Hopp til innhold

Her mener juryen at Krogh jukser

DRAMMEN (NRK.no): - Svært alvorlig for skisporten, sier landslagstrener Arild Monsen etter at 15 løpere, deriblant en nordmann, ble innkalt på teppet hos juryen.

Finn Hågen Krogh

Denne manøveren fra Finn Hågen Krogh bak Bragernes kirke ble straffet med skriftlig advarsel av juryen. Krogh var en av 15 som ble kalt inn på teppet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er kommet over tid, det er blitt et alvorlig problem – og er det som bekymrer meg mest på langrennssportens vegne akkurat nå, sa Vegard Ulvang til NRK.no under OL i Sotsji.

Lederen i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) snakket om fenomenet «smugskøyting», som han mener er en trussel for klassisk som egen stilart.

Onsdagens verdenscupsprint i Drammen viset med all tydelighet at Ulvangs bekymring er reell – og at FIS, slik Ulvang krever, er i ferd med å stramme grepet.

Etter prologen ble hele 15 av løperne som valgte å gå på blanke ski tildelt skriftlig advarsel av juryen for å ha benyttet ulovlig teknikk i klassisk stil. I heatene ble to løpere plassert sist etter å ha foretatt ulovlige retningsendringer i svingen ovenfor Bragernes kirke.

– Sjeldent høyt tall

– Jeg vet ikke om det er rekord, men det er et sjeldent høyt tall, sier renndirektør Pierre Mignerey til NRK.no.

– Var det aktuelt å diskvalifisere løpere?

– Når det gjelder så mange som 15, blir det veldig drastisk. Da kan det tyde på at det er for mye uklarhet rundt reglene. Det som skjedde her, var at saltingen før start gjorde at mange valgte å gå utenfor sporet. Men likevel er det ikke lov til å gjøre retningsendrende tak der det er satt spor i klassisk, forklarer Mignerey, som ikke utelukker at det kunne blitt diskvalifikasjoner om færre løpere hadde gjort feilen.

Trenerne og de aktuelle løperne ble innkalt til juryen etter prologen. Der fikk de beskjed om at juryen ville følge ekstra nøye med resten av dagen. Den norske treneren Arild Monsen måtte også inn på teppet, ettersom Finn Hågen Krogh var en av utøverne som fikk advarsel.

– Ikke enkelt for juryen

Både Ola Vigen Hattestad og Pål Golberg, som til slutt ble nummer én og to, gikk på blanke ski hele dagen, men uten å gjøre noe irregulært sett fra juryens ståsted.

– Det var mange som var i grenseland til å skøyte i prologen. Finn Hågen var på lista, bekrefter Arild Monsen overfor NRK.no.

– Var det riktig å la alle fortsette?

– Det er ikke opp til meg å vurdere. Men det er ikke enkelt for juryen når det blir sånne dager, påpeker Monsen.

Den norske treneren innrømmer samtidig at han i likhet med Vegard Ulvang er bekymret for utviklingen.

– Ved et veiskille

– Det er svært alvorlig for skisporten. Vi er snart ved et veiskille. Jeg ønsker å beholde klassisk sprint, men skal vi beholde klassisk sprint, brenner det et blått lys for løyper som dette. Da må du ha løyper med en ordentlig bakke der det ikke er tvil, sier Monsen, og nevner løypene i Kuusamo, Oberstdorf og Val di Fiemme som gode eksempler.

– Der er det aldri tvil om at man må smøre i klassisk, sier Monsen.

Ola Vigen Hattestad er enig i at reglementet – eller nærmere bestemt regeltolkningen – må bli bedre.

– Juryene må bli tøffere, fastslår den olympiske mesteren overfor NRK.no.

– Dette begynte å flyte litt ut i sprinten i Asiago rett før jul. Når løperen foran deg begynner å ta skøytetak, begynner du å lure på hva du skal gjøre selv, sier Hattestad – som foreslår mer kontinuitet i juryene.

Jönsson: – Grensene flyttes

Emil Jönsson, som selv har sin styrke i diagonalgang, mener også det må skjerpes inn.

– Om det er klar skøyting, skal det være disk. Ellers flyttes grensene for hver gang, sier han.

– Er det blitt for liberalt?

– Man skal ikke diske for å diske. Men hvis man får se bilder av skøyting, og løpere vet at de ikke blir disket, så er det ikke bra, fastslår Jönsson.

Han understreker i likhet med Monsen at mye handler om løypene, og ikke bare hvor lange og bratte bakkene er.

– Man må være tøff mot arrangørene, slik at det ikke blir så mye svinger i løypene. Det er svingene som skaper diskusjon, påpeker svensken – som selv falt fra ledelse i finalen i Drammen onsdag ettermiddag.

Reglementet i langrenn sier at to skriftlige advarsler i løpet av en sesong gir diskvalifikasjon fra konkurransen der den andre advarselen blir ilagt.

PS. Onsdagens resultater innebærer at Ola Vigen Hattestad leder sprintcupen 41 poeng foran Eirik Brandsdal, som ble sklitaklet av Finn Hågen Krogh på startflata i semifinalen i Drammen.

Siste nytt

  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk sier at Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson blir fullt delaktig i treningsuken og de strategiske valgene frem mot neste kamp, før han deretter ikke kan lede laget sitt i kamp. Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    NRK oppdaterer saken.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal