Hopp til innhold

Skolebarn uten belte

Bussjåfører krever bedre sikkerhet. Oppgitt over at det ikke er belter i skolebussene.

Buss
Foto: Rømteland, Odd / NRK

Det fraktes daglig 200 000 barn kollektivt til og fra skole i Norge. De fleste av disse fraktes i busser uten sikkerhetsbelte.

I tillegg må mellom 4 000 og 10 000 barn hver dag stå i bussen på vei til eller fra skolen.

Høsten 2006 vedtok Stortinget å bedre sikkerheten ombord på skolebussene, men ingenting har skjedd.

Ikke holdbart 

Fred Frivold

Fred Frivold mener noe må gjøres med skolebarns sikkerhet på bussen.

Foto: Rømteland, Odd / NRK

Fred Frivold er bussjåfør og nestleder i Yrkestrafikkforbundet i Vest-Agder. Han vil nå ta et oppgjør med manglende bruk av sikkerhetsbelter i skolebussene. Han er skuffet over myndighetenes mangel på å få gjennomført sikring av skolebarna.

- Bare i Vest-Agder fraktes det hver dag nærmere 10 000 barn til og fra skolen i busser som ikke har sikkerhetsbelter eller annen form for sikring.

- I biler er det påbudt med belter, men det er det ikke i eldre busser og busser som går i bynære strøk. Og det er nettopp disse bussene som brukes til skoletransport, sier Frivold.

Det er graverende at myndighetene fraskriver seg ansvar. De sier at det ikke har skjedd ulykker av noe omfang med skolebusser og at det koster for mye å installere belter i alle skolebussene.

Fred Frivold, bussjåfør

Kjører buss med belter

Selv kjører Frivold en skolebuss med sikkerhetsbelter. Han krever at alle bruker beltene i bussen.

- Jeg har vært heldig å få en buss med belter i og den tviholder jeg på. Jeg vil nesten ikke sette den inn på verksted i frykt for å miste den, sier Frivold.

Lars Andersen Zimmermann

Lars Andersen Zimmermann er en av få elever som har en skolebuss med sikkerhetsbelter. Han bruker belte til og fra skolen hver dag.

Foto: Rømteland, Odd / NRK

- Det er sikkert å bruke belte. Dersom en bussen kanter eller kolliderer kan man skades om man ikke har belte, sier Lars Andersen Zimmermann.

Han er en av elevene som kjører med Frivolds buss og bruker belte hver dag. Frivold sier elevene har vist at de tar sikkerheten på alvor når de får muligheten.

- Jeg forteller dem at det ikke er for min skyld, men for deres at de må bruke sikkerhetsbeltene, sier Frivold, som nå vil jobbe aktivt for å få gjennomført en forandring i andre busser så raskt som mulig.

- Jeg forventer at myndighetene tenker seg om og innfører belter på bussene.

Ida Eigebakken

Ida Eigebakken synes det er dumt at ikke alle skolebusser har sikkerhetsbelte.

Foto: Rømteland, Odd / NRK