Men jeg ser ikke på det som en dum egenskap å ha, det å være vant til å vise seg frem, forteller Henrik.

– Det er kult å være den kometen

At han nå anses som norsk svømmesports frelser kan tyde på at karrierevalget var riktig. For i en idrett der Norge hevdet seg med Alexander Dale Oen og Aleksander Hetland, har man i to år lengtet etter en ny ledestjerne, og Henrik trives i rollen som komet.

– Jeg prøver å ikke tenke for mye på det, da kan det oppstå et press som kan virke negativt. Skjønt, det er jo morsomt og også noe som hjelper videre på motivasjonen – det er kult å være den kometen. Man vil jo opprettholde og bli bedre. Men jeg føler ikke så mye på presset, sier 17-åringen.

– Min forbannelse

At kometen har tatt store steg, og ikke minst tar store steg kommer klart til uttrykk når han viser film fra kortbane-EM i Herning i desember. Mellom desember og april forbedret han tiden med ti sekunder på 1500m kortbane.

– Jeg har en ganske god psyke til å svømme. Det kreves jo ekstremt mye mentalt med all den treningen man skal igjennom og i tillegg svømming i konkurranse, det kan være en av mine styrker, forklarer han.

Det at han er best på 1500 meter forklarer han er en prøvelse.

1500 meter er jo min forbannelse, det er den øvelsen jeg er best på, men samtidig den lengste distansen. Det begynner etter tusen meter, da er det virkelig mye hat, sier Christiansen med et stort glis.

Langbane-VM er målet

I ungdoms-OL neste måned er 1500 ikke en del av programmet. Det er derimot en øvelse i sommer-OL i 2016 i Rio.

– Jeg har satt meg et mål nå. Det blir VM i langbane neste sommer, jeg har svømt under A-kravet nå i helgen. Og så blir det jo OL året etterpå og jeg har satt meg et mål om en OL-finale. Det kan bli jævlig hardt, og det kan kanskje ikke gå, men vi prøver. Jeg ser ingen grunn til at det ikke skal gå, sier han.

– Jeg forventer at jeg ikke skal svømme noe dårligere enn det jeg har gjort nå i Kina. Jeg kommer kanskje ikke til å slå norske rekorder med tjue sekunder, men norsk rekord er norsk rekord, selv om det er med ett hundredel, avslutter han med et smil.

Siste nytt

 • Friidretten fryser OL-kvalifisering

  Det internasjonale friidrettsforbundet har satt kvalifiseringsperioden for Tokyo-OL på vent til desember. Det skriver de i en pressemelding.

  Det betyr at det ikke vil være mulig å kvalifisere seg til OL frem til 1. desember. Utøvere som allerede er kvalifisert etter at kvalifiseringsperioden åpnet i fjor, vil fortsatt være kvalifisert.

  Avgjørelsen er tatt etter samtaler med utøverkommisjonen. Resultater oppnådd før 1. desember kan registreres som verdensrekorder, kontinentale eller nasjonale rekorder, men de vil ikke kvalifisere til OL eller telle på verdensrankingen.

  FILE PHOTO: A 3D printed Olympics logo is seen in front of displayed "Tokyo 2021" words in this illustration
  Foto: Dado Ruvic / Reuters
 • Eliteseriestart utsatt igjen

  Forbudet mot idrettsarrangementer til 15. juni betyr at Norges Fotballforbunds planer for sesongstart i norsk toppfotball må utsettes igjen.

  Kulturminister Abid Raja (V) opplyste tirsdag at regjeringens tiltak for å hindre videre smitte av koronaviruset forlenges inn i juni. Folk skal holde minst to meters avstand til hverandre og ikke samles i grupper på flere enn fem.

  – Det finnes en rekke scenarioer nede på tegnebrettet hos oss, men de avhenger helt av hvor lenge denne krisen varer og hvilke muligheter vi har på de gjenstående dagene i 2020, sa NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB mandag.

  Eliteserien fotball 2019: Rosenborg - Ranheim (3-2).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Bislett Games utsatt

  Bislett Games, som skulle vært arrangert 11. juni 2020, blir utsatt eller avlyst.

  – Vi jobber nå med alternative kalendere. Det jobbes også med alternative formater. Over påske kommer Diamond League ut med en pressemelding hvor man har noe å melde. Det samme gjør vi fra Bislett, sier stevneleder Steinar Hoen til NRK.

  Han sier han støtter tiltakene som regjeringen har gjort, og vil jobbe med å finne en løsning for å arrangere et Bislett Games, i ett eller annet format, senere.

  Bislett Games 2019
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal