Veggedyr inntar overnattingssteder

Stadig flere feriesteder må ha hjelp til å bli kvitt veggedyr. – Økningen gjelder hele landet, og vi ser bare mer og mer, sier skadedyrtekniker.

Signi og Joacim Weiby

Signy og Joachim Veiby nyter ferien i en utleiehytte på en av de mange campingplassene i Aust-Agder, et typisk sted som rammes av veggedyr i ferien.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Signy og Joachim Veiby nyter ferien i en utleiehytte på en av de mange campingplassene i Aust-Agder, et typisk sted som rammes av veggedyr i ferien.

Og de to vet allerede altfor godt hva veggedyr er for noe. Krypene som dukket opp i hjemmet i Oslo ble et mareritt.

– Vi hadde stikk, men merket det ikke før jeg så et kryp på guttungen som var nyfødt. Jeg dro opp alle madrassene, og da fant vi dem. Mange, understreker Signy.

Ferie er høysesong for veggedyr

– Det er forferdelig. Det påvirker deg gjerne lenge etterpå. Du sliter med å få sove, og nå sjekker jeg alle sengene flere ganger i måneden, fortsetter hun.

Men familien er ikke alene. Spesielt ikke nå om sommeren.

Stadig flere overnattingssteder sliter med veggedyr i ferien. Skadedyrfirmaene merker økt pågang fra overnattingsgjester med stikk og kløe.

Veggdyrproblem øker i vesten

Slik ser de små, blodsugende, veggedyrene ut.

– Vi har merket en del oppgang, og det har sammenheng med flere reisende og mer utskifting av folk. Det gjelder hele landet, og vi ser bare mer og mer, sier skadedyrtekniker Jahn Ove Skogli i Anticimex, avdeling Agder.

Fra 2007 til 2015 har antall registrerte årlige veggedyrbekjempelser økt med over 400 prosent, ifølge Folkehelseinstituttet.

De mest utsatte stedene er campingplasser, overnattingssteder, hoteller og andre plasser der gjennomstrømningen av folk er jevn.

– Klart det er en påkjenning

For det er nettopp feriegjestene som drar med seg dyret som lever av å suge blod, og som gir bitt og røde flekker som kan klø kraftig.

– De blir ofte plaget av stikk og andre irritasjoner, og det er klart det kan være en påkjenning å bo en plass hvor man har veggedyr, sier Skogli.

Signy Veiby i campinghytta var ikke klar over at slike overnattingssteder var spesielt utsatt, før NRK gjør henne oppmerksom på det.

– Jeg tenkte over det da vi kom, for det er noe som sitter i ganske lenge når du har hatt det selv. Jeg så derimot ingen svarte prikker eller tegn, så jeg var ikke så nervøs for det før du kom og spurte.

– Men nå skal jeg sjekke en gang til, ler hun.

VEGGEDYR

Hvis du finner slike flekker på sengen kan du være ganske sikker på at du har veggedyr på besøk om natta.

Foto: NRK