Hopp til innhold

Skal vurdere kanonmuseets tilstand

Neste uke sender Forsvarsmuseets bygningseksperter til kanonmuseet på Møvik i Kristiansand. Det gjøres fordi ordfører Arvid Grundekjøn i brevs form har uttrykt bekymring over vedlikeholdet på kanonmuseet.

Arild Andersen

Daglig leder ved Kristiansand kanonmuseum Arild Andersen fortviler over forfallet på museet. Her sparker han i et tustent hull i en av kanonene.

Foto: Kai Sokkeland

Forsvarsmuseet sender sjefen for samling- og dokumentasjonsavdelingen for å vurdere tilstanden til kanonmuseet på nytt, i samarbeid med nasjonale festningsverk og festningsforvalter.

– Det har vi planer om å gjøre neste uke for å ikke la saken gå helt i glemmeboka. Vi må ta tak i dette og se hva som er mulig å få til, sier stabsjef ved Forsvarsmuseet, Stein W. Aasland.

LES: – Rustent kanonmuseum må rustes opp

Museet forfaller

Kanonmuseet kan risikere å måtte stenge deler av museet. Årsaken er at betongstykker ramler ned og at bygninger og gjenstander forfaller. På tross av stor dugnadsinnsats i løpet av årene, er det ikke nok. Kanonmuseet trenger en oppussing, og til det trenger museet penger.

Arild Andersen

Arild Andersen frykter deler av museet må stenges på grunn av at deler faller av og forvitrer.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Det ligger ikke i budsjettet til Forsvarsmuseet nå, sier stabsjef Aasland ved forsvarsmuseet.

– Det ser fryktelig stygt ut

Daglig leder ved Kristiansand kanonmuseum Arild Andersen fortviler over forfallet. Han har stått på i mer enn 20 år for å ivareta en viktig del av vår krigshistorie.

– Det ser fryktelig stygt ut. Det er ikke bare stålet som holder på å forgå – det er også betongen rundt, sa Andersen til NRK Sørlandet i forrige uke.

– Hva kan konsekvensene bli?

– Det første er kanskje at vi må stenge rotunden for publikum. Der man går ut i kanonbrønnen ramler betongstykker ned fra tak og vegger. Selve kanonløpet holdes ved like ved hjelp av en dugnadsgjeng, men bakre deler holder på å ruste helt i stykker, sier Andersen.

Enda usikkert

I følge Aasland har Forsvarsmuseet utfordringer når det gjelder å bruke penger på historisk matriell når det, som i dette tilfellet, ikke ligger i deres budsjett.

– Men det er laget en tilstandsvurdering av fagsjef ved kystartilleriet som har ansvar for det Forsvarsmuseet forvalter og låner ut. Så vi får se hvordan det møtet ender, avslutter Aasland.

Kanonen på Møvig

Dette er en av kanonene i nord-Europa som hadde lengst rekkevidde av alle dem tyskerne bygde under andre verdenskrig.

Foto: Kai Stokkeland / Kai Stokkeland