Hopp til innhold

Slik ble han et symbol på landets sorg etter 22. juli

Alexander Dale Oen rørte hele Norge da han gråt og dediserte VM-gullet sitt til de berørte etter 22. juli. Hans egen oppfordring var klar: – Husk på de avdøde, men «push» på videre.

Video Alexander Dale Oen (1985 - 2012)

VIDEO: Alexander Dale Oen (1985 - 2012). Av Jan Petter Saltvedt.

I dag gikk han selv bort, 26 år gammel.

De fleste husker nok bildene av en gråtende Alexander Dale Oen etter VM-gullet i Shanghai - tre dager etter terroraksjonen i Oslo.

Tårene hans ble et symbol på hele landets sorg.

– Viste vei etter terroraksjonen

Prestasjonen i seg selv var historisk i norsk sammenheng. Men det var reaksjonen hans og at han dediserte medaljen til alle de berørte etter 22. juli som fikk mest oppmerksomhet.

– Det var akkurat som han viste vei etter terroraksjonen. Han viste at det er lov å vise følelser, at det er viktig å holde sammen, sier NRKs journalist Anders Engeland, som har fulgt Dale Oen i en årrekke og var tilstede under mesterskapet.

VIDEO: Se NRKs reportasje fra Shanghai-VM etter terroraksjonen 22. juli

Video Oen gråter etter semifinalen vm i svømming

Se NRKs intervju med Alexander Dale Oen etter terroraksjonen i Oslo 22. juli.

– Et virkelig stort menneske

– Jeg tror veldig mange i Norge skjønte at han var et virkelig stort menneske etter det VM-gullet. At han dediserte det bort forteller også hvor stor han var som idrettsmann, mener Engeland.

VM-gullet feiret han aldri, ifølge Dale Oen selv.

– Det var veldig ambivalent å vinne. Så klart var det deilig å få den medaljen, men samtidig følelsesmessig tungt. Men jeg har aldri feiret gullet, uttalte han under Skavlan i slutten av mars.

NRKs svømmekommentator Ove Eriksen beskriver VM-finalen som den vanskeligste jobben hans noensinne, på grunn av alle de sterke følelsene.

– Dale Oen pekte på flagget før han skulle svømme. Han ville overvinne terroren. Det er et øyeblikk jeg aldri vil glemme som kommentator. Han var veldig sterkt preget av hendelsene, og ville svømme med hjertet, sier Eriksen.

Gråt sammen

En helt spesiell situasjon oppsto mellom Dale Oen og Engeland under verdensmesterskapet.

– To dager etter terrorangrepene gjorde jeg et intervju med ham tidlig om morgenen. Plutselig begynte vi begge å gråte. Det var kanskje et halvt minutt der vi bare sto sammen og gråt. Ingen av oss sa noe, vi bare så på hverandre, forteller NRK-journalisten.

Han ble godt kjent med svømmeren etter å ha dekket idretten i mange år, og beskriver ham som «ekstremt omsorgsfull».

– Egentlig var han ikke så glad i å bli intervjuet, men han gjorde det fordi han visste det var viktig for idretten. Helst ville han bare ta en kaffe og snakke pisspreik, som han sa. Han lo alltid mye og virket veldig livsglad til en hver tid. Han var også opptatt av alle rundt seg, og spurte alltid hvordan jeg og familien min hadde det, forteller Engeland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Alexander Dale Oen

Dale Oen omtalte dagene etter terrorangrepet som de mest meningsløse i sitt liv. Likevel klarte han å motivere seg nok til å ta VM-gull.

Foto: MARK RALSTON / Afp

– Husk de avdøde, men «push» på videre

Tankene til svømmeren var hele tiden hjemme i Norge under verdensmesterskapet.

– Jeg husker han sa at det eneste vi kunne gjøre nå var å kjøre på videre, sier Engeland.

Dette var også tanken som motiverte Dale Oen før VM-gullet.

– Det var kanskje de mest meningsløse dagene i mitt liv. Jeg sto opp til de mest tragiske nyhetene jeg noensinne har lest i norske medier. Jeg ville bare reise hjem, men samtidig visste jeg at jeg måtte se fremover, sa han under et intervju i forbindelse med NRKs kavalkade over sportsåret 2011.

– Man skal alltid huske på de avdøde, men «push» på videre likevel. Det var tanken som drev meg, sa Dale Oen.

Etter VM-gullet vant øygardingen de fleste sportsprisene som ble delt ut for 2011. Under Idrettsgallaen i januar ble han «årets mannlige utøver» og vant dessuten «utøvernes pris».

I tillegg vant han Aftenpostens gullmedalje, VGs kåring av sportsnavn og sportsjournalistenes egen kåring av årets idrettsutøver.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal