Hopp til innhold

Stor mangel på båtplasser

Det er lange ventelister på kommunale båtplasser i landsdelen. I Kristiansand kan du risikere å måtte vente i ni år om du har en stor båt.

Båthavn Hånes

Mange sørlendinger har fått større båter de siste årene, og ventelistene for store båtplasser er lange mange steder. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Det er lange ventelister på kommunale båtplasser på Sørlandet.

I Arendal står 900 personer på venteliste, i Kristiansand kan man måtte vente i åtte-ni år på båtplass, og det er også årelang ventetid i Mandal.

Mangler store båtplasser

I Mandal er det bygget 200 båtplasser i løpet av de siste to årene, men etterspørselen er større, ifølge Petter Thilesen i Mandal havn.

– Vil du ha fast plass på et av de nye bryggeanleggene må du regne med å vente i flere år. Nå har vi godt over 200 på venteliste, og vi har rundt 50 som venter på seilbåtplass.

– Seilbåtplasser har vi nesten ingen av. Og det er heller ikke mange plasser for store båter som er høyere enn tre meter, på grunn av broer som er bygget over sund der det er gode havneforhold, sier Thilesen.

– Mandal fikk hundre nye båtplasser i 2008 og hundre i 2009. Har dere planer om å øke i 2010?

– Ja, det har vi, for behovet er stort. På Endresens Løkke prøver vi å få ut åtti båtplasser til. Hvis vi i 2011 kan få ut ytterligere hundre båtplasser på Skinsnes, tror jeg nok at vi er i havn, og at alle som vil ha båtplass kan få det, sier Thilesen.

Lang kø i Arendal

Rune Hvass

Havnefogd Rune Hvass i Arendal har 900 som venter på båtplass.

Det er ikke bare i Mandal at båteiere må smøre seg med tålmodighet. Havnefogden i Arendal, Rune Hvass, sier at også der er det venteliste på båtplassene.

– Vi har mange båtplasser, men vi har også mange på venteliste. Vi har over 900 på venteliste, men hvor mange av dem som er reelle vet vi ikke. Mange har stått der i fem til ti år og har kanskje fått endret behov. Noen står der fordi de vil ha en båtplass nærmere der de bor, sier Hvass.

Må vente åtte-ni år

Nye båteiere i Kristiansand kan belage seg på å måtte vente i åtte-ni år, før de får leie en fast båtplass av kommunen. Det til tross for at det er 3 500 kommunale båtplasser i Kristiansand.

Ansvarlig for de kommunale småbåthavnene i Kristiansand, Johann Rasmussen, sier spesielt folk med store båter må vente.

– I Kristiansand setter du deg opp på venteliste for en plass innen kommunen, i forhold til plassbredden du ønsker. Så får du tilbud om plass i den havna som får ledig plass når du er øverst på lista.

– På de veste plassene nå, snakker vi om ei ventetid på åtte-ni år. Men på mindre båter, som en vanlig landstedsbåt, så trenger det ikke å gå mer enn ett år eller to. Mange vil få tilbud om midlertidig båtplass allerede første år de står på venteliste, sier Rasmussen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,52 kr
Dyrest kl. 07 2,82 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %