Hopp til innhold

Trosser folkeviljen i Åmli

Åmli kommunestyre bestemte i går at det blir bokmål i skolene. Det skjer trass i at ei folkeavstemning nylig ga flertall for å beholde nynorsk som hovedmål.

Folkeavstemning målform i Åmli

Folkets tale var klar: Nynorsk i skolen. Men et flertall ville ha valgfrihet i hvilken målform man kan bruke i kommunens administrasjon, og ikke bare nynorsk som i dag.

Foto: Leif Dalen/NRK

Tellef Olstad

Olstad har kjempet for nynorsk i Åmli, men håper nå siste ord er sagt.

Foto: Leif Dalen/NRK

Temperaturen i kommunestyret var høy - sier ordfører Tellef Olstad

– Etter en lang og opprivende debatt viste avtemningsresultatet - med en stemmes overvekt - at det blir bokmål på begge skolene i Åmli, sier Olstad.

Fulgte ikke folkets råd

For drøye tre uker siden fikk alle velgere i Åmli si sin mening om målstriden i en folkeavstemning. Valgdeltakelsen var lav (49 %), resultatet viste et flertall for nynorsk i skolen, likevel blir folkets røst tilsidesatt.

– Hva tenker du om at de folkevalgte ikke hører på folket?

– Det synes det er å beklage. Jeg og mange andre hadde signalisert lenge at vi valgte å stå på resultatet av folkeavstemningen, at den skulle være bindende. Men det får være opp til hver enkelt når de i ettertid har gjort dette valget. Vi må respektere flertallet i kommunestyret, sier Olstad.

– Gått på naboskapet løs

Målstriden i Åmli har vært betent i lang tid. Nå håper ordføreren at freden vil senke seg over bygdefolket.

– Jeg er glad for at det nå er tatt en avgjørelse . Det har vært en lang og opprivende strid. Folk har nesten falt ut - og gode naboforhold er blitt dårlige. Jeg er glad for at vi nå er ferdig og kan gå videre.

– Åmli kommune går ikke under selv om vi får bokmål i skolen. Men jeg er redd for at noe av identiteten til kommunen vil forsvinne, sier Olstad.

LES OGSÅ: Nynorsk lett eller vanskelig?

Barn på Åmli skule

Det har svingt for og mot nynorsk på Åmli skule. Nå har politikerne talt; nynorsk blir sidemål (arkivfoto)

Foto: Leif H. Dalen / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet