– Kan gi senvirkninger vi ikke aner konsekvensene av

Styreleder for støttegruppa for 22. juli, Trond Henry Blattmann, har snakket med mange som ikke har fått den oppfølgingen de har ønsket etter terrorhandlingene. Han frykter det vil ha stor betydning for de som ikke får hjelp.

Video Mange har ikke fått ønsket oppfølging etter terroraksjonen

VIDEO: Mange har ikke fått ønsket oppfølging etter terroraksjonen. Støttegruppa etter 22. juli kjemper for at alle skal få hjelpen de trenger.

Den nasjonale støttegruppa har seks uker etter terroren allerede fått et titalls henvendelser fra bekymrede pårørende som ikke får den hjelpen de føler at de trenger.

Utøya-overlevende settes i psykolog-kø

Og i Dagsrevyen fredag fortalte NRK om en overlevende fra Utøya som ble satt i psykologkø i Møre og Romsdal, mens en i Sør-Trøndelag fikk beskjed om å vente en måned på psykologhjelp.

– Å gå å bære det inni seg tror jeg er knalltøft og der tror jeg det kan komme senvirkninger vi ikke aner konsekvensene av per i dag, sier Blattmann til NRK.no.

– Det vi har mottatt er at noen plasser har man ikke hatt et system oppe å gå når de har kommet hjem. Det var noe av det vi ble lovet på forhånd, at ting skulle være på plass. Kriseteamene skulle være oppe å gå, så viser det seg at det er noen steder hvor dette ikke fungerer, sier den tidligere politiske rådgiveren i Stoltenberg-regjeringen.

Veien tilbake til hverdagen

Blattmann mistet selv en sønn på Utøya og kjenner godt til viktigheten av å få bearbeidet hendelsene.

– Jeg er ingen psykolog, men det å bære på minnene som både overlevende og etterlatte sliter med knyttet til dette, det er steintøft, og det å kunne få snakket om det med kyndig personell er veldig viktig. For det handler om å lette litt på trykket, sier Blattmann.

– Hele poenget med disse kriseteamene er å forebygge dette og få snakket ut og gå til jevnlige samtaler, i håp om å kunne komme inn i et normalt liv så fort som mulig, sier Blattmann.

– Hør med nabokommunen

Han sier det er en av arbeidsoppgavene til støttegruppa å se til at alle får den hjelpen de har behov for.

– Nå må de som har ansvar for dette ivareta det ansvaret og sørge for at disse tingene kommer på plass, sier Blattmann.

Han tror kommuner som sliter med kapasitet til å følge opp de som ble rammet av terroren kan få hjelp av gode naboer.

– Der hvor det ikke er kompetanse kan man kanskje spørre i en nabokommune eller på fylkesnivå om det er muligheter for å veksle på personell, foreslår styrelederen for støttegruppa for 22. juli.

Video Får ikke skikkelig oppfølging

VIDEO: NRK kunne fredag avsløre at flere som overlevde skytingen på Utøya har blitt nødt til å vente på psykologhjelp.