Her mener juryen at Krogh jukser

DRAMMEN (NRK.no): - Svært alvorlig for skisporten, sier landslagstrener Arild Monsen etter at 15 løpere, deriblant en nordmann, ble innkalt på teppet hos juryen.

Finn Hågen Krogh

Denne manøveren fra Finn Hågen Krogh bak Bragernes kirke ble straffet med skriftlig advarsel av juryen. Krogh var en av 15 som ble kalt inn på teppet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er kommet over tid, det er blitt et alvorlig problem – og er det som bekymrer meg mest på langrennssportens vegne akkurat nå, sa Vegard Ulvang til NRK.no under OL i Sotsji.

Lederen i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) snakket om fenomenet «smugskøyting», som han mener er en trussel for klassisk som egen stilart.

Onsdagens verdenscupsprint i Drammen viset med all tydelighet at Ulvangs bekymring er reell – og at FIS, slik Ulvang krever, er i ferd med å stramme grepet.

Etter prologen ble hele 15 av løperne som valgte å gå på blanke ski tildelt skriftlig advarsel av juryen for å ha benyttet ulovlig teknikk i klassisk stil. I heatene ble to løpere plassert sist etter å ha foretatt ulovlige retningsendringer i svingen ovenfor Bragernes kirke.

– Sjeldent høyt tall

– Jeg vet ikke om det er rekord, men det er et sjeldent høyt tall, sier renndirektør Pierre Mignerey til NRK.no.

– Var det aktuelt å diskvalifisere løpere?

– Når det gjelder så mange som 15, blir det veldig drastisk. Da kan det tyde på at det er for mye uklarhet rundt reglene. Det som skjedde her, var at saltingen før start gjorde at mange valgte å gå utenfor sporet. Men likevel er det ikke lov til å gjøre retningsendrende tak der det er satt spor i klassisk, forklarer Mignerey, som ikke utelukker at det kunne blitt diskvalifikasjoner om færre løpere hadde gjort feilen.

Trenerne og de aktuelle løperne ble innkalt til juryen etter prologen. Der fikk de beskjed om at juryen ville følge ekstra nøye med resten av dagen. Den norske treneren Arild Monsen måtte også inn på teppet, ettersom Finn Hågen Krogh var en av utøverne som fikk advarsel.

– Ikke enkelt for juryen

Både Ola Vigen Hattestad og Pål Golberg, som til slutt ble nummer én og to, gikk på blanke ski hele dagen, men uten å gjøre noe irregulært sett fra juryens ståsted.

– Det var mange som var i grenseland til å skøyte i prologen. Finn Hågen var på lista, bekrefter Arild Monsen overfor NRK.no.

– Var det riktig å la alle fortsette?

– Det er ikke opp til meg å vurdere. Men det er ikke enkelt for juryen når det blir sånne dager, påpeker Monsen.

Den norske treneren innrømmer samtidig at han i likhet med Vegard Ulvang er bekymret for utviklingen.

– Ved et veiskille

– Det er svært alvorlig for skisporten. Vi er snart ved et veiskille. Jeg ønsker å beholde klassisk sprint, men skal vi beholde klassisk sprint, brenner det et blått lys for løyper som dette. Da må du ha løyper med en ordentlig bakke der det ikke er tvil, sier Monsen, og nevner løypene i Kuusamo, Oberstdorf og Val di Fiemme som gode eksempler.

– Der er det aldri tvil om at man må smøre i klassisk, sier Monsen.

Ola Vigen Hattestad er enig i at reglementet – eller nærmere bestemt regeltolkningen – må bli bedre.

– Juryene må bli tøffere, fastslår den olympiske mesteren overfor NRK.no.

– Dette begynte å flyte litt ut i sprinten i Asiago rett før jul. Når løperen foran deg begynner å ta skøytetak, begynner du å lure på hva du skal gjøre selv, sier Hattestad – som foreslår mer kontinuitet i juryene.

Jönsson: – Grensene flyttes

Emil Jönsson, som selv har sin styrke i diagonalgang, mener også det må skjerpes inn.

– Om det er klar skøyting, skal det være disk. Ellers flyttes grensene for hver gang, sier han.

– Er det blitt for liberalt?

– Man skal ikke diske for å diske. Men hvis man får se bilder av skøyting, og løpere vet at de ikke blir disket, så er det ikke bra, fastslår Jönsson.

Han understreker i likhet med Monsen at mye handler om løypene, og ikke bare hvor lange og bratte bakkene er.

– Man må være tøff mot arrangørene, slik at det ikke blir så mye svinger i løypene. Det er svingene som skaper diskusjon, påpeker svensken – som selv falt fra ledelse i finalen i Drammen onsdag ettermiddag.

Reglementet i langrenn sier at to skriftlige advarsler i løpet av en sesong gir diskvalifikasjon fra konkurransen der den andre advarselen blir ilagt.

PS. Onsdagens resultater innebærer at Ola Vigen Hattestad leder sprintcupen 41 poeng foran Eirik Brandsdal, som ble sklitaklet av Finn Hågen Krogh på startflata i semifinalen i Drammen.

Sportsnyheter

1cf0_K6B65U

Flengende TV-kritikk etter Duestads finaledrama: – En liten skam å følge finalen

TOKYO/OSLO (NRK): Jeanette Hegg Duestad stod for et historisk øyeblikk i kvalifiseringen og var bare 0,6 poeng unna en bronsen i 10 meter lutfrifle. Men det nervepirrende finaledramaet var det ikke så lett å følge med på, selv for de som kan sporten best.

Siste nytt

 • Solskjær forlenger

  Ole Gunnar Solskjær blir etter planen i Manchester United frem til 2024 etter at han forlenget kontrakten. Han har også en klausul som gjør at han kan forlenge ett ytterligere år. Det bekrefter klubben selv på sine nettsider.

  Han skal snart gyve løs på en ny sesong og jakter på sitt første trofé med klubben.

  – Alle vet hvilke følelser jeg har for denne klubben, og jeg er strålende fornøyd med å signere en ny kontrakt, sier Solskjær på klubbens nettsider.

  Han hadde i utgangspunktet ett år igjen av kontrakten sin.

  Nordmannen tok over klubben i desember 2018, først på midlertidig basis. Våren 2019 ble han ansatt på permanent basis.

  Pre Season Friendly - Derby County v Manchester United
  Foto: Craig Brough / Reuters
 • Raja tar trusegrep

  Kulturminister Abid Raja (V) vil legge press på internasjonale håndballedere for å få fjernet regelen om at beachkvinnene må spille i truser, skriver VG.

  Raja forteller til avisen at han har sendt brev til ministerne med ansvar for idrett i Sverige og Danmark og invitert dem til å lage en felles erklæring mot Det internasjonale håndballforbundets (IHFs) regler for bekledning i beachhåndball.

  – Jeg synes det er rart i 2021 at vi fortsatt er der at når kvinnene selv sier at de ønsker å velge sin egen bekledning, må de fremdeles presses inn i minimale truser. Det er skammelig at IHF ikke tar innover seg likestillingsaspektene ved dette når flere påpeker at det er sexistisk, sier kulturministeren. (NTB)

  NRK flytter til Ensjø
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Carapaz knuste konkurrentene

  I mange kilometer hadde Richard Carapaz og Brandon McNulty en luke på mellom 20 og 15 sekunder ned til konkurrentene. Etter hvert måtte McNulty gi seg, og Carapaz sikret Ecuadors andre OL-gull i historien.

  Det var en god stund et brudd som hadde en avstand på rundt 14 minutter på det meste. Men med 45 kilometer igjen ble de fire rytterne hentet inn.

  De norske, som var Tobias Foss, Markus Hoelgaard, Tobias Johannessen og Andreas Leknessund, hang godt med i hovedfeltet lenge. Leknessund fikk etter hvert litt problemer med sykkelen, og måtte slippe.

  Det samme måtte de andre nordmennene da det stadig nærmet seg målgang.

  Tour de France-vinner Tadej Pogacar angrep i en av de tøffeste stigningene, men det holdt ikke inn for sloveneren.

  Også Wout van Aert prøvde å ta igjen teten, men heller ikke han klarte det, til tross for at han var nære.

  Han endte i en spennende avslutning med Pogacar, der Van Aert var best. Tour de France-vinneren måtte nøye seg med bronse.

  Cycling - Road - Men's Road Race - Final
  Foto: Matthew Childs / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal