Her mener juryen at Krogh jukser

DRAMMEN (NRK.no): - Svært alvorlig for skisporten, sier landslagstrener Arild Monsen etter at 15 løpere, deriblant en nordmann, ble innkalt på teppet hos juryen.

Finn Hågen Krogh

Denne manøveren fra Finn Hågen Krogh bak Bragernes kirke ble straffet med skriftlig advarsel av juryen. Krogh var en av 15 som ble kalt inn på teppet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er kommet over tid, det er blitt et alvorlig problem – og er det som bekymrer meg mest på langrennssportens vegne akkurat nå, sa Vegard Ulvang til NRK.no under OL i Sotsji.

Lederen i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) snakket om fenomenet «smugskøyting», som han mener er en trussel for klassisk som egen stilart.

Onsdagens verdenscupsprint i Drammen viset med all tydelighet at Ulvangs bekymring er reell – og at FIS, slik Ulvang krever, er i ferd med å stramme grepet.

Etter prologen ble hele 15 av løperne som valgte å gå på blanke ski tildelt skriftlig advarsel av juryen for å ha benyttet ulovlig teknikk i klassisk stil. I heatene ble to løpere plassert sist etter å ha foretatt ulovlige retningsendringer i svingen ovenfor Bragernes kirke.

– Sjeldent høyt tall

– Jeg vet ikke om det er rekord, men det er et sjeldent høyt tall, sier renndirektør Pierre Mignerey til NRK.no.

– Var det aktuelt å diskvalifisere løpere?

– Når det gjelder så mange som 15, blir det veldig drastisk. Da kan det tyde på at det er for mye uklarhet rundt reglene. Det som skjedde her, var at saltingen før start gjorde at mange valgte å gå utenfor sporet. Men likevel er det ikke lov til å gjøre retningsendrende tak der det er satt spor i klassisk, forklarer Mignerey, som ikke utelukker at det kunne blitt diskvalifikasjoner om færre løpere hadde gjort feilen.

Trenerne og de aktuelle løperne ble innkalt til juryen etter prologen. Der fikk de beskjed om at juryen ville følge ekstra nøye med resten av dagen. Den norske treneren Arild Monsen måtte også inn på teppet, ettersom Finn Hågen Krogh var en av utøverne som fikk advarsel.

– Ikke enkelt for juryen

Både Ola Vigen Hattestad og Pål Golberg, som til slutt ble nummer én og to, gikk på blanke ski hele dagen, men uten å gjøre noe irregulært sett fra juryens ståsted.

– Det var mange som var i grenseland til å skøyte i prologen. Finn Hågen var på lista, bekrefter Arild Monsen overfor NRK.no.

– Var det riktig å la alle fortsette?

– Det er ikke opp til meg å vurdere. Men det er ikke enkelt for juryen når det blir sånne dager, påpeker Monsen.

Den norske treneren innrømmer samtidig at han i likhet med Vegard Ulvang er bekymret for utviklingen.

– Ved et veiskille

– Det er svært alvorlig for skisporten. Vi er snart ved et veiskille. Jeg ønsker å beholde klassisk sprint, men skal vi beholde klassisk sprint, brenner det et blått lys for løyper som dette. Da må du ha løyper med en ordentlig bakke der det ikke er tvil, sier Monsen, og nevner løypene i Kuusamo, Oberstdorf og Val di Fiemme som gode eksempler.

– Der er det aldri tvil om at man må smøre i klassisk, sier Monsen.

Ola Vigen Hattestad er enig i at reglementet – eller nærmere bestemt regeltolkningen – må bli bedre.

– Juryene må bli tøffere, fastslår den olympiske mesteren overfor NRK.no.

– Dette begynte å flyte litt ut i sprinten i Asiago rett før jul. Når løperen foran deg begynner å ta skøytetak, begynner du å lure på hva du skal gjøre selv, sier Hattestad – som foreslår mer kontinuitet i juryene.

Jönsson: – Grensene flyttes

Emil Jönsson, som selv har sin styrke i diagonalgang, mener også det må skjerpes inn.

– Om det er klar skøyting, skal det være disk. Ellers flyttes grensene for hver gang, sier han.

– Er det blitt for liberalt?

– Man skal ikke diske for å diske. Men hvis man får se bilder av skøyting, og løpere vet at de ikke blir disket, så er det ikke bra, fastslår Jönsson.

Han understreker i likhet med Monsen at mye handler om løypene, og ikke bare hvor lange og bratte bakkene er.

– Man må være tøff mot arrangørene, slik at det ikke blir så mye svinger i løypene. Det er svingene som skaper diskusjon, påpeker svensken – som selv falt fra ledelse i finalen i Drammen onsdag ettermiddag.

Reglementet i langrenn sier at to skriftlige advarsler i løpet av en sesong gir diskvalifikasjon fra konkurransen der den andre advarselen blir ilagt.

PS. Onsdagens resultater innebærer at Ola Vigen Hattestad leder sprintcupen 41 poeng foran Eirik Brandsdal, som ble sklitaklet av Finn Hågen Krogh på startflata i semifinalen i Drammen.

Sportsnyheter

kkW971HxHEc

Danmark videre i EM: – Noe av det største jeg har vært med på

Det ble en thrilleravslutning i EMs gruppe B mandag kveld. Lenge var det helt åpent hvilke lag som ville knipe andre-, tredje- og fjerdeplassen, men til slutt var det Danmark som kunne juble for sikkert avansement.

Slik reagerte Hareide da Eriksen falt om: – Hva f*** skjedde nå?

Alt lå til rette for en hyggelig kveld med dansk EM-fotball på skjermen. Det ble i stedet en av Åge Hareides verste dager.

Siste nytt

 • Belgisk seier ga svensk EM-jubel

  Belgias 2-0-seier over Finland i EM betyr at Sverige er klar for åttedelsfinale allerede før siste gruppekamp. Svenskene møter Polen i sin siste gruppekamp onsdag, men det oppgjøret blir ikke lenger et være eller ikke være i turneringen for «söta bror». Det sørget Østerrike og Belgia for mandag. Sverige blir nemlig dårligst nummer tre i gruppe E, og med fire poeng etter to kamper plasserer det blågule mannskapet seg uansett foran Ukraina og Finland på treertabellen.

  Sverige
  Foto: Anatoly Maltsev / AP
 • Finland med tynt håp

  Finland var avhengig av minst ett poeng for å være garantert plass i åttedelsfinalene, og hvittrøyene holdt lenge unna for det belgiske presset. Men etter flere sjanser, og én annullering, måtte Finland og keeper Lukas Hradecky kapitulere. Thomas Vermaelen headet i stanga, og Hradecky rakk ikke annet enn å bokse ballen inn i eget mål. Drøyt fem minutter senere satte Romelu Lukaku inn 2-0, og dermed henger det finske håpet i en tynn tråd.

 • Hegerberg får dansk spisskollega

  Den danske fotballprofilen Signe Bruun forlater Paris Saint-Germain og blir spisskollega med Ada Hegerberg i Lyon.

  Det melder Lyon på sine nettsider. Bruun har signert en toårskontrakt med sin nye arbeidsgiver. 23-åringen har spilt for PSG siden 2018.

  Lyon har vært den dominerende klubben i europeisk kvinnefotball i en årrekke. Sist sesong ble imidlertid Hegerberg og lagvenninnene vippet ned fra tronen i hjemlandet av nettopp PSG.

  I mesterligaen ble det exit i kvartfinalen, også det mot PSG.

  Signe Bruun spilte tidligere for Fortuna Hjørring i fire sesonger. Hun står med 13 landskamper.

  Sammen med Bruun har også den nederlandske midtbanespilleren Daniëlle van de Donk og den chilenske keeperen Christiane Endler. Van de Donk har signert en toårskontrakt, mens Endler har kontrakt til juni 2024.

  Spain Soccer Women's Champions League
  Foto: Clive Brunskill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal