Hopp til innhold

Skolebussene kan få belter

Fylkespolitikerne vurderer å innføre sikkerhetsbelter på skolebussene i Vest-Agder.

Buss

Hver dag kjører nærmere 10 000 barn i Vest-Agder til og fra skolen i busser som ikke har sikkerhetsbelter.

Foto: Rømteland, Odd / NRK

Politikerne vil ha anbud på hvor mye det vil koste å ha busser med og uten sikkerhetsbelter, før avgjørelsen skal tas.

– Å sikre våre barn på skoleveien må være en av fylkeskommunens viktigste oppgaver. Når du setter barn i en bil er det pålagt med sikkerhetsbelte og blir du stoppet uten belte får du bot, sier Vidar Kleppe i Demokratene.

Flertallet uten belter

Det fraktes daglig 200 000 barn kollektivt til og fra skole i Norge. De fleste av disse fraktes i busser uten sikkerhetsbelte. I tillegg må mellom 4 000 og 10 000 barn hver dag stå i bussen på vei til eller fra skolen.

LES: – IKKE HOLDBART

Bare i Vest-Agder fraktes det hver dag nærmere 10 000 barn til og fra skolen i busser som ikke har sikkerhetsbelter eller annen form for sikring.

LES: SKOLEBARN BER OM BELTER ETTER ULYKKE

I februar i fjor tok Frp opp mangelen på sikkerhetsbelter i skolebussene etter at bussjåfører krevde bedre sikkerhet. Bussjåførene var oppgitte over at det ikke er belter i skolebussene og skuffet over myndighetenes mangel på å få gjennomført sikring av skolebarna.

– Kan bli dyrt

Men innføring av sikkerhetsbelter i skolebussene kan bli dyrt, sier fylkesordfører Thore Westermoen.

– Dette har uten tvil en ganske høy pris, så vi har ikke vedtatt at vi skal innføre bilbelter på alle busser. Men i neste anbudsrunde ber vi busselskapene om å gi tilbud på vanlig skyss, som i dag. I tillegg ber vi dem komme med et tilbud på hva det koster å innføre setebelter for alle, sier Westermoen.